Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

10.2.13

Si la Timisoara tot eunuci avem?


cobardía [cowardice], originally uploaded by Rocco Lucia.

Dacă germanofil erai, catedră aveai
Radu Golban, eliminat de la UVT. Economistul s-a dovedit a fi prea incomod pentru Germania


Economistul Radu Golban, timişoreanul care a ajuns celebru după ce a descoperit că Germania are datorii de 19 miliarde de euro către România, a fost eliminat de la Universitatea de Vest din Timişoara • Golban era profesor asociat de peste 11 ani la UVT • Consiliul Departamentului de Ştiinţe Politice și-a motivat decizia excluderii lui Golban invocând „articolele critice la adresa Germaniei” • Profesorii universitari au afirmat, în şedinţe interne, că acţionează la intervenţia consulului Germaniei la Timişoara

Departamentul de Ştiinţe Politice „nu doreşte colaborarea cu această persoană, pentru articolele scrise în presă împotriva Germaniei”. Nu este o formulare exprimată în şoaptă pe coridoarele Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), ci una care va rămâne în arhivele UVT, iar mai precis, în procesul-verbal al şedintei de consiliu a departamentului, din octombrie anul trecut. Persoana este Radu Golban, cunoscut pentru articolele şi lucrările în care se exprimă critic la adresa politicilor Germaniei şi în care demonstrează cum urmaşii Republicii de la Weimar subordonează economiile naţionale ale ţărilor din UE propriilor interese, prin strategii geopolitice formulate şi urmate cu „rigurozitate germană” vreme de mai bine de un secol.

Radu Golban a susţinut cursurile la disciplina „Economie mondială, Politicile UE, Negocieri şi conflicte”, în cadrul departamentului Relaţii internaţionale şi studii europene, linia de predare în limba germană. Golban a ţinut cursuri între 2001 şi 2002 la Şcoala de Înalte Studii Europene Comparative, iar apoi, din 2010, la specializarea Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Profesorul Golban a venit la UVT la începerea anului universitar, pregătit să-şi reia cursurile. A avut un şoc atunci când i s-a comunicat că nu va mai preda şi a avut un şoc şi mai mare când a aflat motivul: activitatea sa publicistică, care i-ar fi deranjat pe diplomaţii germani. Potrivit declaraţiilor din culise ale lui Vasile Docea, directorul Bibliotecii Universitare, dar şi ale lui Alexandru Jădăneanţ, şeful de departament de la specializarea Ştiinţe Politice, pentru „eliminarea din schemă” a lui Radu Golban ar fi intervenit chiar Klaus Christian Olasz, consul la Consulatul General al Republicii Federale Germania din Timişoara. Interesant este că decizia UVT a venit la câteva luni după ce Radu Golban a lansat la Timişoara, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Tudoran” (al cărei director este acelaşi Vasile Docea), ultima sa carte, „Holograma Europa - politica europeană a Germaniei”, în care critică demersurile geopolitice ale celui mai puternic stat european. Imediat ce a realizat gravitatea situaţiei - marginalizarea şi eliminarea unui profesor pe criterii de cenzură politică şi încălcând grav dreptul la opinie şi libertatea creaţiilor, conducerea Universităţii a încercat să muşamalizeze şi să minimizeze problema. La sesizarea lui Radu Golban, ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, a decis să includă acest caz în următorul raport FreeEx, privind libertatea de exprimare.

Consulul neagă

Imediat după ce a aflat că va fi eliminat din corpul profesoral, Radu Golban a solicitat o întrevedere cu rectorul Universităţii, pentru o lămurire a situaţiei. În cursul discuţiei, rectorul i-ar fi spus că a fost informat că „este vorba de 5.000 de euro, sponsorizare pentru cărți, proiecte comune cu Consulatul Germaniei ş.a.m.d.”. Pentru a clarifica situaţia, Golban a decis să se ducă personal la consul, care, în pofida agendei foarte încărcate, l-a primit imediat, dar a negat implicarea sa în această poveste. Într-o corespondenţă cu rectorul UVT, Marilen Pirtea (foto, jos), Golban îi povestește acestuia cum a decurs întâlnirea cu consulul: „În discuţia noastră timp de peste o oră am aflat cu stupoare că domnul Olasz nu a vorbit niciodată despre mine cu absolut nimeni şi că nu există niciun proiect de sponsorizare de carte, precum a afirmat domnul Docea. A fost uimit de faptul că numele său este adus în legătură cu nişte decizii ale unei facultăţi şi se simte adus într-o situaţie neplacută prin aceste afirmaţii cu tentă de calomnie, care au fost făcute faţă de mai multe persoane de la UVT. (...) Domnul Olasz mi-a mulţumit că am optat pentru o discuţie între patru ochi, deoarce o sesizare la MAE Berlin l-ar fi adus într-o situaţie neplăcuta şi ar fi creat şi probleme cu prelungirea mandatului său la Timişoara”. Urmează o discuţie între rector, Docea şi Jădăneanţ, în urma căreia acelaşi Marilen Pirtea îi răspunde lui Golban: „Am avut discuţia, ei spun că realitatea e cum au afirmat ei. Ei susţin că, în discuţia dumneavoastră cu domnul consul, acesta a fost diplomat şi nu a recunoscut că s-a implicat”.



Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice: „Golban să nu ne implice în presă”

După această discuţie, conducerea Universităţii s-a delimitat de orice fel de formă de cenzură, invocând fie că la baza deciziei de a renunţa la colaborarea cu Radu Golban stau motive legate de criza economică, respectiv faptul că Universitatea nu mai are bani pentru a plăti profesorii asociaţi, fie că motivul ar fi evaluările pe care le-a primit din partea studenţilor (n.r. - un punctaj de 4,99 din 7, care echivalează cu „bine”). Argumentaţia privind lipsa banilor a căzut, dat fiind că Golban şi-a exprimat, într-o cerere adresată decanului Facultăţii de Ştiinţe Politice, Gheorghe Cliţan, disponibilitatea de a preda fără onorariu. „I-am propus nu numai cursuri, i-am propus şi proiecte de cercetare, să activeze în institutul nostru (...) A rămas ca în semestrul II să primească ore, i-am oferit alte ore şi dânsul nu le vrea decât pe acelea. Or, nu poate să emită pretenţii în acest sens. Dacă vrea să colaboreze cu noi, e un cadru instituţional în care ne poate aborda... să nu ne implice în presă în tot felul de...”, a declarat Cliţan, pentru ZIUAnews. Cu toate acestea, propunerea decanului nu s-a concretizat în mod oficial. L-am întrebat pe Eugen Ioniţă, profesor în cadrul UVT şi cel care a obiectat la intenţia de a-l elimina de la catedră pe Golban din motive de „delict de opinie” , dacă o potenţială colaborare cu Radu Golban e încă în dezbatere. „Nu ştiu. Pentru că această chestiune nu a mai fost adusă în discuţie în consiliu ulterior. Ea nu a mai fost înscrisă pe ordinea de zi”, a declarat Ioniţă, pentru ZIUAnews. Cert este că întreaga conducere a UVT se teme de publicitate în acest caz. „Vă rog să nu participaţi la construirea unei probleme care nu ne aparţine, dar care ne implică”, ne-a declarat Clinţan. La rândul său, rectorul UVT l-a rugat personal pe Radu Golban „să nu îl mai amestece pe consul în problemele facultăţii”. Însă, dacă angajaţii Universităţii au făcut cu adevărat acuzaţii calomnioase la adresa consulului Germaniei, acest lucru ar fi trebuit lămurit şi clarificat într-o comisie de etică. La fel şi motivaţia invocată în procesul-verbal, pentru a îl elimina pe Radu Golban de la catedră. Or, până în acest moment, subiectul nu a mai fost discutat nici în şedinţele de consiliu, nici în comisia de etică.

Gilda Popa

2 comentarii:

http://iconoclastdebunker.wordpress.com/ spunea...

Este pur şi simplu cenzură, suprimarea libertăţii de exprimare. Nu aş pune prea multă bază pe asigurările consulului. Corectitudinea nemţească e un mit.

peromaneste spunea...

Suprimarea libertatii academice, un abuz contra spiritului academic.

inCorectitudinea germana e doar de alta factura decat a noastra, noi am confundat-o cu corectitudinea.

Google
 

Postări populare