Photo Mathieu Delmestre / Solfé communication
Stânga nu are voie să mai facă greșeli
Publicat 27 februarie, 2013, de Adrian Năstase
La începutul anului, Michel Rocard a publicat, la Editura Flammarion, împreună cu Pierre Larrouturou, o carte extrem de interesantă: “La gauche n’a plus droit à l’erreur “. Evident, autorii se referă la situația din Franța, de după alegerile prezidențiale de anul trecut. Cred însă că unele concluzii ale volumului sunt relevante și pentru România, în contextul rezultatelor de la alegerile parlamentare.
Analiza crizei economice, care a început în 2007, subliniază, în primul rând – consideră autorii – întârzierea cu care au fost luate măsurile necesare. “Toate marile înfrângeri în istorie – spunea generalul MacArthur – se rezumă în două cuvinte – <
Încă din 2010, Paul Krugman – laureat al Premiului Nobel pentru economie – sublinia pericolele unei politici de austeritate ce viza doar reducerea deficitelor, politică ce a agravat recesiunea și, în final, a mărit deficitele, așa cum s-a văzut în Grecia, în Italia, în Portugalia, în Marea Britanie sau în Spania. Și concluziile autorilor sunt în sensul că politicile de austeritate agravează criza.
Una din tezele interesante este aceea că se poate ieși din șomaj fără să existe creștere economică (creșterea economică nu va reveni curând chiar dacă se vor face mari cheltuieli publice).
Autorii consideră însă că obiectivul principal nu trebuie să-l reprezinte creșterea economică, ci justiția socială. Ideea de bază este aceea că nu creșterea economică va determina mai multă justiție socială, ci din mai multă justiție socilă vor veni stabilitatea economică și prosperitatea.
Exisă multe alte sugestii (unele au mai fost formulate): separarea băncilor de depuneri de băncile “speculative”; impunerea unei taxe serioase asupra tranzacțiilor financiare sau dezvoltarea unei “economii sociale și solidare”.
Astfel, în Franța, în 2008, aproximativ 2 milioane de persoane lucrau în cooperative și asociații (12% din sectorul privat). Existau aproximativ 21000 de societăți cooperative de producție (SCOP) cu 900000 salariați. Caracteristica lor este aceea că salariații sunt asociați majoritari ai întreprinderilor în care dețin 51% din capital. Problema esențială, în opinia autorilor, este aceea de a depăși faza de “corporate governance“, în care acționarii (tot mai des hedge fonds) având drepturi exclusive, sacrifică strategia pe tremen lung a întreprinderii pentru a obține dividende mai mari cât mai rapid. În acest sistem, tactica prevalează asupra strategiei.
Evident, schimbările nu pot fi realizate într-o singură țară europenă. De aceea, este nevoie și de o reformă a instituțiilor europene. Rocard și Larrouturou reiau propunerea din 2000 a lui Joschka Fischer, aceea a unui sistem parlamentar, în care guvernul europen să fie desemnat de majoritatea Parlamentului Europen. În final, și o rețetă culinară pentru politică – Cum pote fi gătită o broască?
Metoda intuitivă ar fi să fierbem apă și să aruncăm broasca în apă fiartă. Probleme este că broasca, cu atenția ei cunoscută, va sări instantaneu din vasul respectiv. Soluția este să puneți broasca în apă rece iar vasul cu apă să-l puneți la foc mic. Broasca va înota și nu va reacționa la încălzirea apei. Când va dori să facă lucrul ăsta, nu va mai avea forța necesară, spun autorii, “numeroase civilizații au știut să câștige războaie dar au dispărut în urma unei îndelungate decadențe”.
casandra
februarie 27, 2013 la 10:37 pm
In sfarsit…
1.Corporate Governance si-a demonstrat nu doar limitele, ci si riscurile. Criza globala doar a confirmat sute de studii ale unor specialisti reputati referitoare la “magica” CG, carti si articole aparute in ultimii 10 ani si trecute sub un val diafan de tacere.
Totusi, politicienii romani inca mai dezbat documente oficiale in care pretind ca sectorul public si administratia sa functioneze dupa principiile corporate governance. A trecut istoria recenta peste ei cu bocancii si tot nu s-au trezit. Le-ati putea da un semn in acest sens?
2. Mecanismele care produc “justitie sociala” sunt cele mai inteligente inclusiv din punct de vedere economic, din perspectiva intereselor societatilor (cat mai putin si mai limitate crize, echilibre, pace sociala, bunastare, etc). Singurii care sunt initial mai “tristi” in acesta chestiune sunt detinatorii de capital, ei nu mai obtin randamente colosale. Lipsa sau anemia mecanismelor de “justitie sociala” inseamna concentrarea capitalurilor si patrimoniilor in mainile unei minoritati pana la momentul in care acestea nu mai au sensuri economice, ci se transforma in putere pura. In puterea de a lua decizii bune, sau decizii proaste. Si cand doar cativa au puterea de a lua decizii proaste si angajeaza resurse echivalente cu 25-26% din PIB, se duce dracului totul. Nu este intamplator faptul ca in dupa 1914 (cand veniturile celor mai bogati 1% cetateni ai natiunilor avansate echivalau cu 17% din PIB) au urmat doua razboaie si o criza economica majora. Abia dupa 1945, cand mecansimele de “justitie sociala” au fost srios puse la lucru, a urmat o perioada mai linistita. In perioada 1910-1945 au fost o groaza de crize bancare in cele mai avansate economii. In perioada 1945-1980 au fost doua 3 crize bancare limitate si rapid resorbite. Dupa 1980 s-au intimplat peste 25 de asemenea crize, in conditiile in care din nou s-au accentuat discrepantele (1% din cei mai bogati americani obtin 25% din venituri in anul 2009).
http://isites.harvard.edu/fs/docs/icb.topic457678.files/ATKINSON%20paper.pdf
3. Pentru a obtine”justitie sociala” nu mai sunt adecvate azi instrumentele din trecut. Globalizarea impune imaginarea unui alt instrumentar, suplu, acceptabil din punct de vedere etic, usor de sustinut public, aplicat pe spatii supranationale prin cooperarea guvernelor. Lizibilitatea instrumentelor/metodelor de guvernare in sensul justitiei sociale este esentiala. Din pacate, Europa ultimelor doua exercitii parlamentare nu merge in acel sens. Deloc. Semn ca politica europeana a fost capturata deja de maril interese economice si financiare. Mai este capabila stanga actuala sa schimbe ceva esential? Rocard are deja 82 de ani. Pierre Larrouturou este mai tanar, dar isi gaseste cu greu locul. La noi, si cei tineri, si cei batrani predica “eficienta” si “reforma” cam in aceeasi gama cu ceilalti. Sunt sceptica. Omenirii i-au trebuit mereu episoade violente pentru a-şi baga mintile in cap.
peromaneste: Cat despre tanarul Ponta ce sa mai zic? Asta crede ca a descoperit perpetum mobile al politicii, si ce i s-a intamplat lui Nastase nu i se mai poate intampla lui. Basescu e mai sulfa si stie ca daca lasa lupta mai moale il dau stapanii prada nemultumitilor. Ajung incet, dar sigur, la concluzia ca atat cei din interbelic, opusi camarilei sularaului Carolica, cat si Ceausescu au fost rezultatele necesitatii istoriei, adica mecanisme hegeliene trebuie ca i-au propulsat. Elitele rarefiate ale capitalismului stiu asta, ca doar d'aia il platesc pe Plesu&co de +23 de ani sa se lupte cu libertatea gandurilor, si tot o arunca cu extremismul. Extremistii sunt ei, cei care au decis ca romanii sunt prea multi, Romania e prea mare, banii lor justifica totul, inclusiv aruncarea planetei in haosul unui razboi la scara mare, totul de dragul pastrarii privilegiilor celor putini. Retarzii dela Bucuresti/Harcov/Cluj/(orice centru de putere din Romania) sunt ani lumina in urma...