Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

21.3.05

repere pentru o (viitoare) analiza

Recent a avut loc intalnirea lui Putin, Zapatero, Chirac si Schröder la Paris.

Prin natura lucrurilor, nu stim inca destul pentru a califica aceasta intalnire majora dincolo de declaratiile catorva dintre participanti.

La doi ani de la intrarea in Irak, este coincidenta sau deliberare in alegerea unui asemenea moment al intalnirii?

Cert este ca Europei ii trebuiesc resurse naturale, iar Rusiei ii trebuie orice poate s-o ajute sa-si recastige handicapul crescand de la caderea URSS-ului.

Turcii, cei care au mers pe mana americanilor de atata timp, au gasit de cuviinta acum mai bine de doi ani sa le bareze calea americanilor catre Bagdad dinspre nord. Americanii par a-si aminti episodul din timp in timp, pe cand atractia Europei pare a fi ramas mai puternica pentru Ankara. Prin extensie, cum va decide Ukraina sa se 'plieze'?

Opinam ca acesta intalnire este un episod care marcheaza un nou stadiu al relatiilor trans-atlantice. Vom reveni, caci incet incet vor iesi la iveala mai multe date.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Iata ce spune unul in Ziua:

Pai analiza'i simpla. A si fost facuta. Acu' vreo 43 de ani de catre Gen. De Gaulle...... "L'Europe de l'Atlantique jusqu'a Urals". Si Rusii stiu asta (ca au nevoie de Evropeni, din cauza..Chinei, pe care ai scapat-o din vedere), si Evropenii au nevoie de Rusi pentru resurse. I'o singura problema. Care n'a fost rezolvata nici pina azi. CINE VA FI ...SHEFU' EURASIEI? Evropa sau Imperiul Vareg?
Asta-i analiza pe care'o vrei? N-o poate face nici Putin sau Solana. Io..daca ma gindesc..da' costa..forget it.

paraipan

peromaneste spunea...

Domnule, ce s-a schimbat de la de Gaulle incoace este ca francezii nu mai sunt de unii singuri in Europa vestica cand cauta o contrapondere la USA. Nu stim detaliile in care de Gaulle a conceput administrarea puterii intr-o asemenea entitate de la Urali la Atlantic, insa daca le aveti va rugam sa ni le dati.

In cazul de fata, probabil ca trebuie sa ne uitam la o matrice de doi pe doi: securitate si economic, RESPECTIV, Franta/Germania/Spania si Rusia. Rusia va putea avea o usoara ascendenta pe dimensiunea militara, iar Franta pe cea economica.

Oricum, trebuie sa tinem cont de faptul ca multe pot schimba aceste aranjamente--de exemplu alegerile in tarile europene...

Pana atunci, apreciem opiniile dvs.

peromaneste spunea...

> 1. De ce neaparat Evropa (careia spiritual ii apartzin), cauta o
> CONTRAPONDERE la US? Nu stiu ce informatii detzinetzi, da' US n-are
> nevoie de contrapondere in momentu' de fatza, ci de…AJUTOR. Cu 13
> tril. datorie, 20% in bonduri detzinute de China, iar restu' pina la
> 55% de restu' orezarilor (Taiwan, Korea, HK, etc), cu un Iraq pe cale
> a se stabiliza (foarte costisitor), US are nevoie de sprijin nu
> de…fu..ing CONTRAPONDERE.

Domnule Paraipan, poate ca intradevar e mult spus ca Europa cauta sa se instituie ca o contrapondere la SUA. Mai degraba ar trebui spus ca anumite tari din UE cauta sa faca acest lucru. Franta, tara in care locuiti, de la de Gaulle incoace, nu s-a abatut un pic de la acest obiectiv--si America i-a dat motive s-o faca...

Da, SUA are nevoie de ajutor cu un deficit crescand si un razboi costisitor. Insa, deficitul american de aproape 6% este egal cu cel al Germaniei sau al Frantei. Pe cand americanii isi dreg deficitul cu bani asiatici, europenii mari o fac pe seama celor mai marunti. Deci nu toate deficitele nu sunt create egale...

Daca ii intrebati pe Americani, probabil cei mai multi vor spune ca tara lor nu are nevoie de contrapondere europeana ci de intr-ajutor si comert. Daca-l intrebati pe Chirac (sper, presedintele dvs.) el va va raspunde ca lumea in general are nevoie de contraponderi la SUA--in viziunea lui, acestea sunt Europa si China). Va aduceti aminte de lumea multipolara?

> 2. "Franta/Germania/Spania si Rusia. Rusia va putea avea o usoara
> ascendenta pe dimensiunea militara, iar Franta pe cea economica."
>
> Frumos. Da' asta trebuie facuta armonios cu DIMENSIUNEA MILITARA A US
> SI CEA ECONOMICA. Ca sa fie bine pentru toti. Adica, "De la San
> Francisco la Vladivostok". Nu suna fabulos? Io zic ca da. O sa-mi
> zici: "Da' US vor sa fie Shefu!". Well! Asta se poate
> aranja. Istoric, este dovedit ca fara…Texas, US este foarte
> rezonabila. Si apoi, este'n interesu’ tuturor (ma rog..mai putzin
> China).
>
> Sincerement a vous,
>
> paraipan

Suntem de acord aici, ar fi fabulos sa avem o lume de la San Francisco la Vladivostock. Numai ca fabulosul ramane de domeniul basmului.

In realitate, Germania se afla intr-o criza economica si sociala (Agenda 2010 pare sa adreseze problema asta) si e din ce in ce mai nemultumita cu actuala structura a puterii din cadrul NATO. Pe deasupra, mai vrea si un loc in Consiliul de Securitate ONU.

Franta, are si ea problemele ei care aparent nu le poate rezolva intr-o lume definita de regulile americane. Francezii sunt exponentii armoniei sociale pe cand americanii cei ai globalizarii si pietei libere. Francezii par a fi chiar suparati, pe cand americanii doar jenati de situatie...

Sper ca asta raspunde catorva din intrebarile dvs.

peromaneste spunea...

Excelent articol al lui Cristian Campeanu in RL:

http://www.romanialibera.ro/editie/index.php?url=articol&tabel=z29032005&idx=21

Google
 

Postări populare