Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

27.3.05

Inainte de a li se fi facut vreo judecata, unii se gandesc deja la restitutii...

Eugen Simion, unul din unsii iliescului de recenta si trista amintire, panseleaza pseudo-ideologic pe unde apuca. Intr-una din productiile-i, mai diminutiv-distinsul scrie cum ca Sartre revine in constiinta publicului francez.Iata si raspunsul nostru:


Multumim cAcademiei romane!

D-le academician Simion, mutatis mutandis, pe cine vei fi dorit dumneata sa 'restitui' (a-)culturii romane?

Daca ar fi sa incepem cu cei instituiti iliescian, de la persoana dumitale pana la augustul Buzura, numai prin de-institutionalizare v-am putea re-da acolo unde apartineti: uitarii!

In fapt, organica justitiei sociale din Romania ultimilor 15 ani a facut parte din dreptatea cuvenita prin inflatia de academii de tot soiul.

Fara a cunoaste exact motivele reactualizarii lui Sartre, poate ca cititorii nostri din Franta ne vor da o mana de ajutor. Cu toate astea, n-ar mira ca aceasta 'revenire' sa fie expresia unei saraciri a mediului de idei francez, care dupa disparitia fizica a lui Derrida poate nu mai are nici speranta importantei...


Pentru a accesa articolul lui Eugen Simion, Jean-Paul Sartre revine, click aici!

5 comentarii:

Anonim spunea...

delictul de opinie....

interesanta si in acelasi timp intristatoare furia cu care unii incearca sa nimicniceasca o personalitate de talia lui sartre numai in baza diferendelor de opinie politica. si cind te gindesti ca niciunul din teribilii combatanti forumisti ai disparutului nu s-au ridicat, nu se ridica si nici nu se va ridica niciodata macar pina la nivelul genunchiului celui luat in obiectiv...

omul a trait intr-o epoca definita de trasaturi si evenimente specifice si a decis sa adopte o anumita atitudine politica. istoria a dovedit ca s-a raliat unei miscari politice condamnate esecului dar valoarea de ginditor si creator nu poate fi negata. atit si nimic mai mult.

poate doar ca cei ce-l critica o fac de pe pozitia celor care privesc retrospectiv si adopta atitudinea celor care dau cu piciorul intr-un leu mort. nu mai poate musca....

peromaneste spunea...

celor din contra care vor mai fi pe unde or mai fi

Domnule din-contra, iata problema cu Sartre: intr-un timp in care milioane mureau de mana revolutionarilor comunisti, acesti intelectuali (gen Sartre/Rolland) nu numai ca se pieptanau, dar pieptanau PE BANII COMINTERNULUI faradelegile sovietice/comuniste. George Orwell, ca sa dam un alt exemplu de intelectual de stanga, a vazut relativ repede tarasenia sistemului si a actionat ca atare. Istrati, alt intelectual talentat al stangii, dupa vizita in URSS si-a dat si el seama si a platit netacerea cu varf si indesat.

In momentul in care esti formator de opinie publica, cazul si al lui Sartre si nu numai Popescu-dumnezeu sau Goebbels, ai si responsabilitatea adevarului nu numai a ideologiei. In cazul in care alegi ideologia, nu te astepta la favoruri cand sistemul ideologic o ia la vale. Raymond Aaron/Glucksman, macar au avut inspiratia rectificarii in momentul in care doveziile incepusera sa se acumuleze. Din pacate sunt printre singurii...

O sa ne uitam acum la paragraful din incheierea pozitiei dumitale:

> poate doar ca cei ce-l critica o fac de pe pozitia celor care privesc
> retrospectiv si adopta atitudinea celor care dau cu piciorul intr-un
> leu mort. nu mai poate musca....

Noi atragem atentia unui presedinte de academie in functiune si nu doar opinioneza la lei morti. D-l Simion este responsabil (implicit si explicit de la un moment dat) de impostura intelectuala (citeste academica, universitara etc) din Romania. De la inaltimea institutionala a domniei sale, nu face mai nimic pentru a da dreptate valorilor din Romania--nici nu ar avea cum se pare, date fiindu-i limitarile si conditionarile.

Anonim spunea...

Articol din Espresso, in italiana:
Sartre, il sabotatore di baguettes
"Quanto a Sartre: vi basti sapere che era trigamo e maniaco sessuale, soleva accarezzare le studentesse sulle cosce e, con la scusa del suo forte strabismo, a volte riusciva ad accarezzarne due per volta. Praticava la tipica doppia morale comunista: ogni mattina comperava una dozzina di ostriche fresche nel quartiere latino, ma le nascondeva sotto il basco per non farsi scoprire dai suoi studenti. Per pura malvagità, e spirito anti-nazionalista, durante la guerra d'Algeria stortava le baguettes esposte dai fornai lungo i marciapiedi. Subito dopo, fortunatamente, passava Aron che le raddrizzava una per una."
http://www.espressonline.it/eol/free/jsp/detail.jsp?m1s=o&idCategory=4817&idContent=877298

peromaneste spunea...

Grazie, anonimo!

Anonim spunea...

Prego !

Google
 

Postări populare