Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

16.11.12

Intelegem costurile exploatarii mineralelor?
Studiu de caz: Alberta, Canada


Via Flickr:
Aerial view of chopped down Boreal forest near a tar sands mine north of Fort McMurray, Alberta, Canada. The Alberta Tar Sands are the largest deposits of their kind in the world and their production is the single largest contributor to Canada's greenhouse gas emissions. Alberta's tar sands are currently estimated to contain a crude bitumen resource of 315 billion barrels, with remaining established reserves of almost 174 billion barrels, thus making Canada's oil resources ranked second largest in the world in terms of size.

The industry has brought wealth and an economic boom to the region but also created an environmental disaster downstream from the Athabasca river, polluting the lakes where water and fish are contaminated. The native Indian tribes of the Mikisew, Cree, Dene and other smaller First Nations are seeing their natural habitat destroyed and are largely powerless to stop or slow down the rapid expansion of the oil sands development, Canada's number one economic driver.

www.tarnishedearth.co.uk/

jre/Photo by Jiri Rezac / WWF-UK..© Jiri Rezac 2007..Contact: +44 (0) 7050 110 417.Mobile: +44 (0) 7801 337 683.Office: +44 (0) 20 8968 9635..Email: jiri@jirirezac.com.Web: www.jirirezac.com..© All images Jiri Rezac 2007 - All rights reserved.





Tar sands extraction in northern Alberta


Bruxelles (Belgique), sur l'esplanade du Parlement Européen: tar-sand campaign / manifestation contre les extractions minières (sables bitumineux, gaz de schiste ....)


Daca la o ţară cum e Canada, in termeni de populaţie si teritoriu, asa ceva nu se prea simte, la o ţară ca Romania se va simti imediat, cu varf si indesat.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Consilierii locali din municipiul Mangalia au aprobat joi, 15 noiembrie, într-o şedinţă modul de organizare a referendumului local care va avea loc în data de 9 decembrie, pe tema extracţiei gazelor de şist.

Edilii municipiului Mangalia au stabilit că la data de 9 decembrie, chiar în ziua alegerilor parlamentare, va avea loc consultarea cetăţenilor cu domiciliul stabil în municipiul Mangalia, „cu privire la riscul de afectare a pânzei freatice şi a turismului, în urma exploatării gazelor de şist din sudul litoralului“.

Cu ocazia referendumului, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe cu DA sau NU la întrebarea: „Sunteţi de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice şi a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de şist din sudul litoralului?“

Zonele Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi se află pe lista exploatărilor pe care compania Chevron intenţionează să le deschidă în ţara noastră.

La Constanţa s-a format chiar o coaliţie, Dobrogea Verde, care a organizat mitinguri de protest care au tras semnale de alarmă cu privire la riscuri: poluarea solului, a pânzei freatice şi a apelor de suprafaţă, cutremure şi alunecări de teren, boli incurabile, distrugerea florei, faunei şi a infrastructurii.

Consilierii din Mangalia au mai aprobat modelul listei electorale suplimentare, tipul buletinului, ştampilele şi timbrele autocolante care se vor folosi la referendumul din 9 decembrie.

În privinţa programului calendaristic pentru referendum s-a stabilit modul de informare publică, începerea campaniei pentru referendum, modelul procesului-verbal, numerotarea circumscripţiilor şi stabilirea măsurilor organizatorice.

Votarea va avea loc în data de 9 decembrie, la ora 7.00 şi se va încheia la ora 23.00.

Miting la Constanţa împotriva exploatării gazelor de şist

Miting de protest la adresa exploatării resurselor Dobrogei

Gazele de şist şi resursele din România. Dobrogea, pe lista exploatărilor. În vizor: Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche

Anonim spunea...

Generalul în retragere Wesley Clark, 68 de ani,Generalul în retragere Wesley Clark, 68 de ani, a acordat un interviu ziarului "Adevărul" în care a vorbit despre resursele minerale de la Roşia Montană.

Ion M. Ioniţă: Domnule Clark, care este exact natura activităţii pe care o desfăşuraţi la Bucureşti în calitate de consilier onorific al premierului Victor Ponta?

Wesley Clark: Treaba mea aici este să sprijin dezvoltarea economică, să sprijin crearea de oportunităţi de afaceri în România. Ne concentrăm în domenii cum sunt exploatarea resurselor minerale, agricultură, hidrocarburi, sectorul sanitar şi alte zone în care putem aduce tehnologii şi investiţii care să creeze locuri de muncă. Cred că România este o ţară bogată cu oameni capabili, dar nu există investiţiile de care este nevoie aici pentru dezvoltare economică. Avem nevoie de o strategie de dezvoltatare economică, şi asupra acestui segment lucrez.

I.M.I.: Puteţi fi mai concret în ceea ce priveşte ţintele activităţii dumneavoastră în România?

În primul rând, ideea este să folosim resursele minerale şi de hidrocarburi pentru a genera venituri pe care Guvernul le poate direcţiona spre dezvoltarea agriculturii, educaţiei şi a sistemului sanitar.

I.M.I.: Dacă vorbim despre resurse, sunteţi implicat în explorarea şi exploatarea rezervelor de gaze de şist?

Da, dar nu în România. Sunt implicat în afacerile din America în ceea ce priveşte petrolul, gazele, biocombustibilul, energia eoliană, energia solară, energie electrică şi baterii. Ştiu destul de multe despre aceste tehnologii. Ştiu că gazul de şist are un viitor extraordinar în România.

I.M.I.: După cum ştiţi, prospecţiunile Chevron au stârnit proteste în România, iar Chevron a anunţat amânarea lucrărilor sub presiunea opiniei publice. Care credeţi că sunt perspectivele privind reluarea lucrărilor de explorare a gazelor de şist?

Chevron trebuie să informeze opinia publică din România. Noi folosim în America tehnologia fracturării hidraulice în mod foarte sigur. Nu produce cutremure importante, nu afectează apele din subteran, din moment ce lucrurile se petrec la mii de metri adâncime.

I.M.I.: Roşia Montană este în centrul unei dispute uriaşe legate de siguranţa exploatării cu cianuri a aurului de către o companie canadiană.

Sunt doi factori aici. Roşia Montană este importantă pentru locurile de muncă pe care le poate crea. Dar protecţia mediului este importantă. Sunt tehnologii care permit exploatarea aurului fără a pune în pericol mediul. Roşia Montană trebuie încurajată să folosească astfel de tehnologii.

I.M.I.: Poate Roşia Montană beneficia de astfel de tehnologii?

Sigur, preţul aurului a crescut de trei ori în ultimii ani, aşa încât tehnologii care nu erau fezabile în trecut au devenit economic sustenabile.

I.M.I.: Sunteţi plătit de Guvernul român?

Nu. Ca general în retragere, nu pot fi plătit de un guvern străin. Postul este de consilier onorific, sunt aici ca om de afaceri.

General cu patru stele, politician, om de afaceri

Generalul în retragere Wesley Clark, 68 de ani, a fost comandant NATO în timpul războiului din Kosovo. După retragerea din armată, s-a îndreptat spre afaceri şi spre lumea politică. A intrat în campania prezidenţială din SUA din 2004 încercând să obţină candidatura din partea Partidului Democrat. S-a retras după primul tur al alegerilor preliminare.

Google
 

Postări populare