Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

23.11.05

Pacepa, chior imparat in tara orbilor




Victor Roncea publica un interviu interesant, in Ziua din 23 noiembrie, cu Titu Simon, un personaj al serviciilor de informatii militare comuniste din Romania.
D-l Simon aduce cateva detalii in plus la discutia mai larga centrata in jurul lui Pacepa. Iata un extras:
Ce obiectiv aveati in perioada anilor '55-'60, cand l-ati cunoscut pe Pacepa?

In perioada in care eram atasat comercial la Frankfurt existau doua grupe de informatii. Eu conduceam grupa de militari si abia dupa cateva luni a venit si Pacepa, care a condus grupa de securisti, un organ mai mare, format din mai multi oameni. Ca atasat comercial raspundeam de trei din cele mai mari firme ale Romaniei. Aduceam utilaje intregi, fabrici intregi.

Desi relatiile dintre noi erau bune, a aparut concurenta. Iar concurenta dintre mine si Pacepa a pornit datorita rezultatelor lui Draghici, fostul ministru de Interne si ex-sef al Securitatii. Era al doilea om dupa Dej, dar, dupa ce Pacepa a fost recrutat de americani, a primit cadouri grele pentru a le da oamenilor importanti si i-a manjit pe toti. Concurenta a pornit dupa ce Draghici a intrebat, in Comitetul Central: "Cum, toate informatiile importante din Germania vin de la armata si de la voi nimic?". Eu aveam in Germania, ca atasat comercial, un manunchi de relatii la cel mai inalt nivel, oameni de afaceri cu care veneam in tara, in delegatii, la ministri. In toate afacerile mari, acestia veneau catre mine, iar Pacepa si grupul lui nu aveau acces. [...]

Pe de alta parte, eu, care stiam acolo despre fiecare cat castiga si ce isi cumpara, am observat ca Pacepa incepe sa dispuna de niste bani in plus. Cand eram chemat in tara pentru raport, sau el era chemat pentru raport, luam avionul. La un moment dat el nu mai venea cu avionul, ci cu trenul, si ocupa o cuseta intreaga, ticsita cu valize si lucruri. Fapt care parea anormal. Eu i-am spus atunci sefului meu, Nicolau: "Asta pare ca are bani multi. Trebuie intrebat la Securitate daca are ordin sa faca niste cumparaturi". Pana la urma, i-am facut Raport. Asadar, eu am fost primul ofiter roman care a raportat ca acest om este recrutat de o putere straina.

Pacepa i-a speculat slabiciunile Elenei Ceausescu

Aveati aceasta certitudine?

Da. In primul rand, Securitatea nu a confirmat ca i-a dat bani pentru cumparaturi speciale. Si el venea din ce in ce mai des cu o gramada de bunuri. Coruptia de atunci, sa stiti, era ca si cea de acum. Valorile aduse de el erau transformate in spaga pentru toate nivelele. In ce scop dadea el aceasta spaga la nivel de Draghici, la nivel de Pantilinet? In primul rand, pentru a-si asigura relatiile, in folosul muncii sale de spion. In munca de spionaj, trebuie sa stii sa gasesti slabiciunea unora. Iar acest Pacepa a gasit o slabiciune - de maxima importanta - la Elena Ceausescu, care se dorea mare cadru academic international. Si a inceput sa ii furnizeze diverse lucrari in chimie, gata facute. Asa si-a croit drum pana la cel mai inalt nivel al statului. Este singura explicatie pentru faptul ca el, din colonel, a ajuns in doi ani, general locotenent si consilier pentru probleme de securitate la sotii Ceausescu, iar Elena il tinea ca pe un Dumnezeu.

Credeti ca este credibila legenda care circula, si anume ca Ceausescu, informat - sau poate intoxicat - de rusi, i-ar fi spus chiar lui Pacepa: "avem un tradator printre noi"?

E posibil. Si chiar mai mult. E posibil ca Pacepa sa-i fi dat si o lovitura financiara lui Ceausescu. E posibil ca Ceausescu sa ii fi dat bani, sa ii depuna el, Pacepa, in strainatate, in numele lui Ceausescu. Pentru ca Ceausescu a facut o criza neinchipuita cand a fugit Pacepa. A facut aceasta criza pentru ca fugise consilierul lui sau pentru ca Pacepa era cel care stia unde a depus banii?

Din patru rapoarte, au gasit doar unul...

PEROMANESTE

Crezandu-l pe Simon, Pacepa n-a fost decat chior imparat in tara orbilor. O tara in care 'elitele' erau orbite fie de prostie, fie de vanitate. Asta ca raspuns indirect la incercarile recente de balonare/desumflare instantanee a personajelor.

Nu-l cunosc pe acest Titu, insa cel putin inteligenta medie are. Ori, daca unul cu inteligenta medie si-a dat seama asa devreme ca Pacepa era dublu vine sa confirme teza de mai sus.

Lucid ne spune cum ca Titu ar fi fost omul rusilor (vezi la comentarii). Cum explica el atunci ca si rusii au avut canalele astupate la mesajele sale despre Pacepa? Daca Simon a trimis 4 rapoarte la Bucuresti ar fi trebuit sa le transmita in copie si la GRU/KGB...

Sa fi facut Pacepa in primii lui ani in Germania numai bisnita, sa-si fi atras in felul asta atentia nu numai a lui Simon, ci si pe aceea a vesticilor? Sa-l fi construit vesticii pe Pacepa intr-un super-spion, iar pe Elena Ceausescu implicit intr-o savanta, pentru a-l propulsa cat se sus si aproape de Ceausesti?

Fiind asa politizata, suprastructura romaneasca avea clar incapabilii ei. Cand Ceausescu a resusit cateva victorii diplomatice si dupa ce apa-i venea la moara din toate partile a inceput caderea noastra in abisul anilor '80. Cine a vrut si trebuit sa stie n-a avut nici o indoiala cu cine au stat de vorba la Bucuresti. N-au avut nevoie de Pacepa sau altceva (asta fiind adevarat si pe plan intern si extern). Cine a avut nevoie de detaliile din "Orizonturi rosii" pentru a-si schimba opinia despre regimul Ceausescu, probabil ca inca are nevoie de un manual de traversat strada (si din pacate sunt multi in situatia asta).

In concluzie, asa cum li se urcase la cap Ceausestilor, li se urcasera la cap si altor capi, iar unul ca Pacepa nu era decat un chior in tara orbilor. Cu exceptia unuia ca Simon.

P.S. Apropos, d-le Simon, de ce naiba nu v-ati bagat la Comert exterior sau asa ceva? Daca securistii erau cum erau, armata era si mai jos...







Da click aici ca sa vezi totul!

4 comentarii:

Anonim spunea...

nea Ronceo

Daca vrei sa te mai citeasca cineva documenteaza-te inainte cu cine ai de-a face, caci m-a durut burta de ras cand cel ce isi zice "Simon" a infierat agentii Moscovei, tocmai el, omul lui "Nicolau" pe numele sau Serghei Nikonov, din mafia kominternista basarabeana, general GRU si om de incredere si al lui Dej. Chiar habar nu ai cu ce jigodii moscovite stai de vorba? Ca pari sincer interesat de Basarabia romaneasca.

Anonim spunea...

Eu l-am vazut pe Pacepa cu fata compozita (din patratele sclipitoare) la Jim McLehrer news (public TV) imediat dupa Dec. 89.

Pana atunci aveam toata admiratia ptr. curajul revelatiilor din Orizonturi Rosii. Dar ceea ce a spus la acel interviu, cu imaginea si vocea compozite, m-a dezgustat profund: cica pana la aparitia cartii sale romanii il adorau, il divinizau pe Ceausescu, dar cartea sa le-a deschis ochii, contribuind astel la revolutia din dec. 89, daca nu chiar cauzand-o.

Acu eu personal nu cunosc absolut nici un roman, nici de aici, nici din RO, care sa-l fi adorat pe ceasca.
Faptul ca Pacepa ne-a bagat pe toti intr-o masa uniforma precum aplaudacii lui Kim Ir Sen, chiar m-a jignit.

Anonim spunea...

Cica Bombo, un pesedist notoriu, ar fi avut un dineu privat cu Pacepa si Ioanid (dati un search chiar pe ziarul ZIUA, la arhiva, cu key words).

Credeti ca era oportun ca in timpul dineului sa-l fi intrebat "Tov. Pacepa, nu va suparati, ce crime ati facut inaintea defectarii?"

Anonim spunea...

Cine a avut nevoie de detaliile din "Orizonturi rosii" pentru a-si schimba opinia despre regimul Ceausescu, probabil ca inca are nevoie de un manual de traversat strada (si din pacate sunt multi in situatia asta).


Exact ! Bine-ai grait !
Motanul

Google
 

Postări populare