Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

25.11.05

din'nauntru despre afara si'napoi






Sublimarea frustrarilor personale in ura fata de tzara din care au plecat...


...procedeu arhicunoscut al emigratiei romanesti de dupa WWII pana in zilele noastre.
Inainte de a trece la psihanaliza, o veste buna - pentru Romania, adica pentru noi cei din tzara - : Renault vrea sa cumpere uzina Daewoo de la Craiova. Asa ca Franta reala nu a ratat ocazia unei afaceri bune intr-o "noua" democratie, dar din moment ce si noua ne convine e OK.
Revenind la psihanaliza, e un fapt banal ca intotdeauna infrangerile, ratarile, deziluziile si frustrarile inerente emigrantilor se transforma incet dar sigur in ura. Ura fata de cei diferiti de ei (cazul cel mai frecvent la romanashii care si-au ales o alta patrie este in ultimul timp ura fata de musulmani, mai ales din partea celor care nu au avut in viata lor de-a face cu unii de-astia, dar daca tot e razboi al civilizatiilor sa-si verse si ei veninul esecului pe cineva urat si de bastinasii langa care traiesc), mai rar ura fata de "gazdele" care nu-i "inteleg si apreciaza la justa lor imensa valoare", dar, in special, ura fata de tzara din care sustin ei ca au fost nevoiti (sau chiar alungati) sa plece. E un spectacol jalnic sa vezi cum majoritatii emigrantilor, fie europeni fie americani, le pute cam tot ce se face in Romania , cum se bucura de fiecare insucces - dupa ei - al celor ce reprezinta statul roman, cum proslavesc gunoaie istorice demult expirate gen monarhia sau decedate partide pretins urmase ale celor "istorice". Spectacolul e insa pilduitor: arata ce inseamna un popor inferior, mai ales in comparatie cu modul cum s-a comportat intotdeauna emigratia maghiara sau cea poloneza: Asta e, vorba lui Cioran, neam de slugi, la cel ce marca banu' mai gros. Totusi exista si un motiv de optimism. Chiar daca nu ne putem transplanta gene de la herrenvolkuri, educatia poate aduce transformarea. Si in ultimul timp in Romania se formeaza incet dar sigur o adevarata clasa de mijloc, mai ales tineri, care au ales sa ramana romani in singurul mod posibil, adica in Romania (nu CETATENI romani, d-astia cu dubla-tripla cetatenie e plina lumea, scotand pasaportul necesar functie de cine intreaba). Miile de tineri specialisti in IT sau business care lucreaza la multinationale au inceput sa ocupe functii din ce in ce mai de decizie si trag dupa ei, greu inca, dar o fac, restul societatii. Asta e adevarata mandrie de a fi roman, si de departe mai constructiva decat refularile propriilor esecuri ale celor ce si-au schimbat tzara.

lucid din Bucuresti




Da click aici ca sa vezi totul!

24 de comentarii:

Anonim spunea...

Bravo Lucid, am aceeasi incredere pe care o ai tu caci cunosc citiva tineri romani care nu corespund afirmatiei lui Cartarescu: "De cate ori n-am intalnit oameni din toate zonele sociale care dispretuiesc orice realizare reala, si-n schimb ii admira pe smecheri si pe invartiti? De cate ori n-am dat de oameni ale caror unice valori sunt banii, casele si masinile, indiferent cum ajungi sa le dobandesti ". Mai degraba romanii americani se incadreaza aici, caci nu cunosc unul sa aiba vreun interes altundeva decit in prosperitatea lui in continua crestere. Dar tineri romani angajati idealist in tot felul de miscari , de drepturile omului in Burma, de drepturile animalelor, de salvarea ambientului, cunosc o sumedenie. Citeam mai daunazi un schimb de idei intre citiva tineri si m-am emotionat la lacrimi. "Daca as fi un tablou", spunea o fata de 23 de ani, " as vrea sa fiu zambetul dintr-un portret al unei mame privindu-si copilasul... sau privirea unui batran la amintirea intregii sale vieti...imi place mult albastrul,deci as vrea ca in fundal sa fie un cer senin,luminos care la orizont se uneste cu marea..."

Nu cunosc romani prosperi prin strainataturi care ar aprecia un astfel de gind. Care l-ar insulta pe autor, cunosc nefericit de multi.

Anonim spunea...

Procedeul arhicunoscut dupa al doilea razboi mondial ? Nu cred. Acest procedeu a fost inventat si este chiar la moda dupa 1989. Vedeti cazul Patapievici si dispretul lui fata de tot ce este romanesc.
Romanii care sînt filoamericani, filofrancezi, filogermani, filo-etc.o fac din interese
personale. Sînt tentata sa cred ca aceasta ura vine din interiorul Romaniei. Nu am vazut pîna acum o constiinta care sa tina romanilor si puterii un discurs de adevar. Romania nu este microcosmul de la Bucuresti .
Vorbiti de miile de tineri specialisti în IT si este un lucru foarte bun. Dar la cealalta extrema avem milioane de romani care '89 nu le-a adus nimic fata de asteptarile
lor.
" Adevarata mîndrie de a fi roman " ar fi pentru mine sa nu mai vad pe nimeni în tara ca sufera de frig, de foame si de tot felul de lipsuri. Cum putem sa fim optimisti si sa promovam Romania cînd din interiorul
ei , cei de la putere si intelectualitatea au o singura preocuparea: în loc de promovarea
tarii, promovarea personala.
Ei trebuie sa învete, în primul rînd, semnificatia cuvîntului filoroman.

Anonim spunea...

Trancaneli ideologice

Spre dezamagirea optimistului "lucid", Romania se afunda din ce in ce mai tare in rahat, pe masura ce crede ca se ridica. De vina sunt romanii din tara, care nu stiu ce vor, dar si cei care au plecat, pentru ca nu le pasa...
Eu traiesc in Romania reala, domnule lucid, nu in ambianta institutiei prezidentiale si a marii politici externe, iar de aici de jos mizeria se vede mai bine. Ar mai trebui sa va vorbesc de porcaria din invatamant, sanatate, justitie, vami, armata, administratie fiscala, administratie locala, administratie centrala samd?! Nu cred!

Anonim spunea...

Gargantua,

Daca amandoi traim in tzara, hai sa cadem de acord macar asupra a doua puncte:
1. Miile de tineri care incep sa formeze osatura clasei de mijloc (companiile gen Connex, Carrefour, Orange, banci gen ING, societati de consultanta, uzine ca Dacia-Logan, nu mai le insir pe toate) exista sau nu, sunt sau nu un semn de optimism, cresc sau nu ca numar an de an?
2. Daca facem comparatia cu anul trecut sub Bombo-Ilici, macar acum am dat la o parte preshul pus pe gunoi si vedem mai clar mizeria din toate domeniile: da sau nu? Iar incercari de indreptare gen reforma in sanatate (Nicolaescu) si in invatamant (Miclea pana acum) exista, da sau nu?

Anonim spunea...

Daca ne uitam mai bine, chiar lucid (el de fapt are o veche scoala securista) este cel care uraste SI DISPRETUIESTE cel mai abitir,in "buna" maniera a ocupantului KGBist, "inferiorul" popor roman. Citez din "adincile" lui cugetari impartasite si de cealalta mare ginditoare comunist-securista, Casandra-iubre-Cristiana:
'Spectacolul e insa pilduitor: arata ce inseamna un popor inferior,
mai ales in comparatie cu modul cum s-a comportat intotdeaun emigratia maghiara sau cea poloneza: Asta e, vorba lui Cioran, neam
de slugi, la cel ce marca banu' mai gros. Chiar daca nu ne putem transplanta gene de la herrenvolkuri, educatia poate aduce transformarea".

Anonim spunea...

1. ce inseamna "miile de tineri" la un popor de 23 de milioane de oameni? Aproape nimic!
2. sincer, m-am saturat pana in gat de incercari ratate! Ce inseamna ratarile intr-un meci, fata de goluri? Istorie de sertar!

Anonim spunea...

Lucid, Sa inteleg ca esti fizician? Unde ai terminat si cand? E drept ca lumea fizicii e mare, dar mai stii, poate ne cunoastem:)


Felix

Anonim spunea...

Fizica nucleara, Bucuresti, mijlocul anilor 70, pe vremea generatiei de "aur" Nicushor, Jenica Maurer, Dragos Popa, Andrei Vass, Horia (Miron) Constantinescu - Dumnezeu sa-l ierte! , putin inainte de Ionutz Ursu cu care chiar zilele astea colaborez la un proiect de nou accelerator din fondurile structurale EU in 2007 - d-aia sunt esential legat eu si ce a mai ramas din fizica romaneasca de intrarea in EU, singura sansa de a mai moderniza infrastructura de cercetare. Nu l-am apucat pe Hulubei dar l-am prins pe ultima suta de metri pe Titeica, la care era extraordinara claritatea si simplitatea expunerii, similar cu ce facea Noica in filosofie (ne-a vizitat la IFA de vreo doua ori in anii 80). Gavrila il imita pe maestru la cuantica dar mai avea de lucru, cred ca a plecat imediat ce am terminat eu (a avut un rol si pianista, doamna Serbescu, care vroia cariera mondiala - din pacate nu prea i-a reusit si nici Gavrila nu prea a rupt gura occidentului, desi era extrem de dotat ca teoretician, probabil no 1 in Rokmania anilor 70). Asta e viata din pacate.

Anonim spunea...

Da, nu aveam cum sa te "prind" ca io am venit mai tarziu:))

SI acum cu ce te ocupi? Tot cu fizica? Ca io, din astia de ii "injuri" tu, am ramas la fizica, da' nu in tara. Esti cumva la IFA?


Felix

Anonim spunea...

Da, dar trebuie sa constat cu regret ca activitatea propriu-zisa, in sensul culegerii de date, o fac cca 75% la diverse centre europene in cadrul programului Large Scale Facility Access, la care propui experimentul, esti evaluat si daca ti se spune da primesti finantarea completa, de la experimentul propriu-zis ( o ora de sincrotron e cateva mii de euroi bune) pana la avion, hotel, etc etc
PS Uitam sa-l pomenesc pe colegul meu de studentie Ghitza Preoteasa, fostul cumnat al lui Bombo, iar de la colegii din AS pe Aura Mizil, pe sor-sa Donca a lui Nicushor mare iubire, pe Mohora mult mai in varsta, era sef mare la "centru" de atunci ca si Sassu, iar de Spagathon imi amintesc vag ca organizator de festivaluri parca la Preoteasa in spate la Opera. Vremuri frumoase cand facultatea de fizica era no 1 in universitate si coana Leana il astepta la 8 seara dupa cursuri pe Nicu in Mercedes in fata librariei Eminescu, ca o mama anonima ce era inca.

Anonim spunea...

Misto de tine. Si ce faci concret? Io a ocup cu depuneri in plasma plus ceva modelare (nivel jos, 0-dimensional, dar macar time-resolved) La nivelul la care poti sa scrii singur programul:)

Tu ce masori/calculezi?


Felix

Anonim spunea...

....cu metode atomico-nucleare, de la raze X la activari producand raze gama si caracterizari straturi subtiri prin RBS (eu mai putin dar colegii fac multe analize de depuneri, inclusiv in plasma). Dar mai ales fineturi, de ex. microfascicul (cativa microni diametru ca sa vada incluziunile metalice).

Anonim spunea...

Catre patriotul Lucius

hranit bine in restaurantele pariziene, abia intors in tara, acest Nicolae Breban, dar nu neaparat al scrisului,acest fost greu in regimul comunist, acest Ion Iliescu, dar nu neaparat al politicii,tuna si fulgera printre sughiturile provocate de copioasele ospaturi in afara,impotriva diasporei.Facand pe impaciuitorul pintre religii,ciudat, o intoleranta laica ii schimonoseste literele, ce altcandva se insiruiau in fraze mestesugite.Nu e pentru prima oara, nu e doar o indispozitie trecatoare de la prea multa supa de ceapa,vezi postari anterioare.Adevarul e ca Dl Lucius se crede patriot. Prea bine.Dar sa inceapa prin a bate covoarele in Romania nu starnind praf pe drumurile beduinilor.In desert...

Anonim spunea...

Nici nu stii ce bine ai intuit: la Paris nu am stat decat vreo 20 de ore din cauza brouillardului de luni, venind de la Casablanca unde chiar ca in zona Rabatului am starnit praf pe drumurile beduinilor (aici se cheama oudayazi si i-au alungat pe portughezi pe la 1600 dar nu le-a mers cu frantuzii lui Lyautey). Dar apropos de frantuzi, iti recomand sa vezi Marocul si sa vezi ce surpriza ai: o tara araba bilingva (totul e scris si vorbit si in limba lui Moliere), civilizata la nivel de Portugalia-Grecia in anii 80, nici urma de credinciosi aliniati pe strazi pe covorashe vineri la rugaciune ca la Cairo de exemplu, pe scurt un exemplu de islam rezonabil datorita politicii tolerante cfnceze. Eu m-am intors optimist privitor la calea pe care vom evita o confruntare cu islamistii: civilizarea, educarea si tratatrea lor ca egali de catre Europa profunda, crestina si rationala.

Anonim spunea...

optimismul dvs mi se transmite.Cat despre o vizita in Maroc, poate in viitor, sa redeschid un gin place, dar nu la Rick's, la Pantagruel's.Poate.

Anonim spunea...

Dezamagire crunta Casablanca. Are o ciudatenie: marea moschee (a doua dupa Mecca) a lui Hassan II, facuta lui cadou de toti bugetarii marocani in anii 80, dar incolo nimic istoric. De pe vremea lui Rick s-au pastrat un bulevard superb si niste bloculetze tip anii 30 dar daca intrebi de faimosul bar ti se prezinta mai multe variante, dar eu unul cred ca regizorul (parca Curtiz il chema) nu daduse inca la vremea aceea prin Maroc - era 1942, si doar s-a consultat cu vreun frantuz de-ai lui De Gaulle. Totusi bulevardul acela colonial e superb.

Anonim spunea...

... mergetzi la Tanger. Atmosfera este de tziganie, in birturi zac numai masculi sugind la ceai de menta iar negustorii de nimicuri te ataca din toate partile. Mergi pe o strada cotita in zona veche (care se aseamana vag cu cele din rasele spaniole, doar ca mult mai murdara si mai decrepita) si ei intra si ies prin case, sarindu-ti iar cu marfa in fatza. Nu exista metoda de a-i descuraja. Ramii cu un gust amar ca nu prea apuci sa vezi orasul fiind ocupat sa luptzi cu vinzatorii.

Nu cred ca Portugalia a aratat vreodata in halul acesta.

Anonim spunea...

Iesind din piata mare a Rabatului, cu turnul lui Hassan si mausoleul lui Mahomed V s-au repezit spre noi cateva tinere in costume traditionale agitand niste seringi in maini. Mary Ann, o americanca simpatica mai mult decat plinutza a fost prima "atacata" si a inceput sa strige AIDS!! Pana sa ne dumirim ca nu era vorba de niste teroriste care vroiau sa ne infecteze a trecut ceva timp, noroc cu un localnic care le-a gonit si ne-a explicat in franceza ca vroiau doar sa-i faca un "tatuaj" traditional cu hena lui Mary Ann, ca asta e obicei de pretuire si infrumusetare la ei. Recunosc ca o cam bagasem pe maneca la inceput.

Anonim spunea...

Lucid

Rândurile ce urmeaza nu îti sunt personal adresate, altfel ar trebui sa cad în pacatul " procesului de intentie".
Probabil ca nu ai vrut sa spui ceeace iradiaza din comentariul dumitale, ma servesc de el doar ca pretext.
In 50 de ani o mare parte din propaganda nu a atins toata populatia româneasca si toate fibrele gândirii individului.
A ramas, din pacate, ascunsa în adâncuri, o idee: ca cetateanul este proprietatea statului, în mod subtil a se întelege "proprietatea colectivitatii", tot asa cum înaintea razboiului de secesiune sclavul era proprietatea stapânului, iar daca fugea trebuia prins, adus legat acasa si pedepsit.
Din motive de gelozie fata de cei plecati si "ajunsi", ideea asta mai bântuie si azi acompaniata de un iz de "tradare a natiunii".
La cellalt capat al gândirii se afla Declaratia Drepturilor Omului, din pacate imposibil de respectat la litera din motive economice si a fluxurilor migratorii. Ideea aceasta da dreptul moral individului sa se stabileasca unde vrea el.
Parasind aspectul de "drept fundamental" al individului care, prin urmare, nu are de ce sa fie nici condamnat nici culpabilizat, putem sa trecem la partea sentimentala a aceluiasi individ.
Cei mai multi nu-si uita radacinile si se gândesc la locurile sale de origina.
Altii, mai putin, si trebuie sa adaug ca drept si poate cinic vorbind, este dreptul lor. Dreptul sa traga o linie asupra trecutului si sa se renasca aiurea.
Intervine, si pentru unii si pentru altii, inteligenta comportamentului fata de locul natal.
Si sa nu uitam un alt caz, frecvent, perfect analogic: omul din Bârlad, Tecuci, Braila sau din vreun sat pierdut care vine la Bucuresti.
Unii duc dorul locului natal si joaca sârbele din regiune pâna mor.
Altii devin bucuresteni get-beget, uita de unde vin.
Acum, în functie de inteligenta, unii dispretuiesc Tecuciul lor ca "nu are metrou ca Bucurestiul" si nu vorbesc despre satul si orasul lor provincial decât cu dispretz.
Iar e treaba lor, functie de cei sapte ani de acasa, de educatie si de inteligenta de bucurestean pe care au capatat-o.

Cât despre "mândria de a fi român", iar mi se pare un slogan.
Americanii, francezii, germanii, italienii, etc. în funcie de evenimente, nu sunt mândri întotdeauna- si chiar îsi exprima - desgustul -din ferice trecator - de a fi americani, francezi, italieni.
Nici românul nu poate fi mândru 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an ca este român.

Uneori, când se petrec în lume evenimente grave care implica compartamentul barbar al omului, ne simtim rusinati.. ca suntem si cetateni ai acestei lumi.

Anonim spunea...

Eu ma refeream la sa-i zic ciudatul amestec de dragoste nostalgica pentru tara originara, ceva gen durerea din mana amputata, vorba lui Blaga, mixata insa cu incapatanata credinta ca din afara vad mai bine lucrurile si mai ales SOLUTIILE al unui anumit tip de emigrant roman, majoritar cam peste tot. Prapastia dintre acest tip de comportament si mentalitatea celor din tara este uriasa, un singur exemplu este cel de anul trecut de la Montreal cand un individ s-a apucat sa arunce cu nu stiu ce branza in Iliescu, PRESEDINTELE Romaniei, deci simbolul ei prezent, placea nu placea asta, tocmai in timpul ceremoniei dedicate memoriei lui Eminescu, de departe no 1 in inima oricarui roman si astazi. Ca pe Iliescu il injuram si noi in tara era alta treaba, si Bush e injurat in USA de americani, dar nu cred sa existe un american care sa se apuce sa-i arunce oua in cap cand viziteaza Tokyo sau Paris, ba din contra, cred ca in ziua aceea ies cu steagul cu dungi si stele pe strazi indiferent ce parere au despre acel presedinte din reflex de solidaritate si mandrie nationala. Majoritatea emigrantilor romani are ideea fixa ca poseda cheia renasterii romanesti macar intr-un domeniu,evident in vorbe caci, ca sa va citez, "ajunsi" nu prea sunt nici macar 1% comparand cu standardele occidentale, deci practic tot nu pot sa-si aplice "solutiile". Reactia celor din tara este desigur una de orgoliu: n-ati vrut sa stati aici, sa va fie de bine, dar ciocu' mic cu sfaturile ca nu servesc la nimic fara ACTIUNE practica. Ori actiune vezi la unguri, la polonezi, mai niciodata la emigrantii romani. Asta e marfa - genetica, educationala, bietul om sub vremi, putem glosa la nesfarsit. Dar, ca sa revin la primul mesaj, nostalgia dragostei dupa locul copilariei, evidenta, desigur, se amesteca prea des cu refularile actualei conditii, asta reiesind din autoamagirea ca in Romania lucrurile sunt numai catastrofale ca balsam pentru inerentul regret al deztararii.

Anonim spunea...

Cand suntem in casa, si e cald si bine, daca afara ploua si
e urat, parca te cuprinde un sentiment placut ca ai ajuns
la timp in adapost. Nu inseamna ca vrei neaparat sa ploua
afara, dar daca se intampla, parca-ti apreciezi mai bine
confortul si norocul.

cam asta cred ca e psihologia la multi din cei plecati. Nu ca doresc raul celor de acasa, totusi vestile proaste care eventual vin din Romania ii fac - constient sau nu - sa se felicite ca s-au pus la adapost. Unii din pacate exagereaza, au nevoie zilnic de acest intaritor ca sa-i confirme si sa le aline frustrarile. Cei care n-au mult echilibru si generozitate, pot ajunge astfel sa reactioneze cu iritare si sa nege orice vesti bune din Romania.

Anonim spunea...

frustrarea de a nu fi lucid


cand te numesti lucid, cam asta inseamna..

Sincer, credeam ca suntem departe de aceasta mentalitate ceusista ca emigratia ne vrea raul si nu as fi crezut ca e asa de dinamica. Emigratia vrea doar cand se intoarce in ro sa fie ca aici, atata tot. Frustrari vor fi cand veti avea salarii de 3000 de euro :))

Anonim spunea...

Re: frustrarea de a nu fi lucid

Nu sunt de acord cu postarea lui lucid, in cea mai mare parte a ei. Opinia despre el mi-am exprimat-o mai demult: un habarnist cu ifose; cu logica sta cel mai prost.
Pe de alta parte, o oarecare umbra de adevar exista atunci cand spune ca "emigratia ne vrea raul". De fapt, emigratia, in ansamblul ei e departe de a vrea raul in Romania sau romanilor. Eu cred ca ,de fapt, vrea binele, dar binele asta trebuie musai facut asa cum il intelege fiecare, in functie de experientele personale.
Problema e ca "binele" vazut de ei in felul acesta, e de fapt "mai raul" pentru cei din Romania.
Spre exemplu, unul spunea "dati-i afara pe toti si de maine incep angajarile" cu referire la greva profesorilor si modul in care Guvernul ar trebui sa-i trateze. Poti sa-ti inchipui bulversarea pe multi ani care ar urma unei asemenea masuri si faptul ca n generatii de scolari vor suferi.
Crezi ca individul vrea raul premeditat? Eu nu. Cred mai degraba ca ideea este rezultatul unei experiente pe care a trait-o/auzit-o prin tara de adoptie si ca aceasta experienta se referea la o zona strict limitata, cu impact minim.

Anonim spunea...

Re: avetzi dreptate...

Tipul e frustrat. Cred ca lupta cu niste complexe in fata unor colegi, fosti prieteni, etc. care au plecat in Occident si isi vad de viata lor, de cele mai multe ori indestulata si linistita prin comparatie cu Romania. Tocmai de aceea insista, in pofida tuturor datelor, ca emigrantii romani o duc ca vai de capul lor. Asa ar fi dorit el sa fie si isi ia dorintele drept realitate, fara a fi deranjat citusi de putin de ridicolul afirmatiilor.

Ca sa nu mai vorbim de pretinsa ura a diasporei fata de Romania: oricine a calatorit prin lume si a vizitat comunitatile si bisericile romanesti a putut sa vada atashamentul puternic al majoritatii romanilor fata de plaiurile natale si Romania. Doar daca faci confuzie intre tzara si conducatorii ei potzi ajunge la concluziile/ bazaconiile lucidiene (identice, de fapt cu pozitia pesedeului din anii 90)

M-a pacalit initial prin anti-pesedismul pe care si-l sustine corect. Dupa ce l-am citit mai mult am remarcat ca restul interventiilor sale sint pe linia national comunista a lui Ceausescu, imbratisata actualmente de Romania Mare. Limbajul elevat si talentul de a pune cuvintele impreuna il ridica peste Aki-Katty-Cristi, dar la nivel de conceptie e cam in aceeasi zona. Probabil ca se ia de Pesede tot din vreo frustrare; nu m-ar mira sa fi inceput ca vajnic fesenist in corabia lui Iliescu si sa fi luat un shut pe care vrea acum sa-l razbune (vedeti similaritatea cu ura fatza de emigrati).

Google
 

Postări populare