Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

23.10.05

Basescu, Putin al Romaniei?



Cine nu-si aminteste starea in care ajunsese Rusia la sfarsit de mileniu? Coruptia si ineptitudinea ajunsesera sa caracterizeze acea societate in intregime. Cand toate relele pareau fara sfarsit, dintr-o data, de cine stie unde, Putin isi face aparitia. Ce se intampla in perioada de inceput a lui Putin? Nu mare lucrcu s-ar putea spune. La o privire mai atenta si indelunga, lucrurile incepeau sa-si urmeze cursul lor sub noul presedinte cu adevart imperial al rusilor--va aduceti probabil aminte ca si lui Eltsin i se spusese asa ceva la inceputul anilor '90, dar se vede treaba ca etichtarea aceea era parte din campania de magulire a Occidentului. Sa revenim la Putin, el a separat apele politicului si economicului si a "rezolvat" si treaba cu mass-media ruseasca. Veti decide dvs. calificativele actiunilor sale. Sa ne gandim totusi ca Putin a fost omul serviciilor ruse de doua ori: o data in tineretea sa profesionala, a doua oara cand a fost cel care l-a inlocuit pe Eltsin.

Pe 1 martie, aici la peromaneste, am asemanat prima data pe Basescu lui Putin--cu ocazia Revolutiei portocalii din Ukraina. Iata ca pana acum s-au strans si mai multe date ce vin sa confirme ipoteza lansata atunci. Pe de-o parte, Basescu loveste in mafia jurnalisto-economica-politica, iar pe de alta, serviciile secrete romane nu numai ca si-au pastrat conducerile dar au fost si laudate de catre presedintele Basescu. Spre deosebire de Putin, Basescu trebuie sa tina seama si de cei mari, iar parte a segmentul european al acestuia este deja corupta de Nastase. Mai mult, Romania nu are resursele rusesti--energetice si militare--pentru a-si permite sa-i ignore pe cei mari.

Considerand postingul lui Lucid si mai ales reactiile cititorilor la acesta, problema nu mai este in a decide cat de securist a fost/este Basescu, ci de a vedea cat de mult succes va avea initiativa sa de curatire a societatii romanesti. In fond, de ce n-am crede ca serviciile de acum n-ar avea ceva patrioti printre cadrele lor care sa li se fi aplecat de faradelegile ce se intampla in jurul lor? Retineti, serviciile pot vedea si inregistra totul, ele nu mai pot aresta insa. Toate probele sfarsesc pe mana tribunalelor corupte, iar cei din serviciile de informatii isi pot deconspira sursele si metodele fara insa sa poata face si dreptatea... E numai o idee pe care am mai expus-o aici--vezi Insemnarile si altele.

In concluzie, daca demisia d-nei Udrea este acceptata, avem inca un data-point (dovada) ce vine sa confirme ipoteza ca Basescu este omul elitelor din serviciile romane de informatii, ales si propulsat pentru a curata grajdurile societatii romanesti post-decembriste!





Da click aici ca sa vezi totul!

8 comentarii:

Anonim spunea...

Astazi dau de baut


daca sunt amatori de chermeza propusa de mine sunt bine invitati .
Asadar profesorul Plesu a avut dreptate , n-avea cu cine vorbi , ii dau drepate de data asta .
Daca esti contemporan cu astfel de minti precum Plesu , Liiceanu iar un presedinte de tara prefera pe aceasta "Nikita" ca principalul consilier imi cam dau seama ce se intimpla la Cotroceni.
Daca nu stim sa profitam cit sunt in viata de marile noastre valori spirituale atunci cind?

mergi sanatoasa cucoana Udrea si iti marturisesc ca daca ptr unii "frumusetea nu-i putin lucru", ptr altii e chiar lipsit de valoare spirituala ,frumusetea o admiram la saloanele de frmusete , politica e facuta de stirbi chelosi schiopi si ciungi , maruntei de statura si grasi cu ciubotele tocite la calcii si intorsi la virf.

Anonim spunea...

DEZVALUIRI INCENDIARE EMIL CONSTANTINESCU

Data: 24-10-2005


Fostul preşedinte Emil Constantinescu, iese la rampă cu declaraţii incendiare -- oamenii serviciilor secrete


Fosta Securitate a pus la cale din timp preluarea economiei din România, pe care o controlează în prezent l Băsescu a fost ofiţer DIE şi propulsat de servicii în*sa prezidenţială l Stolojan a dirijat ani de zile fondurile Securităţii l Năstase a fost pregătit de servicii pentru cariera politică l Rocada Stolojan-Băsescu, operată de serviciile secrete l Mitul Stolojan, creat de un as al fostei Securităţi l Radu Vasile avea misiunea să ţină PNŢCD sub control l "România Liberă", agent de influenţă al "oligarhiei Năstase" l Tăriceanu va fi ras în cele din urmă l Năstase a vrut să desfiinţeze o divizie a SIE de teamă că va fi asasinat de ea. Probabil că niciodată, în întreaga istorie post-decembristă, cineva nu a făcut declaraţii atît de fierbinţi şi cu bătaie atît de lungă precum a făcut-o duminică seara (la concurenţă cu derbyul Dinamo-Rapid, Dumnezeul Media e nedrept, uneori) la Antena 3, în dialog cu Ion Cristoiu, fostul preşedinte Emil Constantinescu. În faţa ochilor telespectatorilor năuciţi s-a derulat un atac de excepţie la adresa structurilor politice şi ale serviciilor secrete din România, cu dezvăluiri şocante şi, cel mai important,curajos asumate, evitîndu-se clasicele formule acoperitoare de tipul "se spune că", "există zvonuri că" etc. Nu, Constantinescu a spus ce a avut de spus de-a dreptul: România e condusă de oligarhii, clasa politică de la noi e perfect controlată de serviciile secrete, la fel şi economia, Băsescu e un securist notoriu, Stolojan unul şi mai mare, la fel şi Radu Vasile, Năstase e un produs al serviciilor, mass-media e utilizată adesea pentru a crea miturile şi legendele trebuincioase sistemului, exemplul "României Libere", agent de influenţă al unei anume oligarhii, plus multe altele, de la picanterii la lucruri care îţi dau fiori pe şira spinării. Acuzaţii şi dezvăluiri atît de grave încît aproape sîntem gata să punem pariu că vor fi îngropate mediatic discret, fără a se face mare vîlvă în jurul lor, deşi ar trebui să se facă valuri cît tsunamiul filipinez. În cele ce urmează, vă prezentăm, schematizat pe cît se poate, pentru o mai uşoară citire, incendiarele afirmaţii ale lui Constantinescu.

Ce sînt structurile oligarhice din România?
"Structurile oligarhice sînt tipice în acest moment. În zona noastră sînt în Rusia, în Belarus, în Ucraina şi se pare că ele au rămas şi vor continua în Ucraina şi după Revoluţia Portocalie şi în România. Structurile oligarhice nu există în statele Uniunii Europene, în statele democratice şi nu există în niciunul din statele care au aderat la UE, cu excepţia României. Aş mai vrea să precizez că problema principală a României în momentul de faţă este că ea este acceptată să se integreze în UE, dar intră cu nişte structuri de tip oligarhic valabile în CSI şi nu în UE. Acesta este din nou cazul unic al României. Ce înseamnă structurile? Prin structuri lumea înţelege serviciile secrete. Structurile, serviciile secrete fac parte în sistemul oligarhic românesc atît din administraţie, cît şi din economie, cît şi ceea ce este specificul structurilor oligarhice româneşti din presă. Deci structura oligarhică românească, în mod explicit a început în perioada 1990-1996 sub conducerea preşedintelui Ion Iliescu, care le-a format, le-a organizat şi le-a condus. A început cu oligarhia în administraţie şi în economie. Deci cei care stăpîneau administraţia erau şi oamenii care stăpîneau economia. În 1996 au pierdut poziţiile în Administraţia Centrală şi le-au menţinut în cea locală. Şi-au lărgit puterea economică, pentru că au fost cei care aveau deja bani şi au profitat de procesul de privatizare, democratizare, legi, pentru a-şi consolida puterea economică cînd eu eram preşedinte. Este o realitate. Respectînd legile nu puteam să combat acest lucru, dar au intrat în presă. Deci în acel moment, simţind puterea informaţiei şi fiindcă serviciile secrete erau epurate şi pierdeau această parte importantă din administraţie, s-au concentrat pe presă. Toată grupurile mari de presă au fost formate ca reprezentante ale structurilor oligarhice securisto-comuniste".

Securitatea a plănuit acapararea economiei înainte de căderea lui Ceauşescu
"Toţi oamenii din serviciile secrete pînă în 1990-1996 au fost cei care au format sistemul oligarhic în economie. A fost un plan prevăzut încă înainte de căderea lui Ceauşescu. Deci Securitatea nu s-a amestecat în lovitura de stat, nu a comis crime. Deşi cunoştea, tot a pregătit pe cei care, după tranziţie, urmau să folosească banii, să transforme aportul valutar special, să redistribuie banii lui Ceauşescu şi să formeze noua economie de tip oligarhic. Deci ei au pregătit pe o durată foarte înaltă pentru post-tranziţie inclusiv cadrele. Aşa s-a format economia românească, pentru că România a fost singura ţară din fostele ţări comuniste din Europa, unde la căderea regimului comunist nu a venit un regim de dreapta, ci a venit acelaşi regim. Primul Guvern a fost chiar cu miniştrii lui Ceauşescu. Al doilea a fost cu secretarii de stat ai lui Ceauşescu, împănat cu noii oameni pregătiţi ca să conducă".

Cele trei tipuri de preşedinţi pe care i-a avut România
"Sînt trei tipuri de preşedinţi pe care i-a avut România. Deci a avut pe preşedintele Ion Iliescu care a creat structurile oligarhice şi le-a condus şi le conduce şi acum, pentru că toţi, inclusiv domnul Traian Băsescu, sînt oamenii domnului Ion Iliescu. Ion Iliescu l-a făcut ministru pe domnul Traian Băsescu, l-a promovat în toate posturile. Deci toţi îi aparţin domnului Ion Iliescu şi în momentul de faţă. A fost un preşedinte complet din afara sistemului, Emil Constantinescu, care nu a avut nici o legătură, nici cu securitatea, nici cu nomenclatura comunistă de nici un fel, nici cu activiştii comunişti, nici cu grupurile de afaceri şi deci era evident că nu puteam să am decît un mandat de patru ani sau făceam un compromis, şi este un preşedinte, Traian Băsescu, care face parte din structuri. O să revenim în sfîrşit. Preşedintele Traian Băsescu a făcut parte din structurile serviciilor secrete de cînd era elev la şcoala de ofiţeri, pînă la Antwerp. Face parte din structuri şi este produsul structurilor. Deci este produsul unor operaţiuni prin care, o dată pierdut acest lucru, se consideră că nu trebuie să se mai repete în istorie. Deci România a produs în 1996 un preşedinte cum în Europa în ultimii 50 de ani au mai fost cunoscuţi doar Jelev în Bulgaria şi Kovacs în Slovacia. Deci sîntem singurii care am fost complet în afara serviciilor. în 1996, după 6 ani, România, printr-un hazard şi destin istoric, a produs un preşedinte din afara structurilor. Acest lucru nu trebuia să se mai repete".

Stolojan, persoana-cheie a sistemului oligarhic din România
"KGB-ul a distribuit în timpul lui Gorbaciov, a distribuit bani, unui număr de persoane care să-i folosească. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi în România şi fostul ministru al Finanţelor recunoaşte că s-au distribuit sume uriaşe, în special fondul valutar special era urmărit. Acest fond valutar special, care mergea numai la Ceauşescu, trebuia să fie împărţit de cei care aduceau. Cel care a condus Fondul Valutar Special şi care pînă astăzi este, domnul Theodor Stolojan. Deci domnul Theodor Stolojan este persoana-cheie a sistemului oligarhic din România. Domnul Theodor Stolojan a fost şeful Direcţiei a Fondului Valutar Special al lui Ceauşescu. La Fondul Valutar Special erau banii care rezultau din vinderea produselor, exportului românesc. Tot exportul românesc în ultimul deceniu al lui Ceauşescu s-a făcut prin intermediul Securităţii. Banii aceştia veneau dintr-o serie de instituţii. Banii ăştia veneau toţi, se adunau la Ministerul de Finanţe. Era o unitate specială militară - 010107. Această unitate militară avea două birouri. Un birou la Ministerul de Finanţe şi unul la Banca Română de Comerţ Exterior, la Bancorex, care era condusă tot de ofiţeri de Securitate. Toţi aveau legături, inclusiv cu Temeşan, şi la Ministerul de Finanţe sub condu-cerea domnului Theodor Stolojan. Deci domnul Theodor Stolojan cunoştea tot ce intra în România şi banii care plecau. Se duceau la gospodăria de partid. După aceea, banii ăştia, o parte, se duceau la Bancorex, unde îi depunea Securitatea, o parte se ducea la gospodăria de partid, lucru pe care în cartea sa îl arată foarte clar fostul ministru al Comerţului comunist, al lui Ceauşescu". Adrian Năstase a fost pregătit de serviciile secrete
"Adrian Năstase nu a făcut parte direct din structuri. Este vorba de cei pregătiţi. Este Clubul Trocadero, dar asta este o altă discuţie".

Oligarhia românească s-a scindat între Iliescu şi Năstase între 2001-2004
"Între 2001-2004 a fost o scindare în cadrul oligarhiei a două grupuri de interese: grupul Iliescu şi grupul Adrian Năstase". "România Liberă", agent de influenţă al oligarhiei lui Năstase "Dacă aţi urmărit exact presa şi dacă aţi citi Volcov o să vedeţi că agenţii de influenţă nu sînt cei care propagă calităţile celui care-i plăteşte şi-i foloseşte, ci cei care atacă duşmanii lui. «România Liberă» a atacat cu violenţă grupul Ion Iliescu, toţi din grupul Ion Iliescu, dar niciodată grupul Adrian Năstase".

Serviciile secrete l-au schimbat pe Stolojan cu Băsescu
"Aia a fost o schimbare a sistemului. Deci la un moment dat cei care conduc structurile, au considerat că Traian Băsescu putea să adune mai bine voturile poporului. A fost de fapt un mare proces de manipulare, prin care elitele intelectuale româneşti au creat mitul Bă-sescu. Deja asta era o operaţie terminată. Au fost două mari operaţii de manipulare a opiniei publice uriaşe care s-au găsit. Una a fost crearea mitului Theodor Stolojan. Ultima fază, cum ne arată specialiştii în dezinformare, este faza de psihoză. Cînd s-a atins faza de psihoză nu se mai poate interveni. Deci s-a proiectat pe mentalitatea poporului român imaginea domnului Theodor Stolojan, a unui om onest, corect, muncitor. Domnul Theodor Stolojan totdeauna era cel care mergea înaintea Guvernului. A fost menţinut fostul ministru al Finanţelor, dar în spate conducea Theodor Stolojan. După aceea Theodor Stolojan a fost numit ministru al Finanţelor şi după aia a venit Guvernul Roman".

Cine a creat mitul Theodor Stolojan ?
"Un mare specialist, care şi astăzi este eminenţa cenuşie şi a domnului Traian Bă-sescu. Este domnul Dorel (n.n.) Şandor. A fost profesor de dezinformare la şcoala de Securitate de la Băneasa, este o minte strălucită şi a elaborat împreună cu două doamne foarte inteligente, care au mers cu Theodor Stolojan în zona economicului, cît a lucrat pentru Tofan, au creat acest mit Theodor Stolojan, care treptat a devenit adjunct al ministrului de Finanţe, secretar de stat, ministru de Finanţe înaintea Guvernului, după care prim-ministru. A fost spălat la Banca Mondială într-un post de funcţionar, pentru ca apoi să intre în PNL, în ideea ca structurile oligarhice să controleze toate partidele".

Radu Vasile -omul serviciilor secrete
"În momentul în care Radu Vasile nu a mai putut să controleze PNŢ-ul, PNŢ-ul a trebuit să fie distrus".
Mitul Băsescu, creat cu ajutorul "Chestiunii Zilei" "Toate aceste persoane care fac parte din structuri nu sînt independente. Ei nu sînt oameni independenţi. Li se dau dispoziţii. A doua operaţiune s-a creat. Mitul Traian Băsescu s-a creat din vreme. Deci mitul Traian Băsescu s-a creat. Putem să discutăm două ore cum s-a creat mitul Traian Băsescu încă din Guvernul Ciorbea. Tot ce se făcea la televiziune, în Chestiunea Zilei de pildă a lui Călinescu, în care instituţiile statului - Preşedinţia, Guvernul, armata, Ministerul de Interne, biserica, erau reduse la nişte beţivi şi obsedaţi sexuali care stau la o cîrciumă din sat... Deci asta pregătea ideea că nu sînt deasupra noastră. Sînt ca noi".

Mega Power-ul lui Stolojan, o afacere clar ilegală
"Cei care fac parte din structuri nu sînt independenţi. Ei nu sînt oameni liberi. Ei fac ce li se spune, pentru că toţi sînt implicaţi. Cartea lui Volcov scrie aşa: «Nu este nici o manipulare fără cunoaşterea perfectă, intelectuală, psihologică şi empatică a grupului care trebuie subminat şi al membrilor săi». Şi tot aici scrie: «Implicaţi conducătorii în acţiuni ilegale». Structurile oligarhice din România au o coeziune excepţională, datorită a două elemente. Primii sînt legaţi prin crime, prin operaţiunea de dezinformare „Teroriştii", care a însemnat o acţiune criminală în care aproape 1.000 de oameni au fost omorîţi. Eu cunosc adevărul şi-l public şi-l spun cît am unde. Adevărul se cunoaşte. O dată sînt legaţi prin crime comune. A doua, sînte legate prin acţiuni ilegale. Deci toţi, fie au primit banii Securităţii, fie au intrat în acţiuni ilegale. Dom-nul Theodor Stolojan este im-plicat în afacerea Mega Power, care este o afacere clară, ilegală şi în care este implicat prin semnătură fără nici un fel de discuţie. Banii daţi de statul român au dis-părut şi există în America fără nici un rezultat, iar domnul Băsescu are deasupra lui cazul «Flota». Există. Nu se discută despre el, se vorbeşte general, toate dezbaterile sînt avortate, pentru că nimeni nu are*ajul să le ducă pînă la capăt. Deci în acest moment ei nu pot să spună".

Relaţiile, în România, înseamnă negocierea petelor negre din biografii
"În România, ca să înţelegeţi relaţiile politice, economice, sociale şi umane trebuie să plecaţi de la un adevăr foarte simplu. Toate relaţiile din România înseamnă negocieri ale unor pete negre din biografii, care se cunosc. Ele se enunţă asupra unui adversar, după care adversarul enunţă şi el partea ta neagră, după care discuţia încetează, sau se negociază petele lipsă din biografii, pe care adversarii şi le cunosc. Aceasta nu s-ar putea face dacă nu ar fi stăpînită media, pentru că media în România, fiind în totalitate stăpînită de oligarhi, nu aprofundează nimic. Rămîn la suprafaţă. Ca să faci o manipulare trebuie să ai o cutie de rezonanţă şi trebuie să ai un public care să intre în faza finală în psihoze. Psihoza Stolojan este pe pierdere. Ori, acum toate eforturile sînt date spre modelul Traian Bă-sescu, care este modelul autoritarist, care ţine la populaţie şi pentru care intelectualii se află sub un şantaj moral. Şantajul moral este că dacă nu-l susţine pe Traian Băsescu vine Adrian Năstase care este mult mai rău. Acum s-a creat alternativa. Orice schimbare are o parte pozitivă. Intelectualii simt acest lucru, că este mai bine aşa".

Tăriceanu este pus pe lista de eliminare
"Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să fie eliminat, pentru că Tăriceanu, totuşi, este liberal. El este pus pe lista de eliminare. Dacă urmăriţi presa, este evident. Pentru el se pregăteşte o operaţie, nu o operaţie de anvergură cum s-a pregătit împotriva mea, care eram un pericol adevărat. Deci domnul Călin Popescu Tăriceanu este pus pe lista de eliminare. Dar aici se greşeşte".

Adrian Năstase s-a temut că va fi asasinat de SRI
"Acum serviciile speciale româneşti sînt conduse de persoane care, fie au fost consilieri prezidenţiali, fie provin din vechea Securitate, fie au fost aduse înapoi. La dispoziţia mea Cătălin Harnagea a înfiinţat în SIE cu ajutorul americanilor şi al NATO, un serviciu antitero. Acest serviciu antitero Adrian Năstase a vrut să-l desfiinţeze, considerîndu-l un serviciu prin care Constantinescu încerca să-l asasineze. Americanii şi NATO au intervenit şi nu l-au desfiinţat. Traian Băsescu l-a folosit în criza ostaticilor".

De ce nu va putea Traian Băsescu să învingă "structurile"?
"Păi nu poate să le învingă pentru că face parte din ele. Face parte din ele pentru că din tinereţe a făcut. Deci preşedintele Traian Băsescu spune ceva care îi dă un credit - nu a făcut poliţie politică. Îl cred pe cuvînt, dar a fost toată vremea în legătură cu ei. Nu se putea la Antwerp să nu facă parte din Centrul de Informaţii Externe, SIE. Pe de o parte a profitat de regim".

Grupurile de interese care i-au dat bani lui Băsescu
"Domnia sa vorbeşte de grupurile de interese de la Guvern, deci ale domnului Călin Popescu Tăriceanu. Grupurile de interese ajung în politică dînd bani. Ori PD-ul, sub preşedinţia domnului Traian Băsescu în 2004, a avut cea mai mare sumă de bani la dispoziţie. Oamenii ăştia au dat bani şi acum sînt nişte grupuri de interese care vor să obţină beneficiul banilor pe care i-au dat

Anonim spunea...

Basescu e un circar de 2 parale, un incult si un om lipsit de orice valoare. In nici un caz nu poate fi comparat cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin - care a fost colonel KGB si e uns cu toate alifiile. Basescu a fost, cel mult, un simplu turnator...

peromaneste spunea...

Anonimule, afirmi ca: Basescu e un circar de 2 parale, un incult si un om lipsit de orice valoare. In nici un caz nu poate fi comparat cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin - care a fost colonel KGB si e uns cu toate alifiile. Basescu a fost, cel mult, un simplu turnator...

Este clara superioritatea alifiilor lui Putin, insa, mutatis mutandis, mentin asemanarea din ipoteza peromaneste. Intr-adevar, nici Romania nu-i Rusia, respectiv Securitatea KGB-ul.

Multam de comentariu si revino!

Anonim spunea...

ZIUA - EVENIMENT - Vineri, 28 octombrie 2005

"Serviciile secrete il conduc pe Basescu"

Serviciile il conduc pe Traian Basescu, si nu presedintele conduce, a afirmat miercuri fostul sef de stat Emil Constantinescu, intr-un amplu interviu acordat BBC. "Presedintele Basescu, care se angajase in campanie sa faca schimbari, nu a facut nimic. De data aceasta lucrurile sunt foarte clare si, din motive pe care, sigur, primul domnia sa ar trebui sa le explice, se pare ca, de fapt, serviciile il conduc pe presedinte, si nu presedintele conduce", a afirmat Emil Constantinescu.

El a tinut sa sublinieze ca in ceea ce priveste lupta anticoruptie o stavila este si opinia publica. "Vreau sa va spun ca ceea ce pare o stavila este si opinia publica din Romania, care accepta minciuna si furtul. O repet, accepta minciuna si furtul. Este vorba de cei care ar trebui sa dezvaluie acest lucru si faptul ca o mare parte a presei din Romania, a mass-mediei in general, televiziuni, radio si ziare sunt controlate de catre zona oligarhica, si atunci cand ataca si dezvaluie anumite probleme se fac numai purtatoarele grupurilor de interese, deci se ataca grupurile de interese intre ele, creand imaginea unor dezvaluiri, dar care niciodata nu sunt duse pana la capat". Prezentam fragmente din interviul dat de fostul sef al statului.

Istoria postdecembrista a securistilor

"Teoria lipsei de reforma in serviciile secrete a fost lansata chiar de catre cei care au fost eliminati din serviciile secrete, care au puternice antene in presa si care au reusit, timp de, iata, aproape 16 ani, sa exercite prin diversiune si manipulare o influenta decisiva asupra opiniei publice din Romania. Care este adevarul? Daca am imparti in diferite perioade situatia serviciilor secrete din Romania, vedem ca, pana in 1989 si, mai ales, aproape de anul '89, Securitatea a pregatit schimbarea lui Ceausescu, nu in zona violenta, care a revenit Armatei, dar, mai ales, pregatind pe cei care aveau sa conduca tara si sa asigure interesele lor. In perioada '89-'97, sub presedintia domnului Ion Iliescu, s-a produs adaptarea serviciilor secrete si crearea sistemului oligarhic. Sistemul oligarhic din Romania a avut in nucleul sau, in primul rand, ofiterii serviciilor secrete din Romania, in special cei provenind din fosta DIE sau CIE, Directia de Informatii Externe. Intre '97 si 2000, s-a produs o reforma radicala a Serviciilor Secrete, care a inclus atat schimbarea sistemului, cat si a oamenilor. Tocmai pentru ca a fost reala, a fost negata exact de catre cei care au fost tintele acestei reforme si care au fost inlaturati din sistem. In perioada 2000-2005, s-a produs o restauratie prin revenirea in serviciile secrete, in pozitii de conducere, a fostilor membri ai Securitatii si a celor care fusesera in perioada '90-'97 si reintegrarea in sistemul oligarhic. S-a produs si un proces invers: sistemul oligarhic si-a trimis reprezentanti in serviciile secrete, astfel incat sistemul oligarhic, in perioada 2001-2005, a devenit generalizat, ceea ce explica si extinderea enorma a coruptiei si, in special, a coruptiei la nivel inalt. In perioada 2005, nu s-a intamplat nimic". (...) "Serviciul de Informatii Externe a jucat un rol in crearea clasei politice care a condus Romania prin PSD, in primul rand, dar, apoi, si prin..., infiltrata in aproape toate partidele politice".

Oameni cu mentalitati securiste in pozitii-cheie

"In primul rand a fost vorba despre o politizare, dl. Fulga a fost consilier prezidential al domnului presedinte Iliescu. Actualul adjunct al SIE, generalul Chiriac, face parte din fosta Securitate si a lucrat pe spatiul american, dupa 1990 a avut chiar interdictie de intrare in SUA. Sigur, acum s-au schimbat conditiile... (...) Dan Chiriac. Generalul Marcel Alexandru, de asemenea director adjunct SIE, seful Directiei de relatii externe si coordonare, este fostul sef de protocol al lui Adrian Nastase la Camera Deputatilor in perioada 1992-1997 si, sigur, celalalt director adjunct, generalul Valcea, directorul Directiei de Logistica care pregateste vizitele externe ale directorului SIE este un fost angajat al OJT Brasov, sigur si o persoana apropiata a generalului Fulga. Nu cred ca erau persoanele cele mai potrivite si cred ca reforma s-a blocat substantial in SIE, dupa 2001, si a ramas stagnanta in 2005, cand, repet, nu s-a intamplat nimic. Si in ceea ce priveste SRI-ul..."

Restauratia dintre 2001-2004, conservata in 2005

"Si, sigur, lucru greu de inteles, acum de-abia, foarte recent, a fost trecut la pensie colonelul Victor Veliscu, care, in timpul mandatului meu, in 1997, a fost trecut in rezerva, iar in martie 2001 a fost reactivat in functia de consilier al SRI, desi fusese ofiter de securitate. Iata deci argumente care certifica ceea ce v-am spus. Intre 2001-2004 a avut loc o restauratie, iar in anul 2005 a avut loc o conservare a acestei restauratii. Din acest punct de vedere, putem spune ca presedintele Basescu ori s-a dovedit neputincios in fata serviciilor, pentru ca in timp ce eu i-am schimbat pe toti, el n-a schimbat pe nimeni, ori se acomodeaza foarte bine cu reprezentantii vechiului sistem".

Adevarul despre ICE Dunarea

"Daca ascultatorii dvs vor in sfarsit si chiar vor sa afle adevarul, nu au decat sa fie foarte atenti la ceea ce le voi spune acum. Este evident ca din arhiva Dunarea si din arhivele celorlalte intreprinderi comerciale ale Securitatii, care erau responsabile de aportul valutar special, din cunoasterea retelei de la Bancorex si de la Ministerul de Finante, unde era condusa de catre dl Stolojan, din aceste date se poate afla originea banilor care au stat la baza constructiei oligarhiei care a sufocat si sufoca societatea romaneasca, modul in care acesti bani au fost transferati din conturile Securitatii la dispozitia lui Ceausescu in beneficiul persoanelor care au fondat marile afaceri din Romania. Si mai ales filiera araba, modul in care o parte din bani au fost scosi din tara inainte de '89 si readusi dupa '89 in beneficiul anumitor persoane. Aceasta problema m-a preocupat foarte mult si, in momentul in care am cooperat cu dl Isarescu, atat inainte de a fi prim-ministru, cat si cand era prim-ministru, pentru ca dl Mugur Isarescu condusese o comisie pentru analiza acestor fonduri, dar care a analizat numai Bancorex. Negasind nimic, a esuat. In momentul in care am ajuns presedinte, am trecut prin CSAT o hotarare de desecretizare a fondului Dunarea. Nu numai ca am facut acest lucru, dar a inceput o ancheta a procuraturii. Am adus doi procurori de la Timisoara, care au fost insarcinati sa lucreze impreuna cu specialistii din SIE. S-au si gasit primele documente si dosarul s-a lucrat pana in noiembrie 2000. In momentul in care nu am mai fost presedinte, s-a suspendat orice cercetare si dosarul Dunarea, ca de el vorbim, care, intr-o paranteza, imi adusese atacuri violente din partea televiziunilor, radiourilor si a fost una din cauzele pentru care tot timpul anului 2000 am fost atacat de catre toata presa, e momentul sa dezvaluim acum si cauza, una dintre cauze, celelalte fiind chiar reformarea serviciilor secrete si lupta impotriva coruptiei, a fost si acest dosar".

Resecretizare dictata de Iliescu

"Acolo se gasesc date foarte clare. Arhiva Dunarea are doua parti - o parte operativa, in care se gasesc numele conspirative si care nu este nevoie sa fie desecretizata, acum se poate desecretiza pentru ca nu mai sunt in functie sau nu mai sunt necesari, inca in 2000 se mai punea aceasta problema, si arhiva care priveste operatiunile comerciale care se faceau. Mersese destul de mult. Din 2001, acest dosar a fost blocat, procurorii care au lucrat la el au fost dati afara din procuratura, s-a incercat, e vorba de Budusan si de colegul sau, amandoi au fost dati afara pur si simplu din procuratura, dosarul inchis si nimeni nu a mai discutat despre el. In momentul in care din presa cativa ziaristi au discutat ce se intampla cu acest dosar, presedintele Ion Iliescu a convocat CSAT si l-a resecretizat. A doua zi, intrucat fusese resecretizat, dosarul s-a inchis oficial, pentru ca nu mai aveau posibilitatea sa continue. Aceasta a fost situatia pana in anul 2005. Sigur ca dupa aceea a aparut un lucru ciudat. Chiar dl Voiculescu a cerut acest lucru, dar, dupa cum s-a vazut, nu s-a intamplat nimic fata de eficienta cu care am lucrat noi. Prin reluarea dosarului in baza desecretizarii, astazi ar fi trebuit sa avem deja inceperea urmaririi penale".

Cum au ars dosarele Securitatii

Realizatorul interviului, Mircea Zamfir, a citit in finalul emisiunii un fragment dintr-un document, ce dovedeste de ce nu s-a ajuns, pana astazi, la dosarele Securitatii. Este vorba despre un raport datat 19 ianuarie 1990 pe care un maior al fostei Securitati, Stanescu Gabriel din cadrul Directiei a III-a a Securitatii, l-a adresat generalului Aurelian Mortoiu. In raport, maiorul Stanescu spune ce a facut incepand din data de 17 decembrie si pana la data depunerii raportului. "In jurul orei 11:00 - se afla la sediu domnul Stanescu - am observat iesind fum de la grupul sanitar situat in vecinatatea birourilor Serviciului 1. L-am intrebat pe locotenentul-major Ciocanescu Vicentiu ce s-a intamplat. Mi-a spus ca domnul locotenent-colonel Diaconescu Gheorghe a transmis ordinul domnului general Mortoiu Aurelian de a distruge materialele privind pe Brucan Silviu. M-am dus la domnul locotenent-colonel Diaconescu Gheorghe si i-am raportat cele constatate, prilej cu care mi-a confirmat ordinul dat de generalul Mortoiu Aurelian ca materialele privind pe Brucan Silviu si alte persoane din preocuparea serviciului (Mitran Mircea, Malita Mircea, Bogdan Corneliu, Celac Mariana, Botez Mihai) sa fie distruse. Cu acest prilej, au fost distruse de catre ofiteri mai multe materiale privind aceste persoane, inclusiv condici de corespondenta si agende personale cuprinzand analize sau sinteze ale cazurilor respective. Nu pot preciza ce anume materiale s-au distrus, datorita starii de haos care domnea in momentul respectiv in birouri", scrie in pagina doi a raportului citat. (Anca HRIBAN)

Anonim spunea...

Poate, dar cine a tipat cand a fost presedinte ca serviciile secrete l-au daramat ?

Emil Constantinescu vorbeste in van, cand tocmai el este acela care ca presedinte nu facut absolut nimica, nu a realizat nimica, a venit presedinte bou si a plecat vaca. Totala incompetenta.

Anonim spunea...

GGane,

Constantinescu a redirectionat Romania spre Vest. Atat si e de ajuns ca sa spui ca a facut destul. Faptul ca securitatea l-ar fi daramat poate fi de fapt un merit in conditiile date. Inseamna ca el chiar a facut ceva impotriva "sistemului ticalosit" nu ca Basescu, iar sistemul a reactionat incercand sa-l distruga. Constantinescu n-a putut mai mult sau n-a fost posibil. A-l acuza tocmai pe el pentru ce-au facut comunistii lui Ilici si securistii dupa 89 e total incorect daca nu altfel.

peromaneste spunea...

Dupa demisia-bomba a d-nei Udrea, ipoteza noastra initiala se contureaza si mai departe:

D-na Udrea a trebuit sa iasa din scena, pentru 1) a se elimina bruiajul din mesajul anticoruptie al Presedintelui b) a reintra in politica pe o pozitie clarificata.

De ce naiba s-o mai tine Tariceanu? Daca e numai UE care ne spune ca nu putem clarifica lucrurile inainte de aderare, e deja prea mult!!!

Google
 

Postări populare