Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

11.10.05

Azilul ca politica


Din Lumea Magazin, aflam:

Americanii oferisera azil cuplului Ceausescu

In noaptea de 24 spre 25 decembrie 1989, dupa ce fusesera facute toate pregatirile pentru procesul si executia sotilor Ceausescu - s-a dorit de la bun inceput moartea cuplului prezidential -, ambasada SUA la Bucuresti, printr-o oficialitate, i-a contactat pe liderii CFSN. Le-a cerut sa nu-i execute pe Nicolae si Elena Ceausescu, oferind totodata, pentru acestia, azil in Statele Unite ale Americii. Propunerea a fost respinsa, la fel cum fusese refuzata interventia unui comando francez (presedintele Mitterrand a trimis, intr-o localitate din Ungaria, la cativa kilometri de Oradea, o unitate speciala franceza, care era pregatita sa intervina in Romania, in timpul evenimentelor). Existenta acestui comando a fost certificata de ambasadorul Frantei la Bucuresti, care a sunat, la fel ca si americanii, la liderii CFSN. A stat de vorba cu Sergiu Nicolaescu, comunicandu-i ca a pus la dispozitie aceasta unitate.
Americanii mai intervenisera o data: e vorba de noaptea de 23 spre 24 decembrie, cand au oferit echipament si armament special - dispozitive de vedere pe timp de noapte. Dar interesant este faptul ca oferta facuta de americani prin intermediul ambasadorului roman la acea data de la Washington, Corneliu Bogdan, avea ca scop dotarea cu armament sofisticat a trupelor USLA, ca unitate de lupta antiterorista. Au existat, deci, asemenea legaturi, inclusiv oferta de azil pentru sotii Ceausescu, dar toate au fost refuzate.
Doi martori, a aratat Alex Mihai Stoenescu, i-au confirmat cele de mai sus. Este vorba de doua binecunoscute personalitati - Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu.
Pe de alta parte, dna Mihaela Ceausescu, fiica lui Marin Ceausescu (fratele dictatorului, seful Agentiei economice romane de la Viena), descrie in cartea sa de memorii venirea la Bucuresti, in iunie ‘89, a lui Marin Ceausescu, pentru a se intalni cu Nicolae Ceausescu. „Nicule, s-au inteles si cei din Est si cei din Vest; au pregatit un scenariu sa te rastoarne. Nu le face jocul, cedeaza si pune-l pe Iliescu la conducerea guvernului“, i-ar fi spus acesta fratelui sau.

Ceea ce nu stie nici dna Mihaela Ceausescu - a aratat istoricul Alex Mihai Stoenescu - este ca Washingtonul nu a vrut moartea dictatorului. Americanii au avut legaturi solide, de lunga durata, inclusiv prin CIA, cu Nicolae Ceausescu, mai ales legaturi de afaceri. In administratia americana exista personalitati care aveau afaceri foarte importante cu Ceausescu si cu Romania, pe terte piete si chiar in tara noastra. Ceausescu le facuse americanilor si israelienilor cateva servicii foarte apreciate, acesta fiind motivul pentru care nu doreau ca el sa moara. Si inca un amanunt: Marin Ceausescu nu a venit intamplator la Bucuresti, in luna iunie a anului 1989. Fusese contactat de seful de antena al CIA de la Viena si prevenit; i s-a cerut sa ia legatura cu fratele sau, sa-l faca sa inteleaga ca sovieticii au pregatit debarcarea lui, ca nu este exclus sa aiba un sfarsit tragic.

In dimineata de 22 decembrie, la ora 6,30 - a mai aratat Alex Mihai Stoenescu -, Ilie Ceausescu l-a trezit pe Nicolae Ceausescu si i-a cerut sa constituie un guvern condus de Ion Iliescu. Elena Ceausescu a intervenit, ca de fiecare data, gonindu-l pur si simplu.

Gelu Voican-Voiculescu: “Nu am confirmat domnului Alex Mihai Stoenescu niciodata faptul ca, in noaptea de 24 spre 25 decembrie 1989, a existat vreo solicitare din partea oficialitatilor americane privind soarta cuplului Ceausescu si nici faptul ca noi, noua putere, am fi respins acea propunere.

Pe tot parcursul acelor zile si nopti nu a existat vreun contact cu oficialitati straine, americane sau de orice alt fel. Imprejurarile fluide ale acelor momente tensionate nu se pretau la asemenea contacte. Mai mult, nu-mi amintesc ca domnul Stoenescu sa-mi fi cerut confirmarea unei asemenea enormitati. In discutiile pe care le-am purtat cu dansul as fi putut cel mult sa confirm, la nivel de intentii si ipoteze, ca nu este exclus ca americanii sa-si fi dorit crutarea vietii lui Ceausescu sau sa fi avut in vedere vreodata acordarea de azil politic. Dar ma indoiesc ca lucrul acesta ar fi fost posibil in decembrie ’89, data fiind deteriorarea raporturilor romano-americane in urma refuzului clauzei natiunii cele mai favorizate de catre Ceausescu”.

Nici domnul Petre Roman nu confirma cele spuse de Alex Mihai Stoenescu, dar recunoaste ca oficiali americani au solicitat clementa pentru copiii sotilor Ceausescu, dupa executarea acestora.

Marin Ceausescu a fost gasit spanzurat, in decembrie ‘89, in subsolul cladirii care gazduia Agentia economica romana din capitala Austriei. In ceea ce il priveste pe Ilie Ceausescu, acesta a fost arestat, pe 22 decembrie ‘89, in sediul Ministerului Apararii Nationale, de catre generalul Victor Athanasie Stanculescu, la cererea lui Petre Roman.
n Fiica lui Lica Barbulescu, cumnatul lui Ceausescu arestat impreuna cu fostii membri ai Biroului Politic Executiv in ianuarie 1989, a marturisit unei persoane cu functie in CFSN ca toata familia lui Ceausescu ar fi avut aranjamente cu americanii sa-i gazduiasca in cazul unei rasturnari de regim in Romania. Familia se temea de interventia sovieticilor si de exportul perestroikai lui Mihail Gorbaciov.


PEROMANESTE
Pana la urma, daca povestea asta e adevarata, se pare ca americanii au fost dispusi sa acorde azil politic oricui ar fi avut ceva interesant de spus. Implicatiile in cazul lui Pacepa sunt evidente--sunt voci care motiveaza "anticomunismul" sau cu azilul la americani.

Mai departe, e interesant cum SUA n-a acordat azil magnatilor fugitivi evrei/rusi (care au obtinut totusi azil in UK si Israel) si ucrainieni...




Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare