Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

22.8.05

Pareri din doua lumi despre casa in care locuiesti!






De la: neamtu tiganu din Germania
Chirpici


Chirpiciul e un material de constructie excelent. Paretii facuti din chirpici au o izolare termica si acustica excelenta. In plus peretii "respira" ceea ce duce la o atmosfera f. placuta. In plus se poate f. usor recicla ceea ce din pct de vedere al mediului inconjurator e fantastic.
Acest material traieste o adevarata renastere. Dezavantajul e ca e f. scump, mai ales ca nu exista inca instalatii automate de prelucrare.

Am vazut multe constructii din chirpici evident adaptate la tehnica moderna, o structura solida de lemn impregnant, umpluta cu chirpici da o rezistenta mai mare decit ar avea o constructie din caramida. Nu mai spun ca pt. zone aflate in zone de cutremur chirpiciu este mai "elastic" si mai usor.

Prin nordul Germaniei exista inca si e de bon ton acoperisul din paie, are aceleasi avantaje, nasol e ca la fiecare 10 ani trebuie schimbat.

Nemtii au facut pt. niste tari din Africa niste case "moderne" cu tot confortu, problema a fost ca nimeni nu a vrut sa locuiasca in ele, nu pt. ca ar fi fost salbatici ci pt. simplu fapt ca nu erau aerate.

Asa ca nu tot ce e traditie e si prostie. In principiu casele se construiesc traditional cu materialul care era la indemina, piatra la munte, lemn la deal, PFL in America.






De la: ingineru din vancouver

Din pacate, nu doar in CA si FL se construiesc case din PFL ci pe intreaga coasta de vest (ba chiar, cred ca in intrega Canada). Cum aici lemnul e cel mai ieftin material de constructie, pare normal.
Singura problema e ca izolatiile sunt f. proaste, iar la umezeala si ploile de aici, majoritatea caselor (inclusiv apartamentele) trebuie sa-si schimbe peretzii cam la 10 ani pt. ca incep sa mucegaiesca si chiar sa putrezeasca. Iar reparatziile astea ajung pana la 10% din pretzul initzial al casei...
Casele de pe aici (mai ales la pretzurile la care au ajuns sa se vanda) mi se par cea mai mare tzeapa posibila, mai tare chiar decat jocul la bursa (ori la FOREX...:-)

Pe de alta parte, o casa in Ro din chirpici dar cu structura de rezistenta din beton, e excelenta. Chiar mai bine izolata decat una din caramida sau BCA (la un pret al "materialului" incomparabil mai mic).
La bunicii mei la tara am vazut case din chirpici, vechi de 100 de ani, perfect locuibile (casa bunicilor era mai recenta, avea doar vreo 50 de ani...:-)





De la: Olga Khan din SUA
Casa noua americana

Ma plimb destul prin santiere sa vad stilul de case noi si materialul din care sint facute, am observat ca lemnul este imbibat in ceva ca nici gandacii nu-l mai roade sa fie mai higienica si curata, este scris cu litere mari pe fiecare bucata de lemn.

Aici se poate si vizita casele noi de model sa vada omul ce cumpara si am ramas si eu cu gura cascata cand prima data am intrat intr-o casa acum 18 ani. De atunci de cate ori am ocazie si trec pe langa un santier cu "open house" ma opresc sa vad in ce s-a dezvoltat casa americana.

Langa mine s-au construit recent 3 case noi din lemn si pe alee unde punem gunoiul era plin de resturi de materiale nefolosite noi si m-am uitat de aproape la ele dar si la case mereu cand se lucra pe ele.

Am observat si eu dupa o ploaie casele de lemn sint umede mult mai lung timp decat cele de caramida rosie si ramin patate si n-ai ce-i face, pana ce al meu n-are nimic si e construit in 1954, pretul original de vanzare a fost de 16.000 de dolari, azi costa $450,000 pe un teren de o cincime dintr-un acre. Un neamt a construit casa mea si cele din jur.

Cand am emigrat si eu faceam coments ca numai din asta e facuta casa pe aici !!! insa m-am obisnuit si am ajuns la concluzia ca timpul trece foarte repede si nu e timp de filozofat din ce e facut casa.

Este acoperis peste cap, tine familia impreuna, avem camerele noastre separat si tot ce este util si necesar pe langa, sintem sanatosi sa-l achitam in 30 de ani !!! si restul nu conteaza.

Este noua, miroase frumos in ea a nou, e spatioasa, luminoasa, cu aer conditionat instalat, te simti special in living room-ul cu tavanul elevat si eventual scari interioare, nu instalatii si tzevi ruginite la surafata, apa curge mereu, dulapurile sint imense, master bedroom este mai mare decat un apartament in RO cu 2 camere !!!, cateodata mai are si o
anti-camera sa-ti faci un cocktail inainte sa intri in pat.

Unde se gaseste atita lux ??? si comfort, bucataria vine total echipat, doar frigiderul, masinile de spalat si uscat haine, cateodata se dau cadou !!! o masa si scaune mai lipsesc.

Daca in Canada este cu pivnita si o fundatie mai inalta n-ai treaba, am rude in Toronto si am fost la ei, inchiriaza pivnita si nu le costa mult ratele la casa. Daca este la nivelul strazii casa in Canda sau nordul Statelor Unite, este problema cu peretii mucegaiti.

Aceste case semipreparate se vind pentru elvetieni de cativa ani si costa destul de scump acolo si totusi oamenii nu se mai satura de ele.

Casele noi vin cu asigurare de la constructor in plus proprietarul isi cumpara asigurare inc az de incendiu sau conditii de clima severa sau ori ce i s-ar intimpla sa fie cheltuiala acoperita in mare parte.

Nimic nu este pentru o vesnicie, numai un timp scurt avem la dispozitie aici pe pamint sa facem ce vrem cu ea. Daca ma tine casa cat traiesc, eu sint foarte fericita ca generatia viitore are alte idei si darima visele mele in care am fost regina, n-are rost de stresat pe pereti de cetate
din stinci sculptate ca pana-i gata palatul de vis, si viata e dus.

Observatiile de mai sus sint strict pareri personale despre viata si case.

Nu investesc mai mult decat se merita si nu am rate mai mari decat o chirie ar fi sa nu devin "sclava bancii" si sa fac foamea numai sa arat la altii in ce casa locuiesc. Prefer sa calatoresc si sa-mi placa pe ce dau banii decat bagati in casa pe mobila inutila sau decoratii aiurite.





Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

Anonim spunea...

De la: Ratacitul
Romanul are un fix: casa de caramida

Traiesc intr-o zona unde temperaturile merg de la +35 (fara umiditate), vara, la -40 (fara vant), iarna. In mai toate casele, vara e racoare si iarna e cald. Mai toate casele sunt construite pe fundatie de beton, structura de lemn, pereti de "PFL" si "gips", iar o parte au un strat exterioar de caramida aparenta care se lipeste pe structura amintita mai sus. Nevoia i-a invatat pe oameni sa construiasca altfel decat stilul monolitic din caramida sau piatra. Si mai ieftina, si mai rapid. Pastrand proportiile, cred ca in Romania ar trebui sa se forteze putin pentru schimbarea mentalitatii oamenilor privind constructia caselor.




De la: Olga Khan din Phoenix, AZ, USA
Re: Romanul are un fix: casa de caramida

Nu in toate cazurile. Cand eu mi-am cumparat casa in Phoenix in 1992 abia erau case constructie noua si foarte departe de oras in Mesa, dar erau case vechi du miile de vanzare in oras si aproape de toate.

In ultimii 10 ani s-a triplat populatia dar si numarul de case noi construite, lucru de necrezut ce s-a intimplat pe aici ca niciodata.
Cutremurul din California a mai impins incoace victimi care din banii de asigurare si-au cimparat case cu banii jos, acolo atunci era scumpa (si azi este) casa iar aici foarte ieftin. Casa noua se vindea si aici enorm de ieftin caera extrem de departe pe camp intre porumb fara scoala sau magazin alimentar, azi este o suburbie de lux si nu se mai stie unde a fost porumbul.

http://www.wolfweb.com.au/twentieth/Interwar/Interwar-Pages/Image0.html

numaisa vezi cum arata casele de caramida in Australia dar si aici sint la fel. Noi stam in deshert si lemnul este departe, casele stil mexican sint splendide si la moda.

Google
 

Postări populare