Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

6.7.12

gura lumii

"i'll eat your shame and make you new"



Grupul parlamentar "POA" poate înclina şi balanţa suspendării preşedintelui Băsescu

Când încă nu existau motive serioase de teamă, breasla condotierilor din presa dâmboviţeană s-a strofocat, nevoie mare, pe seama ofiţerilor acoperiţi. De teama concurenţei neloiale, venite din partea unor „confraţi” deveniţi relee de retransmisie şi amplificare a mesajelor serviciilor.

Când un gazetar documentat şi comentator de televiziune, l-am numit pe Cornel Nistorescu, afirmă în „prime time” că în Parlamentul României există suficienţi ofiţeri acoperiţi încât la o parolă pot să încline balanţa voinţei suverane a naţiunii, parcă toată lumea care ar trebui să audă este surdă, iar conştiinţele presei independente se fac a nu înţelege ori chiar nu realizează gravitatea extremă a unei astfel de dezvăluiri.

Nu cunoaştem ce şi cât a aflat Cornel Nistorescu, dar putem să confirmăm că a prins un fir important dintr-un „nod gordian”, care nu poate fi deşirat, deci trebuie extirpat cu sabia statului de drept, împotriva celor care şi-au creat un grup parlamentar al „statului în poziţie de drepţi”.

Iată, pe scurt, care sunt faptele. Marţi, 3 iulie crt., la strigarea catalogului Camerei Deputaţilor, un număr de 52 de deputaţi din votanţii Uniunii Social Liberale dispăruseră subit. Nu mai exista cvorumul de şedinţă...

Cineva, nu numai cu experienţă în materie de control parlamentar asupra serviciilor secrete, dar şi cunoscător „pe propria piele” a metodelor neortodoxe ale acestora, a sesizat, anterior dispariţiei colegilor, apariţia în arealul camerei a câtorva ofiţeri de legătură ai structurii ultrasecrete „Personal Operativ Acoperit”, condusă de colonelul Constantin Stoica şi coordonată de generalul Florian Coldea.

S-a solicitat o pauză de două ore, timp în care s-a acţionat „la baionetă” pentru aducerea la şedinţă a „grupului” parlamentar al „Partidului Operativ Acoperit”.

Surse de nivel, care se doresc anonime, ne-au relatat că, de câtva timp, au avut loc serioase divergenţe în conducerea serviciului de informaţii, determinate de implicarea abuzivă, ilegală şi prin metode clandestine a „POA” în viaţa politică.

Directorul Serviciului pare a fi sesizat pericolul repetării, şi în România, a deviaţiilor anticonstituţionale ale serviciilor secrete italiene, din anii ’80, când mai mulţi şefi ai acestora au fost judecaţi şi condamnaţi pentru atentate împotriva Constituţiei Republicii. Motiv pentru care a devenit mai circumspect faţă de acţiunile primului său adjunct. Această concluzie este întărită de faptul că, în dimineaţa zilei de 27 aprilie crt., a refuzat să ordone repoziţionarea parlamentarilor din „POA” pentru susţinerea guvernului Ungureanu, „insubordonare” pentru care preşedintele CSAT i-a cerut demisia. Mai exact, i-a telefonat şi l-a avertizat: „Dacă trece moţiunea, să-ţi prezinţi demisia”, iar directorul i-ar fi răspuns: „Consideraţi că am şi depus-o!”.

Ceea ce trebuie să ne îngrijoreze cu adevărat este că, peste tot în lune, deopotrivă în societăţi democratice ori totalitare, serviciilor le este cu desăvârşire interzis să uzeze de acoperirea parlamentară, iar crearea de grupări paraparlamentare clandestine, ca în cazul „celor 52” (n.n. aceştia, numai o parte a eşichierului politic!), este un atentat de o gravitate extremă împotriva ordinii constituţionale, deoarece se ştirbeşte ori suprimă voinţa naţiunii suverane şi sunt lezate valorile supreme ale democraţiei, consacrate şi garantate de Constituţia României.

În presă, când aceasta mai avea parte şi de o oarecare independenţă, chestiunea ofiţerilor acoperiţi a fost invocată doar ca subiect de senzaţional gratuit. Doar o singură dată, o luare de poziţie a unor „disidenţi” dintr-o comisie parlamentară de control a atras atenţia, prin 2007-2008, bine documentat, asupra gravităţii situaţiei, dar, din păcate, în afară de Liviu Turcu de peste Ocean, nimeni nu pare a fi realizat marele pericol al atentatelor la democraţie, ca urmare a iresponsabilităţii politice care a permis serviciilor să uzeze de mijloace de acţiune politică clandestină.

În România nu există nicio lege care să stabilească situaţiile excepţionale, condiţiile şi limitele utilizării ofiţerilor acoperiţi. Consecinţa, serviciile şi-au creat propriul grup parlamentar!

În România nu există o lege a controlului parlamentar. Consecinţa, serviciile impun regulile după care se mimează supravegherea lor, iar dare de seamă în Parlament, de când Băsescu şi-a creat comunitatea serviciilor de informaţii personale, nu au mai prezentat.

Cum se va vota mâine cererea de suspendare? Cei din grupul parlamentar din „POA”, de acum deconspiraţi, cum vor înclina balanţa?

Vlad Dumitraş


_____________________________


Nu vă supăraţi, dar sunt prea naivi!... Şi sunt uimit de fiecare dată când aflu că aţi descoperit gaura de la covrig. Să presupunem că lucrurile ar sta chiar aşa. Ce veţi face?... Nu vă daţi seama că de 22 de ani suntem manipulaţi?... Nu mai devreme de 2004, când chiorul a fost ales şef de famiglia... Ori, în 2008, când a fost clar că unui pesedist că.că.nar i s-a furat victoria de sub nas. Oare, nu v-aţi întrebat de ce am avut mereu de ales între doi buboşi?... Nu se mai putea cu Năstase! Ni s-a oferit un nemernic, mult mai mare decât Bombo... Nu se mai putea cu chiorul, dar dacă pesedistul că.că.nar a călcat în picioare anumite interese, ne-am pricopsit tot cu nemernicul... Ei bine, toate chestiile astea sunt deja tranşate!... Recitiţi mai cu atenţie articolul "Furtună în SRI", încercaţi să vedeţi printre rânduri şi veţi afla realitatea... Câinii latră, caravana trece!... Lăsaţi lătratul! Opriţi caravana!....

Carol
_____________________________



Atâta timp cât un preşedinte are de partea sa structurile operative ale Serviciilor de informaţii el poate sta cât de cât liniştit în jilţul prezidenţial. În momentul în care însă sprijinul “Serviciilor” este inexistent, preşedintele îşi face bagajele şi numiţi-o cum doriţi, demisie sau suspendare.

Ei bine, zilele acestea a fost mare agitaţie la SRI. Lupta pentru controlul Serviciilor şi, mai ales, pentru sprijinul acordat unei tabere sau alteia, acordat de structurile de informaţii este una acerbă.

Potrivit unor surse, luni dimineaţă şi ieri dimineaţă., printr-un ordin al şefului SRI, George Maior, toți ofițerii SRI, atât din structura centrală, cât și din teritoriu, au fost convocați de urgență la sedii– chiar și cei care se aflau în concediu. Toți șefii unităților SRI din țară au primit încă de sâmbătă, ora 10.00, o Circulară de la centru, prin care, sub pretextul stării de urgență, li se cerea să își convoace subalternii. Potrivit aceleiaşi surse, astfel, câteva sute de ofițeri superiori ai Serviciului Român de Informații, au fost puşi pe liber, PENSIONAŢI! Cererile depesnionare au fost semnate, bineînţele, fără nici o presiune, fără nici o ameninţare cu dosare. „Epurarea" se face fără acceptul CSAT şi, în aceste zile trei structuri informative ale SRI, funcţionează deficitar, este voirba de Direcția de apărare a Constituției, Direcția anticorupție şi Direcția informații clasificate.

În această luptă trebuie făcute o serie de remarci. Şeful SRI, George Maior, este naşul de cununie al premierului Ponta şi fost senator PSD. În primăvara acestui an, Ponta afirma că George Maior şi Mihai Răzvan Ungureanu n-au fost aleşi de preşedintele Traian Băsescu pentru şefia SRI şi SIE, decizia venind din altă parte. "Cred că decizia d-lui Băsescu nu i-a aparţinut, în ambele cazuri", a spus Ponta, care nu a dorit să dea mai multe detalii.

Prim adjunctul SRI, generalul Florian Codrea şi generalul Marcel Opriş, şeful STS sunt oamenii cheie apropiaţi Cotroceniului în structura informativ operativă a Serviciilor.

Anticipând probabil Jihadul care va urma, preşedintele Traian Băsescu a securizat zona informatzică în a doua jumătate a lunii martie, semnând decretele privind înaintarea în gradul de general-maior - cu două stele pentru generalii de brigadă - cu o stea Florian Coldea şi George-Viorel Voinescu. ambii din SRI. De asemenea, preşedintele a semnat decretele pentru acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea pentru coloneii Elena Istode, Emilia-Cristina Posaştiuc, Viorel Goleanu, toţi din SRI, precum şi decretul privind acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea, în retragere, colonelului în retragere Pavel Constantinescu din Serviciul Român de Informaţii.

Numele lui Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, a apărut în două scandaluri referitoare la folosirea SRI în urmărirea activităţii unor judecători şi a unor politicieni, în scopuri politice. Preşedintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană, a susţinut, în primăvara anului 2007, după ce Curtea Constituţională a avizat negativ propunerea Parlamentului de suspendare a şefului statului, că Traian Băsescu a cerut date de la SRI referitoare la judecătorii Curţii. Liderul social-democrat a spus, atunci, că judecătorii respectivi au fost şantajaţi şi a prezentat două note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situaţia dosarelor a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu.

Preşedintele Traian Băsescu, suspendat la acea vreme, a dat asigurări, la jumătatea lunii mai, că nu a folosit serviciile secrete pentru a afla informaţii despre judecătorii de la Curtea Constituţională şi că, după ce va reveni în funcţie, se va afla cum a ajuns bileţelul de la SRI la liderul PSD Mircea Geoană.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a publicat, în septembrie 2007, două documente oficiale, primul referitor la urmărirea de către SRI a senatorului liberal Norica Nicolai, iar celălalt, ştampilat, vizat şi semnat de Coldea, având următorul conţinut: "Domnule Director, Vă prezentăm un material referitor la intenţia Partidului Naţional Liberal de a coagula un «pol de dreapta liberal» în Republica Moldova, precum şi reacţii după recenta declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la 'aderarea Republicii Moldova la UE'".

PETEAN Mihai


_____________________________



Pisica neagra si coruptia la CCR este mai de demult si Directia de aparare a Constitutiei trebuia sa o stie. Ex. Cand Base..a salvat-o pe Sulfi,…Cimitirul Elefantilor de la CCR a decis ca OUG nr. 196/2005 poate abroga o lege organica -nr. 73/2000. Rusine sa va fie. Sau cand ,,Cimitirul Elefantilor” de la CCR a decis ca o lege ,,este constitutionala din punct de vedere extrinsec” ex. Decizia lor nr. 60/2006, nu va fost rusine obedientilor politici. CCR si Justitia a fost si este ca o marfa degradata pe care ,,marca PDL” a detinut-o si a vandut-o (santajat-o exjud. Petre Ninosu) cand au avut nevoie de influenta aratandu-le pisica. Vezi/Google ,,Verde la jaf … Basescu a girat o lege …” daca se mai poate accesa. Justitia (de la CCR in jos) + Marca pdl = o CLOACA este putin spus.

Ionel


_____________________________




Prin discursul sau in fata parlamentului, Traian Basescu a recunoscut legitimitatea constitutionala a actiunii de suspendare a presedintelui. Deci nu aspectele juridice mai sunt importante in disputa ce va urma in luna urmatoare, ci examinarea insusirilor de care el a dat dovada si care sa-l indreptateasca a ocupa in continuare scaunul de la Cotroceni. Examinand aceste aspecte, concluzia este ca sunt cel putin zece argumente de care trebuie tinut seama pentru a pune capat ambitiilor sale :
- Om politic viclean, fara principii, nici de dreapta, nici de stanga, ci doar populist, schimbandu-si cu usurinta convingerile si speculand prejudecatile cele mai raspandite, numai pentru a se mentine la putere;
- Intrigant, talentat in dezbinarea aliantelor politice si in ponegrirea eventualilor adversari;
- Inadecvat functiei de presedinte de tara, ce presupune o personalitate deasupra confruntarilor partidelor, care sa caute obtinerea consensului fortelor politice in rezolvarea principalelor probleme cu care se confrunta tara;
- Lipsit de moralitatea necesara postului, prin promovarea in functii politice inalte atat a unor membri ai familiei sale, cat si a presupusei sale amante;
- Adversar declarat al drepturilor constitutionale acordate parlamentului, cautand pe toate caile sa-i micsoreze acestuia prerogativele (reducerea numarului de membri, ridicarea imunitatii parlamentarilor etc.)
- Nivel intelectual mediocru, atat prin studii si pregatire profesionala, cat si prin absenta oricaror lucrari tiparite proprii despre problemele statului si democratiei;
- Legaturi suspecte cu afaceristi din umbra, interesati in protectia sefului statului, dar care i-au asigurat, lui si familiei sale, o avere considerabila, greu de justificat prin salariul de presedinte primit;
- Cautarea adeziunii unei anumite categorii a populatiei, prin afisarea ostentativa a anticomunismului, desi a fost membru al PCR si e banuit sa fi fost recrutat de securitate, ceeace se stie ca era conditia necesara pentru ocuparea unui post de raspundere, bine platit, in strainatate;
- Om politic sprijinit aproape fanatic de cele mai reactionare elemente ale clasei politice, ce doresc sa dea partidului sau o coloratura de extrema-dreapta, in frunte cu un “om providential” si cu anihilarea fizica a adversarilor sai;
- Reprezentant nedemn al tarii la intalnirile internationale la nivel inalt, la care a fost total sters, exprimand si pe plan extern politica lipsita de proiect clar dusa de el in tara.
Lista aspectelor care nu permit unui cetatean responsabil sa si-l doreasca pe Basescu mai departe in functia suprema in stat, este insa mult mai lunga. Caci ar mai fi de subliniat ca : sub conducerea sa autoritara, n-a reusit o desvoltare sanatoasa a economiei, lasand tara la marginea unui colaps prin datoriile contractate ; ca a fost un permanent provocator de scandaluri, direct sau prin subordonatii sai, cu rafuieli personale si afirmatii iresponsabile, inclusiv la adresa fostilor presedinti ai tarii (Ion Iliescu si Emil Constantinescu) ; ca e un politician cu viziune despotica, bazata pe improvizatii, ce a dispretuit conceptul democratic al respectarii deciziilor majoritatii parlamentare, ori de cate ori aceasta i-a convenit ; care a dat dovada ca nu e un presedinte cu adevarat “european”, vorbind o singura limba straina, iar aceea prost, ca engleza “de balta”, etc.

N. Raducanu

_____________________________

peromaneste:

Lui Ba'secu nu i-a ramas decat sa negocieze o iesire din scena fara ani de puscarie.

In Romania trebuie lucrat si asupra cercului de 'telectuali ce l-au girat pe Ba'secu; doar daca nu cumva cei din spatele Ba'secului pana mai ieri, nu-s aceeasi ca cei din spatele lui Ponta si cercul se va reface in jurul celui din urma. Acest cerc este problematic mai ales prin actiunea sa anti-romaneasca; vezi cazul recent al Monicai Macovei la UE sau ce picior (artistic?!) pune ICR-ul in fatza. Prin "lucrat" a se intelege sa fie lasati in voia pietzei pe care o tot canta, desi sunt bugetari cu duiumul printre ei. De asemenea, in cazul in care banii le vin de afara, sa fie spus cat si de unde. In alte cuvinte, daca-i 'tradare' s-o stim si noi.

La rocada asta a puterii se pot pierde puncte cu Europa, cel putin temporar.





Fish on unicycle #1



Da click aici ca sa vezi totul! VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna la facebook peromaneste

5 comentarii:

Ion Spânu spunea...

Ziaristul de la "El Pais" este bursier ICR!



Ziaristul Raul Sanchez Costa de la cotidianul “El Pais”, devenit celebru după publicarea interviului cu premierul Victor Ponta, în care acesta îşi anunţa demisia în cazul confirmării plagiatului, este unul dintre agenţii racolaţi de ICR încă din anul 2006, când a devenit bursier al acestei instituţii.

Jurnalist cultural sau agent de influenţă?

Raul Sanchez Costa poate fi găsit în “Raportul de activitate 2005-2008 al ICR”, mai exact la Capitolul referitor la anul 2006. La pagina 201, la secţiunea “Burse pentru jurnalişti culturali”, se precizează că un număr de 10 burse au fost acordate pentru “atragerea jurnaliştilor culturali din presa străină pentru a le facilita contactul cu fenomenul cultural românesc şi cu jurnaliştii de profil din România. Se mizează pe o sensibilizare a acestora la producţia culturală românească şi pe transformarea lor în mediatori între creatorii autohtoni şi piaţa cultural mondială”.

La momentul racolării, Raul Sanchez Costa a primit o bursă în valoare de 1.000 de euro pe lună, plus 500 de euro pentru transport. Ceilalţi bursieri din anul 2006 sunt: Alessandro Gori (Italia), Dorina Bohanţov (Moldova), Nevenka Sivavec (Slovenia), Koschka Hetzer-Molden (Austria), Stylan Deynov (Bulgaria), Julien Trambouze (Franţa), Mathew L. Hangengruber (SUA), Armin Pongs (Germania), Marek Secar (Cehia).

Cine îşi imaginează că Raul Sanchez Costa, în schimbul bursei primite de la ICR, a scris despre Eminescu, Blaga sau Noica se înşală. El a devenit imediat un agent de influenţă al celor de la Bucureşti, scriind despre vizitele lui Cărtărescu sau ale lui Patapievici în Spania.

Însă cine răsfoieşte arhiva de la “El Pais” va observa că Raul Sanchez Costa este şi agent de influenţă al lui Traian Băsescu şi al PDL-ului. Articolul "Viaţa în afara Schengen. Contrabanda şi corupţia împiedică România să acceadă la spaţiul fără frontiere" a apărut în “El Pais” imediat după ce României i s-a refuzat accesul în spaţiul Schengen, când Puterea de la Bucureşti a încercat să impresioneze Uniunea Europeană prin acţiunea arestărilor din vămi.

Cine va cerceta Raportul ICR va observa că, pe bani publici, s-au acordat mii de burse unor ziarişti sau traducători, care, ulterior, erau folosiţi în campaniile regizate de Puterea pedelistă de la Bucureşti.

Cazul ziaristului Raul Sanchez Costa nu este nicidecum singular, dar el confirmă ceea ce spuneam în serialul nostru despre ICR, că majoritatea celor finanţaţi prin această adevărată agentură sunt plătiţi pentru cu totul alte activităţi decît cele culturale.

Acesta este şi motivul pentru care nu sunt dorite schimbarea conducerii ICR şi nici trecerea lui în subordinea Senatului.

Vlad Dumitraş spunea...

Carmen Valică a lansat la Bruxelles bomba cu arestarea judecătorilor de la Curtea Constituţională a României



Valică. Carmen Valică e numele corespondentei Radio România Actualități la Bruxelles. Doamna în cauză e ultra-cunoscută în mediile jurnalistice pentru partizanatul fățiș pro PDL și pro Băsescu. Valică e bună prietenă cu Monica Macovei- iar postările de pe contul de Twitter al ziaristei sunt dovezi incontestabile ale acestui lucru.

În afara de faptul că nu e deloc normal ca un jurnalist angajat al unei entități media de stat care să își realizeze materialele pentru Radio România Actualități ca și cum ar fi clipurile de campanie ale PDL, corespondenta radioului public la Bruxelles este autoarea unei isprăvi de toată frumusețea din cauza căreia asupra țării noastre s-au pogorât tone de mustrări, în special de la oficiali de la Bruxelles.

Carmen Valică a fost cea care - în calitate de corespondent al RRA, în data de 3 iulie a aranjat o întrevedere cu Mina Andreevna, purtătoarea de cuvânt a Comisarului pe Justiție, Viviane Reding. În timpul acestei întrevederi, purtătoarei de cuvânt Andreevna i-a fost adresată o singură întrebare: ” Cum comentează Comisarul Viviane Reding previzibila arestare a judecătorilor de la Curtea Constituțională din România și intenția Guvernului Victor Ponta de a desființa CCR? ”. Ei bine, de aici, de la o jurnalistă din România, a început avalanșa de comentarii și lamentări internaționale cu privire la ”soarta crudă” a ”bieților” judecători de la CCR.

Coincidență sau nu Carmen Valică este clujeancă iar cariera în radio și-a început-o la BBC România sub aripa ocrotitoare a fostului ziarist Carol Sebastian ( turnător la Securitate cu acte în regulă) , acum politruc de bază la departamentul de comunicare al PDL.

Mai trebuie spus că isprava ziaristei de la RRA nu a trecut neobservată de noua conducere a Societății Naționale de Radiodifuziune. Surse din conducerea RRA au declarat pentru cotidianul.ro că doamnei Valică i se va rezilia contractul de muncă pe care îl are cu radioul public.

Augustin Buzura spunea...

Odată cu crearea ICR a început nebunia. Mircea Cărtărescu asemăna noua instituție cu cele două „monstruozități comuniste”: Casa Poporului și Canalul Dunăre – Marea Neagră. Nu bănuia pe atunci ce port important va fi el însuşi pentru noul canal de scurgere a „sprijinului material” și turistic. „Dilema” dorea ca ICR-ul să rămână sub egida Parlamentului, temându-se că „noua structură instituțională ar putea pune probleme în ceea ce privește independența, credibilitatea și echidistanța revistei” etc. Îi deranja enorm pe membrii redacţiei președintele onorific, deși mai avea foarte puțin până la încheierea mandatului. Acum, deşi semnatarii de pe lista de susținători ai ICR-ului, de fapt ai lui H.R. Patapievici, sunt cam aceiași, lupta se duce pentru ca institutul să rămână sub autoritatea „simbolică” a președintelui. Exact pentru ceea ce fusesem eu, predecesorul lui H.R. Patapievici, la conducerea ICR-ului, condamnat, insultat, linşat mediatic etc. Acum, în fine, Institutul pare privatizat, în ciuda numeroaselor comitete și comisii care dau fel de fel de avize. Iar dacă cineva ar sta să calculeze câți bani le revin primelor zece papioane: traduceri, turism, hoteluri, transport, diurnă etc, ar descoperi că articolele pro prezidențiale sunt foarte rentabile, iar organizarea în vederea apărării privilegiilor de până acum este absolut justificată. Căci scopul contează. Restul, pentru creduli, naivi și aflători în treabă. Dialogul internaţional se poate purta şi fără publicaţii, edituri, centre de cercetare şi, desigur, fără respect pentru propria cultură.

peromaneste spunea...

Mai mulţi români au semnat o scrisoare deschisă, trimisă apoi tuturor şefilor de guverne din ţările membre ale Uniunii Europene.

Scrisoarea, redactată în română, engleză şi germană, a fost deja trimisă şefilor de guverne din ţările membre ale Uniunii Europene. Oamenii atrag atenţia asupra modului în care se încearcă minimalizarea acuzaţiilor de plagiat în legătură cu doctoratul premierului. De asemenea, semnatarii spun că se desolidarizează de gestul lui Victor Ponta şi de atitudinea lui faţă de acuzaţii.

Iata scrisoarea:

Scrisoare deschisă șefilor de guverne din țările membre ale Uniunii Eropene

Excelenţe,

vă adresăm scrisoarea de față în numele opiniei publice din România, îndeobște a activiștilor civici, oameni de cultură și membri ai mediului academic. Am aflat cu indescriptibilă indignare, din media occidentală, de acuzațiile de plagiat la adresa primului ministru al României, dl. Victor Ponta. Probele prezentate de revista Nature și preluate, între altele, de publicații precum Frankfurter Allgemeine Zeitung, Washington Post, Le Figaro, Le Monde, El Mundo, Kurier etc, și de canale de televiziune precum CBS News și ABC News sunt zdrobitoare și reprezintă pentru noi un motiv de îngrijorare. În joc nu e doar reputația unui politician, ci a unei întregi comunități naționale. Ne desolidarizăm cu fermitate de gestul domnului Ponta, care reprezintă o pată rușinoasă pe obrazul României.

Vă scriem îngrijorați de felul în care o bună parte a mass-media din România și mai ales oficialitatea au înțeles să trateze acest subiect. Se încearcă cu disperare minimalizarea acestei întâmplări nefericite. Metodele diversioniste sunt cele clasice: în urmă cu câteva săptămâni, ministrul interimar al Educației a dispus schimbarea în totalitate a comisiei de etică, cea care dă verdicte în cazurile de plagiat. Vechii membri, personalități respectate ale mediului academic românesc, au fost înlocuiți cu persoane obediente, unele dintre ele având chiar funcții de conducere în partidul condus de dl. Ponta. Mai mult - un fapt fără precedent -, o comisie ministerială care dezbătea cazul plagiatului d-lui Ponta a fost dizolvată chiar în timp ce își desfășura lucrările! În aceste condiții, e previzibil la ce concluzii ne putem aștepta din partea oficialității în privința plagiatului d-lui Ponta.

Totodată, prin posturile de televiziune pe care le controlează (Antena 1, Antena 3, România TV) s-a declanșat o amplă campanie de minimalizare și decredibilizare a acestui caz despre care editorul prestigioasei publicații Nature afirmă textual: „Nu avem niciun dubiu asupra plagiatului în teza de doctorat a lui Victor Ponta. Plagiatul a fost confirmat de mai mulţi experţi." Activiști de partid fără cea mai mică calificare academică sunt trimiși la posturile de televiziune invocate, inclusiv la televiziunea publică, pentru a crea confuzie și a trimite în ridicol o chestiune atât de serioasă.
Ca persoane profund atașate valorilor europene, vă adresăm acest mesaj de îngrijorare. Știm că și alte țări europene, Ungaria și Germania, au trecut de curând prin triste experiențe asemănătoare. Ca membri mai noi ai Uniunii Europene, vă solicităm să vă solidarizați cu gestul nostru prin care cerem ca și în România gesturile de onoare - cum ar fi demisia domnului premier Ponta - să devină gesturi firești. Dorim ca regulile fundamentale ale civilizației europene să fie și regulile noastre. Nu vrem să mai trăim într-o țară unde politicieni corupți, demagogi și autoritari să ne decidă destinul prin măsuri ce încalcă în mod revoltător și repetat legile.


(urmeaza cativa dintre semnatari)

peromaneste spunea...

Iata cativa dintre semnatarii scrisorii:


Andrei Pleșu, scriitor, Rector al New Europe College

Gabriel Liiceanu, scriitor, Director-General al editurii Humanitas

Andrei Șerban, regizor, profesor la University of Columbia, N. Y.

Magda Cârneci, scriitor, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Grupului pentru Dialog Social

Anca Vasiliu, director de studii, CNRS Paris, Université Paris-Sorbonne

Eugen Negrici, scriitor, profesor universitar

Sorin Alexandrescu, scriitor, profesor universitar

Daniel Vighi, scriitor, profesor universitar, Asociaţia culturală Ariergarda

Andreea Pora, jurnalist, Redactor-şef adjunct, revista „22"

Ştefan Vlaston, profesor, Preşedinte EDU CER

Alina D. Zamfir, profesor universitar, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi Privat Dozent/Habilitation la University of Muenster, NRW, Germania

Sorin Lavric, scriitor

Cristian Ciocan, scriitor, Societatea Română de Fenomenologie

Alexander Baumgarten, conferenţiar doctor, Universitatea Babeş-Bolyai , Cluj-Napoca

Alin Tat, conferenţiar doctor, Universitatea Babeş-Bolyai , Cluj-Napoca

Alin Gavreliuc, conferenţiar doctor, Universitatea de Vest, Timişoara

Ciprian Vălcan, scriitor, profesor universitar, Societatea Tinerilor Universitari din România

Societatea Timișoara

Google
 

Postări populare