Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

21.7.12

lumea să arate aşa cum ni s-a promis

Dintr-un editorial al Cronicii Romane aflam parerile lui Serghei Lavrov despre politica externă a Rusiei


În perioada 9-10 iunie au avut loc întâlnirile tradiţionale bianuale ale preşedintelui rus Vladimir Putin cu personalul corpului diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse. Această întâlnire este considerată un eveniment foarte important datorită faptului că aceasta este utilizată de preşedintele rus pentru a trasa liniile directoare ale politicii externe ale Rusiei. Evenimentul s-a desfăşurat într-un regim semiînchis şi în aceste condiţii informaţiile despre rezultatele acestuia au fost disponibile doar „pe surse”.  Colegii noştri de la Vocea Rusiei au organizat un interviu ( http://rus.ruvr.ru/... ) cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, interviul având ca subiect declaraţiile prezidenţiale din cadrul acestei întâlniri.


Sergei Lavrov

Serghei Lavrov despre viziunea lui Vladimir Putin asupra crizei economice:

Noi vrem ca lumea să arate aşa cum ni s-a promis: va fi democraţie, va fi piaţa liberă. În locul celor promise avem următoarele: în plan internaţional vedem adesea că democraţia nu se aplică, iar deciziile se iau de jucătorii principali care au cele mai mari posibilităţi economice şi financiare şi acţionează destul de egoist. Se adoptă decizii care nu iau în calcul interesele altor parteneri, inclusiv ale Rusiei. În ceea ce priveşte economia de piaţă, legile ei sunt, la fel, încălcate şi bulversate de toate aceste derivative, instrumente virtuale care au fost inventate în Occident şi care au cauzat deja mai multe crize.
Ne-am integrat în acest sistem, ne-am investit rezervele valutare (rezerva noastră este a treia ca dimensiune la nivel global) în euro şi dolari şi nu putem să privim relaxaţi la problemele prin care trece acest sistem, iar cei responsabili de întreţinerea acestuia se gândesc mai mult la soarta politică în plan intern şi nu la viitorului omenirii, deşi şi-au asumat răspunderea pentru acest viitor prin crearea Fondului Monetar Internaţional, Banca Mondială etc.
Noi nu vrem să bucurăm de această situaţie, din contra, noi dorim să ajutăm. Dar, ajutorul nostru va fi condiţionat de respectarea acelor angajamente care au fost asumate în faza cea mai acută a crizei, în 2008. La primul summit G20 s-a decis reforma sistemului financiar global. Apoi, cei din Vest care şi-au asumat aceste angajamente au început să se relaxeze şi se pare că au adoptat strategia: „lasă că merge şi aşa, poate nu trebuie schimbat nimic”. Reforma care trebuia să acorde o pondere mai mare ţărilor emergente, mai ales ţărilor BRICS a fost îngheţată. Acum, noi vom insista asupra implementării inclusiv a acestor reforme.”


Referitor la perspectivele unei pieţe comune ruso-europene:

„Eu cred că viaţa îi va forţa pe partenerii noştri europeni să înţeleagă că o piaţă comună ne va permite să fim mult mai rezistenţi la orice giraţii ale conjuncturii economice globale şi vom fi mult mai competitivi. Rusia şi Europa, având o piaţă comună de dimensiuni substanţiale, vor fi mult mai competitive într-o lume schimbătoare în care apar noi centre de forţă economico-financiară.”


Referitor la relaţiile cu SUA în contextul campaniei electorale americane :

„Desigur, nu putem ignora declaraţiile care provin predominant din partea republicană a spectrului politic şi care acuză Rusia de toate păcatele planetei. Totodată, eu am impresia că aceste declaraţii nu reflectă esenţa politicii americane. De regulă, atunci când campania se încheie, aceste turbulenţe se termină, iar preşedintele şi administraţia sa sunt forţate să opereze pe baza realităţilor existente. Realităţile existente sunt următoarele: Rusia şi SUA au mai multe de câştigat din cooperare decât din contemplarea pasivă şi eu nici nu aduc în discuţie opţiunea confruntării. Eu nu prevăd un nou război rece. Potenţialele noastre se combină excelent şi acest lucru este confirmat de proiecte comune în sfera spaţială, nucleară, ştiinţifică şi educaţională. Al doilea aspect: orice politician responsabil, din SUA sau Rusia, nu poate să nu înţeleagă faptul că de ţările noastre depinde stabilitatea mondială, atât la nivel strategic, luând în calcul arsenalurile noastre nucleare, cât şi la nivelul reglementării numeroaselor conflicte regionale.”

peromaneste:

Cum am gandit la un moment de necesitatea unei intelegeri intre americani si elita sovietica pentru a sfarsi Razboiul Rece si a impaturi spatiul post-sovietic in sistemul mondial domaniat de americani, iata ca dl. Lavrov pare a confirma aceasta teza, ' lumea să arate aşa cum ni s-a promis'.

Rusii conditioneaza suportul lor la sistemul mondial de respectarea unor angajamente mai recente, in urma carora BRIC s-ar fi asteptat sa ocupe pozitii mai proeminente in sistemul mondial.

Iata ca rusii par a indica abateri unilaterale dela angajamentele cu Vestul, iar acesta din urma si-ar pune semnatura pe multe acte pentru a-si asigura supravietuirea.  Daca Vestul ramane unit sau BRIC isi pierde nervul economic, sansele sunt pentru status-qvo ante, altfel realiniere va fi numele jocului.  

De altfel, lumea nu arata aşa cum ni s-a promis nici pentru noi, romanii.  


Da click aici ca sa vezi totul! VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna la facebook peromaneste

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare