Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

7.2.06

Problema nucleara
- punct de vedere -




lucid din Bucuresti

Iranul cat si Israelul sunt in cazul de fata doar primul nivel, cel superficial, al problemei. In spate se poate afla - vom afla in curand - un targ intre marile puteri nucleare - USA si Rusia sigur, foarte probabil si China, caci prea au virat-o brusc la IAEA, targ facut pentru a controla resursa de combustibil nuclear a lumii. Avem argumentul ca asa se asigura neproliferarea, ca si echilibrul lumii s-a mentinut intre URSS si USA pe baza bombei, dar acum e si aspectul dependentei oricarui stat daca vrea sa aiba energie nucleara de jupanii de la Washington sau Kremlin. Deci jocul pare mult mai complicat. Vom trai si vom vedea.

Ce se ascunde in spatele "free zone of WMD" din rezolutia IAEA s-a dezvaluit sambata in New York Times: o asociere intre USA si Rusia pentru controlul sursei inepuizabile de energie numita nucleara in lume. Dupa ce Putin a propus sa se ocupe el de toate problemele combustibilului nuclear al centralei iraniene, acum vreo doua saptamani a facut ACEEASI propunere tuturor tarilor lumii Bush. Intre timp s-au pus de acord privind Iranul. De ce? Raspunde NYT sambata: Bush a propus un fond financiar destinat unui parteneriat ruso-american privind energia nucleara in lume. Este vorba de impunerea monopolului asupra prepararii si tratarii combustibilului centralelor nucleare, ceea ce duce automat la controlul CELEI MARI MARI RESURSE ENERGETICE a lumii. Dupa petrol si gaz.... Despre ce e vorba: cine vrea sa-si faca reactor nuclear sa aiba curent la lampa lui Ilici va trebui sa primeasca uraniul gata preparat de la americani sau rusi si sa li-l returneze dupa ce e "ars" in reactor. Sunt curios ce i-au promis Chinei si cum o sa reactioneze Franta dar mai ales Pakistanul, ca tot vorbim de Middle East.



Da click aici ca sa vezi totul!

2 comentarii:

peromaneste spunea...

Din pacate lucid pare a face o confuzie intre motivul cu care americanii sa-i fi convins pe rusi si chinezi in ceea ce priveste ambitia nucleara a Iranului si motivul americanilor pentru a se lua de iranieni.

In momentul in care SUA punea Iranul, alaturi de Irak si Corea de Nord pe 'axa raului' pretul petrolul ui nu era la un nivel asa ridicat (ca acum) incat sa fi fost convenabila pentru rusi/chinezi o schema de impartire a veniturilor din energia nucleara.

Asa ca lucid ar avea dreptate daca ar spune ca un control al energiei nucleare ar fi motivul (sau cel putin unul din ele) pentru care rusii si chinezii nu-l trimit la plimbare pe presedintele american. Tot lucid remarca bine ca mai avem de vazut si reactiile altor puteri nucleare...

peromaneste spunea...

Tia, intai si'ntai, multuniri pentru comentariile excelente, poate vei vrea sa si colaborezi intr-o zi.

Acum sa trecem la iranieni. Astia-s un popor vechi ce puneau mari probleme vesticilor inca de acum 2500 de ani. Pe langa vechime, mai au si un sens distinct al diferentei fata de popoarele ce-i inconjoara.

Istoria ultimilor 50 de ani arata doua lucruri: 1) Vestul mai mult n-a stiut cum sa joace cartea iraniana; 2) Petrolul ii readuce pe iranieni tot timpul la masa unde se fac jocurile (citeste: sunt greu de ignorat).

De exemplu, acum 10 ani, iranienii au vazut ca revolutia islamica nu le dadeau roadele asteptate, aveau o populatie tanara crescanda si fara joburi. In plus, canale mass-media (nu in ultimul rand ale iranienilor din Los Angeles) ajungeau la radiourile si televizoarele iranienilor pentru care era ca si cum timpul inghetzase. In consecinta, ei incercau de zor prin canale diplomatice o apropiere de SUA. Clinton aproape ca s-a prins in joc, insa tot timpul intervenea cate ceva/cineva. Situatia a ramas blocata in consecinta: reformatorii potentiali nu puteau dovedi justetea intentiilor lor, pe cand conservatorii religiosi (probabil) spuneau: v-am spus noi ca Vestul nu poate fi crezut.

Acum, Vestul n-a fost nici el monobloc. Pe de-o parte era SUA, iar pe de alta UE. Companiile SUA n-au voie prin lege sa aiba de-a face cu Iranul, europenii faceau bani la greu tocmai din asemenea relatii.

Dupa plecarea lui Clinton, doua lucruri s-au schimbat: 1) Rusia lui Putin (si de curand China) s-a apropiat de Iran si 2) Iranul a aterizat in "axa raului". Dupa cel putin doi lidei iranieni ce pareau reformatori, a ajuns la putere unul de pare conservator.

Dedesubturile de care intrebi cred ca pot fi comparate cu un joc de poker" si acum asteptam sa vedem cine clipeste primul. In alte cuvinte, ambele parti vor vrea sa vada limitele celuilalt inainte de a si le dezvalui pe ale sale. In realitate, nici americanii si nici iranienii n-au prea mult de ales in afara unui acord negociat. Asta nu-i cazul cu rusii sau chinezii, care-si spun rpobabil "intarata-i drace!".

Sursa raului este totusi proliferarea nucleara facilitata de Pakistan. Daca am vorbi pe bune, ar trebui sa ne gandim deja la cum va arata lumea cu mai multi poli nucleari decat acum caci cred ca proliferarea este deja un proces ce nu se mai poate opri...

Google
 

Postări populare