Urzeala Tronurilor cu așa-zisul prinț Paul de România, explicată
Chiar dacă România e republică din 1947, Casa Regală se menține și în prezent în atenția publică, inclusiv cu scandaluri care durează de decenii. Recent, presa a explodat cu cazul retrocedărilor ilegale, dosar în care este implcat, printre alții, și Paul Lambrino, autointitulat “Prințul Paul de România”, al cărui unchi e nimeni altul decât Regele Mihai.
Prin articolul ăsta vrem să punctăm câteva lucruri din cronologia evenimentelor, să clarificăm succesiunea evenimentelor și să comentăm pe marginea evoluțiilor actuale. Citește mai departe, să te informezi corect!
DIAGRAMA
Ca să înțelegi cât mai bine toate încurcăturile descrise în mai jos, am pregătit o schemă extrem de simplă, în care am păstrat doar persoanele de interes în toată această afacere deja veche de aproape un secol:
CONTEXTUL ISTORIC
Regele Mihai, șeful actual al Casei Regale, a avut mereu o problemă cu o linie paralelă a Casei, pornită de tatăl său, Carol al II-lea, după Primul Război Mondial. Uite cum s-au derulat lucrurile:
• 1918: Principele Carol (viitor Rege Carol al II-lea) era fiul cel mai mare al Regelui Ferdinand I și succesor direct la Tronul României. Carol încalcă statutul Casei Regale și se căsătorește la Odessa cu Ioana (Zizi) Lambrino, descendentă a unei vechi familii aristocratice, dar neaparținând niciunei case regale (lucru cerut în statutul Casei Regale). Din căsătoria lor rezultă un fiu, Carol Mircea Grigore Lambrino.
• 1919: În mijlocul unui scandal dinastic imens, Tribunalul Ilfov anulează căsătoria lui Carol cu Zizi, Carol Mircea Grigore devine fiu nelegitim și așa începe linia neoficială a Casei Regale.
• 1921: Carol se recăsătorește, de data asta oficial, la Atena, cu Elena, principesă a Greciei și Danemarcei, fiica Regelui Pavlos al Elenilor. Din căsătoria lor rezultă un fiu, Mihai, moștenitor legitim al Tronului, viitor Rege Mihai I și fratele vitreg al lui Carol Mircea Grigore Lambrino. Mihai urma să devină Rege în 1927, să fie detronat în 1930 de propriul său tată, apoi să redevină Rege în 1940 și să abdice în 1947.
• 1947: După o primă domnie (1927-1930) sub Regență și o a doua domnie (1940-1947) marcată de Mareșalul Ion Antonescu și al Doilea Război Mondial, Regele Mihai I abdică, forțat de comuniști, iar România devine Republică Populară. Proprietățile Casei Regale sunt confiscate abuziv de regimul comunist. Aici e cheia – câte din proprietăți erau ale Regelui personal și ale membrilor familiei sale și câte ale Statului, numite Domeniile Coroanei?
• 1948: Carol Mircea Grigore Lambrino are un fiu, Paul-Philippe de Hohenzollern (Lambrino), nepot nelegitim al Regelui Mihai. Regele Mihai se căsătorește în exil la Atena cu Ana, Principesă de Bourbon-Parma.
• 1949: se naște la Lausanne Margareta, prima fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana, desemnată de Rege Moștenitoare a Coroanei României (nominalizare neoficială, deoarece România nu e monarhie în prezent).
• 1955: În urma unei acțiuni intentate de Carol Mircea Grigore Lambrino, Tribunalul de la Lisabona îl recunoaște pe acesta ca fiu legitim al lui Carol al II-ea și îl proclamă moştenitor al defunctului rege (decedat în 1953 în exil în Portugalia), cu toate consecinţele legale.
TRECUTUL RECENT
• 1991: Paul Lambrino deschide în România un proces pentru a se recunoaște în țară decizia de la Lisabona din 1955. De ce? Pentru a contesta linia la Tron și domnia Regelui Mihai și pentru a dobândi părți din averea Casei Regale.
• 1995: Tribunalul din Alexandria, județul Teleorman, recunoaște sentința portugheză și Carol Mircea Grigore este recunoscut ca prim fiu legitim al lui Carol al II-lea și în România, cu toate drepturile de succesiune. Paul Lambrino se căsătorește cu Lia Georgia Triff, cetățeană americană de origine română.
• 1999: Regele Mihai pierde apelul făcut la Curtea de Apel București împotriva deciziei de la Alexandria din 1995.
• 2002: Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), instanța supremă, decide că procesul trebuie rejudecat. Paul Lambrino câștigă, iar Regele Mihai pierde de două ori apelul la Curtea de Apel.
• 2010: Regele Mihai pierde iarăși la Curtea de Apel în favoarea lui Paul Lambrino, instanța considerând nefondat recursul la decizia din 1995. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) îi dă câștig de cauză lui Paul Lambrino, obligând Statul Român să-i plătească acestuia 9.500 de euro și să accelereze rezolvarea speței. ICCJ amână procesul pentru 2012. Paul Lambrino și Lia Triff au un fiu, Carol Ferdinand Lambrino.
• 2012: ICCJ, instanța supremă, îl recunoaște definitiv pe Carol Mircea Grigore ca prim fiu legitim al lui Carol al II-lea, cu toate drepturile de succesiune. Casa Regală dă un comunicat în care spune că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu îi acordă lui Paul Lambrino niciun drept dinastic și nici nu îl face membru al Casei Regale.
Comentarii
#1 Desi câștigarea “Tronului” de către Paul Lambrino are o aparență de legalitate, în fapt este o cacealma juridică. Deși hotărârea Tribunalului Ilfov din 1919 era definitivă și avea autoritate de lucru judecat (și deci nu mai putea fi contestată în România), Carol Mircea Grigore Lambrino a folosit o instanță străină pentru a obține o hotărâre favorabilă lui, apoi, decenii mai târziu, fiul său, Paul Lambrino a cerut în baza hotărârii străine recunoașterea în România. Fiind un caz nemaiîntâlnit, instanțele judecătorești au fost bulversate și, se spune, manipulate de imporante interese securistice pentru a recunoaște hotărârea străină.
Dar pentru un om normal, așa ceva nu ar fi admisibil – să epuizezi toate apelurile în țară pentru a ataca o decizie nefavorabilă, să obții apoi o hotărâre favorabilă în Zimbabwe, și apoi să ceri recunoașterea hotărârii favorabile din Zimbabwe în România.
#2 Strict teoretic, Paul Lambrino avea oricum de moștenit o parte din averea personală a lui Carol al II-lea, fiindcă era nepotul lui. Chiar dacă căsătoria a fost anulată, este greu de tăgăduit paternitatea, dar nu s-a făcut niciodată o delimitare clară între averea personală a lui Carol al II-lea și averea Casei Regale a României.
Lupta era pentru “refacerea” căsătoriei, pentru ca Mircea Lambrino să obțină titlul de PRIM fiu al lui Carol II. Lucru care ar fi anulat domnia lui Mihai I și deci i-ar fi dat dreptul să revendice bunuri din averea Casei Regale a României așa cum a făcut și Mihai I, în condiții chestionabile. Nu se știe ce efecte juridice ar avea așa o anulare dar în mod sigur ar putea fi folosită pentru a obfusca instanțele în procese de retrocedare.
#3 Bătălia pentru Tron descrisă mai sus nu contează, fiindcă România este Republică și nu pare să mai revină vreodată la monarhie. De asemenea, lupta pe averea Familiei Regale nu ar trebui să conteze prea mult, pentru că Familia Regală, fie ea pe linia lui Mihai sau pe linia lui Paul, nu a avut niciodată averi nesimțite. Familia Regală a avut averi ca reprezentantă a Statului Român, prin instituția Casei Regale a României (domeniile Coroanei), averile membrilor nefiind personale decât într-o mică măsură.
PREZENT
• 2015: “Prințul” Paul este reținut în urma unui dosar de retrocedări ilegale deschis la DNA, în care sunt implicați mai mulți oameni influenți. Se pare că pe lângă contestarea Tronului și a titlului de “one true King”, Paul Lambrino pornise și mai multe procese prin care urmărea să revendice anumite proprietăți. I s-a făcut rău în drum spre audieri la DNA Brașov și a fost internat scurt timp la un spital din Ploiești.
Acuzațiile DNA se centrează pe faptul că Paul nu ar fi avut documentele doveditoare ale dreptului de proprietate (și posibil nici dreptul în sine), însă ar fi folosit poziția sa de pretins moștenitor al unor bunuri din Casa Regală pentru ca, împreună cu persoane foarte influente, care cereau comision într 50-80% din averea retrocedată, să influențeze judecători în a da hotărâri aiurea sau nedovedite pentru a prăda Statul de bani și bunuri.
Dacă sunt dovedite acuzațiile, este pusă în umbră și activitatea instațelor care i-au admis succesiunea pe linia oficială a Tronului.
• 2016: Pe 1 septembrie, Paul Lambrino a fost executat silit în stradă, pentru o datorie de aproape cinci milioane de lire sterline pe care o are la un jurnalist britanic. Licitaţia pentru obiecte de artă trebuia să aibă loc în vila lui Paul, dar el a refuzat să îl lase pe executorul judecătoresc să intre. Aşa că a încercat să vândă obiecte de artă direct dintr-o dubă pe stradă, dar a fost oprit de polițiști. Detalii aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu