Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.7.11

de la restitutie la re-creatie

Conacul Gogu Iliescu



Conacul Gogu Iliescu

Conacul din Cândești, județul Buzău, (construit la sfarsitul secolului XVII) face parte din patrimoniul cultural național, ansamblul constituit din construcții si grădini fiind de interes istoric, cultural și arhitectonic. La conacul de la Cândești a realizat o bună parte din operă marele artist plastic Nicolae Grigorescu, care timp de aproape 14 ani a lucrat la Cândești, unde avea o cameră și un foișor unde picta. Marele pictor era bun prieten cu moșierul Gogu Iliescu, el însuși un talentat artist plastic amator. Grigorescu a creat la Cândești peste 150 de tablouri, dintre care amintim "Apus de soare în Bărăgan", "Femeie la gura sobei", "Aratul", "Han pe Valea Buzăului", "Țăranca din Bisoca" și multe altele. De asemenea, Henri Coandă a trecut de multe ori, în tinerețea sa, pe la frumosul conac din Cândești al boierului Gogu Iliescu, fiind îndrăgostit de frumoasa fiică a acestuia, Elisa, tatăl marelui savant fiind prieten cu boierul Iliescu.

Comments and faves

  1. Minunata pagina de cultura si istorie!
  2. Conacul Candesti precum si satul Candesti sant "carti de istorie" ne deschise, ca multe alte localitati si edificii din Romania. Constructia principala (cea din vedere ) a fost ridicata la 1620 .... deci secolul al XVI-lea ... de catre Radu Mihalcea Candescu, fiind unul dintre cele mai vechi si mai renumite conace din Muntenia. Coacul Candesti este mentionat in multe monografii ale judetului Buzau. Lui Radu Mihalcea i se mai spunea Patarlageanu deoarece venea din localitatea buzoiana Patarlagele unde avusese un canac pe care l-a parasit. Stabilindu-se la Candesti a preluat si numele satului (Candescu) si a ctitorit biserica veche pe la 1651.. Candestii inruditi cu familiile domnitoare au avut incepand cu veacul al XVI-lea functii importante in conducerea statului medieval Tara Romaneasca. “Prin boierii din Buzau se fac si se rastoarna domnii in anumite timpuri ale veacului” ….. scria Nicolae Iorga. El se refera in primul rand la boierii Candesti numiti si Patarlageni sau Mihalcesti care intre secolele XV-XVIII-lea au dat dregatori ca : vistier, vornic, aga, comis, mare comis, vel stolnic, mare stolnic, vel spatar, mare spatar, mare culcer, postelnic, mare postelnic, mare paharnic, mare serdar, ispravnic, mare logofat ….. Fica lui MIhalcea-Candescu, Preda, a fost casatorita cu marele culcer Radu Buzescu, sfetnic al lui Mihai Viteazul. Din lipsa de urmasi in linie barbateasca, familia Candescu, isi pierde filatiunea dupa 1800. Prin casatoria lui Constantin Filipescu cu Rada Candescu, mosia si Conacul Candesti intra in posesia familiilor Filipescu-Candescu care ctitoreaza si biserica noua din incinta conacului “Sfintii Voievozi” la 1824-1825.. Mihai C, Filipescu vinde in 1862 Conacul si Mosia Candesti lui Alexandru Laptov, colonel de origina sarba in armata rusa. Acesta la randul lui, dupa doi ani, vinde Conacul si Mosia Candesti lui Gheorge Barbu Stirbei. In 1879 Gheorghe Barbu Stirbei vinde mosia si conacul fratelui sau, Alexandru, care o va instraina la randul sau in 1880 lui Manea I. Stoia. Manea I. Stoia cioban foarte instarit a plecat din Ardeal, unde era persecutat de puterea dualista Austro-Ungara deoarece nu vroia sa treaca la catolicism. Si-a vandut averea si impreuna cu cateva mii de oi si desagi de aur a venit pe Valea Buzaului pe la “frontera”. A cumparat Conacul Candest si mosia aferenta de la printul Alexandru Stirbei si unele proprietati in jurul Galatiului. A fost inmormantat in curtea bisericii noi “Sfintii Voievozi” din interiorul conacului ctitorita de Filipescu. Aici avea sa fie inmormantata in 1935 si fica sa Maria Iliescu, unde Gogu Iliescu avea sa le ridice un cavou….. ce va fi profanat mai tarziu ... 
    Prin casatoria ficei lui Manea I. Stoia , Maria, cu Gogu Iliescu acestia devenind noii proprietari. 
    Si localitatea Candesti este veche, istoria pierzandu-se in negura vremurilor, mai ales comuniste si prezente. A existat civilizatia de Candesti-Ionitesti care a influentat civilizatia de Boianu. Pe la 1800 localitatea numara peste 2400 de suflete ( in prezent sant peste 3000 ) si se intindea pe o suprafata mult mai mare ca in present. La 1.5km a existat vestitul Castru Roman de la Carlomanesti. Intre anii 1824-1825, boierul Mihai Filipescu (Mihaita ) devenit proprietar al Mosiei si Conacului Candesti ctitoreaza biserica noua cu hramul Sfintii Voievozi. Tot el a infiintat si satul Candestii de Jos pe care l-a populat cu oameni adusi din Ardeal, de la munte si altii ramasi din armata tarista a lui Alexandru, sarbi si bulgari. De aceea in localitate inca exista Ulita Sarbilor cu etnici sarbi ce se mai ocupa cu gardinaritul (mici ferme de legume)…….
  3.  Extrordinare aceste detalii!
    Sa'nteleg ca-i esti proprietar?
  4. Da, superbe detaliile. Mulțumesc mult de tot,Ovi Andrei pentru intervenție, sunt pagini de istorie mai greu de aflat, mai ales pentru un amator.
    Sunt curios să știu ce legătură este între aceste familii și cnejii Cândea din Râu de Mori maghiarizați mai târziu sub numele Kendeffy si Kanderessy), probabil că și toponimulCândești nu e întâmplător
  5. Va multumesc pentru comentariile de mai sus, scuzati-mi unele greseli de editare ( am sa le rectific ) .... emotiile ma apasa cand vine vorba de Conacul Candesti. In curand, va aparea o carte dedicata in totalitate Conacului Candesti, ce sper ca va acoperi toata zona de interes din punct de vedere cultural si mai ales al adevarului istoric. M-as bucura nespus de mult sa stiu ca ar exista in timp si o legatura maghiara a acestui loc, ce ar reusi ca intr-un evantai multicultural, prin proprietarii care i-a avut ( romani, aromani, sarbi, descendenti polonezi, rusi etc), sa acopere gama de influenta a societatii romanesti multinationale sub cupola unica a istoriei si culturii romanesti. Fara a suna demagog, in contextul intereselor politice ale timpurilor ce le traim, tratam multinationalismul ca o problema in loc de un avantaj. Ca si cetatean canadian si o parte etnic sarb al comunitatii satului Candesti de unde provin .... ma consider un "mandru roman" .... este lectia pe care societatea canadiana multicultural-nationala m-a invatat si pe care o aplica cu atata fermitate si dibacie clasei lor sociale ... rezultatele se vad. Consider ca una din bogatiile ascunse ale acestei minunate tari sant si grupurile etnice .... dar clasa politica in viziunea ei simplista nu vede sau nu vrea sa vada .... lectia canadiana. 
    Sper ca prin actiunile sale viitoare Conacul Candesti sa devina acel loc unde cultura si istoria se imbina cu multinationalismul, sa fie centrul acestei comunitati unice de 3000 de suflete (romani, sarbi, bulgari si tigani) de unde turistul, vizitatorul sa plece cu unul din cele mai mari daruri .... acela al cunoasterii.
    O parte speciala a viitoarei carti va fi dedicata tiganilor care au fost adusi de boieri de prin zona Alexandrei pentru a lucra ca ziilieri. Ei au format mai tarziu o traditie lautareasca cu un talent nativ, neslefuit .... Da, Conacul Candesti este mandru de acesti tigani in contextul promovarii talentului lor ... asa cum doamna Maria Iliescu infiintase clasele pentru femeile din sat ( a invata tesutul, crosetatul, initierea tinerelor mame etc ) speram si noi sa refacem grupul lautaresc tiganesc din Candesti .
    Scuzati-mi comentariul lung, dar acest topic este foarte adanc, profund. Desi suntem parasiti in visul nostru de catre institutiile abilitate ale statului, care trateaza tezaurul national ca pe un nimic ( bine ca s-au facut mii de pensiuni pe bani europeni, ce, multe dintre ele, murdaresc peisajul intr-o forma infantila de "kitch" ) ... mai sunt oameni devotati si dedicati meseriei lor care infrunta toate barierele pentru evidentierea acestui imens tezaur si punerea lui la dispozitia clasei sociale. 
    Unul dintre ei este domnul sociolog Gheorghe Petcu .... ce colinda judetul in lung si in lat pe un buget inexistent .... toata stima ! Recomand citirea unor carti/articole ale sale pe aceasta tema ....
  6. Bogdan,
    Nu am raspuns direct intrebarii tale ..... va fi un lucru interesant de studiat, sper sa am un raspuns pe care o sa-l comunic. Te felicit pentru contributia pe care ai avut-o in a publica aceste locuri si interesul in detalii ..... mult peste ce se considera a fi un amator .... in amatorismul societatii in care traim ( iar sun putin negativist ... )
  7. Aha, cred ca mi-am dat seama, Ovidiu. Esti co-proprietarul istoriei acestui loc.
    Multam fain de detalii si succes tie si noua tuturor!
  8. Ovi Andrei chiar nu e nici un fel de problemă în privința greșelilor de tastare. Informația transmisă e de departe mult prea importantă. Când spun amator chiar așa este, pentru că rezerv pentru istorie doar o mică parte din timpul meu liber, care oricum e foarte puțin.
    Peromaneste vezi comentariul lui ovidana --aici--
    Toate cele bune și să auzim numai de bine
    Bogdan
  9. peromaneste,
    Ti-am rams dator cu un raspuns .... eu impreuna cu sotia ( Dana ) si cei doi copii ( Marianna si Anthony ) santem proprietarii domeniului Conacul Candesti ( compus pe langa conac si din teren arabil, padure si livezi).
    Preluarea Conacului Candesti prin retrocedare, precum intreaga poveste a reintoarcerii mele cu familia in tara si continua lupta cu sistemul pentru intregirea a ceea ce a fost luat ilegal si abuziv la momentul 1945 - 1948 in doua ore ..... culminand cu moartea lui Gogu Iliescu ( cel ce a construit statuia lui Nicolae Grigorescu de la Campina ) in 1952, cersind pe strazile Buzaului .... va face prefata viitoarei carti despre Conacul Candesti.
    Intr-un fel ciudat seamana cu un " Gone with the Wind " romanesc, carte care tot intr-un mod ciudat m-a obsedat toata viata .... probabil destinul .....
  10. Sa-l restapaniti sanatosi! Cat despre tine, iti doresc ca oamenii locului sa te vada ca un cadou al Canadei facut lor.
    Daca mi-e permis, renovarea pare ca s-a facut cu unele libertati de la traditie. Sunt convins ca ati avut motivele voastre. De exemplu, ma intreb daca in afara pridvorului inchis cu sticla, cumva si acoperisul a fost coborat un pic.
    Un peste alta, mult succes si nu dati inapoi!
  11. Da, au avut loc alteratii inainte de revolutie, care nu au mai respectat linia arhitecturala, in timpul cat a functionat ca sediu al Institutului Pomicol. Oricum, nu ma plang de acest lucru pentru ca statul roman l-a intretinut si consolidat cat a functionat ca o cladire institutionala. Deci a fost un avantaj sa fie locuit de stat pana la retrocedare ..... altfel nu mai ramanea nici fundatia din el ... cum s-a intamplat cu cel de pe mosia vecina ( Antonescu ) ce functionase ca sediu CAP.
    Intradevar, acoperisul a fost schimbat cu multi ani in urma, cel original fiind mult mai inclinat ( asa reiese din pozele vechi de pe la 1930) ... 
    Oricum, va felicit, aveti ochi pentru detalii .....
  12. Ovidiu,arhitectura poplara oriunde ajunge la formele ce le stim dupa vreme foarte indelungata in care omul si natura se armonizeaza. Ingineria si arhitectura timpului nostru nu-s nici la genunchiul broastei relativ la habitatul popular.
    Pentru a remarca schimbarile de la conac, nu trebuie decat sa vezi tensiunea ne-rezolvata dintre proportiile olumelor principale.
    Am mai comentat in photostreamul lui Bogdan si altele, ma ingrozeste arhitectura contemporana din orasele romanesti, mai ales Bucuresti unde, de exemplu, noii ajunsi cladesc in stil montan. Pe de alta parte, cand vezi ceva vechi si restaurat ajungi relativ repede la ideea ca altfel mai bine nu s-ar putea.
    Oricum, intoarcerea voastra este temerara si-mi mentin urarea. Nu gandi deocamdata la observatiile mele prea mult--iti trebuie resurse (bani, timp, restauratori) ce nu le vei avea pentru urmatorii 10-15 ani. Asa cum spui, daca structura i-a fost consolidata sa functioneze ca institutie, sansele sunt ca va dainui si te va astepta sa-i redai armonia de odinioara.



Da click aici ca sa vezi totul! VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

4 comentarii:

Anonim spunea...

extraordinar....
sa vezi si conacul garoflid...de poveste.

oricum interventia comunista e mult mai redusa, iar sansa unei restaurari e aproape completa...sunt cateva elemente ale arhitecturii industriale interbelice fabrica/moara de dimie...ceva ce eu am mai vazut doar prin vest dar nu asa elaborat... e o locatie extraordinara...o sa trimit si niste poze....

www.fabricadebani.ro/news.aspx?iid=22559

lectura.bibliotecadigitala.ro/popamagda/Prote ctia_si_cons...

Theodor Orasianu spunea...

Dragii mei prieteni necunoscuti amatori de istorie si de trecutul acestei tari atat de napastuita un ulitimi 60 de ani S-a facut totul pentru stergerea din memorie a trecutului nostru....si din pacate indolenta ,nepasarea si nesimtirea referitoare la istoria noastra continua sa se perpetueze Ceace faceti voi dragi prieteni necunoscuti prin evocarea si interesul pentru trecutul nostru este un act patriotic...
Ma numesc Theodor Orasanu si locuiesc in Elvetia din 1972.
Prin ani1945-46(eu sunt nascut in 1942) am fost in vizita la unchiu Gogu Iliesc care era var primar cu bunica me. Bunica me era nascuta Trestianu -Stirbulescu Stiu dela ea ca era vara primara cu Gogu Iliescu si cu Costica Garoflid Ei aveau mosie la Trestia langa Buzau. Mama bunici mele(strabunica mea) se numea Iulia Trestianu Stiuca avea un frate Hristache si mai multe surori probabil mama lui Gogu Iliescu si a lui Costica Garoflid erau nascute tot Trestianu Stiu ca o alta sora a strabunici Iulia era maica superioara (stareta ) la manastirea Ratesti
ingurul lucru de care-mi aduc aminte din vizita le nenea Gogu Iliescu este ca la plecare ne- a oferit la fiecare cate un cosulet cu daruri Stiu ca nenea Gogu era un om foarte generos si spunea adesea :'un adevarat boier nu trebuie numai sa ia trebuie sa stie sa ofere'
Stiu ca nenea Gogu Ilescu care era un pasionat pictor amator ( caut de ani de zile sa cumpar un tablou de allui ) si in casa caruia stiam ca a locuit si lucrat Grigorescu aprope 14 ani si nu "cativa " ani cum se mentioneaza prin vari monografi avea cea mai amare colectie de tablouri ale renumitului pictor roman Cand jefuitori comunisti la nationalizare au canibalizat conacul s-a facut oare vreun inentar ? Cine si cum s-ar putea urmari parcursul tablourilor talharite care din pacate n-au intrat in patrimoniul national ci in cel privat al nomenclaturi de partid....Care astazi apar in diverse licitatii si se vand cu sute de mi de Euro
Familia Trestianu (deci si Gogu Iliescu )stiub ca erau ruda cu familia Carlova si cu Vlahta
Deasemenea stiu ca la conacul dela Candesti veneau adesea I.L.Caragiale si Vlahuta

Stiu ca mama mea se juca in copilarie la candesti cu fate llui Henry Coanda care isi petrecea adesea vacantele la Candesti
Ca sa inchei bunica mea Florica Trestianu-Stirbulescu s-a casatorit cu Niculaie Zenide licentiat in Germania la Charlottenbug si propietarul mosiei Tetcoi -Matasaru
Multumesc tuturor inca odata pentru interesul cel aratati trecutului
Daca cineva mai stie detali despre familia mea va rog sa-mi sriti
Sunt un mare iubitor al istoriei Bucurestiului si am cateva cotributi modeste la cateva carti despre Bucuresti publicate de Dna. Victoria Dragu Dmitriu in editura Vremea :volumul trei "Alte Povesti ale Doamnelor si Domnilor din Bucuresti" primul capitol si volumul patru Doamne si Domni la Rascruci Bucurestene "
O viata fericita si o zi placuta va doresc tuturora

Ovi Andrei spunea...

D-ule Theodor Orasianu,

ma bucur nespus de comentariile dumneavoastra in legatura cu Gogu Ilescu si Conacul Candesti ... as dori sa mai comunicam (ovidana@yahoo.com)

Cu stima,
Ovidiu Andrei

Asan Andreea spunea...

buna ziua , imi pare bine ca ati adus in discutie si mosia pe care o detineti in Tetcoiu _Matasaru, cu regret doresc sa spun ca mosia de care mentionati a ajuns in paragina este mare pacat, cladirea este ft frumoasa dar dezinteresul si rea vointa unor oameni au facut sa dispara orice urma de istorie din satul meu natal, sunt nascuta si crescuta in Tetcoiu, si ft multe repere istorice nu avem si am fi putut transforma aceasta mosie intr_o mandrie a satului nostru. sunt ft incantata ca am descoperit acest site si fericita in acelasi timp ca nu ati uitat si acest mic si umil sat. in numele comunitatii va multumesc!

Google
 

Postări populare