Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

3.2.11

BNewS - Guvernul modifica legislatia muncii conform cerintelor investitorilor straini. Drepturile de baza ale lucratorilor vor fi pierdute


 

 

INFORMARE

 

Guvernul modifică legislația muncii conform cerințelor investitorilor străini.

Drepturile de bază ale lucrătorilor vor fi pierdute.

 

 

 

Guvernul României refuză să ţină cont de punctul de vedere comun al confederaţiilor sindicale şi al confederaţiilor patronale reprezentative şi forţează modificarea legislaţiei muncii în sensul dorit (dar neexprimat oficial) de Consiliul Investitorilor Străini. Negocierile din ultimele zece zile, culminând cu întâlnirea avută în data de 2 februarie 2011  cu premierul Emil Boc, au fost caracterizate de inflexibilitate totală din partea Exectivului şi se vor finaliza cu impunerea punctului de vedere al autorităţilor.

Reprezentanţii Guvernului şi-au exprimat explicit intenţia de a elimina din Codul Muncii articolele referitoare la contractele colective de muncă (articolele 236-247) în ciuda opoziţiei sindicatelor şi patronatelor.

Abrogarea acestor articole din Codul Muncii, la care se adaugă şi alte elemente din legislaţia muncii ce îi deranjează pe investitorii străini, va conduce la pierderea unor drepturi şi libertăţi de bază pe care lucrătorii români le-au obţinut cu greu în ultimii 20 de ani.

__________________________________________________________________________

Odată cu adoptarea propunerilor guvernamentale de către Parlament, contractele colective de muncă la nivel de unitate vor exista sau nu în funcţie de bunul plac al patronului, drepturile salariaţilor vor fi fixate direct de către patron iar contractul de muncă pe perioadă nedeterminată va dispărea.

Prin eliminarea grilelor de ierarhizare, negocierea salariilor va  fi o amintire, nivelul de remunerare rămânând la latitudinea patronului indiferent de calificarea, studiile sau experienţa salariatului.

La fel stau lucrurile şi în ce priveşte timpul de lucru, norma de muncă şi  plata orelor suplimentare. La acestea se adaugă pierderea drepturilor minime legate de sănătatea şi securitatea în  muncă (dispar comitetele de sănătate şi securitate în muncă). Va urma prelungirea perioadelor de probă la 45 de zile pentru funcţiile de execuţie şi la 120 de zile pentru funcţiile de conducere - patronul avand posibilitatea să angajeze oricâte persoane pe acelaşi post, prin rotaţie.

 

 

Atacul Guvernului la adresa lucrătorilor este unul fără precedent şi va conduce la sclavie la locul de muncă, departe de toate principiile şi valorile ce stau la baza Uniunii Europene si Organizatiei Internationale a Muncii.

 

Confederaţiile sindicale şi unele dintre confederaţiile patronale reprezentative au făcut tot posibilul pe parcursul negocierilor să convingă Guvernul României să renunţe la poziţia extremă pe care a adoptat-o la presiunea investitorilor străini.

 

Au avut loc mai multe runde de discuții la nivelul Ministerului Muncii, negocieri în cadrul cărora s-au parcurs Legea Sindicatelor, Legea Patronatelor şi jumătate din Legea contractelor colective de muncă, însă atitudinea ministrului Botiș – extrem de inflexibilă şi de pe poziţii de forţă – a făcut imposibilă continuarea dialogului.

 

Având în vedere şi faptul că ministrul Muncii şi-a permis să declare că s-a înţeles cu partenerii sociali pe marginea Codului Muncii, în condiţiile în care la MMSSF nu se discutase acest subiect, confederaţiile sindicale şi unele dintre confederaţiile patronale au cerut demiterea lui Ioan Nelu Botiş din funcţia de ministru al Muncii.

 

Din dorinţa de a continua dialogul, partenerii sociali au cerut premierului să intervină ca parte în negociere iar la finalul săpămânii trecute a avut loc o primă întâlnire cu Emil Boc.

Într-o discuţie de aproape 4 ore s-a reuşit parcurgerea şi amendarea a 17 puncte din cele 100 ale proiectului de modificare a Codului Muncii, stabilindu-se ca negocierile să fie reluate luni, 31 ianuarie 2011. Întâlnirea nu a avut loc la data stabilită ci abia in 2 februarie 2011.

Simulacrul de negociere s-a încheiat în momentul în care Premierul a anunţat că doreşte abrogarea din Codul Muncii a articolelor referitoare la contractele colective de muncă  (236-247), urmărind să lase reglementarea acestei zone pe seama unei legi speciale – legea contractelor colective de muncă.

 

      Din punctul de vedere al Blocului Naţional Sindical, împărtăşit de celelalte confederaţii sindicale, negocierile cu Guvernul sunt total compromise.

Reprezentanţii Executivului au ca obiectiv precis dereglementarea pieţei muncii şi indiferent câte runde de negociere vor mai avea loc, lucrurile se vor întâmpla  aşa cum doreşte coaliţia aflată la guvernare.

 

Este o chestiune de timp până când proiectele de legi vor fi înaintate Parlamentului şi până când lucrătorii români îşi vor pierde drepturile, ca parte a unui experiment de reintroducere a sclaviei.

 

______________________________________________________________________________

 

 

Facem apel la federaţiile şi filialele membre BNS să informeze toate sindicatele despre această situaţie, să transmită informaţiile mai departe către membrii de sindicat şi către lucrătorii neafiliaţi care vor fi afectaţi în egală măsură.

Acțiunile de stradă în toată țara și declanșarea unui conflict de interese la nivel naţional sunt singurele opţiuni pe care le mai avem în acest moment pentru a bloca demersul Guvernului Boc.

 

 

 

 

Prim-vicepreședinte BNS

Ion Pisc

 

 

______________________________________________________________________


Romani, Basescu-Boc ne folosesc cum o faceau fanariotzii de odinioara.  

2 comentarii:

emanuel deleanu spunea...

vorbe neicule vorbe.
De asta am fugit pur si simplu de acolo. Am realizat ca romanii suntem o natie de kkt.

Anonim spunea...

"Am realizat ca romanii suntem o natie de kkt. vorbe neicule vorbe."

am schimbat doar ordinea

Google
 

Postări populare