Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

10.2.08

cu scoaba, pe teme germano-europene



Internetul, acest bazar al ideilor, mediaza mai departe raspunsurile cititorul Scoaba din Germania la intrebari ale constientului colectiv romanesc. Iata inca o pereche de perechi:

1) Se considera germanii responsabili pentru ultimul deceniu iugoslav? Daca da, in ce masura/cercuri?


Temele pe care le-am primit pentru acasa nu sunt deloc usoare. Fosta Jugoslavie, sau mai bine zis, fostele state componente ale Regatului si mai apoi ale Republicii Federative, au o istorie zbuciumata, mult prea bine cunoscuta, iar conflictele dintre nationalitati nu s-au stins nici pâna în ziua de azi. Acestea nu au putut fi controlate nici de austro-ungari, nici de nazisti si au rabufnit si pe vremea lui Tito. Germanilor nici macar nu le trece prin cap ca ei ar putea fi cauza celor petrecute în ultimii ani în aceasta zona a Balcanilor. Este evident ca un razboi între popoarele jugoslave, care a durat cât al doilea razboi mondial nu putea avea o cauza externa, daca a avut într-adevar o cauza.
Raspunsul meu: Nu, aceasta nu este pe aici o tema de discutie.


2) Care (mai) sunt complexele politicii externe germane (nascute si intretinute dupa al II-lea razboi mondial)?


Raspund cu o întrebare, si nu trebuie sa se creada ca fac pe prostul: De unde rezulta în mod deosebit ca politica externa a Germaniei a fost dominata de complexe?
Dupa capitularea neconditionata, Germania a ramas un stat sub ocupatie, ocupantii având, desigur convingeri si caractere diferite, iar germanii nu au avut posibilitatea sa aiba o politica externa independenta, iar în politica interna au fost destul de precauti pentru a nu da posibilitatea reînvierii vechilor sentimente militariste.
În prezent Germania merge in cadenta cu statele membre ale tratatelor la care a aderat si se implica, atât cât îi este pemis, la evenimentele importante, iar ceea ce nemtii au reusit pâna acum a fost sa nu fie angajati în prima linie a focului în zonele fierbinti, vadit pentru a arata ca nu sunt totusi un popor belicos.
Disciplina si constiinciozitatea fiind trasaturi specifice de caracter ale natiei, nemtii si-au platit "darile" care le fusesera impuse, uneori chiar mai mult de cat se stabilise.
Eu consider ca nemtii, în toata perioada postbelica, s-au straduit sa aiba un asemenea comportament, încât nimeni sa nu poata sa mai faca nici un fel de asocieri cu National-Socialismul.
Si nu cred ca asta înseamna ca au avut sau au complexe.






Da click aici ca sa vezi totul!

VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare