Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

9.3.06

Apel pentru condamnarea comunismului



Peste 250 de personalitati ale culturii romane si mai multe organizatii neguvernamentale i-au inaintat presedintelui Traian Basescu un apel in care cer condamnarea regimului comunist din Romania. Apelul va fi citit de actorul Victor Rebengiuc in cursul zilei de azi la sediul Grupului pentru Dialog Social.

Apelul amintit este semnat de urmatoarele organizatii: Grupul pentru Dialog Social, Societatea Timisoara, Alianta Civica, Fundatia Academia Civica, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, Asociatia Pro Democratia, Asociatia 21 Decembrie 1989, Blocul National al Revolutionarilor - Decembrie 1989 (126 de organizatii de revolutionari), Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Memorialul Revolutiei -Timisoara, Asociatia 15 Noiembrie 1987 - Brasov, Fundatia Memoria, Fundatia "Timisoara '89", Fundatia "Gheorghe Ursu", Liga Pro Europa, Societatea Academica Romana, APADOR-CH, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania, Liga pentru Apararea Drepturilor Omului, Fundatia Aspera, Liga Romana de Presa, Institutul Roman de Istorie Recenta, Solidaritatea Universitara, Centrul PEN-Romania (filiala a Organizatiei Mondiale a Scriitorilor), Centrul PEN-Rep. Moldova, Asociatia Culturala "Pro Basarabia si Bucovina", Atelierul Civic Ariergarda-Timisoara, Seniorii ligilor studentesti-Piata Universitatii 1990, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.

In cadrul listei de peste 250 de semnaturi ale personalitatilor culturale se regasesc: Stelian Tanase, analist politic; Alin Teodorescu, sociolog; Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice, University of Maryland, S.U.A.; Horia-Roman Patapievici, presedinte, Institutul Cultural Roman; Gabriel Liiceanu; Stejarel Olaru, director, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului; Vitalie Ciobanu, presedinte PEN Club (Organizatia Mondiala a Scriitorilor, Rep. Moldova); Adrian Cioroianu; Mircea Cartarescu, scriitor; Mircea Diaconu, actor, prof. univ., director, Teatrul Nottara; Dan Erceanu, director general, Biblioteca Nationala a Romaniei; Anneli Ute Gabanyi, dr. analist politic, Inst. German pt. Politica Externa si de Securitate SWP, Berlin; Ioan Grosan, scriitor; Stere Gulea, prof. univ. UNATC, regizor; Vlad Alexandrescu, conf. univ., Universitatea din Bucuresti; Radu F. Alexandru, scriitor; Alexandru Andries, conf. dr. arhitect, Univ. de Arhitectura "Ion Mincu"; Sorin Antohi, membru in Biroul Comitetului International de Stiinte Istorice; Ion Caramitru, director, Teatrul National Bucuresti. Lista ramane deschisa.

Scurta cronologie a crimelor comunismului

1). Tradarea intereselor Romaniei de catre guvernul dominat de comunisti, impus de Stalin in martie 1945. Anexarea nedreapta si prin forta a Romaniei la imperiul sovietic, incepand din 1945.

2). Instaurarea nelegitima si prin forta a puterii comuniste prin fraudarea uriasa a alegerilor din 1946.

3). Tradarea de catre puterea comunista din Romania a intereselor fundamentale ale Romaniei prin acceptarea conditiilor nedrepte ale Tratatului de pace de la Paris din 1947.

4). Distrugerea fortata a regimului democratic multipartidic prin lichidarea opozittei politice democratice si inlocuirea democratiei cu dictatura partidului unic (1947).

5). Suprimarea fortata a monarhiei (1947).

6). Sovietizarea totala, prin forta, a Romaniei (1948).

7). Exterminarea programata a cetatenilor prin actiunile Securitatii, precum si alte forme de reprimare (1948-1989).

8). Exterminarea programata a detinutilor politici (1945-1989).

9). Exterminarea grupurilor de partizani care reprezentau rezistenta anticomunista in munti (1945-1962).

10). Represiunea impotriva Bisericii. Arestarea sau exterminarea celor care se opuneau comunismului (1948-1989).

11). Arestarea, uciderea, detentia politica sau deportarea taranilor care opuneau rezistenta fata de colectivizare (1949-1962).

12). Deportarile cu scop de exterminare. Represiunile etnice. Gonirea si "vanzarea" evreilor si germanilor.

13). Represiunea impotriva culturii. Cenzura extrema. Arestarea intelectualilor protestatari (1945-1989).

14). Reprimarea miscarilor studentesti din 1956. Arestarea studentilor protestatari.

15). Reprimarea miscarilor muncitoresti din Valea Jiului (1977) si Brasov (1987). Arestarea si deportarea muncitorilor protestatari.

16). Reprimarea oponentilor si disidentilor in anii '70' si '80. Arestarea si asasinarea celor mai periculosi oponenti.

17). Distrugerea patrimoniului istoric si cultural prin demolarile din anii '80. Constrangerea unei parti a populatiei Romaniei de a-si parasi locuintele.

18). Consecintele criminale ale "politicii demografice" (1966-1989).

19). Obligarea intentionata si nejustificata a imensei majoritati a populatiei Romaniei, in special in anii '80, de a trai in conditii de mizerie extrema.

20). Conceptualizarea mizeriei materiale si morale, precum si a fricii, ca instrumente de mentinere a puterii comuniste.

21). Masacrarea cetatenilor in timpul Revolutiei anticomuniste din Decembrie 1989.


Da click aici ca sa vezi totul!

3 comentarii:

Anonim spunea...

credibilitatea unor astfel de apeluri...

.......depinde esential de rostirea clara a INTREGULUI ADEVAR despre comunism in Romania. E suficient sa te uiti pe "lista" problemelor ca sa vezi ca se oculteaza TOATA ISTORIA COMUNISMULUI DE LA 1918 pana in 1945. Deci, semnatarii se fac ca nu au auzit de:
1. 1 Mai 1917 -atacul de la Socola-Iasi si Cristian Racovski si, ulterior in noiembrie cazul Roshal, emisarul lui Trotzki trimis in Moldova pentru rasturnarea monarhiei
2. Crimele bolsevicilor din Basarabia impotriva romanilor din 1917-1918 (cazul Murafa, etc)
3. Confiscarea tezaurului de catre Lenin si activitatea comunistilor condusi de M. Gh. Bujor la Odessa din 1918
4. Atentatul Goldstein din Senat si terorismul comunist al anilor 1920. Aici am si eu o marturie personala, caci participand ca tanar utecist in anii 70 la o intalnire cu Gheorghe Stoica (Moscu Cohn) cand cu 50 de ani de pecereu, acesta, spre disperarea lui Ion Traian Stefanescu, a povestit despre "argumentele neparlamentare" (asa le-a numit) ale grupului sau comunist in 1920, constand din GRENADE SI PISTOALE.
5. Lupta deschisa a pc din Romania pentru "eliberararea" Basarabiei, Cadrilaterului si Ardealului de sub jugul imperialist roman
6. Tatar Bunar
7. Spionajul sovietic in Romania si elocventa lista a spionilor condamnati de justitia romaneasca pana in 1944
8. Comunistii si evenimentele leagate de ultimatumul stalinist pentru ocuparea Baasarabiei si Bucovinei
9. Activitatea anti-romaneasca a comunistilor moscoviti- kominternisti din timpul razboiului
Nu e de mirare ca semnatari precum Volodya T "uita" aceste lucruri, de, chestii de familie. Alin Teodorescu trebuie sa faca sa i se uite entuziasta cerere de primire in pecereu din NOIEMBRIE 1989(!!!!) si anagjamentul de informator despre care au gasit "urme" in delatiuni unii colegi de-ai sai. H R-P are si el niste probleme de "familie", dar spre deosebire de Volodya si-a evaluat destul de obiectiv parintele pentru "ratacirile" tineretii. Stelica T, hanalistu', e de mult dependent de niste sponsorizari ca sa mai astepti sa "vada" de exemplu ce s-a intamplat la Moscova intre 1941-44. Stelica are chiar tupeul sa scrie in "Clientii lui tanti Varvara" ca in octombrie 41 Stalin constatase ca activistii kominternisti NU MAI SUNT DE NICI UN FOLOS, asa ca ii "exilase" in Urali. Ca acolo au pus bazele postului de radio al spionajului GRU-INU impotriva Romaniei se face ca ploua, ca, de, se supara Petrica si Volodya, amicii sai. Stelica nici macar nu pomeneste initialele INU (INnostrannoe Upravlenye) - agentura spionajului dedicat tarilor europene in vederea comunizarii de dupa razboi, iar de tovarasa Ana se face ca nu stie decat ca prin iunie 1944 a fost undeva la Baltzi. Ca tovarasa Ana cu tovarasul Laszlo Luca, colonel, respectiv maior in uniforma krasnaiei armii-ei, au sosit in aprilie 1944 la Botosani si ca au instruit formatiile SMERSH (SMERty SHpionam) in vederea lichidarii rezistentei anticomuniste romanesti pe care rusii o anticipau (si chiar aparuse in iulie 1944 in Bucovina - vezi grupul Macoveiciuc), Stelica se face ca ploua.
Interesant e si punctul 12 al listei semnatarilor care pune semnul egal intre persecutiile etnice ale germanilor si evreilor in Romania comunista. Ce spui Frantz? Cine a fost strans de rusi cu ajutorul politiei lui Teohari Georgescu si trimis in Donbass? Cine a umplut inchisorile ca "nazisti"? Cine a fost realmente gonit din Romania si cine a plecat la cererea proprie? Ca s-au platit si bani asta e alta mancare de peshte, nu mai e persecutie etnica ci borfasharie.
Asa ca slaba nadejde ca de-alde Cioroianu, Feldman Alexandru, Gulea sau Antohi ne vor lumina in sfarsit cam ce a fost in realitate comunismul romanesc. Trebuie gasiti tineri istorici curajosi si iubitori de adevar care sa riste spunand lucrurilor pe nume chiar daca nu sunt politic corecte dupa standardele unora.

Anonim spunea...

Lucid .... credibilitatea unor astfel de apeluri...

Trecind peste prostul gust al ideii de spectacol, i.e. recitarea cu intonatie a listei de crime de catre Rebengiuc (care a imbatrinit extrem de bine, nu ma pot abtine s-o spun, si este altminteri un actor exceptional), ... aceasta condamnare urgenta nu poate fi doar o recitare, ... este inceputul unei munci titanice de sortare, cu albinutze si furnicutze din poveste, de analiza a unor documente contradictorii ... etc etc... cine va executa asa o munca riguroasa ? ...

Uite, iau ca exemplu doar unul din punctele listei tale << 2. Crimele bolsevicilor din Basarabia impotriva romanilor din 1917-1918 (cazul Murafa, etc)>> ... pai asertiunea despre comisarul de politie Murafa ucis de comunistul evreu Flexor este contrazisa de studiile facute de M.Pelin, care descopera ca dupa aia Murafa participa la nu stiu ce parastas (nu al sau) la o manastire, iar avocatul evreu Flexor nu era comunist ci urmarit de comunisti ...
Daca e sa ne indoim de ce zic unii, apoi trebuie sa ne indoim si de ce zic altii ...

Anonim spunea...

lucid e, /cam/ca de obicei, spot on cand e vorba de analizarea multora dintre cei ce-au semnat apelul. Prezenta acestora printre
sustinatori poate compromite fie declaratia, fie propria lor credibilitate morala.
Ma caznesc mult sa cred ca atitudinea lor nu aduce a /tipic/joc la doua capete si nu prea reusesc.
Cat despre reparatii, dupa modelul Holocaustului, nu va faceti iluzii.
Au grija unii sa se foloseasca de conflictul de interese generat de insasi pozitia lor in asemenea apeluri pentru sabotarea oricarui caz de compensare a natiunii romane.

Google
 

Postări populare