Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

31.7.15

Au existat oameni importanţi din România şi exterior care i-au sugerat lui Victor Ponta să rupă tandemul cu mine

Crin Antonescu, la trei ani de la Referendumul din 2012

La trei ani de la Referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, afirmă într-un interviu pentru Gândul că ”oameni importanţi din instituţii” interne şi internaţionale i-au sugerat premierului Victor Ponta să încheie un parteneriat în afara USL pentru a se menţine la putere. Liberalul susţine că în vara lui 2012 a fost construită prima breşă între el şi Victor Ponta, care ulterior a fost lărgită până la dispariţia USL. Crin Antonescu evită să spună dacă serviciile secrete au fost implicate în această ”operaţiune”, dar afirmă că şi-a dat seama că acest lucru se întâmplă în momentul semnării pactului de coabitare între Victor Ponta şi Traian Băsescu. În interviul acordat gandul.info, Crin Antonescu vorbeşte şi despre puterea tot mai mare a serviciilor secrete, ceea ce, în opinia sa, se poate transforma într-o ”situaţie periculoasă”. În privinţa viitorului lui Victor Ponta în fruntea Guvernului, liberalul a declarat că acest lucru nu depinde de ”decizia premierului”, dar că se va întâmpla cel mai probabil în această toamnă. Antonescu a precizat care este relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi ceea ce îl nemulţumeşte la actualul PNL.

Pentru mulţi 29 iulie reprezintă încă o amintire vie, Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu fiind încă de actualitate. Pentru alţii, subiectul a devenit deja parte a istoriei. Gândul a stat de vorbă cu fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, la fix trei ani de la data referendumului, în care 7,4 milioane de români au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. Considerată de unii analişti o lovitură de stat, mişcarea politică din vara lui 2012 a generat mutaţii majore pe scena politică. Fostul preşedinte liberal vine cu o teorie nouă, potrivit căreia ”persoane importante” din România, dar şi din exterior, au jucat un rol decisiv în ruperea USL prin formarea unei breşe între Crin Antonescu şi Victor Ponta .

Gândul: 29 iulie 2012 – 29 iulie 2015, trei ani de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Vi se pare că mai are rezonanţă atât de puternică acel Referendum pentru societate?
Crin Antonescu: Nu am mijloacele sociologice pentru a evalua exact răspunsul la întrebare, dar fiind vorba de un eveniment foarte mare a societăţii româneşti îl reţine, într-un fel sau altul.

Cum vă simţiţi dumneavoastră astăzi, la trei ani după ce s-a întâmplat?
Crin Antonescu: Eu am astăzi în linii mari, aceeaşi evaluare pe care am avut-o acum trei ani, este un eveniment spectaculos, ieşit din comun, dar care nu a spart în vreun fel regulile democratice şi constituţionale. Este un eveniment în legătură cu care principalul meu sentiment este acela de mâhnire pentru că ceea ce rămâne dincolo de detaliile şi aspectele formale este că atunci, cu acel prilej, din varii motive, o voinţă populară cvasi-majoritară, profund majoritară, exprimată democratic a fost ignorată.

Mulţi analişti spun că acel eveniment a fost o lovitură de stat, tocmai din cauza rapidătiţii cu care s-a petrecut procesul de suspendare. Azi vi se pare că se putea face în alt mod?
Crin Antonescu: Faptul că se putea face sau nu la o altă dată, într-un alt calendar, într-un alt ritm, nu are nimic de-a face cu cel mai mic argument care să poată susţine teza unei lovituri de stat. Este o teorie profund aberantă şi nu cred că cineva o susţine cu convingere. Cred că este pură propagandă şi cred că oricine din România sau din afara României are minime cunoştinţe despre teoria politică şi constituţională, nu poate să găsească, repet, nici cel mai mic argument, nici cel mai mic element pentru a vorbi despre o lovitură de stat. Cu atât mai mult cu cât deşi, aşa cum am mai spus şi rezultatul referendumul a arătat, iniţiatorii suspendării acestui referendum aveau de partea lor, în mod clar, o parte o majoritate a cetăţenilor români totuşi rezultatul impus de erata CCR a fost acceptat, în condiţiile în care aveam majoritate parlamentară şi în condiţiile în care această interpretare a rezultatului referendumului de fapt deforma opţiunea populară. Eu cred că mai mult decât atât nu se poate argumenta împotriva aberaţiei că ar fi fost cel mai mic element care să ţină de o lovitură de stat.

”Mi se pare regretabilă poziţia PNL”

Vi se pare că în interiorul PNL, în interiorul noului PNL, are nişte repere clare, a fost sau nu lovitură de stat?
Crin Antonescu: Nu ştiu, mie mi se pare regretabil faptul că după ce s-a realizat fuziunea între vechiul PNL şi vechiul PDL, nu s-au evaluat, ca să spunem aşa, nu s-au adoptat nişte poziţii faţă de aceste evenimente care au scindat societatea românească. Eu, în perioada imediat următoare a acestei fuziuni, am spus public că ar fi necesar să se clarifice aceste lucruri, pentru că este o situaţie delicată aceea în care am putea vedea un membru sau chiar un lider al actualului PNL, spunând ceea ce PNL a spus mereu şi ceea ce eu vă spun astăzi încă o dată, iar un altul, din acelaşi partid, să susţină că a fost o lovitură de stat. Sunt mai multe lucruri care după părerea mea ar fi trebuit clarificate pentru că ele au o importanţă pe termen lung. Din păcate, nu mi se pare că acest lucru s-a realizat până acum.

Vedeţi în continuare un PNL oscilant, cu două poziţii, cea a vechiului PNL şi cea a vechiului PDL?
Crin Antonescu: Mai curând, cred că avem de-a face cu o încercare de a eschiva, de a evita acest subiect, ca şi altele. Asemenea încercări nu sunt sănătoase, asemenea subiecte nu se pot evita. Sunt prea recente şi cu consecinţe prea importante până în prezent.

Crin Antonescu, un preşedinte anti-occidental?

Mulţi analişti au spus că după ce referendumul nu a fost validat a concis cu momentul în care dumneavoastră aţi ratat şansa de a ajunge preşedintele României. Sunteţi de acord?
Crin Antonescu: Nu, nu cred. Eu cred că şansa mea de a deveni preşedinte al României a dispărut în momentul în care PNL a făcut o altă opţiune pentru un candidat la preşedinţie. Altfel, chiar dacă, bineînţeles, în condiţiile succesului referendumului şansa ar fi fost aproape imparabilă şi probabil nici PSD-ul nu ar mai fi avut timp să mai facă vreo schimbare în această privinţă, totuşi, teoretic cel puţin, în 2014, şansele mele, ca şi ale oricărui alt competitor, existau.

Aţi petrecut o perioadă la Palatul Cotroceni ca preşedinte interimar, în ziua referendumului din 2012, eraţi preşedinte. Cum a fost perioadă petrecută la Cotroceni şi cum o vedeţi acum?
Crin Antonescu: A fost o perioadă în care aşa cum am anunţat la învestirea mea ca preşedinte interimar de către decizia CCR, după suspendarea lui Traian Băsescu, am acţionat limitat, pornind de la ideea că un preşedinte interimar, deşi are aproape toate puterile constituţionale, nu are legitimitatea unui preşedinte ales pentru a uza de acestea. De altfel, faptele stau mărturie, eu nu am luat, iniţiat nicio decizie, acţiune în calitate de preşedinte interimar pentru că am considerat că nu am deplină legitimitate. A fost o perioadă evident tensionată, în care însă cred că lucrurile nu au depăşit cu nimic cadrul normal, democratic, care trebuia respectat într-o asemenea împrejurare.

S-a vorbit despre poziţia dumneavoastră anti-occidentală pentru că aţi criticat măsurile venite din partea lui Jose Manuel Barroso, preşedintele CE şi acceptarea lor de guvernul Ponta.
Crin Antonescu: Eu nu am avut niciodată o poziţie anti-occidentală, din toate punctele de vedere, cultural, politic sunt un pro-occidental, am făcut referiri critice pe care le menţin şi astăzi la anumite lucruri pe care, aşa cum aţi amintit, de pildă, preşedintele Comisiei Europene de la acea dată le-a impus prim-ministrului al României şi pe care primul-ministru le-a acceptat, pentru că ele nu ţineau de atribuţiile instituţiei respective şi însemnau, cred şi astăzi, o încălcare gravă a ceea ce însemna spaţiul de independenţă al Guvernului României. Asta nu înseamnă însă că sunt anti-occidental sau că am fost atunci anti-occidental. Asta este un alt element, extrem de solid şi persistant cu care propaganda regimului Băsescu m-a atacat în toţi aceşti ani în fiecare zi.

Crin Antonescu: În acele zile i-aţi spus premierului Victor Ponta într-o discuţie tete-a-tete că nu trebuie să accepte astfel de cerinţe venite din partea CE?
Am avut toate discuţiile pe care era normal să le avem în acele zile.

L-aţi chemat vreodată la Palatul Cotroceni sau aţi mers dvs la Palatul Victoria să vorbiţi despre aceste puncte venite din partea Comisiei Europene?
Crin Antonescu: Am avut discuţii, repet, normale, multe puncta nu prezentau importanţă practică. Ca să vă dau două exemple: interdicţia, ca să spun aşa, impusă autorităţilor române de a-l graţia pe Adrian Năstase sau de a schimba procurorul general al Republicii. Nimeni, nici eu, nici Victor Ponta, nu avea intenţia de a-l graţia pe Adrian Năstase sau de a schimba procurorul general pentru că nu socoteam nici că în calitate de preşedinte am această legitimitate şi nici nu erau două decizii pe care să le considerăm în acel moment necesare. Dar interdicţia venită din afara ţării pentru astfel de posibile decizii nu era normală. Nimeni nu avea această intenţie, nu am fi vrut să facem aceste lucruri şi ne-a împiedicat domnul Barroso. Pentru regulile democratice şi prestigiul Românie nu era normal ca ele să fie impuse.

Şi i-aţi spus aceste lucruri lui Victor Ponta? Premierul a acceptat acele 11 puncte, i-aţi spus nu accepta?
Crin Antonescu: Eu nu am avut timpu fizic pentru a-i spune aceste lucruri pentru că premierul a plecat la Bruxelles, la întâlnirea cu domnul Barroso, şi de la întâlnire au ieşit cu acele 11 puncte deja acceptate. Dar nu aici stătea esenţialul.

”Din 2012, s-a lucrat pe diferite canale la ruperea USL, a tandemului Ponta – Antonescu”

Dar unde?
Crin Antonescu: Eu cred că în acea perioadă, asta este o părere, nu am date, elemente, dovezi, este pur şi simplu impresia mea, eu cred că încă din acea perioadă, din perioada interimatului, din perioada verii 2012, pe diferite canale s-a lucrat cumva la ruperea acestui tandem politic, extrem de puternic, între mine şi Victor Ponta, între PSD de atunci şi PNL de atunci, o construcţie politică extrem de puternică pentru că avea în spate cei mai mulţi dintre cetăţenii români cum s-a dovedit chiar şi la alegerile din decembrie 2012. Cred că atunci s-a construit o breşă, care apoi a fost din ce în ce sporită, lărgită şi care a dus până la urmă la ruperea USL şi la prăbuşirea acestui proiect politic cu foarte multă forţă.

Este vorba de serviciile secrete?
Crin Antonescu: Repet, vorbesc despre impresii şi dacă vorbesc despre impresii fără dovezi concrete nu pot indica actori concreţi, fără să am probele necesare. Au existat mulţi oameni, au existat probabil oameni importanţi din instituţii importante care nu vedeau cu ochi buni o asemenea forţă politică precum era USL în acel moment, cu sau fără succesul Referendumului.

Lăsaţi o chestie ambiguă. Este vorba de serviciile secrete, este vorba procuratură, de influenţa Administraţiei Prezidenţiale?
Crin Antonescu: Existau înainte de toate foarte mulţi oameni legaţi de regimul Traian Băsescu …

Unde erau aceşti oameni?
Crin Antonescu: V-am mai spus de ce nu pot indica cu precizie.

Din ce zonă sunt?
Crin Antonescu: V-am mai spus de ce nu pot indica cu precizie. Dar că existau mulţi oameni şi în ţară şi în afara ţării, care erau legaţi şi cu interese politice, administrative de regimul Băsescu, asta este cert. În spatele întregii operaţiuni de propagandă şi tuturor jocurilor care s-au făcut, mai mult sau mai puţin la vedere, trebuie să se fi aflat nişte oameni. Eu nu pot însă să-i numesc, deoarece nu am elemente de siguranţă şi de probă în această privinţă.

Dar aveţi o opinie pe care o puteţi împărtăşi.
Crin Antonescu: Nu am nici măcar în intimitatea mea mai mult decât nişte presupuneri.

Vă întreb din nou, este vorba de oameni din serviciile secrete?
Crin Antonescu: Aşa cum există o discuţie şi există foarte mulţi oameni care sunt absolut convinşi că în legătură cu retragerea mea s-a întâmplat ceva, că cineva mi-a sugerat, că cineva m-a presat, că cineva m-a constrâns, la fel de bine eu ştiu că nimeni din România sau din afara României, nimeni din serviciile secrete, nici din alte instituţii nu mi-a sugerat măcar această chestiune. Tot ce ştiu din punct de vedere concret, din punct de vedere practic, este că PNL sub conducerea mea nu a reuşit să facă un scor la europarlamentare, cu care să putem angaja singuri bătălia prezidenţială, după cum mai ştiu că PNL a făcut pe deplin normal, pe deplin democratic alegerea pentru candidatul la preşedinţie. Eu dacă sunt întrebat de ce m-am retras nu pot să indic altă cauză decât PNL, nimeni altcineva nu m-a ameninţat, constrâns cumva.

Revenind la momentul 2012, aţi spus de forţe, persoane din interior şi exterior ale unor instituţii care au provocat ruperea USL-ului şi ruperea relaţiei Crin Antonescu – Victor Ponta.
Crin Antonescu: Cred că au existat, dar repet, nu am să vă dau nume, pentru că însumi nu am presupuneri concrete în legătură cu acest moment, dar cred că au existat oameni importanţi, persoane importante, care i-au sugerat lui Victor Ponta, că pot face un parteneriat cu domnia sa, cu condiţia să rupă acest tandem, pentru că el era prea puternic.

Deci dvs aţi fost eliminat după momentul 2012, Victor Ponta având garanţia în schimb că în plan extern va fi văzut bine, iar în plan intern se va bucura de sprijinul unor instituţii.
Crin Antonescu: Este repet o simplă presupunere. Tocmai de aceea nu am cum să concretizez această presupunere, nici pentru mine şi nici să o formulez public. Nu am mai multe date decât cele pe care vi le spun public în acest moment şi nu am alte presupuneri decât acestea.

Crin Antonescu: Concluzia ar fi: în 2012, Victor Ponta a fost invitat de anumite servicii, instituţii
Nu am spus servicii.

Care sunt instituţiile importante? Din ce zonă sunt?
Crin Antonescu: După părerea mea, procesul de creare a unei breşe între mine şi Victor Ponta a început încă din vara lui 2012. Nu s-a petrecut atunci, nu s-a definitivat atunci, dar a început atunci şi a continuat până a reuşit.

Dar nu din interiorul partidelor, nu din interiorul PSD, PNL?
Crin Antonescu: În bună măsură şi din interiorul PSD, din diferite direcţii şi diferite motive.

Sebastian Ghiţă este un astfel de personaj care a contribuit la ruperea relaţiei dvs cu Victor Ponta?
Crin Antonescu: Convingerea mea este că da, având în vedere şi faptul că domnul Sebastian Ghiţă era atunci ca şi astăzi patronul unei instituţii media, care în mod aparent paradoxal, deşi noi eram aliaţi, eu cu Victor Ponta, PNL cu PSD a atacat cu constanţă şi fără niciun fel de temei, fară respectare vreunei reguli jurnaliste, a atacat cu constanţă şi PNL şi pe mine personal şi relaţia dintre mine şi Victor Ponta, PNL şi PSD.

Concluzia este că anumite persoane, spuneţi dvs nu neapărat din serviciile secrete, din interiorul ţării, dar şi persoane din afara ţării au avut un rol decisiv în crearea primei breşe între dvs şi Victor Ponta.
Crin Antonescu: Aceasta este impresia mea, într-adevăr.

La trei ani după eveniment sau aţi avut-o imediat după ce s-a întâmplat?
Crin Antonescu: Am avut-o nu imediat pentru că aceste lucruri trebuie decantate, dar la un timp oarecare, punând lucrurile cap la cap, este o impresie care s-a consolidat.

Lui Victor Ponta aţi apucat să-i spuneţi această teorie?
Crin Antonescu: Noi am avut multe discuţii, eu i-am exprimat lui Victor Ponta această temere, Victor Ponta a negat-o până în ultima perioadă a existenţei USL, a dat asigurări în legătură cu bunele sale intenţii, dar nu mai putea răspunde evident anumitor întrebări legate de lucruri care se întâmplau în mod vizibil. Dacă vreţi să fixăm un moment exact al convingerii că aşa se întâmplă, acest moment este categoric pactul de coabitare semnat imediat după victoria copleşitoare a USL în iarna lui 2012.

Pactul de coabitare, numirea procurorilor şefi

Aţi fost prezent la semnarea acelui pact.
Crin Antonescu: Am mai discutat chestiunea asta în numeroase rânduri, am fost prezent la insistenţele lui Victor Ponta, dar poziţia mea înainte, în timpul discuţiilor de acolo şi după, a fost categoric de respingere a unui asemenea act politic.

Momentul din aprilie 2013, privind propunerile pentru posturile de procuror şef şi şef DNA, a fost unul de ruptură, când nu aţi comunicat, iar Victor Ponta s-a consultat cu partenerii internaţionali?
Crin Antonescu: Da, a fost un astfel de moment, se ştie. Ministerul Justiţiei era condus de Mona Pivniceru, magistrat de carieră, propusă la ministerul Justiţiei de PNL, opinia mea atunci pe care i-am spus-o apăsat lui Victor Ponta era să lăsăm ministrul Justiţiei să desemneze, în conformitate cu procedurile convenite cu Comisia Europeană, noi magistraţi, de preferat persoane noi ca să depăşim toate discuţiile despre influenţarea politică a justiţiei. Domnul Ponta a avut altă opţiune, a cerut Ministerul Justiţiei, l-a luat personal pentru o perioadă de interimat şi a făcut acele propuneri conform cu hotărârea domniei sale şi nu într-o înţelegere de parteneriat. Noi doream ca Mona Pivniceru să continue la Ministerul Justiţiei.

Acesta este al doilea moment când Victor Ponta intră în contradicţie cu opinia dvs după ce se consultă cu partenerii internaţionali.
Crin Antonescu: Este foarte probabil, este ceea ce ştiu şi eu.

Spuneţi că este a doua oară când relaţiile dvs cu Victor Ponta au avut de suferit din cauza discuţiilor avute de acesta în calitate de premier cu cei din afara graniţelor.
Crin Antonescu: Nu din cauza discuţiilor, ci din cauza deciziei. Sigur, noi am trecut peste acest episod, nu am rupt USL, am încercat să mergem mai departe, dar punctul meu de vedere a fost că această deciziei îi aparţine până la urmă ministrului Justiţiei şi premierului şi că orice discuţie ar fi purtat Victor Ponta, până la urmă atâta vreme cât se respectau regulile şi procedurile convenite cu Comisia Europeană, responsabilitatea era una internă, naţională.

Credeţi că a fost o greşeală din partea lui Victor Ponta?
Crin Antonescu: În ce priveşte greşelile altora, mă pronunţ mai rar. Domnul Victor Ponta este bine plasat să răspundă şi în acest moment. Eu cred, şi asta este observaţia unui neutru, atâta vreme cât am ajuns în situaţia în care domnul Ponta, prim-ministru în exerciţiu, face numeroase declaraţii din care rezultă că în unele cazuri, Parchetul, DNA-ul sau justiţia ar acţiona partizan înseamnă că ceva nu este în regulă, înseamnă că domnul Ponta a greşit undeva. Fie atunci când a făcut nişte propuneri, fie acum când face astfel de declaraţii. Dar asta este doar o constatare din afară.

”Este o situaţie periculoasă puterea serviciilor”

Într-un alt interviu gândul aţi vorbit de rolul tot mai crescut al serviciilor secrete, spuneaţi că serviciilor îşi vor lua atâta putere cât societatea le va permite. Consideraţi că acum serviciile au o putere prea mare în mâna lor?
Crin Antonescu: Nu ştiu dacă este vorba de o putere prea mare, cred că este vorba de o situaţie care factorul politic, partidele politice, liderii politici sunt foarte slăbiţi şi foarte vulnerabili. Asta nu este vina vreunui serviciu, este vina directă şi totală a corpului politic românesc. Dar nu este mai puţin adevărat că este o situaţie periculoasă şi o situaţie din care sper ca politicienii români, partidele politice din România, acestea care sunt că nu avem altele deocamdată, vor găsi rapid o ieşire, în sensul de a-şi redobândi rolul normal într-o democraţie. Avem lideri politici slabi, timoraţi, despre care nu avem foarte multe informaţii de proiect, de perspectivă, avem un prim ministru care demisionează din conducerea propriului partid, care spune că nu îşi doreşte să mai fie prim-ministru şi după 2016, care îţi dă senzaţia că mâine poimâine ar putea dispărea din peisaj în anumite condiţii. Vedem în partea cealaltă lideri ai Opoziţiei care n-au nimic de zis, ba uneori spun lucru contradictorii în funcţie de poziţia preşedintelui României şi nu avem prea multe perspective de alternanţă, de înnoire, de apariţii noi. Asta este situaţia, este doar o constatare, nu acuz pe nimeni, dar cred că e o constatare pe care o facem din ce în ce mai mulţi şi sper să se schimbe cât mai repede.

Serviciile s-au implicat în disputa politică?
Crin Antonescu: Nu am niciun element concret pentru a susţine acest lucru, nicio dovadă, dar la nivelul percepţiei îmi este foarte greu să cred că n-au făcut-o.

”Ponta nu va mai fi premier în toamnă”

Victor Ponta ar trebui să se retragă din funcţia de premier după ce a devenit inculpat?
Crin Antonescu: Cred că mai devreme sau mai târziu se va întâmpla acest lucru.

Va demisiona anul acesta sau îşi va duce mandatul până la final?
Crin Antonescu: Sincer nu cred că acest lucru depinde de decizia domnului Ponta. Dacă e să fac un pronostic, probabil că acest lucru se va întâmpla mai devreme, undeva în toamna aceasta.

Mandatul lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis vi se pare un preşedinte care a întărit puterea serviciilor sau a întărit puterea democraţiei, a partidelor şi a instituţiei prezidenţiale?
Crin Antonescu: Nu pot afirma nici una, nici alta. Nu cred că preşedintele Iohannis era în măsură să întărească sau să slăbească puterea serviciilor, dar în mod evident nu a reuşit şi nu avea cum să întărească forţa partidelor politice sau a clasei politice.

A făcut deja două propuneri pentru şefia SIE, SRI.
Crin Antonescu: Sunt două propuneri despre care s-a discutat, sunt două propuneri normale, eu nu am fost de acord cu una dintre ele, dar asta e opţiunea mea, preşedintele avea dreptul să le facă. Numirea unor oameni nu schimbă datele problemei în privinţa în care discutăm, vedem măsura în care mandatul lui Iohanis va duce la întărirea democraţiei sau a serviciilor.

Sunt câteva date concrete: legea Big Brother, Strategia de Apărare şi numirile la servicii. Au fost deja mutări ale preşedintelui.
Crin Antonescu: Eu cred că este prematur să formulez o concluzie.

Dumneavoastră aţi mai vorbit cu preşedintele Iohannis, în ultimul an?
Crin Antonescu: Am vorbit ultima dată când ne-am întâlnit la o ceremonie la Opera Română, când partidul a împlinit o anumită vârstă.

Aţi mai vorbit cu Victor Ponta, care este relaţia dvs cu premierul?
Crin Antonescu: Nu am mai vorbit demult cu Victor Ponta şi nu cred că avem ceva special de vorbit, chiar dacă evident nu am vreun fel de resentiment pentru Victor Ponta, putem discuta oricând, dar deja e vorba de discuţii private.

Nu simţiţi că v-a înşelat în cadrul unui proiect?
Crin Antonescu: Atunci când un proiect eşuează, sunt mai mulţi responsabili. Niciodată nu am să spun proiectul a eşuat din cauza lui Victor Ponta. Proiectul a eşuat, sigur, cu o contribuţie importantă, decisivă, a domnului Ponta şi cu poate greşeli făcute de mine şi cu contribuţia celor două partide. Nu sunt partizan al evaluării că într-un asemenea eşec există un singur vinovat. Până la urmă asta e istorie, orice discuţie a mea cu domnul Ponta nu are nicio semnificaţie.

29 iulie 2012 – 29 iulie 2015, ce a rămas bun din USL, ce nu s-a întâmplat?
Crin Antonescu: Cred că momentul acesta în istoria recentă a României, 29 iulie 2012, va rămâne un moment dureros. Este un moment în care, având în vedere cum s-a terminat totul, esenţa democraţiei a fost pusă în discuţie. Pe de altă parte nu avem după părerea mea, chiar toate elementele şi în primul rând nu avem durata ca să facem o evaluare a ce a rămas, ce nu a rămas după USL. Ceea ce ar fi putut să realizeze o forţă politică precum USL-ul şi nu a realizat şi este greu de realizat acum este o însănătoşire, o întărire a democraţiei parlamentare româneşti şi o creştere sănătoasă a rolului partidelor politice, a liderilor politici într-o societate democratică. Eşecul USL a angrenat, aşa inerţial aproape, un eşec al democraţiei parlamentare. Şi poate pentru că USL-ul s-a prăbuşit avem de-a face cu situaţia precară de pe toată scena politică în acest moment.

Credeţi că astăzi se mai fac dosare politice cum afirmaţi în timpul mandatului lui Traian Băsescu?
Crin Antonescu: Sincer, singurul răspuns sincer pe care vi-l pot da, este că nu ştiu.

Are Ponta un dosar politic?

Dosarul lui Victor Ponta este unul politic?
Crin Antonescu: Nu aş vrea să comentez fără să am ceva mai multe detalii. Până la urmă problema acestor dosare, problema publică a acestor dosare, este că luăm cunoştinţă de detalii din dosar care nu sunt semnificative, dar care apar, sunt publicate, fragmente de convorbiri, stenograme şi nu avem altele. Fără să am tot peisajul acestui dosar îmi este greu să spun. Sigur, că atunci când vorbeşte de un prim-ministru şi un dosar care vizează activitatea lui de avocat, de privat, în urmă cu şapte – opt ani în urmă, îţi pui întrebări. Dar răspunsul la aceste întrebări îl au procurorii şi fără îndoială îl vor avea judecătorii, dacă se va ajunge la o instanţă de judecată.

L-aţi văzut temător pe Victor Ponta cu această pleacare în Turcia?
Crin Antonescu: Sunt lucruri pe care de la distanţă le înţeleg mai greu, domnul Ponta sincer uneori îmi pare a fi un om puternic, care are anumite aliniamente de luptă, a avea ceva sau a mai avea ceva dintr-un lider politic, alteori are mişcări pentru mine, în această condiţie de lider politic, de neînţeles. Dar, repet, sunt lucruri pe care le-am văzut de la distanţă şi fără foarte mare interes.

Aţi spus că în 2012 aveaţi majoritate parlamentară. Se putea face ceva împotriva eratei CCR?
Crin Antonescu: Este greu de spus, dar noi am fost extrem de preocupaţi pentru că nu am ignorat şi nu se putea ignora extraordinara presiune internaţională şi presiunea venea de la cei care ne sunt parteneri privilegiaţi. Nici eu şi pot să spun cu hotărâre despre Victor Ponta nu am avut nicio îndoială vreo secundă sau vreo ezitare în legătură cu locul României, apartenenţa României la NATO, la UE, la Parteneriatul cu SUA. Pot să o spun şi în numele lui, suntem doi oameni care înainte de a fi în poziţiile respective am ţinut şi ţinem la aceste lucruri. În condiţiile acelea, indiferent dacă se putea face ceva, riscurile erau enorme, şi dacă regula jocului era această CCR, cu erate sau nu, cu toate întâmplările ciudate de atunci, a dat verdictul, atunci acel verdict trebuia respectat. Nu mi-am pus problema nicio secundă, nici eu, nici Victor Ponta că având o majoritate parlamentară să trecem peste decizia CCR, chiar dacă ea ridica mari semne de întrebare.

În final, Crin Antonescu fostul preşedinte interimar al României sau fostul preşedinte PNL? Cum preferaţi?
Crin Antonescu: Cred că totuşi Crin Antonescu este suficient.

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare