Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

23.5.15

Fwd: ultimul mare conservator


De ce nu a renăscut PNŢ-CD
 Ioan Buduca

O legendă mai tare ca realitatea. Aşa a fost PNŢ-CD când a renăscut, după 1989. N-a reprezentat nicio realitate politică. Dacă ar fi reprezentat una, ar fi fost partidul care ar fi trebuit să se opună reformei agrare pe care a iniţiat-o FSN, o reformă care a pus agricultura românească, pentru mulţi ani, în situaţia de a nu mai conta în PIB-ul României şi pe harta concurenţei agro-alimentare europene. În loc să fie partidul ţărănesc de care aveam nevoie după1989, arenăscut ca partid monarhist. O utopie sentimentală acest monarhism românesc. O legendă. Ba, mai rău: o legendă urbană. PNŢ-CD a renăscut după 1989 fără o bază reală în lumea ţărănească românească şi fără un program de reabilitare a civilizaţiei noastre rurale. Legendă urbană el însuşi, liderul de atunci al partidului, Corneliu Coposu, n-a văzut realităţile socio-economice ale ţării. Avea ochelari de cal care îi arătau, unidirecţional, numai realităţile politice: să nu mai fie posibilă întoarcerea comunismului, să nu mai fie posibilă regruparea forţelor comuniştilor. A reuşit cu primul "să nu mai fie posibil", a eşuat cu al doilea. Primul "să nu mai fie" era de genul: să răsară soarele în fiecare dimineaţă. Întoarcerea comunismului devenise la fel de imposibilă, într-un fel aproape natural, pe cât de imposibilă ar fi oprirea soarelui în loc pentru câteva zile.

Al doilea "să nu mai fie" era o utopie sentimentală. Cine să se fi regrupat, atunci, dacă nu foştii comunişti? Partidele istorice nu mai aveau cadre cu care să conducă ţara. Un partid depune, la alegeri, în România, 40.000 de dosare de candidaţi (consilieri locali, consilieri municipali, consilieri judeţeni etc.). Nici luate împreună PNŢ-CD şi PNL nu aveau mai mult de 10.000 de candidaţi care să nu fi trecut prin malaxorul PCR. Cadre noi n-au ştiut să-şi formeze. N-au avut timp, mai întâi. N-au avut bani, în esenţă. Căci cadrele de partid se formează în şcoli de partid, iar şcolile de partid cer o finanţare constantă şi consistentă. Dar, în fapt, nici n-au avut ideea (sau programul) de şcolarizare politică a noilor generaţii. N-au avut decât ideile lui Coposu ("să nu mai fie") şi nici o viziune despre ce ar trebui să fie, bazată pe realităţile româneşti aşa cum erau ele după 45 de ani de continuă formare şi deformare sub comunism.

Dacă ar fi început prin a regândi restaurarea civilizaţiei rurale româneşti, PNŢ-CD ar fi renăscut cu adevărat şi s-ar fi consolidat odată cu renaşterea României tărăneşti (jumătate din ţară!). Începând prin a fi monarhist, PNŢ-CD s-a condamnat să se consolideze electoral în dependenţă de creşterea cotei de popularitate a ideii monarhice (mică şi azi, după 25 de ani de cumplite dezamăgiri politice). Dacă ar fi renăscut în baza realităţilor, iar nu în nostalgie şi utopism sentimental, ar fi fost contra-ponderea reformei agrare iliesciene, care a pus agricultura noastră pe butuci, şi ar fi militat pentru bănci populare de creditare a restaurării civilizaţiei noastre rurale şi pentru un credit agrar în forma unei mari bănci de investiţii în afacerile agro-industriale.

Dacă ar fi renăscut în baza realităţilor de la… baza României, am fi avut negocieri adevărate cu privire la dosarul agricol al integrării noastre în UE. Aşa cum au avut polonezii. N-am mai avut ce negocia în acest dosar, în condiţiile în care, pe vremea aceea, nu mai aveam ferme mari (se ştie că rentabilitatea agrară apare în fermele de peste 5.000 ha). Renăscând cum a renăscut, în afara realităţilor, PNŢ-CD-ul se face, retroactiv, vinovat de amânarea sine die a refacerii conştiinţei româneşti (nici azi nu o avem) asupra potenţialului de dezvoltare durabilă ce stă în resursele noastre naturale (pământul, în primul rând).

Comuniştii au ştiut ce vor: să pună mâna pe tot profitul ce se forma în agricultură pentru ca acele resurse băneşti să le orienteze către industrializarea ţării şi de aceea ei începeau cu colectivizarea afacerilor agrare.

De ce n-au ştiut ţărăniştii să transforme acestă ciorbă de peşte într-un nou acvariu? Răspunsul e cumplit: pentru că ei înşişi deveniseră, cu timpul, suflete înstrăinate de România profundă. O vedeau abstract, teoretic, muzeal, etnografic. Nu o mai cunoşteau în concreteţea ei. Iar această concreteţe nu era dată de faptul că ţăranii fuseseră mutaţi la oraş iar satele nu-şi mai doreau să fie comunităţi agrare, ci de avantajele comparativ-competitive ce stăteau ascunse în potenţialul economic al lumii rurale (pământ, lemn, apă, animale, hrană etc.).

Comuniştii au început ceva: destrămarea civilizaţiei noastre rurale. Ţărăniştii din postcomunism au reprezentat apogeul acestei destrămări: nici măcar nu mai aveau urme de conştientizare a potenţialului economic enorm care stătea nefolosit în lumea părăsită de ţăranii ei, locuită, acum, de nişte bătrâni la fel de neconştienţi de realităţile noastre profunde pe cât erau bătrânii "renăscutului" PNŢ-CD.

x

x x

Bine, să zicem că, în toată această istorie, există şi o scuză pentru cei care n-au înţeles avantajele competitive ce stăteau ascunse în comparaţia dintre potrenţialul nostru agrar şi potenţialul altora. Scuza ar fi că această comparaţie nu era cercetată la nivel înalt. Nefiind lămurite avantajele noastre prin comparaţie cu alţii, aceste avantaje nu puteau fi pur şi simplu intuite.

Dar, acum, de câţiva ani, aceste avantaje comparative şi competitive sunt pe deplin cercetate şi lămurite în opera de înalt nivel academic a savantului român Călin Georgescu. Şi? Şi niciun partid nu cuprinde în "creierul" său minţi care să fie capabile să înţeleagă aceste cercetări? Aşa se pare. Aceste minţi politice (autofalsificate de proprii lor ochelari de cal) nu deţin discernământul necesar spre a înţelege magnitudinea reală a cercetărilor lui Călin Georgescu şi viziunea sa pentru viitorul dezvoltării durabile a României. Academia Română a înţeles la timp importanţa naţională a cercetărilor acestui savant şi le-a onorat cu mijloacele ei. Dar cine să se inspire din semnalele publice ale Academiei în clasa noastră politică? Ar fi bine ca măcar un consilier din preajma actualului preşedinte să conştientizeze câte ceva din magnitudinea reală a proiectului de ţară descris de acele cercetări şi să-i sugereze lui Iohannis punerea acelui proiect în dezbatere publică? Ba bine că nu! Dar ia-l de unde nu-i! Noul preşedinte nu s-a ştiut înconjura de cele mai bune minţi ale "creierului" naţional. Le-a ales din rezervorul de inteligenţă al clasei politice. Adică din acel cuib de "genii" care au dus România de la stadiul de ţară în curs de dezvoltare la stadiul de ţară subdezvoltată. Macroindicatorii de dezvoltare utilizaţi de Clubul de la Roma asta arată!

Dar poate chiar asta nu convine clasei noastre politice: faptul că, de mulţi ani, Călin Georgescu este în conducerea acestui think-tank de enorm prestigiu internaţional.

P.S. Sunt prea generalist în judecarea clasei noastre politice? Este posibil ca rejectarea ideilor lui Călin Georgescu să vină din altă sursă,mai generală. Lumea în care trăim n-a fost educată să discearnă între ideile organice şi ideile intelectualiste. Cele organice sunt formate din realităţi. Cele intelectualiste sunt formate de teorii. Or, ideile lui Călin Georgescu sunt de tip organic, cum erau, la vremea lor, ideile lui Goethe, ultimul mare gânditor neintelectualist din istoria ideilor, ceea ce în traducere politologică ar suna cam aşa: ultimul mare conservator. (I.B.)


_____________

peromaneste: Sunt de acord cu Buduca pana la un moment dat, iar acel moment este introducerea lui Calin Georgescu ca solutie organica in ecuatia revirimentului romanesc.  Nu ca Georgescu n-ar putea fi acela, nu ca n-as fi de acord cu caracterizarile problemei facute de acesta, ci doar ca sunt prea prea putine date specifice despre revirimentul Romaniei in formula Georgescu, un om care ar trebui ascultat macar pe motiv ca are de-a face cu minti stralucite preocupate de soarta lumii.  In plus, mi se pare putin fortat deturul pe care-l face Buduca la penetecedisti pentru a-l introduce pe Georgescu, o solutie de care-mi amintesc mai cu seama din timpul recentei campanii pentru presedinte la care acesta participa ca prim-ministru in asteptare (vezi si formula lui Predoiu).  Asta imi spune ca Georgescu reprezinta un pol de putere de care vom mai auzi.  Sper s-auzim numai de bine! 


5 comentarii:

MARINARULDEVEGHE spunea...


BUDUCAaaa ... :) PNT- CD a fasait pen'ca : - TAMPITUL de Caposu ... :) a fost SCULA Celor_CARE au vrut sa puna Labbele pe AVERILE platite odata de Comunisti in 1963, cand au cerut Capitalistilor LICENTZE Industriale A lansat "Restitutio in Integrum", ceea ce dovedeste o CRUNTA Rautate, o Zdravana PROSTIE si faptul ca NU a valorat NIMIC, la fel ca si cel caruia i-a dus Tzucalul , Iuliu Maniu ... :) Zmeckers ROMANI care l-au facut "Seniorul" "s-au ras" de el ... - a fasait si ca a adaugat Sigla CD, Cre(s)tin Democrat, adica s-a inhamat din START la CD_ismul Occidental, OSTIL prin definitie ROMANIEI ... - DACA ILiescu a fost, asa cum cred unii un Zmecker in care Romanii au crezut ca va continua un Comunism REMANIAT, ca in China, atunci TAMPITUL de Caposu l-a legitimat copios ... Scarba Gu_Gustiucks de Caposu i-a facut sda CREADA total in Iliescu ... :) Nici ca se putea mai bine ... :) Iar INSTINCTUL de Taurine care SIMT Abatorul al MINERILOR, Instinctul de AMARATI i-a facut sa faca ce au facut : Ca DOVADA ! DOVADA ! CE erau inainte in valea Jiului, si CE sunt si UNDE mai sunt ACUM, dupa ce Occidentul a ORDONAT Desfiintartea Mineritului de CARBUNE, de care aveam Nevoie inca ... Si tot Occidentul a ORDONAT Desfiintarea Combinatului ComTim ... Si TOT Occidentul, Partea a REA, care s-a imbracat in Hainele Partii BUNE, AUTENTIC Ioropene a Occidentului a ORDONAT Desfiintarea TOTALA a TOT ce misca'n Tara ASTA, Rau' , Ramu' : Industrie, Agricultura, Posesia PAMANTULUI, ceea ce nici PAGANII Salbatici de Turci NU au indraznit in 500 de ani de Jug Turcesc ... NICI UN PARTID "POLITIC" DIN ROMANIA DE DUPA 1859 NU A FOST DECAT O PARTI_da , CA PARTI_da Rromilor ... :) ca si toate de dupa 1989 ... Care au UCIS ! UCIS ! UCIS Romania, la fel si in cardasaie cu LIFTELE, adcia Strainii Rai si HOTI cu Romanii. Nici ACUM, dupa 25 de ani de la Lovilutia LIFTELOR NU incertati cu Dume, Gulgute, Flatulentze INVERSATE ... :) cu 'Libertatea" si "Democratia " ... " TRIVIAL

Gogu De La Matriterie spunea...


Ce nu inteleg "analistii": Fără credinţă în Dumnezeu nu putem face nimic. Până nu vom avea un conducător cu frica lui Dumnezeu care să ţină drept predania Bisericii, nu vom putea ieşi din criza actuală. Iar poporul ar trebui să ceară de la Dumnezeu cu rugăciune şi pocăinţă un conducător credincios, drept şi destoinic. (Parintele Justin Parvu) Iar Parintele Arsenie Boca a profetit ca abia dupa o perioada de 7 ani de seceta, adica dupa o mare foamete, va apare si conducatorul providential, pentru ca ATUNCI ROMANII VOR FI PREGATITI SA-L PRIMEASCA. Masoni ca Călin Georgescu sau nemasoni, dar in slujba Ocultei, ca Traian Bassescu nu vor ridica Romania din groapa, ci mai rau o vor adanci.

John spunea...


Nu se face sa-l acuzi pe Coposu ca i-a fost teama de revenirea comunismului. Acum nu pare posibila dar dupa revolutie multi se temeau de asta. La batrinete fiecare stie ce ar fi trebuit facut cind a fost tinar dar cind esti tinar nu stii. Asa e si cu tara. Multi stiu acum ce ar fi trebuit facut dar atunci era greu sa stii cu ce se maninca capitalismul. Si incompetenta se poate imputa pentru ca daca nu stii nu te pretinzi cunoscator dar cu adevarat imputabil este reaua credinta si tradarea de tara. Oricine din guvern a facilitat vinzarea unei fabrici la pret de nimic si a luat un comision, a tradat tara in favoarea acelui cumparator. Multa distrugere a fost intentionata nu numai din cauza incompetentei. Nu cunosc cazuri in care sa fie judecat cineva pentru tradare de tara sau inalta tradare.

AP spunea...


Yeap! Chiar asa o fi. N-am citit nici un cuvant despre adevaratul motiv al decaderii PNT-CD. Nimic despre securistii cu care a fost infiltrat si pavazat, fauna cea mai abundenta in partidul lui Coposu. Ca astia i-au facut felul. Asta-i motivul , nu balivernele insirate de tine. De fapt, ce sa te astepti de la o presa obedienta distrugatorilor de natie, securistii si fostii activisti de partid. Despre asta trebuia sa scrii toasu'. Nu baliverne..

Lucifer spunea...


Călin Georgescu trebuie valorificat la nivel naţional,este singurul care a propus un model de dezvoltare durabilă pentru România.Despre PNŢCD numai de bine.Nu a ştiut să se adapteze noilor realităţi româneşti şi a dispăriut din istorie.Păcat,dar istoria nu iartă.

Google
 

Postări populare