Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

30.7.13

teze si antiteze (pe)romanesti



O studentă româncă la King's College din Londra, Maria-Cristiana Mărcuş, a publicat pe Facebook mesajul:

 
" Sunt studentă în Londra la una dintre cele mai bune universități europene. Sunt mândră că am reușit să ajung aici și le voi fi recunoscătoare părinților mei pentru educație și efortul material extraordinar pe care l-au depus pentru a mă trimite la studii de calitate mereu.
Dar mă deranjează teribil întrebarea tuturor: «Te mai întorci?» Și uimirea clară la auzul unui ferm «Da». Acest «da» nu era atât de ferm înainte de a mă muta în Londra. Înainte era un «mi-aș dori, dacă voi avea unde să mă întorc, mă voi întoarce. Dar mai bine în Occident, România e în lumea a treia.»
Suntem o generație crescută într-o scârbă pentru patrie, am crescut cu televiziuni care critică țara mereu, am crescut fiind educați să admirăm valorile occidentale «superioare» și ideale.
Credem că politica, cultură și educația cât mai internaționale sunt foarte benefice, credem în globalizare, suntem de acord cu toții că «România e frumoasă, dar păcat că e locuită» și «Parcă tot mai bine e în afară».
Români scumpi, cât putem să ne înşelăm! Ce este Occidentul? Generalizând desigur, consider că este un loc unde nu mai există identitate națională, globalizarea îi distruge încet-încet toate tradițiile, cenzura comunismului bolșevic s-a transformat acolo în «a fi politic corect» (libertatea cuvântului este deseori cenzurata de acest «politicall correctness»), istoria nu mai poate fi spusă pentru că poate jigni anumite popoare, copiii pot fi uciși în pântece de către propria lor mamă fără nici o mustrare de conștiință - avortul fiind văzut că o metodă contraceptivă în loc să i se spună crimă, Crăciunul și Paștele, precum și alte tradiții străvechi, sunt doar un prilej de marketing, o afacere din care ies foarte mulți bani anual... și cam atât, nu există nici un pic de profunzime, relațiile dintre oameni sunt pur profesionale, reci, prietenia, iubirea sunt toate o afacere, tot ce facem e pentru CV și când vrem să ne căsătorim, găsim noi pe perfectmatch.com ceva, nu?
Concepte precum onoarea, adevărul sunt mult mai puțin importante.
Lumea discută oameni, nimănui nu îi păsa ce gândești, ce simți, ce îți dorești. Puțini mai știu să iubească, feminismul a ajuns la un nivel irațional, distruge relațiile bărbat-femeie tot mai mult, «gender role» este considerat învățat și nu firesc, așa că nu mai învățăm copiii de mici să se comporte ca băieței sau fetițe, ci îi lăsăm pe ei să își aleagă ce sex vor să aibă, ajungându-se la un număr imens de homosexuali creați de societate, prin ideea că e normal să experimentezi, să vezi dacă îți place și să alegi ce îți place, mai apoi descoperi ce orientare sexuală ai.
Rezumând totul într-o metaforă, Dumnezeu a fost ucis în Occident. De ce oare admirăm atât de mult haosul Europei vestice? Noi avem oameni, noi știm să trăim, noi râdem că fugim cu naşu` de acasă o săptămână, în munți, cu corturile.

Noi ne salutăm cu «Doamne ajută!» Noi comunicăm, ne exprimăm, avem o poezie de o profunzime cum rareori mi se întâmplă să întâlnesc în alte culturi, teatrul, artă, totul e plin de simțire. Noi avem un pământ binecuvântat de oasele și sângele atâtor martiri.
De ce s-au sacrificat atâția români pentru viitorul nostru și noi fugim ca vitele (adică în turmă) în Occident? Nici ei nu au avut condiții economice și au trăit în sărăcie, dar au trăit frumos, în adevăr, chiar dacă sufereau pentru țara în închisori și lagăre pe tot întinsul țării. Ei au putut sta în luptă, în rezistenţă și toată elita românească care a luptat pentru țară a fost exterminată de comuniști. Probabil că au reușit să își atingă scopul, dacă atât de mulți români azi au rămas cu capul plecat și fără speranța, fără forța și dorința de a lupta pentru a lasă o țara mai frumoasă urmașilor lor.
A murit acum și Ioan Ilioiu, ultimul partizan al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgăraşului. A fost titlu de prima pagină pe undeva? De ce televiziunile în marea lor majoritate au numai showuri de divertisment, mondene și alte astfel de programe pierde-vreme în loc de discuții politice, istorice, educative, economice?
De ce acceptăm ca securiștii comuniști, care nu au fost niciodată judecați pentru activitatea lor comunistă, să ne conducă în continuare prin politică și educație?
De ce acceptăm ideile occidentale cu brațele deschise? De ce acceptăm că bărbații noștri să fie carne de tun pentru NATO, dar nu suntem în stare să ne recuperăm Moldova de peste Prut după atâția ani de la căderea comunismului?

De ce acceptăm că în continuare memoria luptătorilor anticomuniști care au jertifit totul pentru țara lor să fie călcată în picioare și la 22 de ani de la aparenta schimbare a regimului încă nu le sunt recunoscute meritele?

De ce ești drogată, scumpă Românie, cu iluzii occidentale? În Occident unde pleacă bieții români să facă o pâine, germanii, francezii, englezii îi tratează că pe niște sclavi. Fiind român ești privit deseori cu scârbă. Tot în Anglia, precum și în Italia, există semne în limbă română scrise pentru hoții și cerșetori de cetățenie română: «Ofițeri de poliție în civil operează în această zonă».
Și noi, românii, care avem o țară superbă, un pământ fertil, plin de zăcăminte, Roșia Montană, Deltă, Carpații, Dunărea, Marea Neagră, stăm să cerșim și să ne umilim pentru o pâine prin Anglia, Italia și Spania.

Îmi plânge inima când văd cum sunt tratați pe pământ străin, când acasă la ei puteau mânca din belșug, dacă nu ar fi fost lăcomia hoților de la putere. Care au vândut ţara, cu resursele ei, pe nimic. Care de 22 de ani n-au fost în stare să creeze infrastructura. Instituțiile. Nimic.
VREAU SĂ MĂ ÎNTORC ÎN ROMÂNIA cu toate că nu voi avea niciodată banii pe care i-aș avea lucrând aici. Dar cum spunea tatăl lui Nicolae Steinhardt, când acesta avea de ales între confortul libertății dacă ar fi colaborat cu Securitatea sau mărturisirea adevărului și 12 ani de închisoare dacă și-ar fi păstrat conștiința curată: «Vei avea zile frumoase, dar nopțile îți vor fi îngrozitoare dacă accepți compromisul».
Omul nu are numai trup de hrănit, mai e și sufletul. Și mai distrugătoare este setea și foamea sufletului îndepărtat de pământ și de neam decât foamea trupească. Așa că români, plecați, plecați la studii, plecați ca să vedeți cum a ajuns Occidentul așa-zis liberal, plecați și învățați să vă iubiți țara și realizați ce frumusețe ați lăsat în urmă!
Este de muncă, da. Clasă politică este compromisă cu totul. Este rândul nostru acum să preluăm munca. Să nu fugim de sudoare doar pentru iluzia că în afară e mai bine. Mai bine economic, da, cu siguranță este. Dar să nu uităm de conștiința noastră de români.
Și să ne întoarcem, ne vom întoarce cu toții, valuri-valuri, cu și mai multă forță și dorință de schimbare, și după 68 de ani de asuprire, România va fi a românilor din nou, așa să ne ajute Dumnezeu!“

Domniţa Dacă



Enrique Chagoya, Thesis/Antithesis, 1997



Din diaspora romaneasca, Mircea Maer ii raspunde:

Pe Maria-Cristina am întâlnit-o pe la vreo două evenimente organizate la Londra. O fată răsfățată, care studiază la King`s College pe banii unui tată foarte bogat (Sorin Mărcuș, un șmecher din București care după divorț declara că s-ar cupla cu o tânără de 16 de ani).
Când am citit despre scrisoarea studentei de la Londra, pe care ziarele din România varsă lacrimi de crocobaur, căinând trista soartă a săracilor români ajunși în abatorul Occidentului, am crezut că este vorba despre o servită, o șopârlă eliberată în natură de urechelnițele de partid și de stat.
Pentru că ce știu mai bine să facă securiștii vechi și noi decât să creeze diversiuni, capcane pentru proști?! Apoi, fără să știu cum se numește autorul pateticelor paragrafe, gândul mi-a zburat la fata blondă, de vreo 20 de ani, cu care schimbasem câteva cuvinte la o lansare de revistă în Cricklewood.

M-am gândit că opiniile din scrisoare seamănă mult cu ideile copilei, iar când am ajuns la paragraful: „de ce acceptăm ca în continuare memoria luptătorilor anticomunişti să fie călcată în picioare…?”, nu am mai avut dubii.
Maria-Cristina îmi vorbise în seara aceea despre luptătorii anticomuniști, cu un avânt legionar greu de închipuit la o persoană care nu a trăit nici măcar experiența comunismului. Mi-am dat seama că este inutil să îi explic de ce o mare parte dintre luptătorii anticomuniști erau, la rândul lor, niște criminali.
Persoana s-a mai plâns și că un important politician britanic pe care l-a întâlnit la un dineu într-un club elitist al Londrei i-a întors spatele atunci când a aflat că este româncă. Mie, personal, întâmplarea îmi pare ușor exagerată, însă este posibil ca respectivul să fie un dobitoc, așa cum sunt unii pe aici, prin Ungaria, prin Austria, prin Afgansitan sau prin România. Nu poți să urăști toți englezii pentru asta.
Dacă nu aș fi cunoscut-o personal pe autoarea rândurilor ce circulă acum pe Internet, aș fi fost mult mai vehement, pentru că nu suport rasismul, xenofobia, misoginismul sau naționalismul de paradă. Dar așa, voi încerca să îi găsesc circumstanțe atenuante.
În primul rând, Maria-Cristina nu cunoaște decât partea frumoasă a României. Nu i-a lipsit, din momentul în care s-a născut, absolut nimic. Nici acum nu duce lipsa banilor și spunea că abia așteaptă să ajungă în România, la prietenii săi, cei care, evident, trăiesc tot pe portofelul babacilor.
Maria-Cristina își poate permite să fie ce vrea ea, în căutarea unei identități, pentru că nu are altă grijă. Poate fi legionară, comunistă, anticomunistă, ilegalistă, pașoptistă, contorsionistă, Prințesa Dacă sau Ileana Cosânzeana. Nu a trăit niciodată cu opt milioane de lei pe lună, nu a stat la coadă la lapte, nu a trebuit să reununțe la savarine pentru ca să își cumpere o pereche de blugi. Pentru ea, România este o țară romantică, unde Crăciunul este ăla din Bucovina, cu cârnați sănătoși și costume naționale.
Mai grav este că ideile Mariei-Cristina sunt împărtășite de mulți români, majoritatea tineri. Internetul este plin de mesaje rasiste și homofobe. Aici, la Londra, mulți dintre ei nu învață să accepte că există și oameni de altă culoare, de altă religie, de altă cultură. Mai degrabă ajung să îi urască pe cei diferiți lor.
Pentru cei care nu au citit scrisoarea Mariei-Cristina, ea este plină de clișee, despre cât de urât este Occidentul deșănțat și cât de frumoasă este România, unde tradițiile nu au fost uitate și unde oamenii se salută cu Doamne Ajută! Spune că în Londra copiii sunt lăsați să își aleagă sexele (sic!) și alte asemenea bazaconii. Oricum, scrisoarea se află pe net, pe diverse site-uri. De ce am spus că a fost pierdută pe drum? Pentru că nici nu îi va convinge pe unii că Occidentul este pierdut, perfid și lipsit de valori, nici pe alții că România este o țară minunată.

Scrisoarea Mariei Cristina dezvăluie cel mult o serie de frustrări ale unei adolescențe perpetue, alimentată de o viață fără griji. Este ușor să le spui oamenilor care nu au pâine că se pot hrăni cu cozonac, atunci când tu ești, de fapt, proprietarul fabricii de cozonaci. Cred că singura șansă pe care o are Maria Cristina este să lucreze pentru SRI. Poate considera că a scris deja primul raport către „apărătorii neamului”.


Thesis + Antithesis = Synthesis

peromaneste:  Maria-Cristiana este ceea ce a recomandat doctorul românilor,  împuținați la număr si minte, iar Maer musca'n mâzgă.  Pe de alta parte, cei ca domnul Mărcuş de Bucureşti ar face bine sa-si trateze conationalii mai bine--de exemplu prin a incepe cu salarii mai mari.  In felul asta nu va ramane doar el cu Maria-Cristina lui in Romania, nici nu-i fain, nici nu mai merge cu mangleala daca pleaca chiar toti.  Adica, mai (i)luminati-va, mai Marcuşilor din Romania!!!  

P.S.  Semne bune anul are din moment ce iluminarea incepe de obicei cu noile generatii.





3 comentarii:

Anonim spunea...

După “Scrisoarea unui student român în străinătate”, o nouă epistolă pasionantă face furori pe întreg Internetul! Descris de cititori ca fiind de o sensibilitate ieşită din comun, dar puternic ancorat în realitate, răvaşul intitulat “Scrisoarea unui student român în România” se rezumă la trei cuvinte tăioase şi disperate: “Mai trimiteţi zacuscă”.

Mii de studenţi căminişti, aflaţi în aceeaşi situaţie dramatică, au propagat scrisoarea pe site-urile de socializare. “Nu mă interesează ce scrie pipiţa aia din Londra.”, spune unul dintre aceştia. “În schimb, noua scrisoare reflectă atât de bine ceea ce simţim noi, studenţii români din România, în fiecare zi. E ca un bocet ancestral, ca ţipătul expresionist din tablourile lui Munch. Zacusca nu înseamnă neapărat zacuscă. E un simbol. Poate semnifica şi o oală cu sarmale, nişte murături sau măcar un şirag de covrigi.”

“Aş prefera şi eu să stau pe banii părinţilor în Occidentul care l-a ucis pe dumnezeu”, comentează autorul scrisorii, care a preferat să rămână anonim, de frică că cineva i-ar fura puţina zacuscă pe care o mai deţine. “Dar n-am încotro şi studiez aici, în Orientul care tocmai mi-a ucis bursa.”

Anonim spunea...

zacusca rullez :x
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+142 # skinhead cu plete 26-07-2013 16:11
Zacusca ... ce este aceea zacusca ??? se intreaba Robert Acrisor un student la medicina care a dorit sa isi pastreze anonimatul - eu si colegii mei mestecam oasele pe care le studiem la facultate.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+182 # fotomodel gras 26-07-2013 16:17
Student la medicina - schimb carpeta 3/4 cu o bucata de slanina de aceleasi dimensiuni.

ROG SERIOZITATE
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
-143 # neutral comentator 26-07-2013 23:47
Fata care a scris din Londra a spus niste lucruri adevarate despre cum e viata in tarile fara Orthodoxie si pentru voi e motiv de batai de joc. Englezi si britanici sant de alta religie.
Am fost in Danemarca si e la fel si o inteleg pe fata.
De Sfintele Sarbatori de Paste e foarte trist acolo nu e nici o traditie crestina.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+94 # Andreea 27-07-2013 00:03
Hai, sictir! Asa mi s-a luat de toti astia care va plangeti ca e laptele acru si mierea amara in Occident! In primul rand, englezII si britanicII (am folosit litere mari ca poate te prinzi ca 'e mai multi'!) serbeaza, culmea culmilor, si Paste, si Craciun, la fel ca si noi, buricul lumii credincioase! Si, daca Pastele mai cade in alta data decat la noi, ca de, catolicii astia sunt mai fentosi, Craciunul, minunea minunilor, cade si la ei tot pe 25 decembrie! si tot pe acelasi Prunc Iisus Il serbeaza, chiar foarte frumos, si ei!

Asa ca, gura mica si veniti inapoi acasa, daca nu va convine pe unde sunteti!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+3 # cristian 27-07-2013 23:47
Bravo tata!!!!! Mai bine de atat nu se putea zice. Si ti-o spune unul care a incercat sa se intoarca.
PS: Ce Dumnezeu au cu "I"-urii astia de-i tot mananca?:)::):)
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+17 # Cristina 28-07-2013 09:36
lipseste zacusca, de foame am ajuns sa mancam si litere :))
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+34 # Katie 27-07-2013 00:36
In schimb, in Londra, unde locuieste domnisoara cu pricina, sunt cel putin 4 biserici, dintre care la 2 se fac slujbe in noaptea de Inviere. Nu poti judeca alti oameni care nu au religia ta sau care nu cred in nimic.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+28 # nils 27-07-2013 01:00
mai colegu' de tara si planeta, englezii sunt de alta confesiune. crestinopatilor... invatati treaba asta! sunteti niste ignoranti imputiti, care in loc sa apreciati oamenii pentru calitatile lor, ii apreciati pentru confesiunea/religia pe care o practica. a-ti inceput sa ii urati chiar si pe cei care cred in acelasi Hristos/Cristos in care credeti si voi.
Semnat, un ateu care inca mai crede in oameni
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+1 # leonte 27-07-2013 07:47
Ce-ai zice, ateule, dacă ai mai crede şi în gramatică? (Spre exemplu: „a-ţi” se scrie legat în cazul formulăriii tale.) Ştii, gramatica nu ne e data de Dumnezeu, ca s-o renegi, e făcută de oamenii ăia în care zici că mai crezi...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+7 # Liana 27-07-2013 12:09
In cazul asta, sa te duci s-o inveti si pe dra Marcus sa puie niste virgule, sa isi transmita mesajul mai eficient, ca nici ea nu baune la scriitura corecta.
(unde "puie" e forma invechita a verbului "a pune", prezent, conjuctiv, persoana a IIIa singular)

Anonim spunea...

Mapispetine 27-07-2013 01:32
Citez pe neutral comentator:
Fata care a scris din Londra a spus niste lucruri adevarate despre cum e viata in tarile fara Orthodoxie si pentru voi e motiv de batai de joc. Englezi si britanici sant de alta religie.
Am fost in Danemarca si e la fel si o inteleg pe fata.
De Sfintele Sarbatori de Paste e foarte trist acolo nu e nici o traditie crestina.

Da, e trist sa vezi ca nu-si ciocneste nimeni oale pe strada :| Te inteleg perfect!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+6 # Neuronal comutator 27-07-2013 02:03
Prostia nu-i proportionala cu numarul anilor dar rezoneaza perfect cu intunericul circumvolutiilor din dotare. Sau poate ma insel si santurile de pe creier ti-au fost lasate de cascheta prea grea...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+7 # Cretinet 27-07-2013 23:23
Citez pe Neuronal comutator:
poate ma insel si santurile de pe creier ti-au fost lasate de cascheta prea grea...

Nu cred...mai degraba de cand cu tigla aia...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # Mao 29-07-2013 11:52
Ca-z te vad luminat si cu stiinta de carte...care este diferenta intre englezi si brianici?! (am scris cum ai scris si tu cu un singur "i" ca nu-i cred pe catolicii astia de pa-ci...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+5 # parinte de student 27-07-2013 09:41
Ia tati doua borcane de zacusca si doua cutii cu prezervative, ca nu vrea sa va-nmultiti !
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
-29 # mihail1 27-07-2013 00:34
cacatilor dornici de imagine ...panselutauva-s in gura, mi-e rusine cu voi ca moldovean care a invatat in romania
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+3 # Jet 27-07-2013 00:59
Pai ba rusnacule, de ce mortii tai nu ai studiat la Chisinau, unde operatiile in spitale se executa cu bormasini folosite in constructii?
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+4 # Sursa 27-07-2013 09:57
Ca sa invete pe tine
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
-5 # Sursa 27-07-2013 09:56
Esti adevarat, de aia faulteaza cu minus, ca atata ii duce capul si sunt fericiti, ii miluiesc astia pe aicea cu plus si minusu, daca ii intrebi ce e locul geometric in plan s-a terminat. le cade smacul jos
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
0 # T.N. DRILLMAN 29-07-2013 23:27
Catre TNR: ati dat lovitura cu articolul asta aveti 186 de comentarii la recipient, zic sa treceti la Klimt(emenstra)...
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
+62 # Gigi Smanatana 26-07-2013 18:03
Ce oameni.. asa o pofta de zacusca mi s-a facut..

Google
 

Postări populare