Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

30.7.13

Lideri de forta






Discursul agresiv si razboinic al lui Dughin tinut in urma cu o luna de zile ca si discursul inflacarat al  lui Viktor Orban tinut in urma cu doua zile la Balvanyos sub lozinca de “dialog romano-maghiar “ imi par azi ca au radacini comune. Sa ma explic: Dughin este extrem de interesant de parcurs, nu intr-un discurs, ci in lucrarile sale. Este cel mai important, la ora actuala, reprezentant al pan-slavismului, curent care nu este nou, dar, a cunoscut o mare revigorare, odata cu venirea lui Putin la putere, in 2000. El pune accent pe vocatia mesianica a Rusiei ( despre asta a scris si Cioran, in " Schimbarea la fata a Romaniei " ), pe renasterea ideii imperiale, vazuta ca salvare pentru natiunea rusa, destul de bulversata dupa caderea URSS. Inteleg faptul ca Rusia a trecut si inca trece printr-o criza identitara fara precedent ( evident ca acesta este cel mai fertil sol pentru dictatura ), ca a ramas in 1991, brusc, fara istorie contemporana, ca, in aceasta situatie a incercat sa se refugieze in modelele istorice, care, odinioara i-au adus glorie si prestigiu. Insasi pshihologia populatiei ruse este potrivita acestui discurs; este o populatie cu mare apetit pentru teroare, nutreste o mare fascinatie pentru treaba asta, este o populatie profund mistica si convinsa ca are un rol istoric fundamental la nivel global...numai asa se explica faptul ca a suportat cu fervoare, cu voluptate, chiar, teroarea la care a supus-o Stalin, care este in continuare venerat si considerat un mare erou...Mi-a fost greu sa inteleg lucrurile astea, dar daca folosim aceasta cheie, ceea ce se intampla la Rasarit nu ne va mai soca prea tare...Dughin face toata mascarada asta doar pentru a scoate in evidenta un singur lucru : ca natiunea rusa are nevoie de un ideal, de idei marete pentru a se pune in miscare...este un filosof, promotor al ideii nationale, pare dur si scandalos ce spune, dar e doar o forma de a atrage atentia asupra nevoii de unitate a rusilor, unitate care nu se poate realiza decat in jurul unei idei marete, deoarece ( si aici are dreptate ) asta este patologia rusa ( din psihologia natiunilor), asta este natura lor, profund mistica si patetica..

Aceasta dorinta de maretie si importanta inoculate celui din urma mujic inainte vreme a reprezentat manipularea necesara mentinerii unui imperiu. Acum insa, fara sa fiu ingrijorata ma intreb in ce masura cuvintele pot fi intelese ca o repetare a nevoii de ideal national sau se pot materializa in urma lipsei unei bune masuri in exact ce exprima ele? E un joc periculos pentru o natiune puternica, frustrata de atitudinea americanilor, a Uniunii Europene, iata, acum a chinezilor..Doar scaderea de popularitate a lui Putin ar putea fi o stavila reala.

In alt fel, dar tot atat de patrunzator in constiinta maghiarilor din Ungaria , Romania sau de pe tot mapamondul, Orban  inflacareaza constiintele, inoculandu-le ceea ce stie foarte bine ca maghiarii asteapta. Viktor Orban este un politician abil, isi cunoaste “materialul” de lucru. 
Discursul sau etnocentrist este bine primit de catre maghiari, un popor mic dar cu un trecut maret, cu nostalgii imperiale greu de adaptat lumii moderne. Un viitor autonom, in afara Europei Unite, pentru o tara mica, in contractie demografica si economica apare unui observator extern o himera …
Si totusi, FIDESZ va castiga viitoarele alegeri….
Si totusi, FIDESZ va castiga viitoarele alegeri….Întreaga politică a guvernului Orban este sub zodia națională, a interesului națiunii maghiare, care, prin măsurile adoptate, urmărește schimbarea de regim și recâștigarea controlului asupra resurselor proprii și a valorilor produse de maghiari. Prin interesul național se justifică toate măsurile lui Viktor Orban: adoptarea unui nou act fundamental (se evită utilizarea expresiei de Constituție), a legii de reglementare a mass-media, a legii de organizare judiciare, a noilor coduri civile și penale, impozitarea suplimentară a băncilor și multinaționalelor, scăderea cheltuielilor de regie, apă canalizare, gaze, energie electrică, reforma din educație și sănătate etc. Dubla cetățeniei pentru maghiarii din afara Ungariei apare ca o soluție de reunificare a națiunii maghiare fără modificarea granițelor”.(Csaba Asztalos)
Viziunea lui Viktor Orban pentru gestionarea crizei economice, politice și identitare este prezentată ca o soluție originală, o rețetă unică și fără cusur, un hungaricum, care poate fi adoptat de celelalte state occidentale. Maghiarii confruntati si ei cu efectele crizei, considera foarte in ton cu propriile nevoi promisiunile liderului si vad in el un reprezentant fidel al aspiratiilor profunde, ancestrale cat si cele ale vietii de zi cu zi. Această este singura rețetă pentru ca națiunea maghiară să devină puternică și competitivă în lume; pentru acest deziderat a solicitat premierul Ungariei sprijinul electoratului la următoarele alegeri parlamentare, inclusiv al maghiarilor din afara Ungariei, care pot deveni mai puternici dacă au un stat mamă puternic.

Departe de mine intentia de a gasi calitati politicii de dreapta cu nuante serioase de extrema dreapta, cu renuntarea la prerogative democratice si ingradirea  libertatii presei.E ca si cum as fi de acord cu atacul CSM-ului nostru impotriva presei. Si mai departe de mine se afla si acceptarea comportamentul maghiarilor din tara si din Ungaria –comportament scandalos nu de putine ori-fata de Romania si cetatenii ei , atitudini prin care acestia sub pretextul descentralizarii sau autonomiei culturale si chiar etnice vadesc intentii cel putin dusmanoase pentru noi. Reactia romaneasca este ca si inexistenta, liderii nostri din ultimii ani aruncand cauza in ridicol prin invocarea repetata si „linistitoare” a  excentricitatii lui Tokes.

Si totusi nu ma pot opri sa nu aprob ceva din comportamentul lui Orban, din insinuarile lui Dughin: poporul lor este poporul cu care se simt solidari, cu care au scopuri comune declarate si aspiratii adanci, de subteran, nedeclarate in totalitate. Alcatuiesc un tot cu acest popor, reprezinta prin vorba ceea ce poporul constient sau nu ascunde in fundul constiintei. Orban stie sa adune energii latente in jurul unei idei, marete, maiestoase, chiar daca inglobeaza destula utopie, chiar daca e inamicala si daunatoare altora. Asta e problema in acest moment de reasezare a influentelor si a mai marilor lumii, gasirea obiectivului de tara care sa asigure prin indeplinire  pozitia  optima in noua ordine.As spune cu alte cuvinte ca existenta unui proiect national, catalizator al cat mai multor energii reprezinta reteta.

Ce se intampla la noi? Discursurile inflacarate exista dar pentru a discredita pe unul sau altul din lideri, pentru a aduce mazga suplimentara pe tot ceea ce este deja murdarit, plin de resentimente nationale, divizat, oprit si inghetat pe loc in privinta constructiei. La noi nu se construieste, la noi se uraste. Se critica, se denunta, se justifica, se baga la parnaie, se minte in scopuri si game minore, se discuta in retele, se admira oameni necunoscuti in retele, se consuma energii necesare unor cauze mai importante.Societatea in ansamblu este un ghem de resentimente, in general pro si anti basiste, un glob de interese contrare, cum ar fi: gaze de sist sau mediu curat, resurse naturale, cate mai sunt exploatate de altii sau de noi, in cel mai rau caz procurate de la terti, regionalizare in folosul baronilor sau vechea impartire pe judete, vinderea la straini a terenurilor agricole sau nu, cedarea suveranitatii si acceptarea pactului fiscal si cedarea atributelor politicilor monetare si fiscale altora, sau nu, alinierea la preturile europene ale energiei acum sau mai tarziu, aderarea la moneda euro acum sau mai incolo, acceptarea neconditionata a cerintelor, chiar absurde ale CE sau renegocierea unor conditii, etc. Dialogul social exista doar pe hartie, noul proiect de Constitutie  care s-a facut intr-un forum cetatenesc a pierdut pe parcurs ideile cetatenilor, regionalizarea nu intelege nimeni cui serveste, nu avem nimic sigur cu care sa ne proiectam micile evenimente ale vietii. Si totusi, pierdem o gramada de timp pronuntandu-ne asupra politicii noastre, de fiecare data insotind-o cu injuraturi si aprecieri docte. Acestui popor i se inoculeaza de ani de zile ideea internationalismului si a globalizarii ca retete de economie, politica si de viata, i se fabrica de catre profesori de peste ocean un trecut recent departe de adevar, i se rapeste ideea prin care mai respira un strop de demnitate a statului natiune care a avut fapte de istorie glorioase. Suntem un neam deprimat, incapabil de fapte mari, nici macar acelea prin care ar rebui sa ne aparam trecutul si mai ales viitorul. Lancezim. Iata de ce un lider precum Orban care simte sincron cu maghiarii lui este un lider bun pentru ei. Un astfel de lider ar putea inclusiv sa induca maghiarilor simtul echitatii fata de conationali, fata de vecini , fata de teritorii ce nu le apartin. Potential ar putea face si asa ceva.  Ai nostri, potential ne-ar putea lamuri ca si asa avem ceea ce nici nu meritam !  Unde e liderul care sa ne anime, sa ne indrepte energia spre un bine mai larg, al meu, al tau, al nostru?


Gabriela Nicolescu


NYC - Metropolitan Museum of Art: Alexander the Great



Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare