Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

25.3.13

blogger invitat: Fragmentarium Politic




Din afara tablei de sah: Lupta lui Adrian Nastase

Motto: Va asigur ca nu voi renunta sa lupt pentru valorile in care cred.

Este dificil si riscant sa te pronunti despre viitorul politic al lui Adrian Nastase de dupa eliberarea conditionata din inchisoare. Dintre toate ideile care ar putea descrie noua situatie a liderului social-democrat, cele de pozitionare laterala si de determinare neinfranta mi se par a fi cele mai nimerite, cel putin pe termen scurt.

De un singur lucru nu se indoieste nimeni, de faptul ca Adrian Nastase nu va accepta sa fie asezat intr-un muzeu al figurilor de ceara. Aceasta certitudine vine din angajamentul emblematic din prima declaratie publica post-Jilava (surprins in motto), dar si din profunzimile revelate ale unui lider natural, care si-a probat curajul de a fi loial unui crez, indiferent de costuri.

In ce masura libertatea omului politic Adrian Nastase nu va fi una iluzorie, in conditiile in care pedeapsa complementara, care-i interzice dreptul de a fi ales sau de a ocupa orice functie publica, pare sa fi fost special gandita ca o a doua lovitura „preventiva”, dupa cea a detentiei „preventive” din anul electoral 2012, care sa-l tina in afara jocului politic si in 2014, cand vor fi alegerile prezidentiale, si in 2016, cand vor avea loc urmatoarele alegeri parlamentare?

Pentru a cantari sansele luptei lui Adrian Nastase ar trebui, in primul rand, sa remarcam diferentele dintre cele doua cai de a influenta si schimba realitatea, dintre calea formala, prin care prefigurarile de jure sunt sustinute pentru a se materializa intr-o stare de facto si calea informala, deficitara sub aspectul resurselor institutionale, prin care se actioneaza ca o stare de fapt sa devina si una de drept.

In al doilea rand, sa distingem starea contradictorie a mediului intern si extern in care se interactioneaza. Efectul impredictibil al actului „preventiv”, care a facut ca Adrian Nastase sa castige un imens capital de simpatie populara reprezinta una din caracteristici, care s-ar putea dovedi o contrabalansare hotaratoare la excluziunea politica, inclusiv la cea din aranjamentele de putere din PSD si USL, in care nu are niciun rol, dar in care aceeasi resursa de credibilitate si legitimitate a crescut exponential (ma astept ca acest fenomen sa capete cea mai mare vizibilitate la Congresul PSD, de luna viitoare, unde foarte probabil unele decizii vor fi neasteptate).

Una dintre cele mai spectaculoase reactii de turnesol, produse astazi la alegerile interne din PDL, releva ca pentru Adrian Nastase, in mod paradoxal, Traian Basescu nu mai reprezinta, ca pozitie, un obstacol politic. Esecul pupilei Elena Udrea in alegerile pentru sefia PDL este inainte de toate un esec rasunator al mentorului ei, presedintele Basescu, care a ajuns sa se vada respins pana si de creatia sa partinica, in care nu-si va mai putea face cuib, spre a se reinventa politic. O pozitie devenita imponderabila nu mai are cum sa fie un obstacol, nu insa si pactul de coabitare, de care presedintele a recunoscut, in discursul de la Conventie, ca si-a agatat obiectivele politice, fapt care a transformat pactul in cauza in ultimul cui in care se mai sprijina scaunul de la Cotroceni.

In plan extern, detinutul politic Adrian Nastase nu s-a bucurat de reactii de solidaritate din partea stangii occidentale, iar dinspre SUA, sustinatorul lui Basescu si „investitorul” strategic in DNA, semnalele au fost adversative si de antepronuntare. Prin contrast, pentru a ne da seama de groapa de potential in care a cazut sau a fost impins Adrian Nastase, „colega” de pe cealalta parte de esichier est-european, ex-premierul ucrainean Iulia Timosenko, condamnata la sapte ani inchisoare pentru fraude grave, a beneficiat de sustineri din partea dreptei europene, dominanta politica a momentului, cat si ale unor zone politice americane, iar recent a obtinut sprijinul opozitiei pentru alegerile prezidentiale din 2015.

Un indiciu de perspectiva, care atarna greu in orice activ politic, este ceea ce s-ar putea numi „Alternativa Nastase”. In conditiile in care retractilitatea americana si criza eurozonei fac din „Drumul spre Vest” o optiune consumata, in care s-a prabusit insasi temelia modelului civilizational occidental – inviolabilitatea proprietatii private (cazul Ciprului, de furt „oficial” din depozitele bancare ale cetatenilor, este cel mai recent, dar nu si singurul, de ne-garantare a proprietatii private), Adrian Nastase atrage atentia printr-un nou model de dezvoltare si geopolitic, cu acoperire in noile realitati ale secolului XXI.


... the charm of the uncertainty ...!!!


peromaneste: Corpul politic romanesc este intr-o zona tranzitorie care desfida orice incercare de intelegere sau control. In momente ca acesta, fortele istoriei fac si desfac, prin mijloace si actori ce ne apar imprevizibile.

Pe de-o parte, alianta USL isi va fi trait traiul imediat cum pedelacii post-basisti se redistribuie intre PNL si PSD. Din acel moment, PNL-ul astfel intarit va vrea sa directioneze nemultumirea vadita a 70% din electorat catre PSD. Pozitiile premierului Ponta de pana acum, fatza de Basescu, neoliberalii mondializarii si scumpirile interne (chiar daca operate de PNL) inlesnesc o asemenea directionare.

Pe de alta parte, PNL-ul tot afirma ca misunea sa este sa intareasca Dreapta in Romania. Asta-l pune in contradictie clara cu Stanga, reprezentata nominal de PSD.

In fine, in conditiile in care Ponta n-a schitat macar un program de redresare, ce sa mobilizeze imaginatia, eforturile si sperantele romanilor, e clar ca nemultumirea populara va fi numai in crestere. Lipsa unui program este mai cu seama responsabilitatea prim-ministrului, o pozitie care in Romania o ocupa la momentul acesta un necopt al carui caracter nedesavarsit il face mai responsabil aranjamentelor nedemocratice decat celor multi care au votat impotriva lui Basescu.

Sper totusi ca cei din USL sa-l traga la raspundere pe Basescu si ruinatorii de care s-a inconjurat acesta 8 ani, si asta inaintea vreunei destramari. USListii trebuie sa evite greseala din trecut, comisa de atatia, de a subestima nocivitatea lui Basescu.

Cat despre revenirea lui Adrian Nastase ce sa zic, n-ar fi o surpriza. Surprinzator va fi numai felul in care o face, caci va trebui sa-si cantareasca optiunile si sa vada cum le poate spori. Acest aspect, al cresterii optiunilor sale de actiune, nu-i in totalitate la indemana mai sus numitului. De exemplu, in PSD Ponta s-a inconjurat la varf de multe nulitati ce se pot simti vulnerabile la vreun fel sau altul de revenire a lui Nastase in politica.

La momentul acesta mai trebuie spus doar ca lumea inca asteapta schimbare, desi lipseste un pol de agregare. Retineti, va rog, n-am spus nimic despre schimbarile de afara. Romania nu se schimba de capul ei decat daca...



Uncertainty

11 comentarii:

Anonim spunea...

Liderul PDL Vasile Blaga a vorbit duminică seara într-o emisiune la Realitatea TV despre ultimele evenimente din partidul său și despre atitudinea președintelui Traian Băsescu în ziua alegerilor pentru șefia PDL.

"Eu nu ştiu când s-a rupt relaţia cu Traian Băsescu, am rămas în raporturi amiabile cu domnia sa. Aseară a spus la diferenţă de câteva ore că acest partid a salvat România şi pe urmă că îi spune „Adio”. Şi noi am fost alături de domnia sa în toate bătăliile politice, inclusiv la referendumul din această vară", a comentat Blaga pe marginea declarațiilor lui Traian Băsescu de sâmbătă.

Totodată, liderul PDL apreciază că dacă Elena Udrea ar fi câştigat alegerile din PDL, Traian Băsescu nu ar fi avut această ieşire.

Pe de altă parte, Blaga spune că nu crede în dosarele lui Traian Băsescu.

"Eu nu cred că Traian Băsescu ar scoate vreodată dosare pentru susţinătorii mei. Eu nu cred în povestea asta iresponsabilă cu dosarele. Eu am fost ministru de Interne, nu ministrul Culturii. Coordonam şi eu Doi şi-un sfert şi tot felul de instituţii. Cum să fii atât de iresponsabil să faci aşa ceva. Eu nu cred în poveştile astea cu prigoană. Eu mă ştiu om corect şi ştiu că nu am făcut rău nimănui şi nici statului român", a mai spus liderul PDL.

Blaga nu "crede" nici în plecarea lui Udrea din partid.

"Eu nu cred că Elena Udrea va pleca şi m-aş bucura ca în Consiliu să se regăsească toate curentele, pentru că eu sunt preşedintele partidului, nu proprietarul lui. Vom avea patru prim-vicepreşedinţi, un secretar general, opt vicepreşedinţi regionali, mergând pe actualele regiuni de dezvoltare şi opt secretari regionali şi opt şefi de comisii. Eu sper ca Gheorghe Flutur să candideze la funcţia de secretar general. Eu îl voi susţine. (...) Când am vorbit despre un partid puternic cu ţelul de a câştiga alegerile parlamentare din 2016. Monica Macovei şi Elena Udrea trebuie să înţeleagă că e nevoie de ei în partid. Mai multă democraţie în interiorul partidului are nevoie şi de mai multă responsabilite. Nu poţi fi tu întotdeauna şi partidul în spate. Tu eşti în interiorul partidului. Nu poţi fi deopotrivă şi în partid şi împotriva lui", spune președintele PDL.

blogideologic spunea...


La anul 1907, în România era o situaţie tot ca acum. Provocată atunci de către Imperiul Austro-Ungar. Acum, de UE. Putem conchide că UE este tot un fel de Kakania, cum numea Robert Musil Imperiul Austro-Ungar ?

Anonim spunea...

Liderul PSD, premierul Victor Ponta nu consideră că acţiunile preşedintelui Traian Băsescu legate de Convenţia PDL trebuie să genereze o nouă suspendare a acestuia, adăugând că ar fi păcat ca membrii PDL să fie întrerupţi din cearta privind voturile exprimate pentru conducerea partidului, transmite Mediafax.

Întrebat la RTV dacă apreciază că ieşirea "exotică" a preşedintelui Băsescu, de sâmbătă seara, ar putea fi motiv pentru o nouă suspendare a acestuia, premierul a răspuns negativ.

"Nu. Radu Stroe e un tip extraordinar, care spune ce gândeşte, e un tip pasional. Eu sunt un tip mai pragmatic de felul meu. De ce să ne băgăm acum la treburile PDL ? Nu-i păcat să-i întrerupem, nu-i bine să-i lăsăm în continuare, încă o săptămână, două, trei, să se certe, să-şi arate cum şi-au furat voturile, să-l cheme pe domnul Daniel Morar să facă o anchetă, să meargă la Curtea Constituţională ?", a spus Ponta.

Anterior, într-o intervenţie la Antena 3 privind o eventuală suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, premierul a evitat să se exprime tranşant pentru sau împotriva acestui demers.

"Radu (Stroe, n.r.) e un tip admirabil, el spune întotdeauna ce gândeşte. Crin Antonescu şi cu mine avem obligaţia, când luăm decizii, să gândim foarte bine, să punem în balanţă tot ceea ce înseamnă... pentru că până la urmă deciziile cad pe umerii celor doi co-preşedinţi şi când vom avea o decizie într-un fel sau altul (...) Cred că trebuie să ne gândim foarte bine şi să nu ne grăbim în a lua o decizie", a susţinut Ponta, după ce a fost întrebat cum vede o eventuală procedură de suspendare.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, susţine că este inadmisibil ce a făcut preşedintele Traian Băsescu sâmbătă, legat de Convenţia PDL, el adăugând: "Trebuie să ne gândim din nou la suspendare".

Liderul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, duminică, pentru "Gândul", că "la cum arată lucrurile, se va ajunge la o nouă suspendare a preşedintelui" Băsescu, el precizând că şeful statului a încălcat Constituţia prin mesajul publicat după Convenţia PDL.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la Realitatea TV, că el sau PNL nu au iniţiat, nu iniţiează şi nu solicită declanşarea unei proceduri de suspendare a şefului statului, menţionând însă că reacţiile lui Radu Stroe şi Viorel Hrebenciuc în legătură cu Traian Băsescu sunt "sănătoase".

peromaneste spunea...

Adrian Nastase scrie la blogul sau:

"4) Mesajul de „adio” a lui Traian Băsescu este doar o nouă dovadă, foarte vizibilă, a încălcărilor repetate ale literei şi spiritului Constituţiei, Preşedintele Republicii trebuind să fie un arbitru – neutru, nu un „jucător”, un actor partizan. Din acest punct de vedere, nu este nicio surpriză. Se relevă, în acest moment de criză, lipsa staturii de om de stat a lui Traian Băsescu, care nu a avut maturitatea de a accepta o înfrângere personală, să conştientizeze faptul că epoca sa a trecut, iar dorinţa lui de a fi „baciul” dreptei din România nu face decât să ţină captivă scena politică într-o dezbatere anacronică. Desigur, pentru USL, repetatele ieşiri anticonstituţionale ale lui Traian Băsescu (vor mai urma şi altele, mai stridente!), se constituie într-o importantă provocare politică. În mod normal, după astfel de acţiuni anti-constituţionale, Traian Băsescu ar trebui suspendat şi trimis în faţa poporului. Întrebarea importantă este dacă este mai bine pentru societatea românească să fie sau nu suspendat Traian Băsescu?

Desigur, o a treia acţiune de suspendare ar avea o importantă funcţie pedagogică pentru orice tentative viitoare de încălcare a Constituţiei. Mă tem, însă, că societatea românească aşteaptă cu totul altceva de la Guvern şi Parlament.

[N.B.: Ce-l face pe Nastase sa spuna asta?]

Societatea românească a obosit după atâtea conflicte politice. Trebuie să ne gândim că o a treia suspendare ar da un semnal puternic privind „excepţionalismul” politicii din România. Or, ţara are acum nevoie de stabilitate, de acţiuni politice şi economice curajoase, nu de un nou scandal politic, de patru-cinci luni blocate. Pentru USL cea mai facilă decizie ar fi o nouă suspendare a lui Traian Băsescu, ar putea să tranşeze acum această chestiune, însă

obiectivele societăţii româneşti sunt relansarea economiei, crearea de locuri de muncă, reducerea polarizării sociale, reforma constituţională.

[N.B.: De acord, numai ca neocolonialismul acomodat de Basescu, si curand de Dreapta penelista, nu au cum sa duca la asta.]

De asemenea, trebuie să ţinem seama de faptul că acum se joacă retrasarea spaţiilor de influenţă din zona central-răsăriteană. Grecia şi Cipru au evidente probleme economice şi politice. În Bulgaria începe să fie tot mai vizibil eşecul politicilor de austeritate. România este în convalescenţă economică şi poate aluneca în incertitudine politică. La fel ca în urmă cu două decenii, ţările din Grupul Vişegrad doresc să se detaşeze de spaţiul simbolic al Balcanilor. Or, într-un asemenea context, România trebuie să dea dovadă de maturitate, să-şi calculeze bine mişcările politice şi cele în plan internaţional, pentru a evita adâncirea periferizării (geo-)politice şi economice. În mod normal, Preşedintele Republicii şi Guvernul ar trebui să acţioneze concertat în interesul naţiunii. Vedem însă că Traian Băsescu încearcă să ţină România într-un sistem cât mai amplu de condiţionalităţi externe, pentru ca guvernarea USL să nu obţină succese. Trist, dar adevărat!"

[N.B.:

1) Vestul decupleaza Sudul, din care face parte si Romania.
2) Nu stim ce s-a discutat intre Vestici si Grupul Visegrad, dar sunt tentat sa cred ca cei din urma au fost asigurati de interesul Vestului in a-i tine aproape.
3) Cazul Ungariei lipseste cu desavarsire din analiza lui Nastase. Acolo acum, ca si in Cehia lui Klaus, oameni de Dreapta si patrioti au facut ceea ce trebuia facut pentru tarile lor. Adica nici nu trebuie sa fi de Stanga sa limitezi pretul la necesitatile zilnice ale cetateanului si profiturile exportate!]

Poate ca Nastase are si motive tactice in minte, dar rolul societatii civile e sa-l ajute dintr-o pozitie principiala, nu sa-l lase in balarii.

Marcus spunea...

Asa Ceva… Chiar Ca Nu Mai Inteleg Nimic !

L-am ascultat ieri si pe Ponta si pe Antonescu si am inteles ca nu vor neam sa se lepede si sa ne scape de Satana si ca, dimpotriva sunt dispusi sa inghita orice rahat vine din partea acestuia, pe motiv ca asa li s-a ordonat de la briusel.
Or fi platit domnitorii romani tribut la Inalta Poarta si or fi trimis fecioare si coconi valahi drept zalog la Stambul, dar cand le-a venit bine un Mircea, Stefan sau Mihai tot le-au tras-o la osmanlai de si-au pierdut salvarii si dintii prin namoalele carpato-danubiene.
Ori fi fost comunistii, cum or fi fost, dar chiar in conditiile in care tancurile sovietice ne stateau in batatura, iar consilierii aceleeasi uniuni de soviete se insurubasera cat se poate de bine in habitatul mioritic, au avut sangele necesar in instalatie, mai intai prin Gheorgthiu Dej si apoi prin Nicolae Ceausescu, la inceput sa-i trimita pe rusi la casile lor, iar apoi sa ne inscrie ca factor de echilibru politic in marile carti ale tavalugului politic international.
Iata insa ca daca atata amar de vreme, chit ca am fost la intretaierea poftelor marilor imperii ale vremii, s-au gasit totusi romani cu coloana vertebrala care, indiferent de costuri, le-au aratat celor multi si tari ca “buturuga mica rastoarna carul mare”, am ajuns sa traim sub o putere majoritara de necontestat ca sustinere politica parlamentara, care este chinuita de efectele purgativului european cand vine vorba de suspendarea anticristului. Cu alte cuvinte atat Ponta cat si Antonescu (sa-mi fie scuzat limbajul licentios, dar vreau sa ma fac inteles de tot romanul cititor al acestor randuri) fac pe ei pe ei de frica noului sultanat briuselez, care prin inscaunarea cu forta a lui Uciga-l Toaca, ne-a transformat pur si simplu, in ceea ce nici puterea otomana n-a putut s-o faca atatea veacuri si anume in pasalac european.
Ponta ca Ponta, el de la inceputurile sale a jucat la doua capete mintindu-i pe alegatori ca nici usturoi n-a macat nici mana nu-i miroase dupa ce a semnat un pact inutil, dezavuabil de cel putin sapte virgula patru milioane de romani, ipocrit si impus de o putere straina, pact de coabitare cu Belzebuth, dar la explicatiile halucinante ale lui Antonescu chiar ca, asa ceva…
Aseara, intr-o interventie telefonica la Antena 3, d-l Antonescu dupa ce, intr-o maniera care s-a vrut diplomatica, dar care s-a dovedit mai stravezie decat cristalul de Bohemia, a lasat sa se inteleaga nu numai faptul ca Nosferatu a incalcat Constitutia, dar ca ultimile sale interventii in ceea ce priveste statutul cadrelor militare dovedesc clar ca Basescu este nebun de legat, ne-a spus verde in fata ca el nu este de acord cu suspendarea nebunului.
Bre, oameni buni in ce hal de tara traim daca acceptam sa fim condusi de Spitalul de Nebuni?
E bine, domnule Antonescu, e bine, eu zic ca nu e bine ?!
Cu ce va poate santaja, tine de nas sau ce mama dracului va face briusel-ul de nu ne puteti spune si noua motivele pentru care va comportati ca niste nevertebrate in relatia cu Scaraotchi?
Voi chiar nu intelegeti ca oricat va dati voi mari ca l-ati izolat pe basinel, acesta face ce vrea el si ne calca pe nervi, devenind pe zi ce trece tot mai greu de suportat si ca vorba romanului “ce-i prea mult strica”?
Daca voi nu aveti sange pentru sustinerea barbatiei si nici obraz sa va tineti de promisiunile electorale, chiar nu se gaseste in toata liota aia de parlamentari care stau pe banii nostri in scaunele cele confortabile sa propouna in Parlament suspendarea inculpatului?
Este musai nevoie de doi nevolnici politici, Ponta si Antonescu, pentru a izbavi acest neam si aceasta tara prin debarcarea uzurpatorului si incarcerarea lui imediata ori la Jilava, ori la Balaceanca?
Haideti, bre clasa politica, daca vreti puteti, Adidas Torsion, si noi va sustinem!
Asa sa ne Ajute Dumnezeu

Doru Coarna spunea...

Un procuror devine judecator la CCR? Asta dupa ce a terorizat populatia la referendumul de suspendare? Trebuie sa-i sustinem bunastarea personala 9 ani? Adica aia pe care i-a pus abuziv sa jure pe Biblie trebuie sa-i plateasca astuia 9 ani un salariu de bugetar nesimtit? Kovesi reprezinta ce anume din Romania, la Bruxelles? Asta pt numai 4 ani…

Ponta, cu ce te au la mana? Sau esti nauc? Fraierii se speriau ca s-ar putea ca PNL sa alunece spre stanga, dar vad ca tu aluneci spre PPE! Nu uita tinere, ceea ce ai primit tu ti se poate lua intr-o secunda, cu toata sustinerea oculta! Increderea celor 70%!
Daca nu-ti pasa, inscrie-te in PPE si nu-i mai tot dezamagi pe romani, nu ai dreptul asta! Nici tu si nici Antonescu! Si in general nimeni, dar la ceilalti nu am pretentii… De ce mama naibii trebuie poporul asta sa faca infarct din trei in trei zile cand va vede cat de ametiti sunteti si cat de ieftin va vindeti? Bai, daca vreti sa va faceti de cap doar in interes personal, faceti-o pe banii vostri, lasati-va de guvernare caci oricum nu aveti aplecare catre asta si deschideti-va o afacere… dar stiti ca nu sunteti in stare, nu-i asa?

Prestati sau plecati, dlor!

PS. Copii, mai iesiti voi asa frumos, ca niste zombi, la vot? Voi credeati ca Piata invinge? In Romania? Putin cinism, ce naiba!

Aya spunea...



PDL, BLAGA, UDREA, BASESCU – VULNERABILITATI, CINE, CE PIERDE ACUM SI IN VIITOR (SI O TRIMITERE LA “PETRICA SI LUPUL”)

Faptul ca Blaga a castigat alegerile in partid impiedica moartea efectiva a PDL (pe reteta PNT-CD). Posibil (nu pot estima, inca, gradul de probabilitate) Blaga va mentine PDL la un nivel suficient accederii in Parlament, in 2016 (cu un scor net inferior celui din 2012 – probabil, putin peste 5%, daca nu va aparea nefericita inspiratie de a se alia cu vreo alta formatiune cu sanse minime de reusita parlamentara, comitand greseala PNTCD din 2004; nu cred ca PDL va reusi, in 2016 sa fie o “locomotiva” capabila ca, intr-o alianta cu un alt partidulet, sa obtina scorul necesar unei aliante).

Intentia clara, pentru mine (inca din 2009, dupa prezidentiale) a lui Traian Basescu era de a ucide si ingropa (desfiinta!) PDL – asa cum a facut cu PD. Pentru asta, ar fi avut nevoie ca Elena Udrea sa castige alegerile in partid. Daca ar fi castigat Elena Udrea, PDL ar fi fost tinut artificial in viata (chiar sustinut!) doar pana la alegerile europarlamentare de anul viitor – apoi, ar fi fost efectiv desfiintat (ucis si ingropat, cum obisnuiesc sa spun).
In felul acesta, Basescu ar fi atins un dublu scop:
- ar fi facut cadou, “portocaliilor” de la Bruxelles (mai clar, PPE) un numar de europarlamentari cat sa-si plateasca (fie si la limita) datoriile fata de acestia (si parand, astfel, a fi indeplinit, fie si subevaluat, ordinele primite – pentru ca, de ceva destul de multa vreme, Basescu este doar un biet executant ingrozit, caruia, din cand in cand, “anumite grupari” ii arata “pisica”, a se citi informatiile si chiar dosarele privind implicarea lui in criminalitatea transfrontaliera);
- ar fi obtinut locul dorit, pe lista europarlamentarilor, pentru fiinta care constituie marea si singura vulnerabilitate a lui Basescu (imi repugna sa abordez un astfel de subiect, indiferent de cine este vizat – pe de alta parte, insa, de dragul adevarului nu il pot ocoli).

In opinia mea, faptul ca, pana acum – desi fusese anuntat, generic, cu surle si trambite- nu s-a auzit de “plecarea” vreunui pedelist (care sa conteze- ma refer mai ales la parlamentari) la una dintre ridicolele “miscari” si cum-se-vor-mai-fi-numind (de exemplu, formatiunea lui Neamtu), astfel incat acea constructie sa aiba falsa reprezentare parlamentara, se leaga tot de Blaga.

Aya spunea...

Iata de ce:

Dupa anuntarea rezultatelor alegerilor (si dupa prestatia lui Basescu pe Facebook- care, dincolo de ridicolul asumat, contine un ferm mesaj la distanta; a se vedea vesta de salvare pe care o purta!!!) s-a incercat fortarea mainii lui Blaga (docada: noua contestatie, tardiva, depusa de Udrea- care era, de fapt, “oferta de cadru” in care Blaga ar fi putut sa accepte sa fie inlocuit la conducerea PDL). Fortarea mainii s-a concretizat exact prin situatia deja descrisa (falsa reprezentare, in Parlament, a unor formatiuni controlate de Basescu) – practic, desfiintarea PDL prin desfiintarea reprezentarii parlamentare.

Contra-replica lui Blaga a fost punerea pe tapet a unei situatii pe care am semnalat-o intens inca din toamna 2010: crearea, cu sustinerea lui (Blaga), a unei grupari de intelectuali (legitimati, prin propriile spuse, ca fiind de dreapta – nu reiau, acum, subiectul pe care l-am detaliat la momentul respectiv, dar o pot face daca va fi nevoie).

In totala cunostinta de cauza, afirm ca unii dintre acei intelectuali sunt foarte influenti (cunosc, de exemplu, persoana care ii indica lui Blaga ce tip de discurs trebuie sa aiba, in anumite ocazii – discursul lui, la conventia PDL, era exact ceea ce trebuia in acel moment – nu conteaza ce spui, in astfel de cazuri, dar efectul, victoria; am fost tentata sa-i trimit un sms cu felicitari – acelei personae, nu lui Blaga – dar, judecand mai bine, m-am continut).

Basescu a inteles repede ca jenantele “miscari politice”, gen “Neamtu et Comp”, pe care le controleaza (si care, in plus, sunt cunoscute public ca fiind asociabile lui – deci, vulnerabile) nu au succes in confruntare cu miscarea de intelectuali influenti controlata de Blaga.
De aceea- cel putin pana acum- totul e ca la “cotele apelor Dunarii”: stationar (urmand sa scada nu-stiu-cati centimetri pentru demersul basescian).

Aya spunea...

Urmeaza subiectul pe care nu-mi place sa-l abordez- dar nu il pot ocoli:

Imi repugna orice referiri la situatiile legate de vulnerabilitatile cuiva – indiferent daca acela este prieten sau dusman –DACA (doar daca!) acelea sunt legate de familie si MAI ALES de copii.

Marea problema a lui Basescu, in acest moment (si in viitorul apropiat) este asigurarea viitorului si, mai ales, protectiei mezinei sale – care este marea sa vulberabilitate.

Personaj “harsit” in politica (si in relatia cu anumite zone ale serviciilor – y compris antedecembriste) Basescu stie foarte bine ce urmeaza dupa momentul in care nu va mai fi presedinte.
Stie foarte bine ca are probleme imense legate de “activitatea lui trasfrontaliera” (ante si postdecembrista), ca a parut a “bate palma” cu diverse grupari – si si-a incalcat cuvantul, fara exceptie – si ca ultima “grupare” care inca ii mai acorda un minimal sprijin (cu pretul unor tradari, vanzari si umilinte mari, pe care trebuie sa le indure) il va “lasa din brate”, probabil, chiar inainte de a-si incheia mandatul de presedinte. De ce? In primul rand, pentru ca acea grupare nu va mai avea forta necesara pentru a-l sustine si, tot in primul rand, pentru ca Basescu nu va mai putea acorda “un minim tain” de europarlamentari, pentru PPE, anul viitor.

Dincolo de toate acestea, insa – revenind la vulnerabilitatea lui Basescu – acesta stie foarte bine ca, in astfel de situatii, mai ales serviciile sunt cele care il fac sa “plateasca” pe cel care “a pacatuit” fata de ele (cu conditia ca acel individ este ‘asociabil cu ele”, intr-un fel sau altul- Basescu este!) PRIN copilul iubit. Invariabil!

Acel copil NU are a se teme fizic (dimpotriva, chiar se vegheaza sa nu i se intample ceva fizic) dar este hartuit social, viata ii devine un calvar.

(Cunosc foarte bine situatia si “procedurile”- asa cum cunosc foarte bine o fiinta care a trecut prin toate acestea, “platind” pentru “o anumita vina” familiala – a fost cu atat mai greu, mai cumplit, cu cat acea fiinta apartine, fara discutie, intelectualitatii.)

Pentru Basescu, unica modalitate de a incerca sa-si puna copilul iubit- mezina- sub protectie (asa cum a facut si in 2009 – cand nu avea defel certitudinea ca va mai obtine un mandat prezidential) este de a obtine, pentru ea, un nou mandat de europarlamentar, anul viitor. Desigur, e o protectie de doar cinci ani – dar, pe de alta parte, este un orizont temporal rezonabil cel putin pentru un respiro, daca nu cumva pentru o alta incercare de protectie.

In situatia actuala, este greu de “vazut” (chiar de inchipuit) in ce fel si cum ar putea Basescu sa se “caciuleasca” (pentru ca, fara indoiala, o va face) in fata lui Blaga pentru a-l determina sa-i plaseze mezina pe un loc cu sanse de a fi eligibil, pe lista de la europarlamentare. Daca ar reusi, acele grupari din servicii care abia asteapta sa-l faca pe Basescu sa asiste la haituirea sociala (un calvar!) a mezinei sale, si-ar musca pumnii.

Nu exclud, insa, urmatoarea varianta “de lucru” (care, fara indoiala, i-ar fi pusa pe seama lui Basescu – si, orice ar face acesta, nu isi va putea dovedi neimplicarea, desi sigur ar fi, in acest caz, nevinovat):

Este suficient ca, via servicii, sa fie “asmutiti” procurorii asupra lui Blaga.
In acest caz, reactia presei va fi vehementa (fara a fi nevoie de influentare via ofiterii infiltrati in mass media) – iar cel aratat cu degetul va fi, indiscutabil, Basescu. Este inutil sa detaliez de ce – si inutil sa detaliez de ce Basescu nu ar fi crezut cand s-ar dezvinovati, urland, plangand, in fata lui Blaga (ar fi, mutatis mutandis, ca in “Petrica si lupul”).

In acea situatie, orice posibila punte catre Blaga (via negocieri de orice tip sau/si caciuleli ale lui Basescu pentru a obtine un loc eligibil pe listele de europarlamentari pentru mezina sa) s-ar desfiinta, s-ar anula.

Aya spunea...

Legat de Monica Macovei:
Castigarea alegerilor (in PDL) de catre Blaga ii anuleaza, logic, orice posibilitate de a mai obtine un nou mandat de europarlamentar (care, si in cazul ei, inseamna tot o protectie pentru cinci ani).
Deconspirarea ei – si, prin ea, deconspirarea retelei de mare infractionalitate transfrontaliere care o implica – face sa fie scoasa din joc de catre “gruparile serviciilor” carora, astfel (prin deconspirare) le-a facut un imens deserviciu (ca sa nu spun altfel). Ea urmeaza sa fie facuta sa “plateasca”, exact de “ai ei” (desigur, daca nu ar fi “extrasa” temporar, printr-o fericita intamplare, de vreun sustinator occidental; dar, si in acest caz, ar fi doar o chestiune de timp).

SUSPENDAREA LUI BASESCU – O IMENSA GRESEALA!

Un ochi atent poate observa ca Basescu se comporta de parca ar “instiga” la suspendarea sa. Dar, intr-adevar, o face prin declaratii, nu prin fapte. Altfel spus, este la limita constitutionalitatii.

Prima intrebare care trebuie pusa, in astfel de situatii este “ CUI FOLOSESTE?” (pentru cazul in speta, suspendarea).
Evident, NU ar folosi USL.
Detaliez:
Nu ma voi referi la decizia CCR, ci la altceva.

Sa admitem ca Basescu este suspendat de Parlament (ceea ce e usor realizabil, data fiind majoritatea) si ca se ajunge la un nou referendum.

1.Ce s-ar intampla pana la referendum? Simplu si previzibil:

- “Greii” de (sau cei care sunt “grei inca”) la Bruxelles si care vaneaza Romania pe toate planurile (cine nu vede asta- si crede ca totul este un sir de “intamplari defavorabile” este, in cel mai bun caz, naiv) ar gasi prilejul potrivit pentru a lansa un nou sir de acuzatii (sustinute, invariabil, prin anumite publicatii occidentale- nu are rost sa le mai numesc; ce sa mai spunem de “vocea europarlamentaro- procuroristica” a Monicai Macovei) printre care “amenintarea democratiei si a statului de drept” ar fi doar una. Previzibil, Romania ar fi privata de niste fonduri – iar guvernul ar trebui sa reia niste negocieri in conditii extreme de vulnerabile (las la o parte umilinta- desi nici ea nu este de neglijat).

- Bruxelles-ul (dincolo de sustinerea acordata – pentru propriile interese ale “greilor” de acolo) va impune un “to do list” continand puncte foarte dure (inacceptabile, in mod normal) – dar, prin care va fi conditionata situatia Romaniei (nu vreau sa spun mai mult).

2. Ce s-ar intampla la referendum?

- Scarbiti si simtindu-se umiliti de faptul ca, in iulie 2012, la ordinul Bruxelles-ului – si in urma amenintarilor “greilor” de acolo – via CCR le-a fost calcata in picioare vointa democratic exprimata (sa nu uitam, au fost 7.400.000 voturi pentru demiterea lui Basescu – in condiriile unei participari la referendum a 8.500.000 de romani) romanii NU se vor mai grabi sa participle la un nou referendum (mai ales ca 2014- cand au loc, de drept, alegerile prezidentiale, iar Basescu nu mai poate candida, daca isi duce mandatul la sfarsit, nu este atat de departe).
Astfel, chiar daca s-ar inregistra, la un eventual referendum, sa spunem, 90% voturi pentru demiterea lui Basescu, acestea s-ar contabiliza, probabil, in conditiile unei participari la vot de cel mult 30%.

3. Ce s-ar intampla dupa referendum?

Un astfel de rezultat (care, inevitabil, ar fi considerat ca necontand pentru demitere) ar fi extrem de usor folosit, MAI ALES din exterior (si, mai ales de la Bruxelles) pentru a se clama “slabiciunea USL” (nu trebuie uitat ce spunea si Mao: o minciuna rostita de un milion de ori sfarseste prin a fi perceputa ca realitate – or, perceptiile, motivatiile psihologice sunt cele care determina actiile, pentru cazul de fata, ale electoratului) pe de o parte si, pe de alta parte, “forta democratiei basesciene” (ceea ce ar fi considerat, de Bruxelles, ca legitimant pentru alte actiuni anti- Romania).
In plus, nu trebuie sa fie cineva un fin cunoscator al sociologiei pentru a realiza ca, intr-o astfel de situatie, increderea in USL ar scadea dramatic. Si, asta, in conditiile in care prezidentialele aproape “bat la usa” (pentru a nu mai discuta de europarlamentare).

silvia spunea...


@ Aya, buna seara,

in general, o minciuna atrage dupa sine o alta minciuna, rostita de o mie de ori, nu sfarseste sa fie perceputa de electorat ca realitate, ci doar ca resemnare, scarba, dezgust, si Doamne fereste! recul…, ajunge in schimb sa-l rupa total de realitate pe cel care o rosteste, pe asta nu a inteles-o mao, si nici un alt dictator sau sfatuitor.

Nu stiu ce anume te-a determinat sa vii cu opiniile la vedere, si de asemenea nu stiu ce vulnerabilitati ai ca sa te asociezi odraslei presedintelui sau sa incerci sa il sensibilizezi pe AN cu acest subiect, nu vad nicio asemanare nici intr-un caz nici in celalalt. Ce stiu, cu certitudine insa este ca prezenta ebei in PE este o rusine pentru Romania, si asta nu fiindca cineva s-ar fi straduit sa rosteasca o minciuna de o mie de ori in ceea ce-o priveste ca sa ma faca pe mine electoratul sa o percep ca o realitate, ci fiindca in realitate este jalnica, ne-a aratat-o pe viu, probilitatea de a-i fi reusit atat de magistral cuiva sa schimbe realitatea asupra ei, ar fi fost ft mica, situatie similara si in cazul celeilalte mimoze de partid. Si de asemenea, mai stiu cu certititudine, ca la cateva luni dupa niste alegeri in urma carora a alianta, a iesit invingatoare, cand o tara pierduta a votat masiv impotriva pd, vii sa dai semnale despre ruperea aliantei, sa dai semnale de reorganizare, sau de lupta pe cont propriu, este curata nerozie si lipsa totala de respect pentru electoratul care te-a votat dar si pt interesul general.

ps. si mai e ceva, din toate jocurile astea de doi bani, si lupta intre grupari din institutiile statului, unde constat ca ai o anumita expertiza, exista un vesnic infrant, acum si in viitor, Romania, dar de ce v-ar pasa, atata timp cat a pierdut protejata sau pd se rupe, este atat de evident totul, nu trebuie sa fii sociolog, ci doar sa ai minte si bun simt.

Google
 

Postări populare