Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.1.13

Republică, monarhie sau tirania minorității!?

img026








Gabriela Cretu

30 DECEMBER 2012

Îmi promisesem să mă abțin; de la politică. Nu de tot! Doar câteva zile. Dar a venit din nou 30 decembrie, zi asociată de cei care au încă memorie cu ideea de republică.Sărbătoare nu mai este…

Eu sunt republicană. Consider că este cea mai bună formă de organizare a statutului dintre cele experimentate. Românii au făcut această alegere. Constituția prevede de la articolul 1 faptul că România este republică. La articolul 152 se prevede chiar că forma republicană de guvernământ se numără printre aspectele nerevizuibile ale Constituției.

Suporterii monarhiei au tot dreptul să se exprime și să-și apere credințele, chiar dacă deseori confundă respectul față de un personaj istoric cu aprecierea pentru forma de guvernământ. Numărul monarhiștilor a variat în ultimii douăzeci de ani; nu a depășit, totuși, nici în vremurile de glorie 10-15 procente.

Aceasta fiind situația din România, nu înțeleg este de ce, de o vreme, în această zi trebuie să mă simt de parcă aș fi ilegalistă. Dacă apăr republica, sar unii să mă bată!

Este dură tirania minorității! O știam ca femeie, deci parte a majorității într-o lume patriarhală. Acum, și ca republicană. Îmi trece prin cap o idee; acesta o fi fost motivul pentru care Ana Ipătescu nu mai este nume de stradă în București. :)



Catalin A spus:

Sa nu ne grabim cu concluziile, mai ales cu cele de natura juridica. In actuala Constitutie nu se permite revizuirea ei in ceea ce priveste forma de guvernamant. Dar daca poporul decide, prin referendum, abrogarea actualei Constitutii si adoptarea unei noi Constitutii care schimba forma de guvernamant in monarhie constitutionala?!.
Intr-o democratie autentica vointa populara ar trebui sa fie suverana, nu?!.

Sondaje de opinie recente, reale si corecte, vorbesc de o majoritate semnificativa in favoarea monarhiei. Spun toate acestea de dragul unui schimb de idei civilizat. Ficare este liber sa creada in ce doreste fara a face din asta un motiv de dispute si acuze personale.

Eu unul cred ca daca am fi avut mintea si am fi fost lasati, de cercurile de interese ostile Romaniei, sa trecem la monarhie din ianuarie 1990 acum Romania ar fi fost departe pe drumul modernizarii si prosperitatii.


Bibliotecaru A spus:

@ Catalin
Vreţi să enumeraţi etapele prin care se poate ajunge, în mod instituţional, la o nouă Constituţie şi monarhie constituţională?


N. Raducanu A spus:

Ce discutie inutila are loc acum in Romania! Cateva persoane, urmarind interese obscure, au lansat un apel pentru revenirea la monarhie, iar ideea a fost prinsa din zbor si este sustinuta acum, de cine? De multi din cei ce pana nu demult isi strigau devotamentul pentru presedintele Basescu. Se publica comparatii intre avantajele celor doua sisteme in diverse tari nord-atlantice (libertatea economica, dreptul de proprietate, coruptia, libertatea presei, etc.), ajungandu-se, bineinteles, la concluzia ca monarhia e superioara. Ceeace e fals, nu atat datorita tarilor luate partinitor in calcul, ci pentru ca in toate statele in care se mentine inca un rege pe tron, acesta nu are practic nici un rol in economie, in politica sau in desvoltarea umana a populatiei, atata timp cat e vorba de monarhie constitutionala. Priviti rolul pur decorativ al reginei Marei Britanii, care tine anual un discurs in fata parlamentului, discurs care si el ii este intocmit de primul ministru. Intretinerea curtii regale, este o cheltuiala, de regula considerabila, de care o republica e dispensata. Insasi personalitatea suveranului, poate rezerva surprize prin dorinta de a se amesteca in treburile statului sau prin alte capricii. Iar transmiterea ereditara a sceptrului, ocolind vointa poporului, face din monarhie un sistem prea putin democratic, ineficace si desuet in secolul XXI. Ar mai fi inca multe argumente care sa arate absurditatea ideii nastrusnice a reintoarcerii la monarhie.
Dar d-na Gabriela Cretu aminteste despre tirania minoritatii si adaoga: “Daca apar republica, sar unii sa ma bata!”. Oare se petrec asemenea confruntarii de opinii chiar si in PSD ? Daca este asa, daca sunt social-democrati ce cred in experimentul monarhiei si incearca sa-si impuna vointa, atunci stanga e cu adevarat pierduta.


Dinica peromaneste A spus:

Mai intai, La multi ani!

Dupa aceea, sunt de acord cu N. Raducanu, mai ales cand scrie: “Cateva persoane, urmarind interese obscure, au lansat un apel pentru revenirea la monarhie, iar ideea a fost prinsa din zbor si este sustinuta acum, de cine? De multi din cei ce pana nu demult isi strigau devotamentul pentru presedintele Basescu. ”

Finalmente, persoana fostului rege nu-mi inspira ceva in sensul unei solutii, iar tatal acestuia era un Ba’secu cu carte doar ca mult mai greu de dat jos…


ggiggi A spus:

Sigur ca nu este de suportat tirania minoritatii, in schimb este preferabila tampenia majoritatii.
Faptul ca 80-90 % dintre “aligatori” vrea ripublica nu inseamna ca neaparat au dreptate.
Republica ramane pe veci asociata socialismului/comunismului.
Si ce sa zica nea’ Nae ? Iera mai bini pi vreamea lu raposatu, avea toti de munca !
Stim cu totii ca NU. Da ne placi sa ne facem ca nu stim.
Pentru ca da bine la “majoritate”


Iceflame A spus:

Trebuie sa fie tare usor a spune “cateva persoane, urmarind interese obscure, au lansat un apel pentru revenirea la monarhie”…

Care persoane?

Care interese obscure?

La fel de usor este sa afirmi, referindu-te la forma de guvernamant din Romania ca “Romanii au facut aceasta alegere” pentru ca apoi sa iti intaresti afirmatia cu fraza “Constituția prevede de la articolul 1 faptul că România este republică. La articolul 152 se prevede chiar că forma republicană de guvernământ se numără printre aspectele nerevizuibile ale Constituției.”

Oare?

Chiar au facut romanii aceasta alegere?

Iata o scurta relatare a modului in care romanii au “ales” republica;

Marți 30 decembrie, Petru Groza vine la întîlnire însoţit de Gheorghe Gheorghiu Dej, şeful PCR, care nu fusese anunţat. Regele e însoţit de mama sa, Elena. Petru Groza are un pistol la el. Se teme să nu fie arestat, ca şi Ion Antonescu. Știe ca regele e curajos. Conversatia are loc în salonul apartamentului ocupat de rege. Groza începe debitînd obişnuitele lui glume vulgare. Apoi intră în subiect: “Am venit să vorbim despre o problemă de familie. Am dori deci să discutăm despre un divorţ prin înţelegere.” Regele Mihai replică : ”Despre ce fel de divorţ e vorba ?“ Petru Groza spune că ţara a hotărît să îşi schimbe politica, şi monarhia este un obstacol în calea progresului ţării. Cînd termină de vorbit, scoate o hîrtie din buzunar pe care e scrisă declaraţia de abdicare pregătită dinainte. Regele Mihai o citeşte şi spune că numai o consultare a poporului poate să schimbe forma de guvernămînt. Petru Groza spune: “ Nu este timp pentru a organiza un referendum.“ El ştie perfect că un referendum ar da o majoritate covîrşitoare în favoarea monarhiei. Regina Elena intervine pentru a spune că datoria regelui Mihai este de a sta în mijlocul poporului său. Replică lui Petru Groza : “ Datoria este să plecaţi.” Si spune în continuare ” Ţara a fost învăţată să vă iubească. De acum o s-o învăţăm să ne iubească pe noi.”

Regele Mihai se retrage într-o încăpere alăturată pentru a citi mai atent documentul. Retras aici, Mihai vorbeşte cu mareşalul palatului Negel şi secretarul lui particular Mircea Ioaniţiu. Așa află că firele telefonice au fost tăiate, că palatul este înconjurat de trupe fidele comuniştilor iar garda palatului a fost înlăturată. În apropiere coloane de blindate sunt gata să intervină. Revine în salon pentru a cere explicații în legătura cu aceste pregătiri militare. Petru Groza răspunde că e mai bine să semneze abdicarea. Dacă nu o face 1000 de studenţi arestaţi vor fi executați. În faţa acestei ameninţări, regele se resemnează și semnează documentul.”Viaţa lor fusese pusă în mîinile mele, nu puteam să-mi iau o asemenea răspundere faţă de ţară… Ştiam că pentru a se menţine la putere, atît el cît şi ceilalţi colaboratori ai Moscovei nu se vor da înapoi de la nimic, nici chiar de la omorîrea acelor tineri, vinovaţi de-a fi înţeles că susţinerea Coroanei este singura cale de evitare a pericolului roşu. Nu era ieşire. Am uitat pînă şi de faptul că sînt înconjurat.” * Totul a durat cam 100 de minute. Regele a semnat actul de abdicare.

“ Prin Graţia lui Dumnezeu şi voinţă naţională Rege al României

La toti de faţă şi viitori sănătate !

In viata statului roman s-au produs în ultimii ani adînci prefaceri politice, economice şi sociale, care au creat noi raporturi între principalii factori ai vieţii de stat. Aceste raporturi nu mai corespund astăzi condiţiunilor stabilite de pactul fundamental - Constitutia ţării – ele cerînd o grabnică şi fundamentală schimbare. In faţa acestei situaţiuni, în deplină înţelegere cu factorii de răspundere ai ţării, conştient de răspunderea ce-mi revine, consider că instituţia monarhică nu mai corespunde actualelor condiţiuni ale vieţii ale vieţii noastre de stat, ea reprezentînd o piedică serioasă în calea dezvoltării României.
In consecinţă, pe deplin conştient de importanţa actului ce fac în interesul poporului român

ABDIC

Pentru mine şi pentru urmaşii mei la tron, renunţînd pentru mine şi pentru ei la toate
prerogativele ce le-am exercitat ca rege al României. Las poporului roman libertatea de a-şi alege libertatea de a-şi alege noua formă de stat.

Mihai R. dat la Bucuresti astazi 30 decembrie 1947”

Daca acestea sunt minciuni, atunci minciuni v-am spus si eu.
Nenorocirea mare pentru fostii activisti utc si pcr consta in aceea ca Regele Mihai inca traieste. Si nu cred ca exista in aceasta tara cineva care sa il contrazica…


Dinica peromaneste A spus:

…mai re(ga)listilor, cum i se cere unui soldat sa moara pentru a(-si) apara tara, unui rege i s-ar cere cu atat mai mult. Ce tot o dam cu vrajeala d’asta ieftina, asta cand un gigioaca nu da cu rahat pe garduri, despre regele lu peshte?

Stiti/va amintiti ce spunea cetateanul Mihai la REL pana in 1990? N-avea nevoie de nimic, familia europeana ne astepta in civilizatie si alte dume d’astea. Cand a venit in Romania, fetele-i nu stiau nici macar limba romana.

Cat despre alegerea romanilor, niciun rege n-a fost ales! Macar bulgaru a candidat pe liste… Sa intre Mihai pe liste si poporul va spune ce si cum.

Suntem in rahat? Cu siguranta, insa asta era si pe vremea lui Caril II, iar cei care cred sincer ca monarhia ar rezolva ceva dau dovada de o cunoastere mai degraba partiala a istoriei si realitatilor politice. Adica pot fi oameni buni, dar au lipsuri. Numai ca atunci cand se incapataneaza cu agit-propul monarhist devin un pic stridenti…

Bafta!


Iceflame A spus:

@ Dinica
Mi-ar placea sa mentinem un ton civilizat si sa ne expunem ideile de o maniera decenta.
Mistourile ieftine de obor nu ajuta pe nimeni, dimpotriva…
Trebuie sa va dau dreptate atunci cand afirmati ca “tatal acestuia (Regelui Mihai)era un Ba’secu cu carte doar ca mult mai greu de dat jos…”
In privinta revenirii tarii la monarhie, greu de crezut; momentul prielnic a trecut.
Iliescu si slugile Moscovei au avut grija de asta…
Pe de alta parte, respectul pentru adevar si pentru persoanele care prin faptele lor au scris istoria acestui neam in vremuri de restriste, nu ar trebui sa aiba de suferit din cauza incrancenarii unora sau a altora. Va urez un an nou fericit, dumneavoastra si celorlalti comentatori de pe blog.



Dinica peromaneste A spus:

Iceflame, de acord despre ton; numai ca era reactie la:

“Sigur ca nu este de suportat tirania minoritatii, in schimb este preferabila tampenia majoritatii.
Faptul ca 80-90 % dintre “aligatori” vrea ripublica nu inseamna ca neaparat au dreptate.
Republica ramane pe veci asociata socialismului/comunismului.”

Rolul lui Iliescu nu ne va fi cunoscut pe de-a intregul pentru ceva timp. A-l cataloga ‘omul Moscovei’ nu-i decat un expedient care nu tine loc de argument. Uita-te, te rog, pe episoadele de la blogul lui Nastase despre incercarile Romaniei de a intra in gratiile celor mari. Jocurile erau facute. S-au refacut, dupa cum am speculat, dupa 9/11 cand Bush II a trebuie ca a reconsiderat niste parametri ai jocului…

Altfel, numai de bine facatorilor de bine!



Iceflame A spus:

@ Dinica
De generalul Militaru, va amintiti?
Dar de episodul cu asasinarea oamenilor din USLA?
Daca nici Militaru nu era omul Moscovei, atunci cine era?
E drept ca Iliescu l-a dat jos dupa ce tot el il numise, insa raul fusese deja facut…
Despre episodul rusinos cu fugarirea Regelui, va amintiti?
Ne fac cinste noua ca popor, acele “intamplari” ?
bineinteles ca dupa ce cartile au fost facute in legatura cu forma de guvernamant a tarii, dupa ce s-a spoit situatia cu ceva aparente democratice, a avut loc si reconcilierea lui Iliescu cu familia regala.
Insa, din nou, raul fusese facut, republica “reconfirmata” iar lingaii lui Ceasca din esaloanele 2 si 3 instalati la carma institutiilor principale ale statului. De aici putem trage concluzia ca nu averea familiei regale a fost problema ci teama kominternistilor de a scapa din maini situatia…
O eventuala revenire a Romaniei la o democratie adevarata, fara manipulari mai mult sau mai putin fatise, le dadea fiori pe sira spinarii fostilor lingai ai lui ceasca si ai sistemului.


gabicretu (author) A spus:

@Sunteti seriosi sau va prefaceti?!
Despre ce vorbim aici?! Ce legătura este între forma de organizare a statului si ruși, Militaru, Iliescu, etc.

1. Între 30 Decembrie 1947 si ziua de astăzi au fost elaborate si votate niște constitutii. Nu va amintiti?! S-a ales! Istoria nu e un lucru care ni s-a întâmplat, fără participarea noastră. In 1990 si in 2003 eram pe lume cu toții.

2. Identificarea succesului sau esecului unei societati cu cel considerat sef al statului nu arată decat dorul de dictatura si conducator-salvator. In plus, este un argument foarte slab. Oricine poate răspunde ca lumea este condusă de niște republici (sic!)

3. Așa cum știți din repetatele mele declarații de credință, pentru mine democratia este forma ce mai puțin rea de regim politic. Rămân la ideea mea. Putem conversa plecand de aici.



Iceflame A spus:

Seriosi? Da’ de unde!

Ne prefacem…

Cu adevarat serioase sunt acele persoane care sustin ca, intre Iliescu, Militaru, Rusia, calupurile de manipulare servite romanilor de TVR incepand cu decembrie 1989 si forma de guvernamant de astazi a Romaniei nu exista nici o legatura.
Nu am nimic impotriva republicii si nu spun ca aceasta nu ar fi forma de guvernamant potrivita pentru un popor sau altul.
Nu pot fi insa deloc de acord cu aceia care au tupeul si nerusinarea de a sustine ca actul de la 30 decembrie 1947 a fost o alegere a poporului roman si nu o samavolnicie infaptuita sub presiunea trupelor sovietice, de ocupatie…
Este adevarat ca intre 1990 si 2003 eram pe lume cu totii.
In spatele cortinei insa au fost, mereu, doar cativa…


ggiggi A spus:

Dna.Gabi,
Ma pisca clapele…… grrrrr
Cum ce legatura au rusii cu forma de guvernare/organizare statala ?????
Pai nu rusii au impus republica ??? Mortii mamii lor de……..
Pana sa vina alde’ “davai ceas, davai palton” romanii din mosi stramosi au fost monarhisti.
Nici macar revolutiile europene nu au reusit sa schimbe nimic - cu toata francofonia noastra.

1. Votate constitutii ? daca n-ar fi de plans as rade cu lacrimi.
Pai totul a fost O DICTATURA , clar nu ? Ce sens are sa vorbim de voturi ??
Eu inteleg ca iubiti socialismul/comunismul , dar va rog …. pardon
2. Dumneavoastra uitati, cu buna stiinta, ca rolul masculului ALFA a fost si ramane definitoriu pentru specie. Inainte de orice altceva este instinctul de conservare. Pana si eforturile dumneavoastra sunt o consecinta/supunere a existentei acestui instinct. Chiar daca va place( mult) sa-i dati nuante cerebrale/intelectuale.
3. Democratia - aici depinde de definitie/concept - poate fi cea mai putin rea. Sunt de acord.
Dar….. exista o problema : cum pot fi convinsi/constransi oamenii sa raspecte regulile necesare pentru o buna functionare a unui sistem democratic. Adica etica …. si aici bagam degetul in rana.

Romanii actuali nu sunt dispusi ( fiziologic aproape ) sa aiba un comportament etic.
Ma opresc, am vrut si am fost destul de … eufemistic
Sa auzim numai de bine,



Dinica peromaneste A spus:

1) Militaru, USLAsii jertfiti, si multe altele au fost altceva–intr-adevar, par a fi fost mana KGBista;
2) Evolutia lui Iliescu n-a fost monocroma. L-am urat pe acest om, dupa care mi-a devenit indiferent, dupa care am inceput sa fiu de acord cu niste pozitii ale sale–in fond, am evoluat cu toti;
3) La 30 dec 1947, unui om investit de Romania cu toate cele, i-a fost mai usor sa abdice decat sa riste ceva printr-o opozitie la nedreptate. Zarurile au fost aruncate, cetateanul Mihai a avut si el mana pe zaruri. De la oameni cu pozitii mult mai joase cerem mult mai mult. De ce nu si de la un rege pe tron?
4) I-a anuntat regele Mihai pe cetateni ca Iuliu Maniu si altii ca avea de gand sa abdice? Cand o sa aflam care au fost exact detaliile acelei abdicari, de ce trebuie sa inventam istorie pe bloguri? Cetateanul Mihai are vreo problema cu memoriile/arhivele? EU am o problema cu lipsa lor/a accesului la ele si cu cei care confabuleaza pseudo-istoric (pro/anti-monarhisti, deopotriva).
5) Chiar daca Republica dela 1947 a fost nascuta printr-un act pe care unii il disputa, ce putem face? E ca si cum n-ai da dreptul la viatza copilului nascut din viol. Copilul in cauza de fatza e istoria noastra, a tuturor celor traitori in Romania pana in 1990.
6) “democratia este forma ce mai puțin rea de regim politic” democratia n-a fost inventata in ultimele secole, se stia de ea din antichitate. Istoria ne-a aratat altfel decat concluzia nescriasa a postulatului democratiei de mai sus. Ne place democratia in masura in care ne putem realiza; daca vrem sa luam democratia ca valoare axiomatica voi raspunde ca… istoria nu precizeaza.



Iceflame A spus:

@ Dinica

Mi-a placut asta

“Chiar daca Republica dela 1947 a fost nascuta printr-un act pe care unii il disputa, ce putem face? E ca si cum n-ai da dreptul la viatza copilului nascut din viol”

Chiar asta e republica noastra - un copil nascut din viol!


Dinica peromaneste A spus:

“Pai nu rusii au impus republica ???”

Rusii erau intelesi cu invingatorii vorbitori de engleza, n-au impus nimic de capul lor. Dupa cum si ce-a urmat dupa 1990 trebuie ca a fost telecomandat. Da, pe romanii de rand nu i-a intrebat nimeni ce si cum atunci cand a fost vorba de ceva f. important, dar pe cine, unde si cand au intrebat?

Un rege s-a dovedit un zero cand a fost vorba de astfel de intelegeri, dupa cum si voturile palestinienilor ocupati sau ale romanilor la referendumul din vara n-au contat.

Vedeti cum e asta cu democratia? prin parafraza cu Ghandi si/sau Hanns Johst:

1) ar fi o idee buna
2) cand aud de ea imi vine sa scot pistolul.

Va salut, democratic!


Dinica peromaneste A spus:

“Chiar asta e republica noastra - un copil nascut din viol!”

Care nu-i?!


Make Monarchy History














































9 comentarii:

Bibliotecaru spunea...

Aţi observat însă că nimeni nu răspunde la întrebarea simplă... cum se poate ajunge de la republică la monarhie?

M-aş fi aşteptat ca atunci când cineva susţine o schimbare să ştie foarte bine ce trebuie făcut pentru această schimbare.

peromaneste spunea...

Multumesc deosebit pentru vizita si comentariu.

Raspunsul la o astfel de intrebare n-are cum sa vina pentru ca ar releva procedeul de instalare al tiraniei minoritatii regaliste de care pomeneste Gabi Cretu in titlul sau. Un regalist l-ar numi RESTAURATIE, restul l-ar numi lovitura de stat.

Acum cred ca multi dintre regalisti sunt oameni onesti care nu si-au dus gandurile pana la capat si au capitulat in fatza seriei de lideri post-decembristi, unul mai cu lipsuri decat altul. Iau asta ca pe un strigat desperat sau de deznadejde cel putin. Nerealist in acelasi timp.

Bibliotecaru spunea...

@ peromaneste

Stimate domn,
Departe de mine gândul că "regaliştii" nu au bune intenţii, chestiunea este că în democraţie voinţa politică a statului trebuie să fie aceiaşi cu voinţa politică a poporului.

Monarhia conservă un drept divin al unei familii de a stăpâni peste un popor (teritoriu). Acest concept nu funcţionează decât într-un sistem nobiliar de posesie a teritoriului de tip feudal. În cazul unei monarhii constituţionale, instituţia regelui este plătită cu bani grei pentru a nu face nimic altceva instituţional decât festivism.

Să spunem că monarhia revine, se restaurează cum spuneţi, şi vine ca rege cel mai bun rege din istoria lumii... El nu va avea nici o putere concretă, nu poate influenţa cu nimic legislativul şi executivul... cu atât mai mult puterea judecătorească. La ce ne-ar folosi cel mai bun rege din lume? Desigur, veţi spune poate că acest rege ar trebui să aibă mai multă putere... dar atunci ar fi dictatură şi nu democraţie.

Răspunsul la întrebarea mea conţine în el, oricare ar fi forma de restauraţie, cum spuneţi domnia voastră, un procent popular semnificativ care doreşte această schimbare, respectiv 70% sau 80%... chiar mai mult. Gândiţi-vă că avem 70% cetăţeni care nu-l mai vor pe Traian Băsescu şi poporul nu-l poate îndepărta fără să dea buzna peste el, pentru a reinstaura monarhia este nevoie deci de un procent mult mai mare.

Oricât de bine am presupune că ar fi României cu întoarcerea la monarhie (eu recunosc că am mari rezerve că ar fi mai bine), discuţiile despre monarhie nu reprezintă altceva un loby la picior de lemn făcut de nişte oameni care se visează a constitui o viitoare oligarhie.

peromaneste spunea...

Restauratia asta mai are un defect, este ca si cum am da timpul inapoi la momentul ales precis de minoritatea regalista.

Atrag insa atentia, concetatenii nostri regalisti nu-s numai profitori in asteptare, dupa cum nu-s numai dezamagiti sinceri cu presidentiada ultimilor 23 de ani. Insa mi-e oarecum clar, cand nu-s neispraviti sunt mai degraba mici oligarhi in asteptare.

pe concret, ce sa fac cu un tip slab dintr-o familie ale carei rezultate pe tron au fost si de un fel si de un altul? Cu un presedinte trebuie sa astepti cel mult 8/10 ani, desi daca se muta accentul pe o republica parlamentara, asteptarea nu mai e asa grea.

Cu egal respect, Dp

Bibliotecaru spunea...

Da, şi asta poate fi o problemă.

Bibliotecaru spunea...

Eu am o propunere care să ne ajute cu cei 8/10 ani. O lege penală care să condamne o încălcare a jurământului depus la preluarea mandatului. Cum cea mai mare parte a celor din organigrama statului depun acest jurământ, am reuşi să ne apărăm de cei care se folosesc de prerogativele postului ca să-şi încalce jurământului. De exemplu, dacă avem un astfel de cetăţean care depune un jurământ că nu va încălca legea şi va încălca legea... este normal ca pe lângă încălcarea legii să plătească şi pentru încălcarea jurământului.

De asemenea susţin şi o lege a Preşedintelui României unde se poate stipula exact ce are voie şi ce nu are voie să facă preşedintele. Până la urmă instituţiile statului sunt dimensionate de către Parlament, nu trebuie să se ajungă ca preşedintele sau CCR să dimensioneze atribuţiile preşedintelui (sau a celorlalţi din statul român).

peromaneste spunea...

Dupa vara trecuta cine n-ar sustine asemenea legii, in principiu? Problema, cumva ca si la restauratie, este in detalii. Oricum, o republic parlamentara e mai democratica decat una prezidentiala. problema poate sa se transforme in timp in: Cat de multa democratie poate suporta un stat?

Ma rog, acum sa-l rezolvam pe Ba'secu si clonele sale din viitor, dupa care vom vedea ce si cum.

Bibliotecaru spunea...

Păi da, dar dacă toţi politicienii României spun că România este o republică semi-prezidenţială, asta nu schimbă faptul că România este de fapt o republică parlamentară (adică Parlamentul votează premierul). În Franţa, după care se iau toţi, Preşedintele numeşte premierul (şi îi dă şi programul de guvernare) iar parlamentul poate, cel mult, să-l dea jos. E cu totul altă situaţie.

peromaneste spunea...

Cui ii mai pasa de ce spun politicienii cand ghidonarea lor ne/anti-populara e atat de evidenta?!

Ideea este ca politicienii, ca toti romanii cu putine exceptii, trebuie sa inteleaga ca cel mai bine le e in Romania, in termeni relativi si in termeni absoluti, deopotriva. Din momentul acela devin patrioti, iar restul devine detaliu.

Deocamdata sunt jalnici fripturisti/exhibitionisti, din nou cu exceptiile de rigoare.

Recolta asta de tineri politicieni de acum sa invete din lectiile lui Adrian Nastase inainte sa se arunce ca proasta'n gardul regionalizarii!

Google
 

Postări populare