Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

1.8.12

scrisoare deschisa catre ardeleanu

Ghita Bizonu'


...iobagiones glebae adstrictis este definitia majoritatii romanilor ardeleni. Iar pretentiile lor de superioritate (“civilizatia”, “europenitatea”, orasele, universitatea de la Sluj) care cica ar justifica sa ocupe posturi de conducere se arata a fi fumuri de slugi hoate si mincinoase (in orasele invocate ardelenii romani nu erau primiti… cel mult ca slugi si in timpu zilei!).

Ma rog istoria a fost aspra cu voi … cu toate defectele sunteti “ai mei” (si m-ati costat un tezaur si cam o cifra imensa de morti!) insa ar fi cazul sa va priviti mai indeaproape (coruptia cel putin la fel de mare, cutitarelile care fac celebru Ardealul si nu ma refer doar la moroseni sau oseni, xenofobia cretina [tot omu din alt sat este "strain", "viitura"] si mai ales josnica slugarnicie... ca noi cel putin ne laudam cu victoriile impotriva turcilor nu cu supunerea fata de ei) si sa incercati sa va dezbarati de pretinsa superioritate inexistenta si sa intelegti ca suntem cu totii romani mai mult sau mai putin onesti.

Ma rog ar mai ramane prostia cea temeinica, dar aici nu avem ce face .. e genetica (adica sa votezi contra lui Nastase ca a facut contract cu Bechtel sa va traga autostrada , sa votezi pe Basescu care promite sa nu o faca, sa injuri “miticii” ca au oprit autostrada – cand in fruntea guvernului este aceasta chintesenta esentiala a Ardealului pre numele ei Umil Boc fost primar al orasului Sluj – si apoi sa realegi ca primar pe acel emil dobiBoc si in final sa sezi acasa ca sa nu cada ala care a oprit autostrada si in acelasi timp sa doresti sa ai autostrada… si sa nu fii cretin congenital cu bale la gura incapabil sa zica altceva decat papa si caca, ba sa mai ai si o diploma universitara ei bine asta inseamna sa fii ardelean!!!!). Insa ptr asta ar mai fi un paleativ – renuntarea la fudulie (si sa intelegi ca bancuri cu ardeleni e o moda... la inceput Caragiale cu misticismele , au fost bancuri cu moldoveni, prin 60-66 erau bancuri cu olteni – si cei care ziceau cele mai multe erau oltenii insisi! si bancurile sunt un bun tratatment al fuduliei)


Adrian B.

@Ghita Bizonu

Nu ma regasesc DELOC in eseul dumneavoastra ! Oricum , este un subiect delicat despre care putem vorbi foarte mult si care genereaza foarte multe pareri ! Pe perioada studentiei si dupa aceea am avut (si am !)foarte multi amici si prieteni din toate zonele tarii ! Si pot spune cu certitudine ca exista diferente foarte mari intre cetatenii aceleiasi tari , dar din zone folclorice diferite !
Eu sunt foarte suparat pe romanii din Ardeal pentru ca sunt indolenti si usor de manipulat . Cat priveste pe unguri , am sa va spun o vorba care circula in zona mea : Un ungur bun este un ungur mort !

Ghita Bizonu'
@Adrian B.

imi pare cu regret ptr voi dar iobagiones glebae adscripti e din Codexul lui Werbőczy …. Imi pare rau ptr voi da in Sibiul sec XVIII “walachii” nu aveau voie decat in timpu zilei, cu treburi si obligatoriu cu capul descoperit.
Imi pare rau ptr voi insa eu am mai citit si pe Goga.

Si as completa : eu beau si braga cand gasesc.. imi place musacaua, sarmalele mai putin, saraigliiile , “trag” tiutiun cam un turc insa asta nu ma face filoturc. Este adevarat ca fanariHotii au domnit pe aici da nu le ridic ode ca ne-ar fi civilizat… ci ii injur ca ne-au furat
Daca intelegeti diferenta.
Daca nu va recomand lectura lu Sabin Gherman si a altora (mai aparuse pe aici un ardelean care se mandrea ca capitalele lui is Buda si Beciu….stiti voi Buda aia unde un oltean a arborat opinca !!! )




blogideologic

Tripartitele lui Verboczy / Nobilimea maghiară a practicat o reprimare de infinită cruzime a „naţiunii inexistente” (adică românii) la mişcările din anii 1437-1438 (dar a trecut la reprimare numai după ce murise împăratul Sigismund de Luxembourg*, ca să înţelegem bine cât de laşă era nobilimea maghiară!), şi la mişcarea din anul 1514. Juristul István Werbőczy (1465 – 1541) a verbalizat pe latineşte acest comportament barbar al nobilimii maghiare într-un text sacralizat de unguri (chiar şi de către cei de acum !), text chemat „Opus tripartitum juris consuetudinarii inclyti regni hungariae” tipărit la anul 1517. Sau „tripartitele lui verboczy”, cum îi spun românii actului acela, în total dispreţ. Cu tripartitele lui verboczy în aplicare, era absolut normal ca oricare coeziune militară să se destrame de la sine. Dar istoriografii unguri îi blamează acum pe evrei, iar nu cruzimea tripartitelor lui verboczy, pentru înfrângerea uriaşă, totală, suferită de Ungaria în bătălia de la Mohaci din anul 1526. Apoi, veniţi la putere în anul 1867 prin Ausgleich, ungurii vor reuşi performanţa ca datorită înapoierii lor medievale (în speţă, credinţa lor absolută în Tripartitele lui Verboczy!) să distrugă în aproximativ 50 de ani multisecularul imperiu habsburgic. Juriştii maghiari vor adopta Codul Civil Roman abia cu un veac în urma românilor. A fost nevoie de intervenţia salutară a trupelor sovietice în „Ungaria revoltată” a văleatului 1956 pentru ca „revoluţionarii unguri” să renunţe la Tripartitele lui Verboczy şi să adopte Codul Civil Roman. Această întârziere seculară demonstrează înapoierea juridică a ungurilor. Credinţa vie în „tripartitele lui verboczy” explică antisemitismul şi şovinismul tipic de Ev Mediu care înfloresc azi în „regatul” Ungaria condus de prim-ministrul extremist Viktor Orban./ *Sigismund de Luxembourg a fost un creştin ortodox influenţat de Sfântul Nicodim de la Tismana, pe care îl respecta infinit.



centru

@Blogideologic ,rasismul anti-romanesc s-a manifestat cu aceeasi virulenta din timpul lui Verboczi mult mai aproape de noi , in anii 1940 ! In satul tatalui meu , cedat dupa Diktatul de la Viena ( ungurii numesc zona Calata – e si zona lui Boc ! – Kalatoszeg si ei cred sincer ca este un paradis unic al culturii maghiare – de fapt sunt 11 sate maghiare la 54 romanesti ) , au fost aduse educatoare din Ungaria si cursuri special infiintate de dansuri – cultura maghiara in scoli unde – lucru extraordinar pentru epoca – copiii aveau dreptul la o masa ! – tatii erau cu totii incorporati pe front , de veniturile acelei populatii agrare atunci ce sa mai vorbim – masa data copiilor era un lucru fenomenal . Inutil sa adaug ca erau exclusi de la acele cursuri si acea masa copiii romani care se uitau culcati in drum , privind pe sub poarta , la privilegiati … copii de 5 – 7 ani …



Da click aici ca sa vezi totul! VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna la facebook peromaneste

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare