Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

11.12.11

ras-crucea timpului nostru


Gabriela Cretu pune urmatoarea problema:  

”Regula de aur” și Constituția

11 DECEMBER 2011
Nu înțeleg un lucru. De ce trebuie modificată Constituția pentru a se include ”regula de aur” bugetară la care au subscris șefii de state și de guverne din zona euro și alți benevoli la ultimul Summit?! Nu văd decât două răspunsuri posibile:
1. Nu există nicio bază legală în tratate pentru ca decizii de asemenea importanță să fie adoptate de Consiliul European, care, deși instituționalizat prin Tratatul de la Lisabona, are atribuții limitate; cu atât mai puțin Summit-ul zonei euro are asemenea legitimitate. Lucrul este știut și recunoscut; la noi, nu se comentează…
2. Există câteva state membre (UK, cu siguranță) care s-ar opune oricum adoptării  unei reglementări în acest sens astfel încât deciziile luate la Summit-ul euro nu vor fi niciodată ”literă de lege europeană”; drept urmare, Art. 148, aliniatul 2, care stabilește prioritatea legislației europene cu caracter obligatoriu asupra celei naționale, nu ar fi în cauză.
Mai există și explicația extremă că se dorește  extinderea  controlului asupra statelor chiar și în situația limită în care Uniunea Europeană ar intra în implozie, din diverse motive și interese, și legislația europeană ar fi abrogată… Dați-mi alte explicații!
Dinica peromaneste raspunde:
1) In momentul in care s-a stabilit Zona Euro, statele au acceptat si conditiile legate de deficit (3% si 60%, respectiv). Pe de-o parte, chiar Franta si Germania au violat una sau amandoua dintre aceste reguli, pe de alta, Grecii le-au violat asa tare ca pruncul euro era sa se duca. Ideea este ca politicienii vor face totul (citeste, mitui masele) pentru a ajunge la putere–si asta e stiuta cel putin din antichitatea romana. Se creaza prin aceasta ‘regula de aur’ in contitutii o piedica in calea unor astefel de abuzuri.
2) Franco-Germania vrea sa dea tonul european.
3) Curtile constitutionale din fiecare stat, daca nu parlamentele, pot inca sa spuna NU.
4) Marea Britanie ar face bine sa-si defineasca partida. Sa se intrebe unul: De cate ori au jucat britanicii pentru Europa din momentul in care au intrat in structurile comunitare? Virtutea britanicilor este ca au castigat Razboiul II. Pacatul intretinut de ei este specula financiara, care pana una alta ne-a adus unde suntem acum, pe toti, in numele si pentru beneficiul minoritatilor financiare din Londra, NYC. Daca germanii ar fi trecut cu vederea acest pacat si n-ar fi cerut taxarea speculei financiare, britanicii ar fi mers mai departe–problema este ca fara acest sector, economia britanica ar pierde cateva zeci de procente bune.
5) Romania dupa 1989 a mers ca un somnambul–catre fetele morgana NATO si UE. S-a irosit deja o jumate de generatie. Iau intrebarea ta, Gabriela, ca insemnand: Pana cand? Incerc sa raspund: Pana cand gandim cu mintile noastre si stim ce facem si de ce.
6) De fapt, tot ce discutam aici este in subsidiarul ideii ca de ceva timp, controlul se face prin banci. Aici este ras-crucea timpului nostru. Ultima data cand s-a pus aceasta problema la nivel intercontinental, ’solutia’ a fost un razboi mondial.




Da click aici ca sa vezi totul! VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare