Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

28.1.06

Basescu surprinde prin a nu mai surprinde



Va prezentam doar cateva din răspunsurile preşedintelui Băsescu la întrebările adresate în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, 25 ianuarie 2006, de la Strasbourg. Comentariile promaneste sunt intercalate:


Janusz BARGIEŁ (Polonia): România vrea să adere la Uniunea Europeană. L-am întrebat ieri pe primul ministru al Bulgariei, acum aş vrea să vă adresez dvs. aceeaşi întrebare. Constituţia europeană este moartă sau, ce credeţi, poate ea să fie resuscitată?

Traian BÃSESCU: Ei bine, România într-adevăr sprijină o Europă unită şi noi vom fi confruntaţi cu efectele acestui proces de globalizare. Nici o ţară din Europa nu poate să facă faţă acestor efecte ale globalizării, dacă noi ne gândim ca UE să rămână o simpla piaţă. România va sprijini şi sprijină Tratatul constituţional şi de îndată ce va deveni membru al UE, aşa cum am decis împreună cu Comisia Europeană, în 2007, România va sprijini puternic ratificarea acestui Tratat constituţional. Noi considerăm că fără acest Tratat, fără Constituţie, Europa este condamnata sa ramana o simplă piaţă, iar noi toţi nu vom putea să avem o politică externă comună, nu putem să ne apărăm, nu putem să-i apărăm pe cetăţenii noştri de efectele globalizării. Un singur cuvânt aş vrea să adaug, şi anume că Europa unită, cu un Tratat constitutional, va putea să fie partea care conduce acest proces de globalizare. Dacă nu suntem uniţi de acest Tratat constituţional, vom fi undeva pe partea celor care doar primesc efectele globalizării şi nu care le poate influenţa. De aceea, România sprijină acest Tratat constituţional.

peromaneste: S-a facut, nu de putine ori, aluzie ca Basescu ar face jocul anglo-saxon de slabire al UE - vezi si cazul Poloniei. Din declaratia de mai sus se vede ca presedintele e un realist si, mai mult decat atat, intelege un lucru sau doua din globalizare, aceasta spaima a vechii Europe. De fapt, Basescu intelege destul din globalizare pentru a o transforma intr-o oportunitate pentru o UE ce sa cuprinda si Romania.


Konstantin KOSACHEV (Federaţia Rusă): Domnule preşedinte, întrebarea mea se referă la instalarea, în perioada următoare, a bazelor militare americane în România. Cum puteţi să combinaţi acest lucru cu prevederile tratatului în ceea ce priveşte forţele convenţionale din Europa şi angajamentele statelor membre NATO referitor la controlul armelor, în special acela de a nu a desfasura forţe combatante substanţiale pe teritoriul noilor membri ai alianţei?

Traian BÃSESCU: Instalarea unor baze americane pe teritoriul românesc este în total acord cu legislaţia internaţională, pe care şi România, şi Rusia, şi statele UE, şi SUA au semnat-o, adică sunt membre ale acestei Convenţii. Vă pot garanta în plus că instalarea acestor forţe americane pe teritoriul românesc nu este direcţionată împotriva unei anumite ţări. Pur şi simplu, noi vrem să protejăm progresele democratice. Ca preşedinte al României, eu urmăresc securitatea ţării mele. Poate că nu este momentul potrivit ca să discutăm, dar eu însumi, în februarie 2005, i-am informat pe şefii politici ai Federaţiei Ruse asupra acestei probleme. Acesta este răspunsul. Noi respectăm toate obligaţiile noastre internaţionale, aducând aceste facilităţi militare americane în România şi pe coasta Mării Negre. După cum am înţeles, dvs. reprezentaţi Federaţia Rusă. 30 de ani aţi stat în România şi nu v-am întrebat niciodată de ce aţi stat.

peromaneste: Aici foarte multi comentatori au sarit pur si simplu pe ultima replica a presedintelui: ba ca-i prea tupeista, ba ca e neprecisa din punct de vedere istoric. Din moment ce tot platim asa de scump gazul metan rusesc, ce anume ni s-ar mai putea intampla? Cand am fi avut nevoie de cumsecadenie ruseasca ne-am ales cu ce ne-am ales.


Zsolt NÉMETH (Ungaria): Domnule preşedinte, în România există 1,5 milioane de unguri, alături de alte minorităţi, care încearcă să aibă autonomii şi coaliţia trebuie să adopte o lege asupra minorităţilor, care să aibă o prevedere despre autonomia culturală. Am înţeles că Senatul Romaniei a respins acest proiect de lege. Care este poziţia dvs., domnule preşedinte, în privinţa acordării autonomii culturale acestei minorităţi din România?

Traian BÃSESCU: Mulţumesc foarte mult. În ceea ce priveşte minorităţile din România, nu vă voi da multe argumente, vă voi da însă nişte exemple. În România, minorităţile se pot adresa în limba lor maternă în Justiţie, au şcoli în limbile lor materne. Toate cele 19 minorităţi din România sunt reprezentate în Parlament. În România, avem trei miniştri plini, care sunt membri ai guvernului din partea minorităţilor. În zonele unde minorităţile reprezintă 20% din locuitori, administraţia locală este obligată să emită documente şi în limba minorităţilor. Toate deciziile sunt prezentate atât în română, cât şi în limba minorităţii din acea zonă.

Cred că România are unul dintre cele mai moderne sisteme de legi care protejează minorităţile. În acelaşi timp, avem o problemă. Este vorba de o dezbatere la nivelul clasei politice în ceea ce priveşte autonomia culturală. Încercăm foarte serios sa găsim exemple într-o lege, din altă ţară care este membră a UE, de cum a fost rezolvată în aceasta ţară autonomia culturală şi cum a fost ea garantată în condiţiile în care ei, de fapt, sunt liberi să folosească limba lor maternă, maghiara sau ucraineana sau orice altă limbă, chiar şi în sistemul juridic. Judecătorul este obligat să asigure minorităţilor o traducere, din acea limbă minoritară în limba oficială română. Nu găsim un model de o astfel de legislaţie în alte ţări. Vă rog chiar, dacă aveţi un asemenea model, aş vrea foarte mult să-l iau cu mine şi să găsesc soluţii, pe care să le aplicăm, soluţii care sunt aplicate în alte ţări din UE.

peromaneste: Probleme cu minoritatile de un fel sau altul incep sa se auda din inima Europei. Nu numai din Irlanda de Nord, ci si din Catalonia, suburbiile Parisului si Corsica, pana in Tirolul italian se aud din ce in ce mai multe glasuri pestritze. Presedintele Basescu a raspuns bine raportand 'problema' maghiara din Romania nu numai la realizarilor maghiarilor romani, dar si la abordari europene a unor chestiuni mai mult sau putin similare.

François ROCHEBLOINE (Franta): Domnule preşedinte, credeţi că, într-adevăr, sunteţi gata să intraţi în UE la data prevăzută, 1 ianuarie 2007, şi care sunt domeniile în care o cooperare cu ţările europene, care au aceleaşi valori ale democraţiei, pot să faciliteze acest demers al dumneavoastră şi ce aşteptări aveti de la Franţa? Şi poate îmi răspundeţi în franceză, o limbă care este foarte vie şi folosită la dumneavoastră în ţară.

Traian BÃSESCU: Nu vă pot răspunde în franceză. Ce înseamnă franceza pentru România? Toţi românii vorbesc franceză, francezii ştiu acest lucru, iar ca să vă dau un exemplu, în acest an, Congresul mondial al Francofoniei va fi organizat în România. 63 de ţări francofone vor participa la acest congres de la Bucureşti. Franceza este o parte a culturii noastre, căci cultura franceză insăşi este o parte a culturii române. Franţa a contribuit la cultura noastră şi, după cum ştiţi sculptorul Brâncuşi a trăit în Paris şi ştim că există foarte mulţi români care au creat şi în Franţa. Nu stiu dacă sunteţi foarte satisfăcut cu răspunsul. Îmi pare rău ca eu nu vorbesc franceză şi asta pentru ca eu am fost căpitan în marina comercială şi enlgeza e limba în care poţi să te salvezi.

peromaneste: Aici nu te poti gandi si la sensul metaforic al ultimei fraze. Romania, in viziunea lui Basescu, incearca sa se salveze si prin spatiul englez.

Pe de alta parte, nu se poate sa nu se observe atitudinea patronatoare a oficialilor rus si francez. E bine sa le mai dam si de gandit acestora, mai ales cand tot rau o ducem, desi sub Iliescu si comunisti am fost neegalat de aproape de rusi si francezi...

Pentru toate raspunsurile presedintelui Basescu, dati click aici!




Da click aici ca sa vezi totul!

10 comentarii:

Anonim spunea...

Emotie mare !

A fost emotie mare la Strasbourg zilele astea datorita curajului Presedintelui Romaniei. Atat de multa emotie ca le-a paralizat bratul drept la toti jurnalistii europeni aflati in zona.
Mai putina emotie a fost cand s-a propus condamnarea comunismului si aceiasi jurnalisti au aplaudat la unison (in modul lor) si interventia bulgarilor, si a polonezilor si a ungurilor. De pozitia romanilor nu scrie nimic, banui ca din cauza emotiei au ramas muti de admiratie.

Anonim spunea...

Un smecher de cartier

Ce mi-e franchetea lui Jirinovschi, ce mi-e matrozul de la Cotroceni. Nu stiu cui serveste lipsa de diplomatie. Oricum rusii isi vad de treaba lor. Raspunsurile latrate de presedinte, si cui? unui intrebator de rind nu au nici-o valoare in raport cu gravitatea problemei. A te plinge de dominatia rusa e ca si cum ai spune ca am fost violati nu stiu citi ani şi am stat capra chiar daca nu ne-a placut. A spune ca Marea Neagra e un lac rusesc e ca si cum nu am sti ca flota rusa rugineste/pluteste pe aici cit o fi marea. A spune caduc francezilor ca SOS e in engleza e o impolitete pentru faptul ca e incult in a sti franceză. Ma intreb, ce carte o fi citit Base inainte sa fie presedinte? In nici-un caz Balzac. "Mizerabilii" seria a II-a o scrie ca presedinte. Dar smecherul nost, prin aroganta, agresivitate si originalitate prinde la susaneaua publica a altor smecheri cu staif. In timp se va cizela si discursul. Oricum mai bine sa dai cu parul decit sa lingi scuipati. Tot acolo ajungi.

Anonim spunea...

Gheo,

> Ce mi-e franchetea lui Jirinovschi, ce mi-e matrozul de la Cotroceni.

jirinovshi numai sincer nu e sau poate nu intelegem amandoi acelasi lucru despre temenul franchete.

> Nu stiu cui serveste lipsa de diplomatie.

De ce e lipsa de diplomatie sa-i raspunzi sincer unui impertinent?

> Oricum rusii isi vad de
> treaba lor. Raspunsurile latrate de presedinte, si cui?

Vorba ta rusii isi vad de treaba lor si criticati si pupati in fund. Deci nu ma prind deloc de ce ar trebui sa "stam in banca noastra".

> unui
> intrebator de rind nu au nici-o valoare in raport cu gravitatea
> problemei. A te plinge de dominatia rusa e ca si cum ai spune ca am
> fost violati nu stiu citi ani şi am stat capra chiar daca nu ne-a
> placut.

Exact asta e adevarul. Faptul ca anunti violul si peste zeci de ani pt ca pana atunci ai avut calus nu diminueaza gravitatea violului cu nimic.

> A spune ca Marea Neagra e un lac rusesc e ca si cum nu am
> sti ca flota rusa rugineste/pluteste pe aici cit o fi marea.

Aia a fost o declaratie proverbiala pt ca Marea Neagra este sub influenta rusa. Vezi pe gerogieni etc. E fals cumva? Sau mai nou sinceritatea face rau.

> A spune
> caduc francezilor ca SOS e in engleza e o impolitete pentru faptul ca
> e incult in a sti franceză.

A spune "caduc" unui impertinent care nu stie propria ta limba dar te intreaba "malitios" de ce nu franceza(nu am vazut ca deputatii francezi sa o fi intrebat asta pe Merkel sau pe Iralndez deh) dand un exemplu din propria ta profesiune si ciupindu-i nitel "mandria ranita" cu "salvarea" care in mod real si sincer nu vine de la francezi e normal. Nu suntem cu nimic mai prejos decat ceilalti europeni. Nu suntem de "rangul doi".

> Ma intreb, ce carte o fi citit Base
> inainte sa fie presedinte? In nici-un caz Balzac.
> "Mizerabilii" seria a II-a o scrie ca presedinte.

Si daca citea Balzac in romana si nu in original il puteai considera cult pt ca nu stie franceza? Dar poate ca el marinar fiind a citit doar "emeia la 30 de ani"si se gandea la "declinul batranei doamne", la asta te-ai gandit?

> Dar
> smecherul nost, prin aroganta, agresivitate si originalitate prinde
> la susaneaua publica a altor smecheri cu staif. In timp se va cizela
> si discursul. Oricum mai bine sa dai cu parul decit sa lingi
> scuipati. Tot acolo ajungi.

Eh vezi ca ajungi la vorba mea. Daca cu linsul nu merge mai incerci sa si "musti" cine stie.

Anonim spunea...

Gheorghe,
Ai cateva probleme :

"oricum rusii isi vad de treba lor " => indiferent ce facem noi ...
"raspunsuri latrate de presedinte" => latra cainele tau din curtea de la tara, nu un presedinte - oricine ar fi el
" A te plinge de dominatia rusa e ca si cum ai spune ca am fost violati nu stiu citi ani şi am stat capra chiar daca nu ne-a placut. A spune ca Marea Neagra e un lac rusesc e ca si cum nu am sti ca flota rusa rugineste/pluteste pe aici cit o fi marea.' => probabil ca ai fost crescut dupa principiul "taci si inghite"
"A spune caduc francezilor ca SOS e in engleza e o impolitete pentru faptul ca e incult in a sti franceză." => uiti marlania ziaristului francez ( cum ar fi
fost ca un ziarist roman sa-i ceara
presedintelui Frantei sai raspunda in
romana ?!)si acea cutuma diplomatica
conform careia , chiar daca nu-ti convine tie,
un presedinte trebuie sa vorbeasca in limba
tarii sale chiar daca stie una , doua , trei limbi straine. Sau niciuna !
" Dar smecherul nost, prin aroganta, agresivitate si originalitate prinde la susaneaua publica a altor smecheri cu staif" => Asta e pur si simplu o
minciuna. Basescu e popular, natural,
spontan , sincer si... viu ! Spre oftica unora..

"Oricum mai bine sa dai cu parul decit sa lingi scuipati. Tot acolo ajungi." Aforism marca Ferentari versus scoala
profesionala / cazarma / balamuc. Daca nu
te ajuti singur, nu te poate ajuta nimeni. Numai bunul Dumnezeu. Sanatate.

Anonim spunea...

Populism de doua kopeici.

Ca declaratia lui Basescu ne-a "racorit", e o evidenta. Ca in sala s-au auzit aplauze, erau cele ale galeriei. Basescu e cunoscut in Europa ca fiind un "atipic", numai ca si altii au vrut s-o faca pe atipicii si s-au pierdut credibilitatea, cu toate consecintele pentru guvernati.
Eu nu cred ca astfel de declaratii vor scoate din puscarie detinutii politici romani din Transnistria, ca Romania isi va recupera tezaurul, ca relatiile comerciale cu cea mai importanta piata de desfacere (fara pretentii) din Europa se vor dezvolta, ca renegocierea pretului gazului si petrolului rusesc nu se va face in defavoarea buzunarelor romanilor, ca partenariatul dorit in jurul Marii Negre nu se va transforma in concurenta si presiuni.
Asta pentru Rusia.
Pentru Europa eu nu cred ca multi lideri europeni vor avea chef sa-si piarda timpul in compania unui tip care nu stie sa spuna decat bancuri. De altfel, in cele aproape 500 de zile de presidentie, n-am vazut inca un presedinte al unei tari europene care sa fi vizitat Bucurestiul.
In fine, toata lumea stie ca franchetea nu este un atuu al politicii actuale.
Pana una alta, totu-i bine...sa speram ca o sa dureze.

Anonim spunea...

Subconstientul national din inconstientul colectiv

Se vede ca are dreptate presedintele Romaniei, cind se considera expresie a subcostientului nostru national (sau, altfel spus, cindva "Sint suflet in sufletul neamului meu/ Si-i cint bucuria si-amarul"). Pina si remarcile "rezervate" ale cunoscatorilor - Zoe Petre, Iosif Boda, Teodor Melescanu, Mircea Geoana - puncteaza "impresia artistica", semn ca, de fapt, faimoasa replica din capitala parlamentara a Europei ne era noua destinata, "specialmente".
Ocupatia sovietica in Romanie este un subiect dureros si inca proaspat in memoria noastra colectiva. Ungurii au ocupat 1000 de ani Ardealul, turcii au aservit 500 de ani Tarile Romane, peste astea s-au mai aflat in treaba Habsburgii, Romanovii, ca sa nu-i mai pomenim pe leshi si tatari. Cu ungurii ne-am impaca daca s-ar impaca ei cu noi, cu turcii am ramas prieteni, cu ceilalti nu mai avem nici o treaba. Dar cu "rusii", nu, cu "rusii" nu exista cale de-mpacare. De ce, ca de stat, au stat doar 13 ani, de 6 ori mai mult decit Habsburgii in Banat.
Pe vremea lui Kisselef, rusii erau speranta romanilor de a scapa de turci, una implinita - de altfel. Chiar de-au indesat in buzunare Basarabia, dupa ce luptaseram impreuna impotriva turcilor, tot nu ne-am vrajmasit, mai ales ca Romanovii si Hohenzollernii erau si cimotii, ca toata regalitatea europeana. De aceea ne-am trezit iarasi alaturi, in primul razboi mondial. Si, chiar de a reusit Lenin sa aplica teoria verigii slabe, romanii au iesit cu bine din inclestare, ba chiar s-a facut Romana Dodoloata. Asa ca sentimente antirusesti nu existau dar era ceva periculos acolo, la ei: bolsevismul.
Ei bine, ca doar n-om fi la ora de istorie, aceasta-i explicatia aversiunii romanesti impotriva Rusiei de astazi: bolsevismul acela, care ne-a schimbat crugul vietii cum n-au facut-o nici ungurii, nici turcii, nici Dumnezeu din cer.Am fost abuzati - national, politic, social, uman si material, istoric si lingivstic, in toate chipurile cunoscute si necunoscute - pina intr-acolo incit am ajuns a suferi de un sindrom al antirusismului. Iar acesta este infipt acolo, adinc, in subonstientul colectiv. Psihoterapie la nivel national nu se stie face dar - cu ragaz si fara alte violente moscovitte - ne putem inzdraveni, pina aproape de normal, poate.
Cam asta ar trebi sa inteleaga analistii care-i servesc ceaiul d-lui Putin.
Ieri, spueam ca agitarea stindardului antirusesc nu tine de foame si frig. Astazi, nuantez: decit daca este sincera, nu politicianista.

Anonim spunea...

Re: Hmmmm..."Subconstientul national din inconstientul colectiv?!"


Ia sa vedem :

"Am fost abuzati - national, politic, social, uman si material, istoric si lingivstic, in toate chipurile cunoscute si necunoscute(1) - pina intr-acolo incit am ajuns a suferi de un sindrom al antirusismului(2)."

(1) este perfect adevarat ( dovada Experimentul Pitesti,etc.)

Dar din (1) nu rezulta in nici un caz (2).

(2) este o insulta la adresa normalitatii romanesti si aceeasi teorie comunista a "vinovatiei victimei" : de exemplu, NU CONTEAZA ce au facut rusii in trecut ( "este istorie, nu-i asa ?") NU CONTEAZA ce a fost dupa `90 in Basarabia sau in Ucraina sau ce este cu Insula Serpilor si canalul Bastroe.

Mai mult, a vorbi despre toate aceste lucruri inseamna ...ANTIRUSISM !!!


Amice, logica ta politica , istorica si sociala este plecata la plimbare si ceea ce ne servesti drept concluzie se cheama PARALOGISM.

Sanatate

Anonim spunea...

Re:Dom' Inima-Rea.. Subconstientul national din inconstientul colectiv

Daca ai mai rasfoi din cand in cand cartea de istorie ai mai putea afla ca:
- in 1812 viitorul feldmarshal Mihail Ilarionovivi Kioru' (Kcutuzov in romanul lui Tolstoi) le-a spus boieroaicelor moldovene venite sa i se planga de jaful practicat de pravoslavnicii soldatushki - bravy rebiatushki - care le pradasera cam totul din gospodarii (barbatii lor nu aveau curaj sa se infatiseze la sheful ocupantului "Crestin-osvoboditely" ca sa nu fie impuscati pe loc pentru insulta adusa marelui imperator Alexandru) : Nu va voi lasa decat lacrimile ca sa plangeti.
- in 1821 in iule pe malul Prutului in dreptul Iesilor (parca la Sculeni), brava armie pravoslavnica asista impasibila la macelarirea ultimilor eteristi - greci, greci, dar erau crestini si multi practic romani dupa vreo doua sute de sedere in tarile noastre - dupa ce acelasi imperator Alexandru care-i impinsese la reviolta ii vanduse, ca si pe Tudor Vladimirescu in mai - turcilor
- In 1849, Sfanta Aliantza se unise cu padishahul in sugrumarea revolutiilor din tarile romane, pravoslavnicul Nikolai perviy trimitandu-si ulanii sa-i macelareasca de-a valma pe unguri si romani care nu mai acceptau dominatiile imperiilor
- In 1878, dupa ce armata romana i-a scos partial din kkt la Plevna, pravoslavnicul Aleksandr vtoroy "eliberatorul mijicilor" a "uitat" sa-si mai retraga armatele din Muntenia si l-a facut pe "ruda" lui - zici matale, dar nu aveau nici in clin nici in maneca, doar Maria lui Ferdinand a fost ruda cu Romanovii - Carol I sa se retraga cu armata romana in Oltenia anuntandu-l pe Bismarck ca asa cum s-a luptat cu turcii se va lupta si cu rusii daca nu se cara din tzara. S-au carat, dar numai dupa ce au obtinut de la Bismarck la Berlin sudul Basarabiei pierdut in 1856 dupa razboiul Crimeei.
- despre PP Carp si C Stere nu ai auzit ce pozitie aveau in 1916 fata de rusi? Iar Stere ii cunoscuse in exilul siberian bine.
Asa ca las-o balta cu sentimentele doar anti-bolshevice, caci "dragostea" cu rusii o avem in suflet ceva mai de demult

Anonim spunea...

propaganda filoruseasca de trei parale semnata CulitaTarata

Scriu doar pentru ca se pot gasi pe forum fraieri sa-l creada. Prin urmare:
- Rusia ca mare putere a fost creata de doua ori NUMAI DE CATRE OCCIDENTALI. Pe vremea lui Petru de nemtzi si olandezi care i-au construit flota si i-au instruit armata, urmand apoi ca marea nemtzoaica Ecaterina sa le europenizeze cat de cat administratia. In schimb, namila de tzar-imperator (avea peste 2 metri) nu a uitat sa lase Europei faimosul testament - cea mai elocventa dovada de "iubire" - si poporului rus ohrana (inspirata de opricina lui Ivan Grozniy) si tabelul cinurilor, celebra echivalenta in grade militare a tuturor functiilor administrative, adevarat blestem in calea unei minime democratizari a vietii rusilor. A doua inventare a Rusiei ca mare putere au facut-o banii si tehnologia americana (capitalul era multinational vezi banca Kuhn-Loeb) - cel mai ilustru "partener" fiind baiatul unui emigrant kievlean pe numele sau Amand Hammer -, impreuna cu Reichswehrul si inginerii germani care in anii 20 ca sa eludeze tratatul de la Versailles s-au reinarmat in Rusia ajutandu-i si pe Stalin si Trotzky (pana catre 1926 pe acesta din urma) sa puna bazele unei armate si industrii de razboi puternice.
- Sa amintesc si transformarea URSS in supraputere nucleara dupa WW2 - detalii in Sudoplatov, cine si de ce a ajutat-o.
- Acum Rusia putinista este intr-o criza profunda: toata economia sa se tine doar in pretzul petrolului, cum scade acesta sau nu mai pot sa exporte, cum va izbucni revolta amaratzilor din provincie si din sate. Auzi aiureli: rusii popor cult, civilizat, cu IQ inalt....Asta la pastele cailor, o spun ca unul ce am fost de nenumarate ori in atatea parti ale fostei URSS si-i cunosc bine. Rusul e o sinteza de suflet slav si cnut tatarasc: mesianism fanatic si imperialist (fie pravoslavnic, fie bolshevic) cuplat cu barbarie asiatica cat cuprinde. De aceea nu au ce cauta in Europa pana nu se schimba cat de cat.
- Povestea cu sacrificiile pentru colonizarea Siberiei spre binele respiratiei omenirii e de-a dreptul comica. De unul Ermak si de macelurile pe care le-a facut pe-acolo ai auzit dom' Tatata? Dar, langa Siberia, in Asia Centrala, de macelurile lui Mihail Vasilievici Frunze in anii 1920 citit-ai? Ca sa nu mai spun de Ivan Grozniy si macelarirea tatarilor de la Kazan, luata ca exemplu pentru tatarii din Crimeea si caucazieni de mustaciosul sau admirator georgian in 1944. Asa ca in curand va veni si scadenta crimelor comise impotriva musulmanilor - deja un sfert din populatia federatiei putiniste, fii sigur.
- I-auzi domne, teroristii ceceni care au aruncat in aer blocurile moscovite? De ancheta initiata de Berezovski auzit-ai? De sacii aia cu explozibil folosit de FSB descoperiti in alte blocuri ce urmau si ele sa sara in aer ca parte a criminalei provocari a noilor kaghebisti auzit-ai?
Hai sa fim seriosi: Rusia lui Putin e acum un colos cu picioare de lut si asa va ramane cel putin inca douazeci de ani daca nu fac prostia occidentalii sa o revigoreze iar. Caci "prin noi insine" rusii nu pot performa decat in productia de samagon.

peromaneste spunea...

Iata si comentariile unor personalitati publice din Romania (sursa: ziarul Ziua, http://www.ziua.net/display.php?id=192557&data=2006-01-27)
Iosif Boda, fost ambasador in Elvetia

"E greu sa-l comentezi pe Traian Basescu din punct de vedere diplomatic. Am crezut in timpul campaniei electorale, cand candida la Presedintia Romaniei din partea Aliantei DA, ca la problemele de politica externa - avand in vedere antecedentele de politica ale contracandidatului sau, Adrian Nastase, care a fost ministru de Externe - ca va fi mancat cu tot cu fulgi de catre acesta. M-am inselat. Trebuie sa spun ca reactia lui Traian Basescu nu seamana cu o diplomatie clasica, traditionalista. Nici de tip frantuzesc - si la Curtea Tarului Rusiei tot moda frantuzeasca se purta, dar nu seamana nici cu diplomatia de tip oriental. Traian Basescu este un tip la fel de deschis in problemele de diplomatie ca si in problemele de politica interna. Astfel de pozitii pot fi riscante, dar si castigatoare. Aceasta replica pe care i-a dat-o parlamentarului Federatiei Ruse a fost chiar aplaudata. Trebuie sa vedem cum va fi interpretata aceasta chestiune la nivel inalt. In acelasi timp, nici intrebarile reprezentantului Rusiei la APCE nu erau foarte ortodoxe. Romania a notificat partii ruse, si pe canale diplomatice a informat din timp ce inseamna facilitatile militare pe care Romania le ofera SUA si ca aceste chestiuni nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse. Aceste facilitati privesc strict relatiile bilateralee. Nu se disloca in Romania baze NATO. Acest cetatean rus la APCE ar fi trebuit sa stie toate aceste chestiuni. Raspunsul lui Basescu poate cel mult sa fie interpretat ca unul iritat. El indica si siguranta unui om care stie ce vrea de la tara, dar stie si ce vrea pentru tara. Nu cred ca Traian Basescu a periclitat situatia Romaniei, ci cred doar ca a avut o pozitie transanta. Daca ati face un sondaj printre romani si i-ati intreba cum privesc raspunsul presedintelui va garantez ca ei o sa-l agreeze. Eu nu l-as taxa pe Traian Basescu. Chiar il invidiez pentru curajul pe care l-a avut. Raspunsul lui nu a intrat intr-o diplomatie traditionala, cum nici raspunsul legat de Statutul minoritatilor nu intra in aceasta sfera".


Dan Pavel, analist politic

"Nu cred ca o astfel de declaratie poate avea o implicatie mai mare decat un schimb de replici in cadrul Adunarii Parlamentare. Spun asta deoarece Traian Basescu este deja cunoscut pentru culoarea replicilor sale. Eu sunt convins ca declaratia trebuie coroborata cu declaratiile referitoare la Rusia si la presedintele Vladimir Putin in interviul recent pe care Basescu i l-a acordat lui Hurezeanu. Rusii incearca sa uite ce s-a intamplat in istoria noastra fara a prezenta insa nici o scuza." (R.G.)


Mircea Geoana, fost ambasador in SUA

"E decizia suverana a Romaniei ce aliante face. A face bravada pe subiectul bazelor americane este o iritare suplimentara si inutila. Acelasi lucru putea fi spus intr-un mod mai putin artagos. Cred ca presedintele Romaniei ar trebui sa dea dovada de mai multa diplomatie si mai multa consecventa in declaratii". (R.A.)


Vasile Puscas, fost ministru al Integrarii, fost diplomat

"Este un raspuns caracteristic presedintelui Traian Basescu si ar trebui tinut cont si de faptul ca acest raspuns a venit intr-un context de dezbatere publica. In masura in care Rusia considera o asemenea abordare drept inamicala, atunci, da, pot fi afectate relatiile noastre cu Rusia. Daca Rusia va face insa o analiza a cadrului discutiilor si a personalitatii presedintelui Traian Basescu nu vor fi afectate. Si cred ca nu vor fi. Pericolul este dat de modul in care poate fi interpretat raspunsul. Nu am insa certitudinea ca el va fi interpretat. Din punct de vedere politic nu se retrage o putere ca sa vina o alta putere. Aici este vorba de o arhitectura de securitate globala. Pentru asta a lucrat Romania. Asa cred ca ar fi trebuit sa explice presedintele Traian Basescu, ca sa nu existe posibilitatea de interpretare care nici nu i-a trecut poate prin gand".


Stelian Tanase, analist politic

"Mi-a placut! Dar, una peste alta, nu se face. Cifra de 30 de ani este inexacta, istoria ne invata ca este vorba doar de o perioada de cel mult 20 de ani. Asadar, cu lectia de istorie sta prost. Traian Basescu a obtinut insa, prin aceasta declaratie, un succes public. Stie bine sa faca asta si sunt convins ca a fost invatat din Romania. Tara l-a aplaudat, dar declaratia presedintelui risca sa ramana doar un succes de galerie. Referitor la consecintele declaratiei, nu exclud o raceala diplomatica intre cele doua tari, dar, totusi, nu cred ca se va ajunge aici".


Zoe Petre, fost consilier prezidential

"Declaratia lui Traian Basescu nu a fost facuta presedintelui Rusiei. Realitatea este ca, desi declaratia nu este una diplomatica, aceasta ne racoreste pe multi dintre noi. Ca Basescu se mai enerveaza putin, asta e. De regula Traian Basescu nu are timp sa se gandeasca daca isi enerveaza interlocutorii. Nici cea mai frumoasa fata nu poate da mai mult decat are".


Theodor Melescanu, fost ministru de Externe, fost diplomat

"Din punct de vedere diplomatic nu pot comenta pentru ca presedintele Traian Basescu nu este diplomat. Eu cred ca la o intrebare incomoda a fost un raspuns extrem de franc"

Google
 

Postări populare