Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

23.1.06

Acum 6 luni, despre integrarea europeana a Turciei...



SUA si Marea Britanie s-au remarcat in 2005 prin intensitatea cu care au pledat cauza Turciei in ceea ce priveste aderarea acesteia din urma la UE. In iunie 2005, aici la peromaneste cat si pe alte forumuri, puneam intrebarea: Care vor mai fi parghiile SUA din politica (de extindere a) UE?. Iata ca au trecut aproape 6 luni si sute de vizite peste acest subiect si tot virgin a ramas. Promitem ca-n 2006 n-o sa mai facem asa ceva.

Hai sa vedem ce s-a intamplat intre timp:

  • Marea Britanie a ajuns la sefia UE si a reusit sa impuna pe agenda aderarea Turciei. A fost nevoie chiar de un targ, initiat de austrieci, prin care si Croatiei sa i se promita eventuala aderare.
  • In Franta, relativ la linistea post-'68, au avut loc masive tulburari sociale venite din sanul comunitatii islamice, asta dupa ce intelectuali francezi/europeni pledau pentru deschiderea portilor imigratiei catre Uniune chiar in inima Africii...
  • Pozitia Turciei in cadrul NATO a fost inca odata subliniata de nevoia americana pentru un cap de pod/(al doilea front) spre o sumedenie de destinatii din OM.
  • Se pare ca exista o promisiune facuta Turciei cateva decenii in urma de a fi considerata pentru admisie--mai precis 20 de ani; cine nu-si aduce aminte cine avea painea si cutitul in mana acum 20 de ani?

Fara pretentia de a fi dat un raspuns, merita intr-adevar revazute aceste episoade (si altele) pentru a ne da seama ce si cum cand e vorba de politici mari. Care este opinia ta?



Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare