Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

10.6.16

Despre una-alta in cheie romano-ucrainiana
Adrian Severin & Dezideriu Dudas

D’ale electoralului

În primul deceniu postcomunist bătălia s-a dat între centralism și descentralizare; între centralismul birocratic și autonomia locală. În final a câștigat centralismul, primarii fiind lăsați cu tot mai puțină putere.
În al doilea deceniu postcomunist, primarii lipsiți de putere au încercat să facă ceva pentru cetățeni aliindu-se ori cu mafia ori cu poliția. Cei care s-au sprijinit pe mafie au fost lichidați de poliție iar cei care s-au sprijinit pe poliție au fost lichidați de mafie.
În cel de al treilea deceniu postcomunist, mafia și poliția s-au luptat ca să își pună primarul. Indiferent cine a câștigat (pe 5 iunie 2016), statul pierde. Cei care mai încurcă lucrurile sunt… cetățenii. Ei sunt, însă, pe cale de dispariție.
Urmează fuziunea între mafie și poliție; adică între oligarhia ocultă și oligarhia oficială sau între oligarhia privată și oligarhia publică. Ea este ca și făcută. Atunci cetățenii nu vor mai avea nici o șansă. Ne vom întoarce la dictatură.
O dictatură coruptă și anațională care poate fi lesne dominată din afară. Pohta ce au pohtit…

4 comments

  1. Dezideriu Dudas
    Ma impresionati din nou. Acum, aici, pot scrie ca m-ati convins ca de fapt “cedarea teritoriilor romanesti” catre Ucraina, foarte probabil, facea parte dintr-un plan mai amplu legat de un “echilibru” pe alt flanc, ce urma sa vină….Dar, s-a schimbat modificarea, si basca nu mai trebuia purtata pe dreapta, ci pe stanga…Sau invers, nu conteaza, desi Gabriel Liiceanu il cearta pe Nicusor Dan ca are curajul sa-si dea basca jos ( a întinat, si el, dar la celalalt pol, “nobilele idealuri”….)….”Ai nostri”, dupa ce “au murit” in “luptele de la bucatarie si sala de mese”, au vazut că e greu cu “basca”, si au luat-o cu “bășcalia”….Initial si pe Andrei Plesu pare ca l-a luat valu’ ( desi „vamporiul”, plecat din „portul Bucuresti” parea sigur….)…, probabil de la faptul ca nu-i placea atat de mult de Noica ( care nu agrea bascalia la Caragiale ). Lui Liiceanu, din pacate, cred ca i-a placut prea mult, dar cu perioade diferite din opera marelui platinisan, in functie de cum era nevoie de REZISTENTA mai mare . Care REZISTENTA ? Cititi „SOLENOID”….
    1. aseverin
      Care “cedare de teritorii către Ucraina”? Nu s-a cedat nimic. S-a renunțat doar la vise care nu se bazau pe nimic în schimbul – aici aveți dreptate – “echilibrului pe un alt flanc”. De la un echilibru al tensiunilor circumscris de aparențe la un echilibru al proiectelor comune circumscris de realități și bazat pe o gândire reală și pozitivă. Schimbarea de direcție care ne-a lăsat în afara jocului s-a produs odată cu demisia mea din funcția de ministru de externe la finele lui 1997. De aceea îi consider trădători pe cei care în cunoștință de cauză au împins la acea demisie.
      1. Dezideriu Dudas
        Eu le zic “viteji”..E mai “competitiv” asa, chiar pentru ei….Daca, pana la urma, ne vor surprinde pe toti si din “cantine si bucatarii” vor da navala in avanposturi ? Sa nu ne pierdem speranta…Pe de alta parte, cine n-are dreptul la apostazie ? “M-a cucerit” ( pe alte bloguri scriu “omorat”…) Vladimir Tismaneanu cand a scris ca Imre Nagy “si-a ispasit pedeapsa” si de aceea a facut istorie in Ungaria in anul 1956….Apoi, imediat a trecut la tradarea lui Valter Roman….Acolo apostazia lui I.N. “dadea” mai bine…, pentru a intelege de ce Vladimir are toate drepturile din lume sa se razvrateasca fata de toti cei care au fost martori si nu au facut ( nici denunturi, probabil…) front comun impotriva lui Nicu Ceausescu cand ii fura pachetelele cu mancare la scoala…. Asta tragedie ! Vladimir, suparat, a dezechilibrat apoi toate flancurile….
        P.S. O sa studiez mai amanuntit problematica. Nu pentru sensul atins in comunicarea noastra. Aici ati fost destul de explicit….Vreau sa inteleg mai bine “echilibrele pe flancuri” ce tin de Romania.
  2. Dezideriu Dudas
    Un bemol la deceniul 3 in eseul dvs. succint. Cele mai grave acuzatii ale dvs. se numesc lobby in Vest. Daca nu ne obisnuim sa gandim si sa actionam ca ei, scenariul dvs. poate fi premonitoriu. Cred insa ca avem sanse mari de a iesi din impas. E important insa sa demonstram ca “ne-am prins”, si la nivel instrumental ( singurul care conteaza ), de “pohta ce-au pohtit”….Chiar daca politicienii occidentali au fost doar “inghititori de sabii” in balciul economiei de piata…V-am scris insa si “de-ai nostri”, cu pohte mult mai vizibile….., de la nivelul cetatean al “celei mai tari proaste”….Dar nu in sensul decisiv, ci in unul mai putin grav, un fel de fraieri, deci, cu scapare….E prima data cand termenul de “fraieri” asociat romanilor de Dorin Tudoran, il vad, la nivel global, pozitiv….

peromaneste: Daca Adrian Severin n-a facut decat sa distruga toata viata, numeste temeiul aspiratiilor romanesti pentru reintregire 'visuri'. Din visuri s-au cladit toate cele, din 'realist'/pra(g)matism s-a naruit totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare