Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

15.6.13

Adrian Nastase, Phoenixul romanesc
pe termen mediu el devine si in ochii celor multi resursa nationala indispensabila

Il urmaresc pe Adrian Nastase, la blogul sau, in aparitiile media si publicistice si constat doua fenomene, ce par a se afla intr-un cerc virtuos:

  1. Pe de-o parte, din ce in ce mai multi si diversi romani de calitate se apropie de Nastase, ideile si/sau simpla prezenta a acestuia fiind un centru de agregare pentru acei romani lucizi sau care abia acum deschid ochii.
  2. Pe de alta, Nastase de acum pare a se fi autodepasit printr-un proces de esentializare.  Desi nu comunica popular, cu atat mai putin populist, Nastase comunica atat de important incat spusele sale par a se apropia asimptotic de fapte.

Primul punct este suportat de numarul de simpatizanti pe care prezenta lui Nastase il atrage  in locurile si pe canalele cele mai diverse.  Pentru al doilea punct, a se considera doar recentul sau volum, "Lumea, americanii si noi" sau aparitia la emisiunea "Jocuri de putere" din 12 iunie 2013.  

Consider ca "Lumea, americanii si noi" initiaza procesul de evaluare al relatiei romano-americane din perspectiva romaneasca, un exercitiu pe cat de tarziu pe atat de necesar.  Pana in 1990, SUA era modelul libertatii, iar romanii aveau o reprezentare cel mult schematica a Americii si americanilor.  Dupa 1989, Romania a inceput un process de apropiere de SUA, sub toate regimurile politice, care desi a fost incununat la nivel formal de acceptarea Romaniei in NATO, pare acum sa nu fi trecut mult dincolo de planul formalului, pe aproape orice dimensiune a sa.  Asta in ciuda eforturilor lidershipului romanesc si nivelului ridicat de asteptare din partea celor mai multi romani.  Cum Romania nu poate miza pe o schimbare peste noapte a raportului romano-american din punctul de vedere al americanilor, este clar ca lucrurile astea trebuiesc spuse si intelese, cum nu s-a facut pana acum, inainte de a se trece la fapte, si ca o conditie ca situatia sa se schimbe in bine.  Din punctul de vedere romanesc, nu cunosc o persoana mai potrivita decat Adrian Nastase sa faca acest lucru, iar cartea sa este inceputul.(1)  

La emisiunea "Jocuri de putere", am aflat pentru prima data versiunea extinsa a lui Adrian Nastase despre multe dintre cele facute si nefacute din 2000 incoace.  S-a pierdut foarte mult si pretios timp, mai ales din momentul declansarii crizei mondiale a capitalismului, iar romanii ce par intotdeauna generosi cu timpul l-au reinvestit a cata oara pe Basescu in 2009.  In afara de aspectele controversate majore pe care Nastase le-a clarificat (de exemplu, mari privatizari contractate deja de Basescu in 2000 sau Bechtel) am retinut ca oameni asociati direct sau foarte indirect cu echipa sa guvernamentala se foloseau de numele lui pentru a colecta şpagă.  In sensul asta, iata mai jos un schimb de comentarii, redat dela la blogul lui Nastase, ce ilustreaza o componenta a mecanismul perfid prin care aberatiile de genul "Nastase 7-case" au fost proliferate pana la re-alegerea lui Basescu, un act de auto-mutilare la scara nationala.
M. B.iunie 13, 2013 la 8:35 amV-am urmarit aseara si am retinut ca v-ati ales gresit anumiti oameni. NICI NU AVETI IDEE. Tatal meu, un mic intreprinzator de prin ’93, a simtit pe pielea lui ce inseamna taxa de protectie la FSN. De fiecare data, micii trepadusi se foloseau de numele cuiva mai mare. “Esti cu noi sau impotriva noastra.”
In Teleorman, judetul meu de bastina, Dragnea s-a folosit intens de numele dumneavoastra si al partidului.
Erau zvonuri ca in Alexandria aveti o echipa de “baieti” care fura online pentru dumneavoastra. Ca la Relad sunteti dumneavoastra. Ca la Fly taxi sunteti dumneavoastra. NASTASE NASTASE NASTASE NASTASE.
Contez pe corectitudinea dumneavoastra pentru a va cere sa nu-l publicati.
nastase iunie 13, 2013 la 8:30 pmM.B.
De ce nu. probabil ca asa s-au intamplat unele lucruri…
In conditiile unui electorat matur, unei prese in serviciul societatii si, de ce sa nu spunem, ale unui prim ministru cu experienta in pozitii executive, astfel de vectori ai dezinformarii profesioniste, activati de acel mecanism perfid inca operationalar fi sfarsit cel mult ca procese de uzurpare a autoritatii sau calomnie.  Dar asta este istorie contrafactuala.  Cert este ca prin aceste iesiri in public, Nastase arata ca s-a imbogatit enorm, cu ce pret!, cu experienta ultimilor ani si mai ales luni.  Prin reactiile publicului se observa ca si acesta a evoluat, desi ecouri de genul "Nastase 7-case" inca par a se auzi.  As vrea sa cred ca genul acesta de contributii publice va clarifica pozitia lui Adrian Nastase in spatiul romanesc.

Fie ca faptele prefigurate de spusele lui Nastase sa fie acelea ale maturizarii romanilor, un proces prin care Romania poate in sfarsit sa fructifice lungii si durerosii ani ai tranzitiei in cadrul democratiei si pietei libere;  altfel, drumul ultimilor 23 de ani va conduce la disolutia Romaniei ca ţară si a romanilor ca neam. 

Nu ma astept ca Adrian Nastase sa fie solutia in Romania pe termen scurt, cel putin in absenta unei catastrofe naturale sau umane, insa pe termen mediu el devine si in ochii celor multi resursa nationala indispensabila.  Asa sa-i ajute Dumnezeu, asa sa ne ajute Dumnezeu! 



adrian-nastase


__________________________
(1) Ca o paranteza, Iliescu si Nastase ies mult mai bine decat ii percepeam la inceputul anilor '90, iar opozitia romana din acel timp se face intr-o masura considerabila vinovata de pasul pe loc in relatiile Romaniei cu Vestul/SUA.  Am o puternica banuiala ca jocurile erau pre-aranjate, un aspect cu care Nastase nu e de acord, cel putin asa reiesind dintr-una din cartile sale in care e repudiata ideea unei similitudini intre Yalta si Malta.  Oricum, in caz ca lucrurile erau aranjate, actiunile opozitiei sau mineriadele constituiau pretextele pe care Vestul le invoca pentru a impinge Romania in izolare sau mai grav.     




Da click aici ca sa vezi totul!

2 comentarii:

Gabriel spunea...

Sincer, nu prea am înţeles de ce este Năstase o asemenea resursă. Ce-i drept, nu-i citesc blogul decât sporadic, ştiu că e un om de o cultură vastă, mi-a părut rău de puşcăria lui, dar să nu uităm faptele.
Năstase l-a creat pe Ponta. I-a fost conducător de doctorat. :) E Ponta o creaţie atât de reuşită, o moştenire pentru care să-i fim recunoscători?
Năstase a forţat prin orice mijloace integrarea euro-atlantică cu rezultatele de azi, la care are şi el contribuţia lui.
Năstase înseamnă Bechtel la preţ astronomic, Rompetrol, Petrom date pe nimic.
A brevetat metoda, cel puţin la scară mare, prin care acum au dat pe nimic CFR Marfă pentru că era plină de datorii după care i-au şters datoriile, convertindu-le în actiuni.
S-a făcut asta mai înainte la Rompetrol, doar că datoriile au fost convertite în obligaţiuni. Tot cartelul PSD-PNL a făcut-o şi atunci.
Năstase a lungit la 5 ani mandatul prezidenţial, mulţumită lui "coabităm" azi cu Băsescu.
Năstase a patronat ca un veritabil om de dreapta o perioadă de creştere economică de care populaţia nu a beneficiat absolut deloc.
Indicatorii macro au dat bine pe hârtie, i-a apreciat chiar Băsescu, dar asta l-a costat alegerile şi nici acum n-a înţeles-o.

peromaneste spunea...

Tocmai de aceea, Gabriel, am scris ca recunoasterea lui Nastase ca resursa se va intampla pe termen mediu. Ca cel putin intr-un alt caz major, cu trecerea timpului, consider ca sansele sunt sa-mi dai dreptate.

Din moment ce ai luat punctual unele din acuzele nefondate si explicate/dezmintite de Nastase insusi in acel interviu (iti recomand transcrierea completa si nu emisiunea trunchiata), ma intreb daca evaluam situatia cu aceiasi parametri de intrare.

Ponta nu-i singurul promovat de catre Nastase, si cu atat mai putin nepotrivit. La ascensiunea pisoiului trebuie ca a contribuit 'talentul' propriu si gashka de vest a socrului (vezi extraordinarele puneri in scena ale situatiei de catre Valer Marian!). Nastase admite ca n-a avut mana buna la ales co-echipierii, desi ma astept ca alegerile-i bune si mai multe sunt umbrite in constiinta publica de dezastrul venit de pe axa Cluj-Banat si a smecherasilor de fitze din Bucuresti...

Modul acela de privatizare nu-i neobisnuit si nici fraudulos. Este cum se fac afaceri 100%. Ca in mai toate cazurile clauzele post-privatizare nu-s respectate pare a fi o problema numai in tzarile unde lidershipul are si suflet natzional, nu numai cojones (vezi sutul in pantaloni luat de Gruia din Serbia!).

In sfarsit, nu-l putem acuza pe Natsase ca a integrat Romania in conditiile in care peste 70% din electorat ne doream acest lucru. Ca au fost costuri e adevarat, insa la timpul acelea erau considerate investitii...

Iti multumesc de vizita, interes si comentariu!

Google
 

Postări populare