Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

5.11.07

greu mai (ne) este, romanilor, pana cand crestem



Semn ca plecarea romanilor de acasa este deja un fenomen de masa este si sirul de crime asociate cu cetateni romani de aiurea si ce atrage acte de discrimare in masa. Asta-i inca un semn al evolutiei noastre din inghetata istorie ceausista.

Sa ne uitam acum la cateva din fatzetele problemei:

Delicventilor romani, tzigani sau nu, le-au priit conditiile oferite de tzara care ne este romanilor cea mai aproape, Italia. Romanii cerati cu legea si aflati in Italia in numere mari, pot sa se constituie in bande, pot trece drept romani cinstiti ce fac joburile de rahat ale italienilor (in consecinta se bucura de oarece simpatie) si pot trece drept italieni de la distanta.

Italienii insisi par a fi uitat ceea ce conationalii lor, mai putin inzestrati etic, au dus cu ei in lume: crima (deja organizata), inapoierea relativ la gazde samd. Sa nu mai spunem de italienii cu shtaif care si azi exporta produse agricole masluite, de miliarde de euro, ca fiind autentice (de la ulei de "masline: pana la trufe si branzeturi).

Politicienii romani, atat de fixati pe buricele proprii, trebuie sa se schimbe si/sau sa fie schimbati asaincat sa poata reprezenta si apara interesele romanesti in foruri europene, Italia si acasa.

Cat despre tzigani, NU, ei nu sunt numai o problema romaneasca sau italiana. De la 1 ianuarie 2007 ei sunt o problema europeana si ma bucur ca este asa caci in felul asta sunt sanse reale de a-i ajuta sa ramana tzigani, demni, fericiti, fara nevoia de a ajunge criminali.

Altfel, unii uita (si repeta) istoria, pe cand noua ni se repeta ceea ce n-am invatat.


Da click aici ca sa vezi totul!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Batalioanele lui Cioroianu
-- Declaratie nazista, in direct la tv, a ministrului de Externe:"Acesti oameni (...) ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate (...) batalioane din alea disciplinare"


Remarcat din ce in ce mai des pentru gafele comise de la preluarea, in aprilie, anul acesta, a portofoliului Afacerilor Externe, ministrul Adrian Cioroianu nu se dezmite nici in cazul situatiei create de uciderea Giovannei Reggiani de catre cetateanul roman de etnie roma, Nicolae Romulus Mailat. La o zi dupa ce un comunicat al MAE dadea semne ca vestea incidentului din Italia ajunsese la urechile ministrului - aflat pe atunci intr-o vizita oficiala impreuna cu logodnica in Egipt - la aproximativ 24 de ore de la producerea sa, seful diplomatiei romane s-a evidentiat, vineri, pe micul ecran, cu o propunere cel putin surprinzatoare, daca nu chiar rasista: deportarea, in desertul egiptean, a "oamenilor care ne fac de ras". Dandu-si seama de gafa monumentala comisa, in loc sa-si dea demisia, Cioroianu si-a cerut scuze.

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si-a pus ieri cenusa-n cap pentru declaratiile facute la sfarsitul saptamanii trecute, referitor la incidentul produs, in urma cu o saptamana, la periferia Romei. "Cei care ma cunosc nu numai in calitate de ministru stiu ca (declaratia, n. red.) nu este caracteristica mesajului pe care l-am transmis constant. Dar, in acelasi timp, va spun cu deschidere ca violatorii si pedofilii mi se par cea mai de jos categorie infractionala", a spus seful diplomatiei romane, admitand ca "in mod evident, solutia nu este trimiterea acestora in desert". Cioroianu a declarat ca inclusiv lui i se pare surprinzatoare declaratia sa recenta potrivit careia s-ar fi gandit sa cumpere teren in desert pentru infractori. Seful diplomatiei romane a precizat ca isi cere scuze celor ofensati de aceasta declaratie, pe care o regreta, de altfel, profitand de ocazie pentru a sublinia ca nu s-a referit la nici o categorie etnica sau nationalitate anume. Intrebat in legatura cu eventualitatea unei demisii dupa acest subiect, ministrul a refuzat sa comenteze si a cerut asociatiilor care au transmis cererea de demisie sa se implice personal pentru reglementarea situatiei romanilor din Italia. Noua ONG-uri, printre care Agentia de Monitorizare a Presei, fundatia ACCEPT si organizatia Romani CRISS, i-au solicitat demisia ministrului de Externe, considerand inacceptabile declaratiile acestuia, "de tip nazist", conform carora cei care fac Romania de ras trebuie deportati in desertul egiptean.

"Sa-i plasam in desert"

Recent intors, saptamana trecuta, din vizita oficiala efectuata in Egipt, in perioada 30 octombrie - 1 noiembrie, ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a comis-o din nou, facandu-si cunoscute opiniile mult prea personale referitoare la incidentul petrecut, martea trecuta, in Capitala italiana. "Acesti oameni care comit astfel de fapte, acestia nu (trebuie) trimisi in regim de celula, cu televizor si cu ..., ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate, probabil, batalioane din alea disciplinare. Nu stiu daca asta le-ar aduce mintea la cap sau nu. Dar, credeti-ma, eram, ieri (joi, n.red.), pe drumul dintre Alexandria si Cairo, la sfarsitul vizitei, imi veneau stirile din tara, din pacate, pe SMS, pentru ca nu puteam fi prins prin telefonia mobila, eram cam in plin desert, si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe acei oameni care ne fac de ras", a declarat, vineri, Cioroianu, intr-un acces de sinceritate manifestat in cadrul emisiunii "Stirea zilei" de la la Antena 3. "Pentru ca este limpede ca, daca se duc in Italia, acolo se simt binisor, clima (este) placuta, in jurul lor aud o vorba latina pe care, cat de cat, intr-o luna o inteleg. (Pe) astfel de oameni nu stiu daca realmente ii ajutam, interzicandu-le sa mai iasa din tara. Va aduc aminte ca acest Mailat, ca-l chema Romulus, ca-l chema altfel, acesta mai facuse niste boacane si prin tara. Cat pot sa-l tii? Il tii un numar de ani, dupa care, daca este cetatean european - si este cetatean european, vrem - nu vrem - va iesi peste un numar de ani si, daca ii ia Dumnezeu mintile, va mai face o prostie pe acolo. La acesti oameni, cred eu ca ar trebui sa inasprim pedepsele la modul cel mai concret, pentru cei care dau astfel de dovezi de barbarie", si-a explicat ministrul punctul de vedere. Aprecierile sefului diplomatiei romane nu s-au oprit insa aici, Cioroianu insistand sa ridice moralul national. "Sa ne intelegem, nu ne-am facut de ras, s-a facut de ras un... un derbedeu, ca altfel nu pot sa-i spun (...). Acuma, nu are rost ca toti romanii sa ne punem cenusa in cap. Eu ii incurajez pe romanii care lucreaza efectiv si sunt cinstiti in Italia, sa stea acolo, pentru ca statul roman, efectiv, ii va apara pe cei care merita", a adaugat ministrul. (A.M.L.)

Gafele ministrului

Ajuns nu fara mare greutate in postura de ministru de Externe, in urma unei intense dispute intre Palatele Cotroceni si Victoria pe aceasta tema, liberalul Adrian Cioroianu a reusit, in doar cateva luni, sa fie asociat cu un portofoliu impresionant de gafe.

Cea mai recenta dintre acestea s-a produs luna trecuta, cand, convocat la summit-ul sefilor de stat si de Guvern din tarile UE de la Lisabona, in locul premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrul Cioroianu s-a dovedit a fi un simplu turist in Capitala Portugaliei. Chestionat cu privire la lucrarile reuniunii, seful diplomatiei romane a raspuns, spre mirarea jurnalistilor, ca "a fost un moment istoric pentru Europa. S-au luat decizii bune, asa cum a spus domnul presedinte Basescu. O sa ma uit pe inscrisuri si va spun care sunt cele mai importante hotarari". Seful diplomatiei romane "a piedut", in iunie, nu mai putin 31 de compatrioti, ce solicitasera repatrierea din Fasia Gaza, in plin razboi Hamas-Fatah. In vreme ce ministrul anunta, la acea vreme, de la Bruxelles, prin intermediul televiziunilor, ca romanii se aflau in siguranta la Tel Aviv, cei 31 il contraziceau, telefonic, sprijiniti chiar de un comunicat al MAE, care afirma ca grupul nu parasise Teritoriile.

Anterior, ministrul de Externe Adrian Cioroianu si-a asumat postura de "yes-man" in fata secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, dovedind, in cadrul conferintei comune sustinute, impreuna cu aceasta, la Washington, ca nu este in stare sa pronunte nimic altceva decat "da", "bineinteles" si "desigur". (D.E.)

Basescu cheama acasa "foarte multi ambasadori"

Ambasadele "nu sunt interesate" de situatia romanilor din strainatate, "isi bat joc prin indiferenta", "nu stiu nimic" despre situatia cetatenilor aflati pe teritoriul tarii respective, a subliniat presedintele Traian Basescu, ieri seara intr-o emisiune la postul public de televiziune.

"Acest lucru ma va face sa chem acasa foarte multi ambasadori care nu si-au inteles menirea" , a anuntat seful statului, care a tinut sa remarce ca unii diplomati trimisi sa ne reprezinte au crezut ca obligatia lor e sa participe la cocktailuri, sa paraseasca ambasadele pentru a locui in imobile cu chirii de 8-9-10.000 de euro, dar "dispretul lor fata de cetatenii din afara granitelor este o realitate si acest lucru il pot proba oricand". Basescu a tinut sa sublinieze ca cele mai multe probleme in strainatate le fac cetatenii de etnie roma si, a adaugat el, "poate sa tipe Romani Criss pana maine", de aceea trebuie gasite solutii de integrare a acestora. Presedintele a considerat grav si faptul ca autoritatile italiene dau impresia unor expluzari in masa, desi - conform directivelor europene - acestea nu pot face decat expulzari individuale. Cat despre masurile anuntate de Guvern, "totul e poveste", in afara de garantarea asistentei juridice, in opinia sefului statului. El a remarcat si ca ministrul de Externe Adrian Cioroianu ar fi trebuit sa demisioneze in urma declaratiilor sale, in care evoca deportarea unor cetateni romani in desertul egiptean. (A.H.)

Dreptul la libera circulatie limitat temporar

Guvernul analizeaza posibilitatea de a inainta instantei de judecata dosare ale persoanelor expulzate pentru o eventuala decizie de "restrangere temporara" a dreptului acestora la libera circulatie in statele membre Uniunii Europene, a declarat, ieri ministrul Internelor, Cristian David.

"Noi nu vom solicita Tribunalului Bucuresti restrangerea temporara a dreptului de libera circulatie decat pentru acele persoane care sunt supuse mecanismului de indepartare. Instanta din Romania se va pronunta, vazand temeinicia argumentelor cuprinse in dosarul pe care il vom primi de la autoritatile italiene, cu privire la posibila restrangere temporara a dreptului la libera circulatie", a spus David.

Perioada de limitare a dreptului de circulatie in UE este decisa de instanta, pentru fiecare caz in parte a precizat ministrul. (D.I.)

PNL ii cere socoteala lui Cioroianu

Renate Weber l-a taxat ieri pe Adrian Cioroianu pentru declaratia privind deportarea romilor in desert, spunand ca aceasta este inacceptabila si nu reprezinta punctul de vedere al PNL.

Norica Nicolai i-a cerut ministrului sa-si ceara public scuze, pe cand senatorul Radu Campeanu a caracterizat declaratia drept "un romantism ieftin si depasit complet". Surse liberale, citate de NewsIn, au declarat ca problema va fi discutata in cadrul viitorului Birou Politic al partidului, unde lui Cioroianu i se va cere socoteala pentru declaratia facuta. In schimb, alti liberali au fost surprinsi de un asemenea punct de vedere al ministrului de Externe, senatorul Puiu Hasotti refuzand sa creada ca Adrian Cioroianu a putut spune asa ceva. (C.A.)

Noua ONG-uri vor capul ministrului

Noua ONG-uri au solicitat ieri demisia ministrului de Externe pentru declaratiile facute la adresa romilor din Italia, ca "o dovada de respect fata de legislatia nationala si europeana".

Agentia de Monitorizare a Presei, Institutul pentru Politici Publice, Liga Pro Europa si Asociatia Romani Criss, Asociatia ACCEPT, Asociatia Culturala TURN, Asociatia Parteneri pentru Dezvoltare, Centrul de Resurse Juridic, European Roma Grass Roots Organisation considera ca solutia prezentata de ministrul de Externe este inacceptabila, de tip nazist. (C.A.)

Cioaba: Mailat "nu este rom"

Regele romilor Florin Cioaba a declarat ieri ca italienii trebuie sa stie ca nu suntem o natiune de criminali sau de hoti, motiv pentru care a adresat autoritatilor, impreuna cu mitropolitul Ardealului, o scrisoare deschisa in care face apel la echilibru. Cioaba este suparat si pe ministrul Cioroianu, pe care il acuza ca a spus ca, "daca ar fi dupa el, ar cumpara un loc intr-un desert undeva si i-ar duce pe romi acolo". "Aceasta scrisoare va fi trimisa domnului Romano Prodi si domnului presedinte al Italiei tocmai pentru ca vrem sa aratam ca in Romania sunt oameni cinstiti. Nu suntem o natiune de criminali sau de hoti, asa cum ne-au caracterizat si ne-au bagat pe toti intr-o oala", a precizat Cioaba, citat de Rompres. El a cerut ca sibianul de etnie roma Nicolae Romulus Mailat, vinovat de moartea Giovannei Reggiani, sa fie "tratat ca un infractor". Potrivit regelui romilor, Mailat "nu este nici rom, nici roman, ci un fel de corcitura de asta, (...) un baies". "Familia Mailat sunt dintr-o familie de baiesi. De fapt, ei nici nu sunt recunoscuti de comunitatea din Avrig ca bastinasi sau ca facand parte din etnia roma, ei au venit doar de sase-sapte ani acolo", a explicat Cioaba. Regele Cioaba spune ca italienii au o "tenta de rasism" si acum au "explodat" dupa decesul Giovannei Reggiani. (R.G.)

Theodor Stolojan, presedintele PLD

"Vinovatii sunt Cioroianu si David"

Presedintele PLD Theodor Stolojan i-a acuzat duminica pe ministrii de Externe, Adrian Cioroianu, si de Interne, Cristian David, de lipsa de profesionalism in gestionarea problemelor aparute in jurul cetatenilor romani din Italia. "Semnele tensiunilor intre cetatenii romani si italieni au inceput sa apara din vara, cu declaratii ale candidatului pentru Primaria Romei, dar au fost tratate de ministrii David si Cioroianu cu usurinta, cu nepasare. Tensiunile au crescut pana cand s-a ajuns la conflict si, ulterior, la criza, fara ca aceste doua ministere sa faca ceea ce fac institutiile profesioniste", a afirmat Stolojan, citat de Rompres. (R.G.)

Mircea Geoana,presedintele PSD

Sa devina ambasador in Egipt sa supravegheze tabara

Presedintele PSD a cerut ieri demisia ministrului de Externe pentru declaratiile facute la adresa romanilor din Italia. Mircea Geoana a precizat ca declaratiile lui Cioroianu sunt un gest deplasat, care risca sa importe criza din Peninsula la noi in tara. "Daca noi cadem acum prada emotiei si ne apucam sa blamam segmentele largi ale populatiei, intr-un astfel de episod, facem o greseala grava. Riscam sa adancim un clivaj care exista deja intre populatia romaneasca si cea tiganeasca din Romania", a explicat Liderul PSD, citat de NewsIn. El l-a ironizat pe Cioroianu caruia i-a sugerat sa devina ambasador in Egipt, pentru a putea supraveghea instalarea taberelor despre care a vorbit. (C.A.)

Adjunctul DGCCOA, in Italia

Adjunctul sefului Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog (DGCCOA), Toma Rus, care este urmarit penal de procurorii DNA Cluj intr-un dosar privind fapte de coruptie, a fost detasat in Italia. Detasarea s-a facut pentru trei luni, alaturi de Toma Rus urmand sa plece si alti politisti. Toma Rus a declarat, citat de Mediafax, ca i s-a ordonat sa plece cu mai multi colegi in Italia, dar a refuzat sa dea detalii. (D.E.I.)

Cand e vorba de sex, crima comisa de rromul Mailat nu mai conteaza * Daca romanii se feresc sa mai vorbeasca limba materna, fetele care-si vand trupul nu stiu cum sa iasa in evidenta

Italienii prefera prostituatele romance

In ciuda faptului ca in Italia situatia devine pe zi ce trece mai tensionata, iar amenintarile la adresa romanilor se inmultesc, exista totusi conationali care nu au avut nimic de pierdut in urma crimei comise de Romulus Mailat. Prostituatele romance, care sunt la mare cautare, fiind in topul preferintelor amatorilor de sex platit din Peninsula.

Desi toata lumea se astepta ca vanzatoarele de placeri sa aiba si ele de suferit, acest lucru nu s-a intamplat.

Daca la Roma, Milano, Venetia si in alte orase italiene se manifesta in aceste zile un puternic sentiment anti-romanesc, prostituatele romance fac exceptie.

In timp ce la terase, restaurante, in locurile publice, cei care vorbesc romaneste risca sa fie daca nu atacati, cel putin blamati si priviti ca niste ciumati, prostituatele nu stiu cum sa mai iasa in evidenta si sa-si dezvaluie originea si tara natala. Si asta pentru ca sunt in topul preferintelor. Iar in momentul in care vine vorba de sex, romancele se detaseaza net fata de celelalte competitoare care activeaza pe piata italiana. "Italienii sunt mari amatori si le apreciaza foarte mult pe fetele noastre. N-o sa vedeti niciodata o chestie de genul asta, ca prostituatele romance sa ramana fara clienti. Si nici nu fac vreo reducere speciala ca sa-si pastreze clientii. N-am auzit pana acum ca vreo prostituata romanca sa se planga ca a fost agresata de vreun client sau nu a fost platita din cauza nationalitatii. Se intampla invers. Sunt agresate de romani. Tocmai din aceasta cauza, marea majoritate a fetelor ii refuza pe acestia. Sau, ca sa ii accepte, tre' sa sara cu "un loz" substantial", au declarat pentru ZIUA surse din Italia.

Tiganii refuza vilele din comoditate

La polul opus se afla romanii de etnie roma. Actiunile in forta ale carabinierilor italieni, dezafectarea taberelor de nomazi nu i-au descurajat prea mult. Au plecat dintr-o tabara si s-au mutat cu cartoanele in alta parte. Taberele de baraci care sunt daramate dintr-un loc apar imediat in alte parti. "Locuiesc claie peste gramada, fie pe sub poduri, fie in alte baraci improvizate. Nu se pune problema ca nu au unde sa stea. Problema autoritatilor italiene este ca nu au cum sa-i stranga pe toti la un loc. Nu au un asemenea loc, un campus. Si atunci se multumesc sa darame baracile respective, iar nomazii se muta in alta parte", declara sursele ZIUA. Cu toate ca poate parea ciudat, romii prefera sa stea in acele baraci de carton, desi au la "dispozitie" locuinte aproape finisate. " Numai din comoditate nu s-au mutat cu totii la periferia Romei. Acolo exista niste constructii abandonate. In urma cu cativa ani, o firma a strans foarte multi bani pentru un proiect imobiliar. Au inceput niste constructii la periferia Romei, spre Fiumicino. S-au ridicat casele, la unele dintre ele s-au pus si acoperisuri, insa nu s-au facut finisajele. S-a creat un litigiu, iar casele au ramas abandonate si de doi ani sunt goale. Sunt case cu etaj, gen vile, conditii bune. In aceste locuinte, numai din comoditate nu stau toti romanii. Cum stateau abuziv in acele tabere de carton, asa ar putea sa stea si aici. In loc sa stea in baraci, ar sta in case cu pereti de caramida. Dar din comoditate nu s-au dus acolo, pentru ca este o zona unde se ajunge mai greu. Nu prea exista mijloace de transport, cum existau la tabara de la Tor de Quinto. De la gara Tor de Quinto pana la baracile in care stateau era o distanta de 300 de metri. Acolo e mai greu sa ajungi dupa ce vii din centru de la furat. Trebuie sa mergi cativa kilometri pe jos. In acele case de la periferie stau in prezent foarte putini romani. Au fost cativa gasiti asta vara acolo care au fost trimisi in Romania". (Bogdan GALCA)

Noua Dreapta in campanie

Organizatia Noua Dreapta s-a implicat si ea in dezbaterea publica a cazului Mailat.

Intr-un comunicat transmis redactiei se afirma ca "Luand act de anti-romanismul care a cuprins Italia, Noua Dreapta a luat initiativa organizarii unei campanii care vizeaza eliminarea confuziei asupra etniei criminalului, asociat in mod eronat de politicienii si presa italiana cu poporul roman". Noua Dreapta mai afirma ca simpatizantii si partenerii organizatiei din Italia au inceput deja campania de constientizare in Roma si alte orase din peninsula. (A.M.)

Bomba in magazinul unui roman

Atmosfera in principalele orase italiene, in special la Roma, este exploziva. Pe ziduri scrie "Dati foc romanilor si tiganilor". Sunt repede sterse de autoritati, dar apar altele. O bomba artizanala a explodat la sfarsitul saptamanii trecute, la magazinul unui roman din localitatea italiana Monterotondo, situata la periferia Romei, dar deflagratia nu s-a soldat cu daune materiale majore.

Autorii atacului au lasat un bilet pe care scria "Va spargem capetele", iar pe un perete al magazinului a fost desenata o cruce celtica. Dispozitivul exploziv a fost confectionat dintr-un tub de carton cu diametrul de 3 cm si lungimea de 20 cm. Carabinierii cred ca este vorba de un incident care face parte din campania xenofoba starnita de agresarea si uciderea Giovannei Reggiana. Proprietarul magazinului atacat este Diana Steluta Mailat, al carei nume de familie este identic cu cel al principalului suspect in agresiunea de la Roma - Nicolae Romulus Mailat. Cu toate acestea, se pare ca nu exista nici o relatie de rudenie intre patronul magazinului si romanul arestat la Roma.

Persoane necunoscute au distribuit pe strazi si au lipit pe stalpi si ziduri, pliante in care indeamna la "razboi impotriva rromilor", la Vicenza (regiunea Veneto, nord-estul Italiei). "Deschideti ochii. In ultima vreme, persoane fara demnitate distrug grav Italia: razboiul a fost declansat", se poate citi pe pliantele semnate "Rebelii" si distribuite in diferite cartiere ale orasului. Mesajul este tiparit deasupra unei fotografii care infatiseaza un grup de romi, printre care femei si copii care rad. Pliantele au fost lipite pe stalpii de iluminat public, ca si pe zidurile cladirilor din oras. Vinerea trecuta, patru romani au fost atacati cu bate, cutite si cioburi de sticla in parcarea unui centru comercial din sud-estul Romei, de circa zece persoane necunoscute, cu fetele acoperite cu cagule sau caschete. Trei dintre romanii agresati au fost raniti, iar unul dintre acestia, Emil Marcu, a fost internat in stare grava in spitalul din Tor Vergata. Sambata, potrivit Mediafax, o miscare politica italiana de extrema dreapta, Forza Nuova, a avertizat autoritatile din Genova ca "daca in zece zile nu vor fi evacuate doua tabere de romi, (ea) va adopta masuri in acest sens". "Incepand de astazi, activistii nostri si toti italienii sunt autorizati moral sa foloseasca metode care merg dincolo de simplele proteste, pentru a-si apara propriii compatrioti. Vai de cei care se vor atinge de femeile noastre !", a anuntat formatiunea, intr-un comunicat. (Bogdan GALCA)

O romanca a salvat trei italieni

Organele unei romance care a murit in Sicilia au fost donate pentru salvarea vietilor a trei italieni. Decizia donarii organelor a fost luata de sotul femeii, iar operatia de prelevare a avut loc in spitalul din orasul Ragusa, situat in Insula Sicilia. Romanca Lidia Racu, in varsta de 38 de ani, a murit dupa ce a inghitit din greseala alcool metilic. Cu acordul sotului, ficatul femeii si cei doi rinichi vor ajunge la trei pacienti din Italia aflati pe liste de asteptare pentru transplanturi. Aceasta este, potrivit Mediafax, a treia donatie de organe efectuata in doar cateva luni de la imigranti romani la italieni. Femeia si sotul acesteia, care au trei copii in Romania, lucrau in agricultura in sudul Siciliei. (D.E.I.)

BOR va implica preotii din parohiile din Italia

"Patriarhia Romana isi exprima regretul pentru toate incidentele care au marcat viata publica din Italia si, indeosebi, fata de cel petrecut saptamana trecuta, atunci cand o femeie din Roma si-a pierdut viata, iar responsabil de aceasta este un cetatean roman de etnie rroma. Dezaprobam cu toata fermitatea astfel de fapte, care, din punct de vedere moral crestin, constituie pacate grave. In acelasi timp, consideram ca nu toata comunitatea romaneasca din Italia trebuie sa fie blamata din cauza celor ce incalca legea morala si civila", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane. BOR se va implica, prin preotii din parohiile ortodoxe din Italia, in consilierea spirituala si incluziunea sociala a romanilor care au inca probleme de integrare in societate. "In acest sens, se va urgenta organizarea noii episcopii ortodoxe romane la Roma, cu responsabilitate pastorala pentru toti romanii ortodocsi din Italia", se arata in comunicat. (D.I.)

Rromii continua jafurile si violurile

In ciuda ultimelor evenimente din Italia, romanii continua sa comita noi fapte. Astfel, in urma cu doua zile, doi romani au incercat sa jefuiasca un cuplu. In momentul in care a intervenit un politist, acesta a fost agresat de catre unul dintre barbati, omul legii avand nevoie de zece zile de ingrijiri medicale. Un rom de origine romana a atacat sambata noaptea o italianca si i-a furat din poseta bani si doua telefoane mobile. Femeia, care locuieste in apropierea unei tabere de nomazi de la Roma, se intorcea acasa, dupa miezul noptii. Ea a declarat la politie ca a fost atacata dupa ce a coborat din autobuz si a vrut sa opuna rezistenta, dar s-a temut sa nu fie ucisa. De asemenea, carabinierii au arestat o romanca in varsta de 39 de ani, data in urmarire din august 2006, in baza unui mandat de arestare international. Romanca fusese condamnata in Romania la 15 ani de inchisoare pentru trafic de fiinte umane. Doi romani au fost retinuti fiind acuzati ca au jefuit si violat o prostituata romanca, alti cinci, printre care si o femeie, fiind arestati la Torino, dupa ce furasera autoturismul unui conational de-al lor pe care il santajau ca sa le plateasca 3000 de euro. (B.C.G.)

UE cere motivarea fiecarei expulzari

Comisarul european Franco Frattini a avertizat Italia ca expulzarile in grup sunt strict interzise de legislatia comunitara

Bruxelles-ul si-a facut cunoscut punctul de vedere referitor la ordonanta emisa de Guvernul de la Roma, in replica la incidentul produs, marti, la periferia Capitalei italiene. Expulzarea unor cetateni ai unui stat membru UE dintr-o alta tara membra trebuie sa fie motivata individual, expulzarile in grup fiind strict interzise de legislatia comunitara, a subliniat, ieri, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini.

"Un stat membru poate sa recurga la expulzari daca exista o amenintare la siguranta sau sanatatea publica, insa expulzarea trebuie sa fie o situatie individuala, circumstantiala, si in nici un caz indreptata impotriva unui intreg grup", a declarat Friso Roscam-Abbing, raspunzand unor intrebari referitoare la situatia imigrantilor romani din Italia si la masurile luate de autoritatile italiene. Comisia Europeana a refuzat sa se pronunte deocamdata in legatura cu decretul-lege trimis spre aprobare Parlamentului italian, ce prevede posibilitatea expulzarii cetatenilor comunitari care pun in pericol siguranta publica. Abia dupa ce acest document va fi aprobat de Legislativul italian, Executivul comunitar il va putea evalua prin prisma prevederilor Directivei 38/2004, ce reglementeaza libera circulatie a persoanelor in interiorul Uniunii.

Conditii de evitare a expulzarii

In baza directivei invocate, un cetatean al unui stat membru poate fi expulzat dintr-o alta tara UE daca, dupa 90 de zile de la intrarea in tara respectiva, nu indeplineste o serie de criterii. Potrivit Rompres, acestea se refera la: a) sa fie angajat ca lucrator sau liber profesionist; b) sa aiba suficiente resurse si asigurare medicala, astfel incat sa nu devina o povara pentru serviciile sociale ale tarii in care doreste sa rezideze; sau c) sa fie angrenat intr-o forma de instruire vocationala sau sa fie student si sa detina o asigurare medicala sau sa asigure autoritatile nationale ale statului in care vrea sa rezideze, printr-o declaratie sau prin mijloace echivalente, ca nu va deveni o povara pentru serviciile sociale ale statului in cauza; d) sa fie membru al familiei unui cetatean al Uniunii, chiar daca nu are cetatenia unui stat membru, si calatoreste impreuna cu acesta, cu indeplinirea uneia din conditiile prevazute la punctele anterioare. Comportamentul criminal al unei persoane constituie, de asemenea, motiv intemeiat de expulzare, iar in aceasta situatie, individul in cauza nu mai are la dispozitie termenul de o luna pentru a face recurs. In schimb, condamnarile anterioare ale unei persoane sau expirarea documentelor cu care a intrat in respectivul stat membru nu constituie motive de expulzare, a mai precizat Roscam-Abbing.

Infringement-ul Italiei, exclus pentru moment

Insistand asupra dreptului unui stat membru de a lua masuri impotriva acelor persoane care reprezinta o amenintare pentru siguranta cetatenilor sai, oficialul comunitar a respins drept "speculatii" informatiile potrivit carora Comisia Europeana ar putea deschide o procedura de infringement (incalcare a Tratatului) impotriva Italiei daca decretul-lege privind expulzarea cetatenilor comunitari ce pun in pericol siguranta publica va fi adoptat de Parlamentul de la Roma. "Abia dupa ce va fi adoptat, Comisia va fi notificata in legatura cu acest document, urmand ca apoi expertii juristi ai Comisiei sa o analizeze din perspectiva Directivei 38/2004.

Discutiile la acest moment despre un infringement sunt pur speculative", a mai aratat purtatorul de cuvant al comisarului Franco Frattini. (D.E.)

Control la retelele de recrutare

Retele de recrutare a fortei de munca pentru strainatate, constituite din firme care pacalesc romanii cu locuri de munca bine platite intr-o tara straina, ar putea fi desfiintate, a anuntat, ieri, ministrul Muncii, Paul Pacuraru. El s-a consultat cu reprezentantii confederatiilor sindicale pe problema situatiei din Italia si a anuntat ca va analiza, impreuna cu reprezentantii Ministerului Internelor si Reformei Administrative, posibilitatea desfiintarii retelelor de recrutare a fortei de munca pentru strainatate.

El a spus ca se vor lua masuri care vor viza trei categorii de romani, respectiv cei care inca lucreaza in strainatate, cei care doresc sa se intoarca voluntar, precum si cei care sunt expulzati din diferite motive. "Si pentru aceste categorii de persoane (care doresc sa se intoarca sau care sunt expulzate - n.r.) mecanismele institutionale si autoritatile locale vor trebui sa fie pregatite pentru insertia imediata pe piata fortei de munca si pentru aducerea imediata in activitate a acestor cazuri. Si pentru cea de-a treia categorie, cea a persoanelor pentru care autoritatile din tarile straine au decis reintoarcerea in Romania, trebuie sa gasim masuri imediate pentru a se putea angaja imediat si pentru a nu fi germeni de infractionalitate odata ajunsi acasa", a mai explicat ministrul.

Totodata, Paul Pacuraru a anuntat ca ministerul, independent de aceasta situatie, a demarat o evaluare pe situatia fortei de munca din fiecare tara membra a UE, pentru a cunoaste numarul romanilor din fiecare stat, domeniile ocupationale preferate de ei, precum si diferentele salariale existente pe piata muncii din fiecare stat intre romani si cetatenii autohtoni. Ministrul Muncii a mai spus ca, din informatiile pe care le are pana acum, in Italia ar fi in jur de 550.000 - 600.000 de cetateni romani. Reprezentantul BNS, Dumitru Costin, a precizat la finalul intalnirii ca Romania nu are pana in acest moment un set de politici publice pentru romanii care pleaca la munca in strainatate si a acuzat autoritatile ca nu fac aproape nimic pentru acei lucratori. "Am atras atentia ca Romania nu trebuie sa se comporte la fel ca statele care in momentul de fata au probleme sociale generate de comunitati de romani. Romania trebuie sa stabileasca de la inceput, pe baza unor acorduri foarte clare, niste mecanisme institutionale extrem de complete si de complexe care sa nu faca ca pe viitor Romania sa se confrunte cu aceeasi problema", a mai declarat Costin. (Corina SCARLAT)

Planul de masuri al Guvernului

Guvernul va suplimenta cu pana la 30 de persoane numarul ofiterilor de politie detasati in Italia, va trimite 10 magistrati de legatura in tarile europene si va majora numarul de consulate in Italia.

Acestea sunt cateva dintre masurile cuprinse in Planul special privind gestionarea situatiei create in Italia, adoptat ieri de Executiv, in sedinta extraordinara. Maine, Tariceanu se va intalni, la Roma, cu omologul italian, Romano Prodi.

Planul de masuri privind gestionarea situatiei create in urma aplicarii de catre Italia a decretelor de indepartare a cetatenilor straini a fost stabilit in discutia premierului Tariceanu cu ministrii de Interne, al Justitiei si al Externelor, precum si reprezentanti ai Ministerului Muncii. Obiectivele cuprinse in plan vizeaza intensificarea cooperarii politienesti, judiciare, a asistentei consulare si stabilesc o serie de masuri de integrare sociala, precum si de comunicare publica. In domeniul cooperarii politienesti, unul dintre principalele obiective propuse vizeaza intensificarea cooperarii politienesti operative, prin extinderea retelei de ofiteri romani in misiuni operative in Italia. In domeniul cooperarii judiciare, se are in vedere definitivarea detaliilor tehnice pentru transferul numarului de persoane convenit cu partea italiana. In domeniul asistentei consulare, vor fi luate masuri care vizeaza, in principal, implicarea consulilor onorifici in actiunile de informare si asistare a cetatenilor romani aflati in situatii de acest gen. Printre masurile sociale se numara imbunatatirea colaborarii cu autoritatile italiene in domeniul incluziunii sociale a romanilor aflati in Italia. O alta masura vizeaza protejarea drepturilor cetatenilor romani angajati legal in Italia. In ceea ce priveste persoanele cu probleme de integrare, se va incuraja un mecanism de repatriere voluntara. Tot ieri, premierul Tariceanu a avut, la Palatul Victoria, o intrevedere cu reprezentanti ai asociatiei oamenilor de afaceri italieni in Romania, Unimpresa, carora le-a cerut sa contribuie la "destinderea" relatiilor dintre Romania si Italia. (O.B.)

Severin solicita interventia PSE

Europarlamentarii PSD condamna actele de violenta asupra unor cetateni romani din Italia si vor cere socialistilor europeni sa se solidarizeze cu romanii din Peninsula, condamnand orice atitudine xenofoba la adresa romanilor din aceasta tara. Conform unui comunicat al europarlamentarilor PSD remis ieri redactiei, seful delegatiei europarlamentare PSD, Adrian Severin, isi va intrerupe programul electoral din Romania pentru a participa la reuniunea Grupului Socialist din PE, care va avea loc de astazi pana joi la Madrid, la acest eveniment urmand a solicita socialistilor europeni si eurodeputatilor de stanga italieni sa condamne orice atitudine xenofoba la adresa romanilor. (R.A.)

Geoana vrea un minister al romanilor din strainatate

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a propus infiintarea unui minister al romanilor din strainatate, tinand cont ca un sfert din populatia tarii munceste peste hotare, care sa le apere mai bine drepturile si sa se implice in protejarea lor cand apar cazuri similare celui din Italia. In opinia sa, este nevoie de o strategie guvernamentala pentru ca incidente similare celor din Peninsula sa nu se repete si in comunitatile romanesti din alte state. Liderul PSD a mai spus ca a trimis o scrisoare primarului Romei, in care ii cere acestuia sa respecte principiile Drepturilor Omului si sa se comporte ca o persoana de stanga. El i-a mai spus lui Walter Veltroni ca declaratiile acestuia si ale altor politicieni italieni tind sa generalizeze perceptia ca intreaga comunitate romaneasca din Italia este formata din raufacatori si criminali. Geoana sustine ca in ultimele trei zile au fost exprimate atacuri inacceptabile, rasiste si xenofobe catre intreaga comunitate romaneasca din Italia, iar romani nevinovati care muncesc in Italia au fost agresati. (R.A.)

Boc solicita abtinere de la declaratii

Presedintele PD, Emil Boc, a solicitat politicienilor romani, dar si celor italieni sa se abtina de la declaratii care ar putea sa duca la escaladarea crizei romanilor din Italia. "Ceea ce este important in acest moment este sa pastram echilibrul, iar reactiile noastre, ale politicienilor, nu trebuie sa inflameze nici intr-o parte, nici in cealalta. Speram ca si in Italia clasa politica sa pastreze echilibrul necesar, sa stopeze actiunile revansarde care au pornit la adresa romanilor", a spus Boc. El a acuzat si "balbaielile" Guvernului legate de reactia la criza, fapt care face ca romanii din Italia sa nu se simta protejati de catre statul roman. "Romanii din Italia nu sunt vinovati de faptul ca unul sau doi dintre ei sunt subiect al actiunilor infractionale", a conchis Boc. (A.I.)

"Problema tiganeasca"

Presa italiana scrie despre "adevaratul tabu, care impiedica, cu interdictiile, sa se vada realitatea"

"Nu exista loc in Italia pentru cei ce jefuiesc, comit acte de viol sau ucid", scrie La Stampa, citand raspunsul "ferm, categoric" al autoritatile italiene in cazul Reggiani.

"Exista ceva sacru in nevoia de securitate tot mai acut resimtita de italieni, dupa cum exista ceva sacru si in ospitalitate, in deschiderea manifestata fata de cei diferiti de noi, in libera circulatie in interiorul Uniunii Europene", noteaza Barbara Spinelli in editia de ieri a cotidianului citat. "Aceasta antinomie ne educa sa traim cu doua imperative: deschidem portile, dar le si inchidem daca este nevoie. Multi cer in ultimele zile "intreruperea fluxurilor migratoare", furia suscitata de crima de la Tor di Quinto a rupt zagazurile, chiar si in noul Partid Democrat, si deodata se pare ca doar un singur imperativ conteaza: portile inchise. Intram intr-o lume care promite certitudini monolitice: este suficient sa intrerupem fluxurile, iar raul dispare. Deseori tapul ispasitor se naste asa, prin aceasta reducere la unu a multiplului, a ansamblului. Adesea, asa iau nastere pogromurile, ca cel dezlantuit vineri seara impotriva romanilor din cartierul roman Tor Bella Monaca", adauga editorialista La Stampa. "Si ideologiile se nasc asa, inventandu-se "scurtaturi" care rezolva totul rapid. O ideologie nerealista, fiindca imigratia nu va fi oprita iar Europa are nevoie de ea. (...) Dilemele sunt europene si tot european va fi inceputul solutiei. (...) Adevaratul tabu, care impiedica cu interdictiile sale sa vedem si sa aratam realitatea este altul: este "problema tigan" si este inertia cu care ea este abordata in dialogul cu Estul de unde vin asa-zisii nomazi", continua Spinelli, apreciind ca "ne aflam intr-o situatie de urgenta, de criza", in special in ceea ce priveste drepturile omului si ale minoritatilor.

Premise pentru demararea vanatorii de romani

"Agresiunea comisa impotriva unui grup de romani la Roma demonstreaza ca s-a intamplat ceva ce pesimistii simteau deja plutind in aer", scrie cotidianul italian La Repubblica, semnaland existenta unei atmosfere periculoase in Peninsula. "De la un caz foarte grav, uciderea Giovannei Reggiani, s-a trecut cu prea mare rapiditate la indicarea unor responsabilitati colective. Crima aproape ca a trecut pe planul doi, iar atentia a fost toata indreptata spre demonstrarea unui fel de incompatibilitate intre societatea noastra si prezenta romanilor, insistandu-se asupra procentajului de infractiuni comise de persoane provenite din acea tara", scrie publicatia citata, sub semnatura lui Stefano Rodota. "Intr-un climat social care devine tot mai violent, premisele pentru demararea vanatorii romanilor, din pacate, exista toate", adauga editorialistul La Repubblica, apreciind ca, in contextul in care raspunsurile institutionale au venit deja, "ar fi gresit sa cerem o ulterioara inasprire a lor".

Roma anti-roma

La Roma apar patrule anti-romi, anunta Corriere della Sera, publicand un reportaj realizat in "mahalaua" de la Avrig, unde mama lui Nicolae Romulus Mailat, romanul acuzat de omor, la Roma, s-a intors din Italia si acorda interviuri vorbind despre copiii ei ca despre niste "iepuri". Atunci cand se refera la Mailat si la cele intamplate la Roma, Elena "povesteste tragedii pe un ton distrat, de parca ar vorbi despre simple cunostinte, nu despre propria sa carne", scrie publicatia italiana. "Cat despre fiul sau, declara "ca nu il cunostea bine", desi acesta locuia cu ea in Italia, si lucrau ocazional, impreuna", adauga acesta. Reportajul descrie pe larg conditiile mizere de trai din cartierul romilor saraci din Avrig, unde oamenii traiesc in baraci de lemn si pamant mai subrede decat staulul calului, noroiul trece de genunchi, casele - denumite "bordeie" - par toate la fel, iar copiii se joaca in mizeria si printre fiarele vechi stranse in curti. In aceasta atmosfera, faptul ca Elena si concubinul acesteia, Cornel, darama poarta casei lui Nicolae pentru a o ocupa in lipsa acestuia "nu suscita nici o emotie deosebita": "Oricum, el n-o sa se mai intoarca", spune barbatul. "Mama lui Nicolae, dorinta ei de a pleca din nou cat mai curand, un alt fiu pierdut asa cum pierzi cheile de la casa - un lucru normal, in cel mai rau caz o bataie de cap - reprezinta, intr-un fel, aceasta viata atat de degradata. (...) Faptul ca Nicolae al ei a fost scanteia care a provocat un incendiu, faptul ca a omorat o alta fiinta umana, nu o impresioneaza cu nimic", adauga cotidianul. (D.E.)

"Nimic nu mai merge intre Roma si Bucuresti"

Tensiunile dintre Romania si Italia legate de imigrantii romani din Peninsula sunt analizate si in presa belgiana de ieri, care apreciaza ca "Nimic nu mai merge intre Roma si Bucuresti". Cotidianul La Libre Belgique scrie ca romanii reprezinta "problema italiana a momentului". Aderarea Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007, si eliminarea controlului la frontiere au favorizat cresterea numarului imigrantilor romani in Italia. Exista temeri ca Peninsula ar putea fi cuprinsa de un val de rasism, dupa ce, in acest weekend, un comando de extrema dreapta a intreprins, la Roma, un raid intr-o tabara de romani, ranind trei persoane. Comunitatea imigrantilor romani este acum cuprinsa de panica, mai scrie La Libre Belgique.

Nici cotidianul Le Soir nu lasa neobservat fenomenul comunitatilor romanilor din Italia. "Tiganii se afla, ca de obicei, pe strazile din centrul Romei. Insa, de aceasta data, nu mai vand trandafiri, nu mai cersesc si merg repede. Autocarele care leaga zilnic Roma de Romania sunt pline. Facuti responsabili pentru marea majoritate a delictelor comise in Italia, numerosi romani, tigani sau nu, prefera sa se intoarca acasa", transmite Le Soir. (D.E.)

"Pericolul vanatorii de romani"

Incidentul de la Roma a ajuns si in atentia presei germane si spaniole, relateaza Rador.

In vreme ce Neue Zurcher Zeitung subliniaza ca, "pana acum, Roma era cea mai sigura capitala a Europei", Die Presse observa ca Italia expulzeaza pentru prima oara cetateni ai Uniunii Europene, Die Welt si Der Spiegel remarcand, la unison, ca in Italia se amplifica resentimentele fata de imigrantii romani. Cotidianul spaniol El Pais crede ca a fost o masura gandita pentru romani, care au luat locul albanezilor in cosmarurile italienilor, in timp ce El Mundo avertizeaza ca "poate aparea pericolul unei vanatori de romani" si ca institutiile "trebuie sa ii faca pe cetateni sa inteleaga ca marea majoritate a imigrantilor romani au un comportament excelent". (D.E.)

Presa britanica scrie despre reactiile politicienilor italieni

Ultimele masuri de expulzare adoptate in Italia in baza legilor sigurantei publice, aplicate de cateva zile de autoritatile italiene, si reactiile unor autoritati din Peninsula fata de situatia creata sunt prezentate de mai multe publicatii din Marea Britanie.

Potrivit Financial Times, autorizarea expulzarilor era parte integranta dintr-un proiect de lege a imigratiei, tergiversat indelung de Legislativul italian si ulterior adoptat "in graba, pentru a calma indignarea publica" generata de crima dintr-o suburbie a Romei, de care este acuzat un roman. Guvernul de centru-stanga al premierului Romano Prodi acuza Uniunea Europeana ca nu a anticipat "un exod in masa" al romanilor dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana. Guvernul italian, "vulnerabil in fata unei reactii adverse a opiniei publice fata de imigratie, alimentata de dreapta politica, si constient totodata ca si alte guverne se confrunta cu aceasta problema a imigratiei", face apel la Uniunea Europeana sa conlucreze pentru rezolvarea migratiei de masa, relateaza aceeasi publicatie.

Pe fondul unor reactii negative tot mai vehemente impotriva lucratorilor straini, lideri de dreapta din Italia au dezlantuit, ieri, "un val de coroziva retorica antiimigratie", cerand repatrierea in masa si inchiderea frontierelor tarii, relateaza The Guardian. Remarcile formulate de Gianfranco Fini, Liderul formatiunii Alianta Nationala si - pana anul trecut - vicepremier, intr-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera, relateaza The Guardian, l-au vizat inclusiv pe presedintele Basescu, care facuse apel la politicienii romani si italieni sa se abtina de la declaratii ce ar putea tensiona si mai mult situatia. The Independent mentioneaza interventia Suveranului Pontif, intr-un mesaj adresat Italiei, care face apel la respectarea drepturilor imigrantilor, militand pentru o "abordare mai cumpatata" a problemei imigratiei.

Anonim spunea...

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anuntat ieri ca va cere conducerii partidului sa ii retraga pe cei cinci europarlamentari peremisti din grupul politic Identitate-Traditie-Suveranitate din care fac parte in Parlamentul European. Motivul: declaratiile extremiste la adresa romanilor ale colegei de grup Alessandra Mussolini. „Va anunt in premiera ca am luat decizia ca, datorita declaratiilor iresponsabile pe care doamna Alessandra Mussolini (liderul formatiunii italiene Actiunea Sociala - n.r.) le-a facut impotriva poporului roman, ca de pilda: «Romanii si-au facut din infractionalitate un mod de viata» sau «Nu este vorba de furturi, ci de crime inspaimintatoare care fac sa ti se ridice parul in cap» si alte declaratii de genul acesta, in aceasta situatie eu voi propune Biroului Permanent al PRM ca toti cei cinci europarlamentari ai nostri sa se retraga din grupul Identitate-Traditie-Suveranitate“, a anuntat ieri Vadim. Declaratiile citate de liderul PRM provin dintr-un interviu acordat de Alessandra Mussolini pentru Cotidianul, la sfirsitul saptaminii trecute.

Anonim spunea...

Italy and immigration

Disharmony and tension



The recent hysteria over Romanian immigrants says much about Italy and the fragile state of its politics

ITALIAN political leaders are not generally held in high esteem outside (or indeed inside) their home country. Their handling of the country's first big race-relations crisis has shown why. Among the adjectives that spring to mind are opportunistic, histrionic, irresponsible and, perhaps at best, insensitive.

The trouble began on October 30th, when Giovanna Reggiani, a 47-year-old Italian naval officer's wife, was returning home along a deserted lane in northern Rome. She was brutally attacked. Early reports suggested that she had been tortured, raped, robbed and ferociously beaten—though, in fact, she was neither tortured nor raped. But it may be that her assailant set about her savagely after she tried to defend herself from sexual assault.

This was a horrifying crime, from which Ms Reggiani died two days later. The man accused of her killing is Nicolae Mailat, a Romanian Roma (gypsy) who lived in one of a string of shacks in a nearby wood. He denies murdering Ms Reggiani, but admits snatching her bag. Fellow shack-dwellers say that he is mentally disturbed.

None of this carried any weight in the outcry that followed. Mr Mailat is one of hundreds of thousands of Romanians, many of them gypsies, who have flocked to Italy in recent years and now make up its biggest ethnic minority. They have unquestionably brought problems, particularly to Rome, where a disproportionate number live in dreadful conditions under bridges, in copses or in disused buildings. They have made some parts of the city feel distinctly unsafe.

But the reason so many have come is that Italian politicians have encouraged them. The former centre-right government of Silvio Berlusconi waived visa restrictions on Romania five years before it joined the European Union in January. The current centre-left government of Romano Prodi chose not to restrict the entry of workers from Romania after it had become a full member. Romanians were initially popular. They speak a Romance language. Most integrate easily.

Despite Italy's open-arms policy, no steps were taken to provide even temporary shelter for the new arrivals. Part of the blame must fall on Rome's centre-left mayor, Walter Veltroni. Yet it was he who was chiefly responsible for pushing the government into a panic after Ms Reggiani's murder.

Mr Veltroni is more than just mayor of Italy's biggest city. Last month, he was elected head of the new Democratic Party, which combines the two biggest parties on the centre-left. As such, he instantly became heir-apparent to Mr Prodi, and the centre-left's candidate for the next general election. He thereby makes himself a continuous source of discomfort to Mr Prodi, as he seeks to keep himself in the news. He also offers an appealing alternative to an unpopular and fragile government which smaller coalition parties are repeatedly threatening to bring down.

After Mr Veltroni declared that “neither the police nor the local authorities can cope with the emergency”, the cabinet produced a decree that gave prefects, local representatives of the interior ministry, the power to expel citizens of other EU countries if they had the backing of a judge. A 2004 EU directive legitimised such expulsions in cases where there was a threat to public health or security.

In Brussels, the justice commissioner, Franco Frattini, and his officials seem to have accepted the Italian move (see article). But it is at best debatable whether the expulsions reflect faithfully a directive that, according to the EU's own summary, was intended for a “ serious and present threat which affects the fundamental interests of the state”.

The most shocking aspect of the decree is that it is aimed so openly at Romanians. The preamble claims that “the proportion of crime committed by foreigners has increased, and those who commit most crime are the Romanians.” This is true only in absolute terms, because Romanians are the most numerous immigrants. As an analysis in La Stampa has shown, the proportion of Romanians reported to, or arrested by, the police in 2006 was lower than in most other foreign groups.

Within 24 hours of the cabinet meeting, 20 people were expelled. A band of thugs beat up and stabbed three Romanians in a Rome suburb. The first of several immigrant encampments were flattened with bulldozers. Since then, the Roma have been the target of vitriolic abuse. Gianfranco Fini, the supposedly reformed leader of the former neo-fascists, accused them of prostituting their womenfolk, approving the kidnapping of children and believing that theft was morally justified.

Mr Veltroni's new position has created two possible openings for Mr Fini—as mayor of Rome (the opposition wants Mr Veltroni to stand down), or as leader of the opposition. The emergence of the 52-year-old Mr Veltroni on the centre-left makes it less likely that the centre-right will stick with the 71-year-old Mr Berlusconi. Mr Fini appears to think that race-hate oratory will enhance his prospects.

He may be right. A poll in Corriere della Sera suggests only 30% of Italians think it possible to integrate the Roma. That is also the view of many in Romania, where discrimination is common. On November 7th Romania's prime minister, Calin Popescu Tariceanu, flew to Rome to meet Mr Prodi. Much of their discussion was about plugging holes. After all, most of those whose encampments have been wrecked will build shacks elsewhere. Although some were put on flights to Bucharest, Italy does not have the resources to remove substantial numbers. Future expulsions will probably consist of no more than an order to leave. And those who go can easily return: most Romanians enter Italy in buses across uncontrolled frontiers.

The two prime ministers agreed to set up a joint police force and to send more Romanian police liaison officers to Italy. They also decided to write to Brussels asking for extra structural funds for what they called “the most problematic phenomena, like the migration flows involving the Roma ethnic group.” When in a fix, stick out your hand and beg for cash. It is what so many accuse gypsies of doing all the time.

Anonim spunea...

Dedesubturile unei diversiuni


Pe măsura trecerii timpului, afacerea Romulus Mailat se dezvăluie ceea ce noi am spus a fi chiar de când s-a declanşat isteria din Italia: o diversiune. Când vine vorba de asemenea diversiuni se ridică imediat întrebarea: Ce efect s-a ţintit? În cazul Romulus Mailat s-a vrut, evident, adoptarea fără prea mari probleme a Decretului-Lege privind expulzările. Judecând retrospectiv, se vede limpede că Decretul-Lege, ca şi expulzările, n-au fost luate sub presiunea emoţiei colective stârnite în Italia de cazul Romulus Mailat. Aceste lucruri au fost, incontestabil, premeditate. Dacă ne gândim la excesiva mediatizare a infracţiunilor comise de români într-o ţară din care nu lipsesc, totuşi, infracţiunile, putem presupune că afacerea Mailat a fost punctul culminant al unui proces subtil de creare a unei atmosfere de intimidare a românilor aflaţi la muncă în Italia. În România e clar acum că s-a urmărit adoptarea Decretului-Lege aflat în contradicţie cu legislaţia UE.


Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre discuţiile privind realităţile ascunse din acest Decret. Imensa majoritate a poziţiilor – inclusiv a celor adoptate de oficialităţi – se concentrează pe teza unui moment de care autorităţile italiene aveau nevoie pentru a putea scăpa de infracţionalitatea comisă de rromi, dar mai ales de taberele ilegale ridicate la marginea Romei şi a marilor oraşe italiene. O asemenea explicaţie nu rezistă unui examen critic. Taberele ilegale de rromi există în Italia de câţiva ani. E greu de crezut că autorităţile italiene au ezitat să le înlăture atât amar de timp de teama unor critici vizând drepturile omului. Mica infracţionalitate a rromilor s-a desfăşurat sub ochii autorităţilor din Peninsulă. E greu de crezut că Poliţia italiană s-a transformat peste noapte într-un ONG preocupat de respectarea condiţiei umane. În atare condiţii, Decretul-Lege e asemănător unui tras cu tunul în vrăbii.


S-a spus şi s-a scris că acest Decret încalcă Directiva Comisiei Europene. Pentru românii nepăsători când e vorba de "chiţibuşării avocăţeşti", o asemenea aserţiune e lipsită de relevanţă. Nu în asta constă gravitatea gestului comis de guvernul italian, ci în efectele sale practice. Dând posibilitate prefecţilor să expulzeze cetăţeni străini în numele unei acuzaţii vagi, văduvite de criterii precise, Decretul lasă pe românii din Italia la discreţia abuzurilor de tot soiul. Să ne imaginăm, de exemplu, că un român cinstit intră în conflict cu angajatorul. Angajatorul poate merge la autorităţile locale, pe care le ştie, sau, şi mai şi, cu care se află în cârdăşie, şi obţine un Ordin de expulzare. Asta în cel mai bun caz. Pentru că în cel mai rău caz, românul e ameninţat cu expulzarea. Şi pe fondul isteriei naţionale anti-româneşti, românul se va resemna. Se va resemna să muncească la negru, să trudească în condiţii infernale, să fie tras pe sfoară, într-un cuvânt, să fie exploatat. O astfel de ipoteză aruncă o nouă lumină asupra rapidităţii cu care s-a lansat în spaţiul public din Italia raţionamentul: Romulus Mailat egal monstru, egal rrom, egal român. Pentru că, să fim lucizi, campania din Italia, abil orchestrată, e îndreptată împotriva românilor.


Rromii erau uşor de pus la punct şi fără Decretul-Lege. Aflaţi cei mai mulţi în Italia fără acte în regulă, ei puteau fi făcuţi să plece în doi timpi şi trei mişcări. Cu muncitorii români nemulţumiţi de condiţia lor de exploataţi era mai greu. După admiterea României în UE, ei şi-au dat seama că pot revendica drepturi asemănătoare cu cele ale muncitorilor italieni. Şi au început să bombăne, ridicând pretenţii care i-au speriat pe angajatorii italieni. Pentru că, să fim lucizi, Italia i-a primit cu braţele deschise pe români, deoarece aceştia, spre deosebire de muncitorii italieni, au acceptat toate condiţiile inumane de lucru, devenind astfel o forţă de muncă ieftină. Această forţă de muncă a început să nu mai fie rentabilă în clipa când românii au beneficiat de statutul de cetăţeni europeni. Decretul-Lege, atmosfera anti-românească sunt astfel mijloace teribile de presiune asupra unei Comunităţi care începuse să aibă revendicări ce nu mai convin patronilor italieni. N-ar fi cazul, oare, să vedem în diversiunea Mailat ceva mult mai profund şi mai grav decât un simplu pretext de a scăpa de infractori?!

Mayo clinic spunea...

Vrei să-ți cumperi un rinichi sau vrei să-l vinzi pe al tău

rinichi? Căutați o oportunitate de a vă vinde rinichiul pentru bani din cauza crizei financiare și nu știți ce să faceți, atunci contactați-ne astăzi și vă vom oferi o sumă bună de 1.000.000,00 USD pentru rinichi. Numele meu este Doctor DAVID

Sunt nefrolog la clinica Mayo. Clinica noastră este

Suntem specializați în chirurgia rinichilor și ne ocupăm și noi

Cumpără și transplantează rinichii cu viață.

donator corespunzător. Suntem localizați în India, Turcia, Statele Unite, Malaezia, India. Dacă sunteți interesat să vindeți sau să cumpărați rinichi, nu ezitați să ne contactați prin e-mail.

E-mail: mayoclinic55@gmail.com

Ce aplicații +2348107219280


atent

DR DAVID

Mayo clinic spunea...

Vrei să-ți cumperi un rinichi sau vrei să-l vinzi pe al tău

rinichi? Căutați o oportunitate de a vă vinde rinichiul pentru bani din cauza crizei financiare și nu știți ce să faceți, atunci contactați-ne astăzi și vă vom oferi o sumă bună de 1.000.000,00 USD pentru rinichi. Numele meu este Doctor DAVID

Sunt nefrolog la clinica Mayo. Clinica noastră este

Suntem specializați în chirurgia rinichilor și ne ocupăm și noi

Cumpără și transplantează rinichii cu viață.

donator corespunzător. Suntem localizați în India, Turcia, Statele Unite, Malaezia, India. Dacă sunteți interesat să vindeți sau să cumpărați rinichi, nu ezitați să ne contactați prin e-mail.

E-mail: mayoclinic55@gmail.com

Ce aplicații +2348107219280


atent

DR DAVID

Google
 

Postări populare