Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

16.10.06

Deficitul intelectual de la Casa Dalba va fi 'compensat' de o lume multipolara in Asia

Cine stie cum va intra chiriasul actual al Casei Albe in istorie? Ca doar istoria dureaza mai mult decat oricare dintre noi si fiecare generatie (isi) citeste istoria cu uneltele-i proprii. Pentru generatia noastra devine insa din ce in ce mai clar ca "W" o tine din gafa in gafa si ca ar putea folosi ceva creier, macar pe masura muschilor sai. Si nici nu vorbesc aici despre ceea ce se intampla pe plan intern in SUA cat despre SUA pe plan international.
SUA a luat-o pe drumul hegemoniei deja din timpul presidentiei Clinton. Diferenta este ca acum ca se observa nevoia de un lider mondial pe masura vremurilor. Dupa ce SUA iese prea devreme din Afganistan pentru a intra in Irak degeaba, dupa ce pakistanezii nu numai ca testeaza arma nucleara dar (se dovedeste ca) au si proliferat-o, dupa ce indienii sunt rasplatiti pentru a fi testat arma nucleara, dupa ce iranienii si nord-koreenii sunt amenintati cu schimbarea de regim, dupa ce trupele coalitiei conduse de americani in Afganistan si Irak se dovedesc cu mult insuficiente, ce au de facut Iran si N-Koreea?

Raspunsul la intrebarea de mai sus poate veni in mai multe feluri. De la Teheran si de la Fenian raspunsurile au venit intr-o forma de genul: "Mai lasa domnule Bush trancaneala, caci daca e sa ne schimbi oricum, macar sa te coste ceva care sa nu-ti poti permite a plati!" In alte cuvinte, ramane ca in gara.
Daca dupa alegeri "W" se hotaraste sa se retraga din Irak atunci el poate sa se ocupe de Iran. Cu N. Koreea insa e mai dificil caci Seul, capitala uneia din primele 10 economii ale lumii, este numai la cateva zeci de kilometri de granita dintre cele doua Korei. Mai ales pentru cei care sunt la curent cu imediat-viitorul lidership politic japonez, o Japonie nucleara si in consecinta o cursa a inarmarilor in Asia sunt urmarile logice ale testului nuclear N. Korean. In alte cuvinte, fara macar a considera aspectele financiar-economice, o lumea multipolara va incepe din Asia si asta numai in cativa ani.


Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

peromaneste spunea...

Iata sumarul unei pozitii, reprezentative pentru gandirea politica americana la varf, din revista Foreign Affairs:

The age of U.S. dominance in the Middle East has ended and a new era in the modern history of the region has begun. It will be shaped by new actors and new forces competing for influence, and to master it, Washington will have to rely more on diplomacy than on military might.

Richard N. Haass is President of the Council on Foreign Relations.

Google
 

Postări populare