Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

17.8.06

Romania, un acvariu, in care gasesti un rechin care coexista cu un pestisor

Vorbind de dosariada, iata si parerea unei tinere romance, Andra Matzal, despre colaborationisti si restul (adica generatia lor, a celor care aveau 7 ani in decembrie 1989):


Ai 24 de ani. Aveai 7 ani la Revolutie. Cum vezi tu toata framintarea din jurul deconspirarii Securitatii? Azi afli ca unul a fost turnator, miine afli despre altul.
E o poveste care nu se termina, e o harababura. Ce urmarim noi? Care sint premisele de baza care sa duca la niste rezultate cuantificabile? Cum se procedeaza? Ce vrem sa aflam si in cit timp? Pe unii ii verificam. Bun. Cind afli ca unul a fost securist, ce poti sa faci mai departe? Cum procedezi? Cum il sanctionezi? Spuneti-mi, ca eu nu stiu, mie mi se pare ca totul e o birfa: ai auzit, stii ca si X a turnat la Securitate. Si? Unde apare responsabilitatea? Uite, iti mai dau un exemplu. De cind lucrez la revista Igloo, tot merg la Primarie sa vad ce se intimpla cu spatiul public. Iar la Primarie, in Consiliu, oamenii se reunesc si isi dau seama dupa trei ore de discutii ca nimeni nu stie despre ce s-a vorbit, nimeni nu stie cine este responsabil pentru problemele in cauza. E o disolutie totala de responsabilitate. Si sint tot felul de jocuri subterane, care primeaza, tot felul de sabotaje mici, scenarii, pe care nu pot sa le vad integrate intr-un sistem care sa mai si functioneze.

Da-mi voie sa insist. Lucrezi cu un prieten mai in virsta la un proiect si, la un moment dat, afli ca a fost turnator la Securitate. Cum va evolua relatia ta cu el?
Nu pot sa fac o judecata generala. Depinde de conjunctura. Depinde daca a fost turnator intr-un mod esential, daca si-a facut un scop in viata din a turna.


Sursa: Observatorul cultural, interviu al lui Ovidiu Simonca (click aici)



target="_blank"


Da click aici ca sa vezi totul!

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare