Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

16.6.06

F-regatele regatului britanic sau totul pentru integrare



Titus Filipas. Fregate britanice pentru submarine rusesti

Titus Filipas. Fregate britanice pentru submarine rusesti
Publicat pe Wednesday, June 14 @ 21:25:42 CEST de catre asymetria
Geopolitica
Audiat in februarie 2004 de Comisia pentru Aparare a Camerei Deputatilor, secretarul de stat Gheorghe Matache spunea ca fregatele britanice reprezinta o gura de oxigen pentru marina româna. Chiar asa?

Titus Filipaş

Fregatele de tip 21 si cele de tip 22 (cum sunt cele doua nave achizitionate pentru marina româna) s-au comportat lamentabil in razboiul pentru insulele Maldive (Falklands). Fregata T22 HMS Brilliant a fost deteriorata cu bombe proaste (dumb bombs) aruncate din avioanele A-4 (Skyhawks) de fabricatie americana. Pilotii argentinieni erau de o maiestrie exceptionala, fregata nu a fost scufundata doar pentru ca bombele furnizate de americani erau proaste in toate sensurile, doar una din patru exploda. Fregata HMS Broadsword din clasa T22 a fost deteriorata de un pilot argentinian pe un avion Mirage.
Din punctul de vedere al rezistentei la lovituri, fregatele britanice din cel de al doilea razboi mondial erau superioare fregatelor T22.

Cum se explica fragilitatea extrema a navelor T22 ? Ele fusesera proiectate special, -- si aceasta este singura lor functie pe care o puteau indeplini cu succes--, pentru vinatoarea de submarine rusesti in Oceanul Atlantic. La terminarea razboiului rece, dupa analiza strategica SWOT efectuata intr-o Strategic Defence Review, Royal Navy decide sa renunte la aceste fregate.

Si apoi sa mai spunem altceva: fregatele T22 nu sunt multi-functionale. Ele indeplinesc numai o singura functie, iar aceasta poate fi indeplinita doar in oceane. In toate tarile civilizate, achizitionarea de nave militare se face numai pe baza de analize LCC (Life Cycle Costing). Iar o analiza a costului pe ciclul de viata al produsului (LCC) incepe in mod expres printr-o focalizare pe functia indeplinita de echipamentul achizitionat. Se pare ca in ministerul român al apararii nu a patruns practica acestui tip de analize. Ele sunt dificile.

Achizitionarea fregatelor T22 a iritat Rusia, cum a dovedit prin absenta de la summit-ul recent al Marii Negre. Apoi, nu este exclus ca tocmai serviciile secrete rusesti sa fi lucrat pentru sincronizarea dezvaluirii scandalului fregatelor si summit-ul Marii Negre organizat de România.

Noile fregate britanice achizitionate de marina romana consuma enorm de multa motorina prin comparatie cu fregata din dotarea mai veche. De ce ?
La miscarea submarinelor in apa, forta de rezistenta a mediului creste mai repede decat creste viteza. Submarinele nucleare rusesti au puteri indeajuns de mari pentru viteze mari. Dar fregatele de urmarire de la suprafata au viteze inca mai mari, sustinute de consumuri imense de motorina. Care este logica acestor viteze mari pentru fregate ? Vinatoarea antisubmarina presupune o miscare in spirala a fregatei pornind de la locul unde a fost observat sumarinul ultima data. Vezi si articolul "Chasing a U-boat", cu desenul aferent la adresa: www.math.purdue.edu/~eremenko/submarine.html
Deci functia unica pentru care au fost special proiectate fregatele T 22 este miscarea in spirala!

Si Vladimir Ilici Lenin lauda "miscarea in spirala", nu-i asa?

Titus Filipas



Notiţa: Alte scrieri de Titus Filipas
"De la mitul astral la astrofizica", Editura Scrisul Romanesc, Craiova, Romania, 1984.
Scanata si salvata in format pdf de Dragos Bora
Editie electronica online, Oct 2004
http://www.astroclubul.org/sarm/carti/Mitul/




Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Type 22 Frigate - momentul adevarului

fregatele Type 22 au 3 subclase.... clasa Broadsword(4 construite in total), Boxer(6 construite in total) si Cornwall(4 construite in total).

cele din clasa Broadsword sunt veterane Falklands War si toate 4 au fost vandute Braziliei la mijlocul anilor 90

cele din clasa Cornwall, cele mai noi, sunt singurele ramase in serviciu

din clasa Boxer sunt cele achizitionate de Romania, 2 de noi(HMS London si HMS Coventry) si 1 de Chile(HMS Sheffield)...curios insa ce s-a intamplat cu restul de 3 din cele 6 fabricate...
HMS Boxer - Sunk as Target
HMS Beaver - Sold for Scrap
HMS Brave - Sunk as Target
116 milioane de lire si asta e doar inceputul.....jaf la drumul mare..., bine s-a zis undeva ca ele nu valorau mare lucru...pret de fier vechi si nimic mai mult....ca doar pt ei nu valora nimic...ca altfel nu ar scufunda 116 milioane de lire...insa daca pot fi vandute la fraieri...de ce nu
cred ca tot ar iesi in castig daca ar baga niste bani sa ridice navele de pe fundul oceanului si le vanda noua, nu au stiut ei ce comori arunca....acum se dau cu capul de pereti.
data fabricatiei in ordine pt cele trei 1981,1982,1983...iar pe cele vandute noua 1984 si 1986, diferenta prea mica ca vechimea sa justifice scufundarea primelor 3.
asa cum americanii ne-au donat avioanele hercules...ar fi putut si ei sa faca acelasi lucru cu fregatele astea...si noi eventual sa ne obligam sa platim modernizarea lor prin bae systems
desi ele au fost construite pt vanarea de submarine cum s-a spus intr-un alt comentariu, ministrul apararii si seful marinei militare ne-au vandut gogosi spunand ca Romania are nevoie de ele pt misiuni anti-tero...combaterea traficului cu fiinte umane, combaterea traficului cu droguri, contrabanda etc... domnilor...pt asa ceva ai nevoie de vedete de mare viteza....si nu de fregate de razboi! si de cand marina militara face munca pazei de coasta? s-au cumparat niste nave....si acum incearca sa afle la ce se folosesc...vor defila de ziua marinei si vor face prezenta la exercitii nato - cam scump, demisia domnilor! Romania putere la Marea Neagra domnule presedinte? pe astea doua le scufunzi cu un singur avion mai de Doamne ajuta...o fi si incompetenta...dar tot mai tare se aude strigatul buzunarului dupa comision...ca aici fregatele are worth every penny...

Google
 

Postări populare