Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

3.4.05

SUA si (in) Iran???

In sectiunea DOSARE - a editiei online a ziarului ZIUA din Sambata, 2 aprilie 2005, e un articol foarte intersant ce pune in cadru ipoteza/posibilitatea unui atac SUA impotriva Iranului in iunie 2005. Pentru a accesa articolul, click aici! Dezbaterile foarte incinse de la sectiunea de comentarii a articolului si articolul in sine ne-au determinat sa facem urmatoarele observatii:


Iranul poate fi atacat de catre SUA: saptamana viitoare, desi asta ar cere ceva acrobatie politica din partea administratiei Bush, in iunie sau la anul. Daca razboiul cel mai recent din Irak ne invata ceva este ca un atac nu are loc intotdeauna in cele mai bune conditii pentru atacant--SUA ar fi putut astepta pentru europeni sa i se ali(ni)eze si/sau pe turci sa le dea voie sa deschida un al doilea front din nord. Aliatii din cel de-al II-lea razboi mondial, in septembrie 1939, nu au avut nici ei luxul de a alege momentul de declarare a razboiului cu Germania.

Deci consideratii, de altfel foarte pertinente, despre cat de pregatita este SUA nu au atat de multa valoare daca ne gandim:
1) niciodata nu esti pregatit 100%;
2) daca esti destul de puternic mai bine ataci inainte ca cealalta parte sa se fi pregatit;
3) in Iran 40% din populatie sunt tineri de pana in 35 de ani care nu il stiu direct pe shah ci mizeriile economico-politice impuse de aiatolahi.

Cateva detalii in plus la al 3-lea punct sunt necesare: In general, tinerii iranieni sunt nemultumiti. In principiu, nu e nevoie de a ocupa toata tara ci de a le da acestor tineri mana libera sa faca o revolutie ca in Romania/Ukraina/etc. Pentru asta, distrugerea capabilitatilor de comanda, control si comunicatii ale Teheranului ar trebui sa fie suficient--facand in felul acesta dificila coordonarea 'garzilor revolutiei islamice' de la centru.

Ca dificultati in ceea ce priveste un atac al Iranului, pentru a destabiliza regimul si nu pentru a ocupa tara, trebuie sa mentionam perceptia musulmanilor a:
1) pozitiei SUA fata de tarile din zona (islam+petrol);
2)pozitiei SUA fata de Israel.
Probabil ca analistii politico-militari americani iau toate aceste dificultati si cate altele vor mai fi in seama.

Aerul de inevitabilitate al unui asemenea curs de actiune e ciudat. Cat ar fi SUA de puternica, o buturuga de marimea Iranului poate sa incurce rau niste treburi pe acasa. Cu toate astea insa, europenii care s-au angajat in a rezolva cu Iranul chestiunea nucleara prin tratative ar trebui sa inteleaga ca SUA nu va astepta ca Iranul sa ajunga in situatia Coreei de Nord. Deci asta e sansa diplomatiei europene sa arate ca poate obtine prin tratative ceea ce SUA este acuzata (pe dept sau nedrept) ca ar face pe cale militara exclusiv. Sugerarea unui aer de inevitabilitate da dreptul UE la a nu-si asuma responsabilitatea unui esec in tratativele-i cu Iran.

Poate veti intreba acum, la ce folos un Iran ne-nuclear? Oameni buni, din momentul proliferarii nucleare, care nu se poate prezice cand va incepe, lumea inceape sa dispara! Ca analogie, ganditi-va de ce in general armele sau chibriturile se tin departe de copii.

Pentru cei care intreaba de ce Israelul, India , Corea de Nord si Pakistanul au arme nucleare, raspunsul poate fi gasit in diferite locuri. In cazul Israelului, intrebati-i si pe francezi. Cel putin pana acum , Israelul a fost un actor nuclear responsabil. La extrema cealalta, se afla Corea de Nord, care ameninta fatis si doar in scopuri de santaj Japonia si Corea de Sud--doua din primele 10 economii ale lumii la un moment dat sau altul.

Daca politicienii UE vor sa slabeasca SUA prin inarmarea adversarilor SUA si in general printr-un un joc dublu, ei vor reusi cu siguranta sa sfarseasca hegemonia americana de 25 de ani, insa costul este mult prea mare pentru toti, cetatenii UE inclusiv. Cum ar putea UE sa se afirme fara sa distruga echilibrul mondial este o intrebare cu raspuns dificil. Ar putea s-o faca, e prerogativul lor, insa fara sa aiba ca miza a esecului norul nuclear ce nu cunoaste frontiere. Ce ar putea face americanii mai bine? Nici nu poti sti unde sa incepi. Asteptam sugestii!!!

Intre timp, care este miza Romaniei in toata treaba asta? Am ridicat deja acesta intrebare si o mai facem si aici. Romania, pe langa economie mai are nevoie si de securitate. In plus, Franta si Germania se poarta cu tarile europene suspect de asemanator cu ceea ce ei acuza ca ar fi cazul SUA fata de restul lumii.

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare