Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.4.05

De grija Frantei intelegem, dar de grija noastra?

Adrian Severin se discuta retoric, cum altfel, in Ziua din 5 aprilie 2005, despre anuntatul referendum din Franta cu privire la Consitutia UE. Mai jos e pozitia noastra, iar pentru a accesa articolul: Allez la France!, click aici.


Domnule Severin, din punctul de vedere strict al Romaniei, mai e nevoie intradevar de EU! Din punctul de vedere al europenilor din cateva tari dezvoltatete din Uniune situatia e diferita, dupa cum o arata si sondajele in discutie. EU arata din ce in ce mai mult ca un urias pe picioare de lut. Avantul luat in ultimii 15 ani, initiat de o viziune politica grandioasa, pare sa nu-si mai gaseasca resurse pentru a se mentine pe directie din cauze:

a) economice datorate lipsei de resurse pe fondul cererilor si
b) din cauza acumularii tensiunilor politice aparute odata cu 'inghitirea' statelor nou integrate.

Economic vorbind, Germania, tara care a subventionat financiar idealul politic francez/comunitar, se afla in dificultate crescanda de a plati mult mai mult decat primeste. Irlanda si Marea Britanie se bucura inca de tratament deosebit in ceea ce priveste contributiile lor la bugetul european, iar Franta inca primeste partea leului din alocarilor bugetare comunitare pe agricultura--cca. 50% din bugetul comunitar.

Politic, ideea cum ca totul s-ar putea rezolva prin conses pare sa nu-si aiba locul intr-o uniune largita. Imi puteti spune ca aceasta Constitutie va rezolva acest aspect si voi fi de acord in masura in care cei grei dar putini nu vor fi incomodati de voturile celor mici dar multi.

Pana la urma, politicianul din forurile comunitare are inca loialitate fata de tara care l-a trimis, ba chiar mai mult, electoratul national este cel care-l investeste (direct sau nu) in birocratia europeana de cele mai multe ori.

Probabil ca cei mari si-au facut deja planurile pentru a avea grija ca noii sositi sa nu le strice socotelile prea mult insa aceastea sunt greu de cuantificat si cu mult mai greu de comunicat electoratelor nationale.

Daca m-ati intreba de episodul francez, v-as raspunde ca nu am emotii si ca Chirac foloseste aceasta stratagema pentru a extrage concesii Uniunii (de exemplu, in ceea ce privesc deficitele celor mari si piata libera a serviciilor).




P.S. Intrebarea ramane insa pentru politicienii nostri destepti: Cu ce ne (mai) alegem noi (in 2007) si ce trebuie sa mai facem/scumpim? Va dati seama ca atunci nu vom putea negocia prea mult caci ni se va putea spune: Constitutia UE a fost deja adoptata de cei mari, voi ce mai vreti?

3 comentarii:

Anonim spunea...

De la: dan toader din franta (...@hotmail.com)
Data: 2005-04-05 17:33:45 , IP: 84.100.217...

sorine, daca francezii continua sa priveasca de sus pe romani si unguri...

Nu exista tara in afara Romaniei de care sa ma simt legat sufleteste decat Franta. Cu toate astea si tu adopti o prejudecata franceza care are repercursiuni negative asupra insasi Frantei (prejudecata si nu premisa). E clar ca Franta nu mai poate avea influenta influenta daca Europa nu avanseaza. Daca Europa nu avanseaza zicem "Pa" influentei franceze. Or ca Europa sa avanseze e esential ca Franta sa zica "Oui". Nu zice "Oui"=>regres in influenta. De ce nu zice "oui"? Pai fiindca are aceeasi logica coloniala care desi la nivel declarativ spunea ca francezul e egal cu colonizatul dar de facto frantuzul era ... colonizator. Or Europa nu e Maghreb. Vrei ca Franta sa reziste? Daca da accepta Europa. Daca accepti Europa atunci accepta calitate a vietii egala intre unguri romani si francezi. Sorine, nu ii dispretui pe romani ca traiesc cu 300 de euro pe luna ca nu e vina lor. Tu daca esti francez incearca sa nu fii francez cu totul si pastreaza masura acolo unde francezii au prejudecati. Zici tu ca "francezii nu vor accepta niciodata sa fie platiti cu 300 de euro". Hehe, sa vezi tu cum accepta daca mai creste somajul si are sa le fie foame. Daca Franta va respinge constitutia nu vor mai avea influenta si nu stiu cat vor mai putea mentine nivelul de viata la acelasi nivel. Vor ajunge fara sa fie platiti asa ca si romanii chiar daca vor chiar daca nu vor . Pot sa faca revolutie daca nu le convine. Cu ce ii ajuta? Revolutia nu iti mareste salariul.

Fereasca sfantul pentru francezi sa nu isi dea seama ce greseala sunt pe cale sa faca. Adica primul proiect e facut de Fr pe care tot ei il resping ca sa il corijeze. Partenerii europeni (inclusiv Germania) le fac hatarul si baga tot felul de concesii de arata tratatul de zici ca e facut de francezi 100% si acuma sa il respinga in referendum Franta? Pai tu iti dai seama ce lipsa de incredere din partea Spaniei, Italiei, Benelux si Germaniei e pe cale sa apara? Zapatero pur si simplu ramane in ofsaid iar Schroeder care pica in popularitate va avea probleme si mai mari din cauza asta. Respingerea tratatului dizolva autoritatea Frantei in fata partenerilor sai. Daca Franta zice "Non" putini vor mai avea incredere in cuvantul oricarui presedinte francez. Si asta poate ar conveni lui Bush dar din punctul meu de vedere s-ar naste un dezechilibru nenecesar.

Severin habar nu are de ce zice. Face confuzii datorate termenilor cu sens diferit pe Dambovita, Sena si Washington. Pentru el conservator in Franta inseamna conservator in sensul american. Nu ma asteptam ca ditai sef de osce sa fie atat de "pe dinafara".

V-as ruga sa mai fiti si romani si sa nu adoptati aroganta "unui mare avocat francez cu care am luat masa". E treaba unora daca sunt gomoshi si nerealisti. Ei traiesc din venituri de familie, voi traiti din munca voastra.

La 2005-04-05 12:36:24, S a scris:

> Emeritului Severin ii e teama ca n-o sa intre in istorie drept
> "actorul roman" care a participat la elaborarea proiectului
> de constitutie UE. Si asta vezi doamne din cauza francezilor. Ma si
> gandesc ce-o spune cand o veni randul englezilor...ca astia sunt 90%
> impotriva.
> Normal, daca nu-i buna, trebuie schimbata. Si nu-i chiar buna pt ca
> Giscard s-a grabit s-o termine ca aparuse un loc la Academie. Si-a
> dat-o peste cap. Sunt gramada de lucruri alambicate si
> interpretabile. Cum ar fi integrarea de noi membri, posibilitatea
> unei tari ca Malta sa blocheze orice initiativa, acceptarea
> dumpingului social, lipsa de securitate sociala si mai ales
> eliminarea treptata a tuturor "exceptiilor nationale".
> Adica il obligi pe frantuz sa munceasca 45 de ore pe saptamana pentru
> 300 de euros pe luna pentru ca asa face ungurul sau romanul. Sa fim
> seriosi !
>
>
>
> La 2005-04-05 12:06:07, Pinkie a scris:
>
> >
> >
> >
> > Bai, voi ocupati-va de pacatele voastre, ca francezii
> > asa cum sunt ei cîstiga de 10 ori cît voi !
> >
> > Am luat masa cu un mare avocat francez, fost
> > deputat la Consiliul Europei, de dreapta.
> >
> > Spunea ca o sa voteze contra pt ca nu e de acord
> > cu delocalizarile, nici cu intrarea Turciei în UE
> > ( care ar fi favorizata de unele articole din aceasta
> > Constitutie). L-am întrebat ce o sa se întîmple
> > daca se voteaza nu.
> > Mi-a spus ca n-o sa se întîmple nimic, ca într-un an
> > de zile
> > o sa se faca alta.
> >
> > Dezbaterile aprinse de la ei sunt oricum de
> > 100 de ori mai bune decît modul cum "s-a votat"
> > ultima Constitutie la voi, chiar nu sunteti constienti ???
> >
> >
> > §§§

peromaneste spunea...

Admirabil exercitiu de real-politik d-le Toader! Franta, spunand DA, va putea propti proiectul franco-european si prin asta va avea sansa partii leului intr-o entitate ce-i va putea suporta aspiratiile mondialiste. De fapt, fara o astfel de constitutie, ce sa centralizeze si deciziile politico-militare, riscul ca vreo buturuga mica si nou integrata de aiurea devine prea mare pentru existenta UE insesi--ne referim la dreptul de veto.

Dintr-o anume perspectiva, pozitia Frantei intr-o astfel de uniune devine si mai aproape de cea a SUA.

Ati surprins foarte bine si unele aspecte economice la nivel individual. Nici Europa si nici Franta cum sunt structurate astazi nu sunt forme viabile economic pe termen mediu. Europenii de vest vor trebui sa deprinda mai bine gustul "globalizarii acasa". "Globalizarea de acasa" va duce joburile unde-i mai ieftin, deci creste productivitatea, dar atata timp cat mai ieftinul in discutie este tot UE nu mai conteaza--moneda unica, birocratie centralizata etc.

Intrebare pentru dvs. si altii, ce poate face SUA sa impiedice procesul de integrare si largire europeana?

flachi dela http://peromaneste.com

La 2005-04-05 17:33:45, dan toader a scris:

> Nu exista tara in afara Romaniei de care sa ma simt legat sufleteste decat Franta. Cu toate astea si tu adopti o prejudecata franceza care are repercursiuni negative asupra insasi Frantei (prejudecata si nu premisa). E clar ca Franta nu mai poate avea influenta influenta daca Europa nu avanseaza. Daca Europa nu avanseaza zicem "Pa" influentei franceze. Or ca Europa sa avanseze e esential ca Franta sa zica "Oui". Nu zice "Oui"=>regres in influenta. De ce nu zice "oui"? Pai fiindca are aceeasi logica coloniala care desi la nivel declarativ spunea ca francezul e egal cu colonizatul dar de facto frantuzul era ... colonizator. Or Europa nu e Maghreb. Vrei ca Franta sa reziste? Daca da accepta Europa. Daca accepti Europa atunci accepta calitate a vietii egala intre unguri romani si francezi. Sorine, nu ii dispretui pe romani ca traiesc cu 300 de euro pe luna ca nu e vina lor. Tu daca esti francez incearca sa nu fii francez cu totul si pastreaza masura acolo unde francezii au prejudecati. Zici tu ca "francezii nu vor accepta niciodata sa fie platiti cu 300 de euro". Hehe, sa vezi tu cum accepta daca mai creste somajul si are sa le fie foame. Daca Franta va respinge constitutia nu vor mai avea influenta si nu stiu cat vor mai putea mentine nivelul de viata la acelasi nivel. Vor ajunge fara sa fie platiti asa ca si romanii chiar daca vor chiar daca nu vor . Pot sa faca revolutie daca nu le convine. Cu ce ii ajuta? Revolutia nu iti mareste salariul.

peromaneste spunea...

Nu stiu ce v-a determinat pe dvs. sa ganditi asa de Franta pe care tocmai ati vizitat-o. Mai usor de inteles cu cei care au trecut peste ocean si percep Franta prin lentile (a televizorului, claculatorului, presei etc.).

Se pare ca problemele de care vorbiti nu sunt unice Frantei, ci poate doar metodele de a le solutiona. Pana acum, nici una din tarile dezvoltate pe model democratic/capitalist nu pare a fi obtinut echilibrul la care noi am visat ca naivii sub Ceausescu!

Societatile sunt asemenea organismelor vii si de aceea supuse evolutiei continue. Cateva zeci de ani sunt nimica toata la scara istorica, dar pot foarte bine fi viata unui om.

Nu sunt un euro-sceptic/optimist ci incerc sa fiu/raman un student realist al istoriei. EU poate formula niste raspunsuri interesante problemelor lumii noastre, insa multe-i vor fi necesare. Romanii, dupa cum a observat si unul din amicii nostri aici, sunt cei care vin cu totul nepregatiti si se asteapta sa intre direct la pensie in Europa. Nu, traba, desi noua si de alt tip, abia atunci va incepe. Cei care sunt deja obositi vor fi cu atat mai mult dezamagiti.

Daca chiar insistati sa deschidem o linie de conversatie pe tema viabilitatii UE extinse, va invit ca de obicei s-o facem aici



> Un participant pe forum-Ziua
> Aveti perfecta dreptate. Franta de azi nu mai este cea pe care o stiu,
> unii, de prin carti sau din scurte emisiuni gen Teleenciclopedia.
> Franta de azi este intr-o stare greu de descris chiar si atunci cand
> esti la fata locului. Dar este vizibil, cu ochiul liber, drumul
> descendent al Frantei si al francezilor. Urmele de lustru si de
> maretie se vad. Dar este o maretie cu petice. Atunci cind francezii
> si-au ucis elitele, cind au admis sa fie ghilotinati oameni fara nici
> o vina a inceput declinul. O clipa Napoleon I a ridicat Franta din
> noroi si a propus, pentru prima oara in modernitate un proiect care
> astazi face valuri sub numele de UE. Astazi francezii vad in el un
> gen de colectivism de tip sovietic fara soviete ( in ultima instanta
> UE asa cum il vedem este un proiect al socialistilor) un proiect care
> atenteaza la ceea ce a mai ramas din Franta de alta data. Franta este
> in declin continuu dupa primul razboi mondial. Franta de astazi este
> o lume greu de inteles si de crezut.

Google
 

Postări populare