EVENIMENT - Luni, 23 mai 2005
Cinci valize cu bani imbarcate cu directia Bagdad
In noapte de joi, 28 aprilie, asa cum era programat, un avion Hercules C-130 apartinand Fortelor Aeriene Romane a plecat spre Irak avand la bord o grupa de militari din cadrul Statului Major General, Statului Major al Fortelor Terestre si Comandamentului 2 Operational Intrunit. Seful delegatiei a fost generalul de brigada Visarion Neagoe, loctiitorul comandantului Comandamentului 2 Operational.
Doru Dragomir, reprezentantul ziarului ZIUA, urma sa se imbarce si el la bordul aeronavei. Chiar inaintea plecarii, echipajul a primit ordin sa amane decolarea pentru ca erau asteptati pasageri intarziati, desi toti cei care urmau sa mearga spre Irak erau prezenti. Dupa o ora de asteptare, in aeronava s-au urcat doi civili care aveau cinci genti diplomat negre, de dimensiuni mari, legate cu sfoara pe care era aplicat sigiliu rosu. Gentile au fost depozitate in cabina pilotilor. Pana la aterizarea pe baza din Tallil, cei doi au stat numai in cabina pilotilor fara sa coboare printre ceilalti pasageri. Nici macar seful delegatiei militare, generalul de brigada Visarion Neagoe, nu a fost informat despre identitatea si misiunea celor doi civili. Ulterior s-a aflat ca aeronava va face si o escala la Bagdad pe traseul de intoarcere spre tara. Cei doi civili nu au ramas cu delegatia militara pe aeroportul Tallil, de langa Nasiriya ci si-au continuat zborul spre capitala irakiana.
Cert este ca cele doua persoane care au plecat cu banii in Irak erau din Serviciul de Informatii Externe si erau imbracati sport. Unul din ei purta ochelarii de vedere, era slabut si parea destul de mirat de cum arata interiorul avionului militar cu care zbura. Avea mai curand o fata de functionar care sta toata ziua intr-un birou in fata unui calculator. Celalalt avea o alura sportiva, si nu se putea citi nimic pe fata lui. Nici unul din ei nu avea mai mult de 40 de ani.
Potrivit unor informatii neconfirmate oficial, in cele cinci genti diplomat s-au aflat banii pentru rascumpararea libertatii ostaticilor romani, trimisi in secret spre Irak de celula de criza coordonata de presedintele Traian Basescu.
Aceasta era informatia pe care Doru DRAGOMIR, corespondentul nostru special aflat in Irak o transmitea in redactie in cursul dupa amiezii de vineri, 29 aprilie a.c. Avand in vedere situatia din acel moment si pentru a nu periclita o operatiune extrem de riscanta aflata in derulare, conducerea ziarului a decis sa nu o publice. Exista o alta informatie potrivit careia presedintele Basescu incerca sa rezolve criza ostaticilor chiar in ziua de Pasti, lucru care nu s-a reusit la momentul respectiv. (L.I.)
Lipseste un actor important din toata tarasenia....
Si acela nu poate fi decat reprezentantul americanilor in toata treaba. Daca noi credem ca americanii lasau sa treaca pe sub nasul lor bani cash care sa alimenteze insurgenta anti-americana suntem la nivelul adolescentilor pubertari.
Tacerea desavarsita in mediile de presa americane pe toata durata periplului irakian al conationalilor nostri si incurajarea politicii Basescu rostita in spatii restranse de catre oficialii americani indica o operatiune mai complexa care e departe de a fi luat sfarsit. Se va lasa cu arestari / asasinate / disparitii...
Asa cum am spus-o si la inceputul taraseniei, a ne grabi acum la felul doi din ciclul 'intoxicarea romanilor prin ratii sporite distribuite de mass media' este pueril. Multe s-au scris de cand copiii astia au fost rapiti si cam tot atatea au fost aiureli de vandut ziare si facut jocuri. Cine ar zice (macar) de data asta ca nu mai e nevoie de putzintica rabdare?
Iata si ce spune presedintele Basescu:
"Un dosar extrem de complicat[n.r. cel al rapirii], un dosar care probabil a fost de natura sa solicite la maxim capacitatea statului roman de a-si proteja proprii cetateni". In doua saptamani presedintele va putea sa prezinte "tot filmul luarii ostaticilor".
"A fost o operatiune executata 100% de serviciile de informatii ale statului roman, intr-o excelenta colaborare intre Serviciul de Informatii Externe, Serviciul Roman de Informatii si Directia de Informatii a Armatei", a aratat Basescu care a mai multumit familiilor jurnalistilor pentru "decenta si eleganta comportamentului public", comunitatii arabe din Romania, care a "facut toate eforturile pentru a crea un mediu acceptabil negocierilor si incercarilor de recuperare", autoritatilor americane din Irak, care vor asigura deplasarea in siguranta impreuna cu echipa antitero a Serviciului de Informatii Externe a celor trei cetateni romani catre aeroportul din Bagdad si presei, care a reactionat pozitiv la apelul sau de a sprijini autoritatile printr-o atitudine ponderata. (Sursa: Jurnalul national)
Deci versiunea presedintelui Basescu o contrazice pe aceea a jurnalistului Ziua in sensul ca afirma sus si tare ca nu s-au platit bani. Presedintele Basescu pare sa infirme si ipoteza peromaneste care asuma implicarea americanilor de la inceput pana la (un) sfarsit... oricum le-ai lua, doua saptamani nu-s o eternitate
5 comentarii:
Dr. Isam Rifai, preşedintele Uniunii Arabilor din România:
„Cei trei ziarişti şi ghidul lor n-au fost niciodată în pericol“
"Pentru a nu exista nici un fel de speculatie, va asigur ca statul roman a tratat acest caz cu responsabilitate pentru interesul national si pentru fiecare cetatean al Romaniei. Ceea ce inseamna ca statul roman nu si-a negociat nici politica externa prezenta si viitoare si nici nu a platit rascumpararea ziaristilor. Plata unei rascumparari ar fi insemnat ca, de a doua zi, fiecare cetatean roman ar fi fost periclitat oriunde pe glob"
Presedintele Romaniei, d-l Traian Basescu
mey flacai si fete de la peromaneste, puneti si piesa lu doru dragomir de la ziua (mai ales din moment ce el a stat cu ochii pe valize...)
EVENIMENT - Luni, 23 mai 2005
SIE si DGIA, principalele servicii care au rezolvat criza
Opinia publica nu va afla niciodata toate amanuntele legate de operatiunea de eliberare a celor trei ziaristi si a insotitorului lor. Chiar daca mass-media vor primi suficiente informatii din partea presedintelui Basescu despre acest subiect, identitatea reala a celor care au rezolvat aceasta criza nu va fi cunoscuta. Acestia vor ramane niste eroi anonimi care probabil isi vor primi felicitarile intr-un birou in cadru restrans. Cert este ca cei care au rezolvat la fata locului criza provin din Serviciul de Informatii Externe si din Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA). In afara negociatorilor din cele doua servicii un rol important l-au avut elemente din Grupul de Interventie Antiterorista din SIE si militarii din grupul RONIC (Celula Nationala romaneasca de Informatii) dislocata la Ad Diwanya, Irak. Luptatorii din SIE sunt in Irak din momentul deschiderii Ambasadei Romaniei la Bagdad si asigura paza ambasadei si personalului acesteia. Grupul de luptatori din SIE a fost suplimentat din momentul declansarii crizei.
Foarte mult au contat legaturile pe care serviciile noastre de informatii le au in zona tarilor arabe, relatii construite de-a lungul anilor, in special inainte de 1989. Nici in privinta sumei de bani care a fost platita pentru rascuparare nu se vor da prea multe date oficiale. Mai mult ca sigur ca nu se va recunoaste oficial plata vreunei rascumparari. Important este faptul ca ostatici au fost eliberati si nu mai conteaza cati bani au fost dati in schimbul libertatii lor.
Doru DRAGOMIR
hai mai tineti si voi un cartof fierbinte
C.V. Tudor:"Cea mai scandaloasa diversiune"
Senatorul CV Tudor, presedinte onorific al PPRM, a salutat revenirea in tara a jurnalistilor, dar considera ca situatia este foarte confuza.
"Eu am fost foarte rezervat inca de la bun inceput. A doua zi dupa asa-zisa lor rapire, eu am avertizat ca in viitorul apropiat vor iesi la iveala lucruri socante. De-a lungul saptamanilor care au urmat am spus ca este vorba de o diversiune a unor servicii secrete romanesti, despre care Traian Basescu stia din timp. Fireste, ziaristii nu aveau nici o vina, ei trebuiau sa vina teferi acasa. Am cautat sa ma implic si eu intr-un fel si i-am scris atunci sefului statului libian, Qadhafi, Muammar al Qadhafi, dar cand am vazut despre ce este vorba m-am retras, spunand totusi ca noi, romanii, suntem niste persoane cu totul iesite din comun, in sensul ca am reusit sa compromitem si comunismul, si capitalismul, si terorismul. Stiam de aproape o luna ca cei trei ziaristi se afla in Siria si atunci am inceput sa fac legatura cu arestarea lui Omar Hayssam, care e sirian la origine, mai nou cu arestarea lui Zaher Iskandarani, care, de asemenea, e sirian. Mai stiam ca ziaristii trebuiau sa fie la Bucuresti in ziua de Pasti, pe 1 mai, dar nu s-a convenit asupra persoanei care va culege laurii intregului succes. Traian Basescu a fost foarte orgolios, a vrut ca numai el sa fie incununat cu acesti lauri, asa ca s-a amanat venirea in tara a ziaristilor. Situatia este foarte confuza. E bine ca au venit acasa, e vorba, fireste, de patru vieti omenesti, dar ar fi la fel de bine ca populatia Romaniei sa afle cine si-a batut joc de nervii ei timp de aproape doua luni. Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai scandaloasa diversiune din istoria serviciilor secrete romanesti. In aceeasi ordine de idei, doresc sa va spun ca trupele romane nu au ce cauta in Irak, mai ales in situatia in care aproape jumatate de tara este sub ape", a declarat pentru RRA C.V. Tudor.
s-au desteptat astia la ZIUA
EVENIMENT - Joi, 2 iunie 2005
Zece nelamuriri in cazul jurnalistilor rapiti
Dupa derularea conferintei de presa a jurnalistilor rapiti, incertitudinea asupra operatiunii de eliberare a acestora, in loc sa se fi lamurit, mai mult s-a adancit. Am fi vrut sa putem scrie ca totul ne e clar. Dimpotriva, impresia ca am asistat la un bluf e mult mai staruitoare decat cu o zi in urma. In fapt, fostii ostatici nu ne-au spus nimic. Nu ne-au dat raspunsul la o serie de intrebari, cu care, in primul rand ei, ca ziaristi, trebuie sa si le fi pus. Faptul ca nu au raspuns dovedeste ca Marie-Janne, Sorin si Ovidiu cunosc dedesubturile intregii afaceri si se comporta mai mult ca niste agenti ai serviciilor secrete, in serviciul Cotrocenilor, decat ca niste jurnalisti.
1. Care sunt informatiile clasificate pe care le-ar putea detine, atat de explozive, incat ar putea pune in pericol Coalitia in Irak? Sa fim seriosi! Fireste ca nimeni n-ar vrea sa fie in pielea jurnalistilor, dar blatul pus la cale de Omar Hayssam si Mohamed Munaf ar putea eventual arunca in aer legaturile dintre PSD si Mafia araba din Romania decat desfasurarile de forte din Irak. Fapt care, trebuie sa recunoastem, ii convine de minune lui Traian Basescu. Chiar si tatal lui Marie-Janne, senatorul PSD Vasile Ion a simtit trendul si, dupa ce, cu cateva luni in urma, sfasiase in fata camerelor de luat vederi steagul Aliantei DA, aum s-a declarat gata sa se inscrie in Partidul Democrat.
pai nu prea vor sa iasa din povestea care le-a fost spusa ca sa nu-i prinda opinia publica cu prostii
2. Intrebarea pe care si-au pus-o toti jurnalistii prezenti la conferinta de presa a fost de ce a mai avut loc o astfel de intalnire, daca fostii ostatici n-au putut raspunde la nici o alta intrebare in afara celor legate de modul in care a decurs rapirea, un fel de scenariu indo-hollywoodian. De fapt, de trei zile, sunt aceleasi fraze explicative, in care presa nu prea mai crede. Fraze ce par a fi invatate pe de rost in perioada de carantina.
vezi mai sus
3. Imediat dupa eliberarea jurnalistilor, Traian Basescu a sustinut ca operatiunea a fost o reusita 100% a serviciilor secrete romanesti. A si multumit, oficial, SRI si SIE. Dimpotriva, postul Al-Jazeera a afirmat ca eliberarea s-a facut la cererea unui lider spiritual, cu mare trecere la rapitori. Al-Jazeera, fata de Basescu, a prezentat si probe, imagini video in care unul din rapitori explica motivele pentru care jurnalistii urmeaza sa fie pusi in libertate. Nici vorba de serviciile secrete romanesti. Ba mai mult, comentatorii postului quatariot sustineau ca eliberarea a avut legatura cu actiuni repetate ale politiei irakiene si cu arestarea a noua cetateni irakieni.
asta-i mai greu de dat de cap caci normal ca fiecare o sa spuna ce-i convine
4. Cu o zi inainte de eliberarea romanilor, Basescu pregatea opinia publica din Romania, atentionand ca n-ar fi exclus ca aceasta sa vada, oricand, la televizor executii si capete taiate. La acea ora, celula de criza se astepta la ceea ce-i mai rau. Aceste informatii au provenit, in mod cert, de la serviciile secrete, aceleasi care au intretinut starea de incertitudine, care au dezinformat mass-media si care au consolidat santajul politic la adresa PSD, prin filiera Omar Hayssam.
cresterea tensiunii inainte de deznodamant are un efect teatral dovedit
5. In dimineata aceleiasi zile a eliberarii, o delegatie de reprezentanti ai comunitatii arabe din Romania lua calea aerului spre Bagdad. La aeroport, liderul delegatiei declara ca deplasarea se face in colaborare cu celula de criza. Ce mai cautau arabii la Bagdad, daca serviciile secrete romanesti erau deja calare pe situatie si dupa numai cateva ore, in jurul pranzului, s-a difuzat stirea conform careia ostatecii erau liberi?
oamenii sunt liberi sa mearga unde vor, cum li s-a permis insa?
6. Daca operatiunea a fost o reusita 100% a serviciilor secrete romanesti, cum a ajuns Mohamend Munaf direct in mainile americanilor?
in numele prieteniei si relatiilor... pe naiba, au vrut si americanii sa-i verifice pe romani ;-) sau l-au tinut p'asta caci ceilalti n-au unde sa mearga sa spuna prostii, asta avand cetatenii multiple...
7. O actiune a serviciilor secrete romanesti pe teritoriul Irakului nu se putea desfasura fara aprobarea fortelor SUA. Or, Basescu n-a pomenit nimic de implicarea serviciilor americane.
s-a mai spus asta la peromaneste
8. Este suspecta graba cu care Parchetul General, care ancheteaza cazul, s-a grabit sa faca publica varianta pusa la dispozitie de catre serviciile secrete romanesti asupra unui caz, altfel, extrem de secretizat.
deci e cusut totul cu ata de (acelasi) serviciu
9. La fel de suspect e faptul ca nici unul dintre jurnalistii rapiti n-a mentionat nimic despre scenariul Parchetului, despre licitatia cu zaharul, despre teroristul Al-Sahar (Fiul Desertului - un nume total impersonal) etc.
mai, tu chiar vrei sa ajungi la numarul 10?
10. Este interesant cum cei trei au, in totalitate, acelasi punct de vedere. Nici o fraza rostita de oricare dintre ei nu e iesita din tipar. Nu apare nici o contradictie. Desi apartin unor trusturi de presa diferite, toti functioneaza la unison. Lucru mai rar intalnit la niste jurnalisti...
bine, vad ca ultimele doua le-ai pus pentru ca nu-ti place cifra 8, dar stii tot atat de bine ca puteau sa aduci 20 de astfel de intrebari...
Bogdan COMARONI
Trimiteți un comentariu