Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

22.8.05

Stereotipuri (anti-)romanesti si "brandul" Romania





Stereotipurile negative despre romani nu au aparut o data cu mass-media de sfarsit de secol XX. Sunt mult mai vechi.

Un prim caz este cel al "basnelor" lui Simion Dascalul, unul din copistii letopisetului lui Grigore Ureche. Simion Dascalul insereaza in cronica amintita un fragment inspirat din "letopisetul cel ungurescu" conform caruia stramosii romanilor ar fi talhari eliberati din inchisorile Romei. Acesti raufacatori, aliati cu "Laslau craiul ungurescu" i-ar fi alungat pe tatarii care amenintau Transilvania. Invingatori in aceasta confruntare, "talharii" ar fi fost colonizati in Moldova si Maramures. Istoricii l-au identificat pe "Laslau" cu regele maghiar Ladislau Cumanul (1271-1290) al carui principal pacat a fost toleranta fata de romanii si cumanii ortodocsi. Papalitatea i-a reprosat in repetate randuri prietenia cu "schismaticii" ortodocsi, insa aceasta alianta a contribuit eficace la indepartarea pericolului tatar. Se banuieste ca Ladislau Cumanul ar fi fost otravit, iar dupa moartea sa s-a declansat o ancheta pentru a se verifica daca a murit catolic sau ortodox.

"Basna" lui Simion Dascalul a provocat reactii dure din partea cronicarilor romani. Miron Costin scria indignat "celelalte ce mai sunt scrise adaosaturi de un Simeon Dascalul si al doilea Misail Calugarul, nu letopisete, ci ocari sunt". Stolnicul Constantin Cantacuzino a contrazis la randul lui afirmatiile lui Simion Dascalul, ca si Dimitrie Cantemir.

O alta legenda, venita de la sudul Dunarii de data aceasta, ii descrie pe romani ca fiind niste talhari si primitivi. O legenda bulgara, publicata in 1893 la Sofia, sustine ca "in vremea veche se ivira in imparatie niste oameni care numai furau, omorau si faceau fel de fel de napasti oamenilor". Acesti talhari au fost prinsi si expulzati de imparatul bulgarilor la nord de Dunare, unde "se salbaticira atat de tare, incat si-au uitat limba. Acesti oameni salbaticiti nu mai stiau nici de tar, nici de popa si nici nu mergeau la biserica pentru ca nu aveau popa. Ei nici nu se tundeau, nici nu se radeau si fiindca umblau goi de tot, le crescuse perii ca la lighioane - de aceea lumea prinse a-i numi vlahi, adica parosi". Tarul bulgar a trimis preoti sa-i crestineze pe vlahi, insa acestia au refuzat credinta, fiind pana la urma botezati cu forta. Dupa care au fost trecuti Dunarea "unde invatara sa vorbeasca, dar ei nu putura invata sa vorbeasca bine bulgareste si amesteca in limba cuvinte vechi".

(George Damian, din Ziua)

Puterea ultimilor 15 ani de la Bucuresti cheltuie o multime de bani pe tot felul de proiecte menite sa promoveze imaginea Romaniei in strainatate. Rationamentul general, dincolo de acuzele deje obisnuite, este ca Romania sufera din cauza unei imagini deformate, propagate fie de mass-media occidentala setoasa de senzational ieftin, fie de interese 'potrivnice' Romaniei. Mai departe, devine de datoria fiecarui politician de la vreun palat bucurestean sa: 1) genereze o imagine alternativa a Romaniei si 2) sa promoveze o astfel de imagine cam tot asa cum o marca de tigari sau detergent este promovata. Mai jos, iata opiniile unor romani de pretutindeni despre subiect:




De la: S din Franta
Imaginea Romaniei sau imaginea romanilor in lume?

Citind diverse articole pe aceasta tema din presa romana, am impresia ca exista o adevarata campanie de auto-umilire a romanilor in ceea ce priveste imaginea noastra in lume.


De ce ? Poate-mi explica cineva! Si mai ales unul dintre "eruditii" care ne pune pe tapet originea vazuta de unii si de altii.


Am ajuns astfel sa ne fie rusine de noi, dar nu din cauza noastra ci din cauza a ceea ce avem impresia ca ar crede unii despre noi. Aflati in strainatate incepem cu a ne fi jena sa fim auziti vorbind romaneste pe strada pana a ajunge sa ne transformam numele pentru a scapa de consonantele romanesti. Ce cretinism!


In primul rand "ii doare pe toti in cot de cine este romanii si ce vrea ei"...


Imaginea Romaniei este cea a unei tari cu oameni talentati (virtuosi chiar) in multe domenii (principal culturale) dar condusa de 15 ani de o clica mafiota interesata in primul rand de propriul buzunar.


Doar ca imaginea Romaniei n-are nimic de-a face cu imaginea romanului in lume, intr-o epoca a individualitatii, in care cam fiecare este pe contul lui, o epoca de renegare a comunitarismului. Acum in Europa (ca sa nu mai vorbim de America) romanul este evaluat si cumparat la propria valoare, in functie de capacitati si competente. Originea n-are nici ce-a mai mica importanta. Si in privinta asta, imaginea e mai mult decat buna. Cam nonsalanti, visatori, dificil de incadrat, dar buni tehnicieni, tot timpul cu o solutie la o problema.


Asa ca ar trebui sa incetam sa ne vaicarim asupra asa zisei imagini. Vaicareala pe aceasta tema este doar un esapatoar al incompetentilor si in principal al celor ce vor sa devina din broasca - bou si au nevoie sa gaseasca motive pentru ca nu reusesc.



Dupa aceea mai sunt si Hoti si criminali

Am uitat de partea negativa a lucrurilor...hotii, criminalii, prostituatele, cersetorii. Poate in mod voit...pentru ca hoti, criminali, cersetori, prostituate exista in toata lumea asta si daca nu sunt romani sunt italieni, americani, din Africa de sud, Polonia sau Columbia. Asa ca...






De la: Harbuzache din Germania
S

Se patre ca iti este cam greu sa pricepi ceea ce citesti... romanii cand posteaza intre ei au voie sa-si schimbe deschis opiniile si fii sigur ca nici unul nu ii va explica maine la serviciu noutatile citite in Forum. Aici la lucre e ca la OLIMPIADA. deci noi nu ne autoumilim ci invatam sa ne exprimam liber opiniile si atat. In calitate de "erudit" incerc sa iti explic ca niciodata romanii nu au trait ca islandezii izolati pe o insula indepartata si tocmai pentru ca au avut contact cu celelte natii cu care impartea spatiul istoric.... au ramas astfel si unele pareri. Si indiferent cine ne credem noi ca suntem ... in locul nostru vorbesc faptele si realizarile noastre de demult si pana acum... si cam asta inseamna si istorie. Degeaba ne laudam noi cu Mihai Viteaz si maretia lui dar din pacate el nu a lasat in urma lui nici un castel ca Versaillul si nici o catedrala ca cea de la Köln si nici orase medievale aparate de cetati asa cum in Muntenia (hai sa nu zic walachia) daca le gasesti le numeri pe degete si aici in DE sunt cu miiile (fara exagerare)
Daca pe o strada din occident ti-e rusine sa vorbesti romaneste ... atunci esti inca o data intr-o greseala uriasa .. si asta ti se trage doar din complexele pe care le ai. Eu vorbesc cu olteanca si pe strada numai romaneste desi sunt etnic german!
Despre imaginea Romaniei in lume lasa-i pe straini sa vorbeasca pentru simplul motiv ca lauda de sine PUTE!
Epoca individualitatiki de care vorbesti e tipica societatilor involuate ... de exemplu probabil acea din care provii tu... daca ai asemenea complexe... in societatile evoluate un studiu psihiatric interesant ne explica din ce cauza un om este fericit atunci cand ajuta un alt om sau mai ales daca reuseste sa-l faca fericit.... pana sa ajungi tu sa pricepi aceasta realitate mai ai mult de frecat cotul pe bancile scolii. Deci in concluzie nu vaicareala noastra e problema si felul in care sunt vazuti romanii si Romania indiferent daca se vaicaresc sau nu. Si aici este o treaba mare de rezolvat!




De la: doctoru' din Oltenia
ESTE PENTRU PRIMA DATA IN ISTORIE CIND NE PUTEM ALEGE CONDUCATORII

si dupa cum am vazut , nu sintem in stare sa facem un lucru bun.
sintem dezbinatzi.
sintem foarte caposi.
ne credem cei mai desteptzi.
fiecare vrea sa conduca si sa spuna la altii ce sa faca.
avem impresia ca lumea se invirteshte in jurul romaniei.
cei deshtepti nu vac nici-un efort sa-i educe si pe cei ramasi in urma.
acestea sint doar citeva motive din a caror cauza romanii traiesc prost.
va las pe voi sa va mai ginditi cum sa schimbam lucrurile.
sanatate la totzi!


De la: traktorist din SUA
Si ce facem acum ?


Ce facem cu traditia de a vota comunism ? Ca e mai ceva ca folclorul ! Cica " pe cine sa alegi, domle ? ". Intrebarea are cel mai simplu raspuns. Pe unu de care nu ai auzit niciodata ! La fiecare nivel . Unu care nu promite nimic. Parca o vad pe soacra-mea cind zice a ca unu pe care-l stiu , candida la postul de primar in comuna. Zicea ca nu-l va alege lumea pt ca a promis ca va face trotuare de beton in comuna.
" pai cum sa faca daca el nu a facut ceva betonat la el in curte si calca pe crestetul la niste pietre cind vine acasa pe ploaie ! "
In acest nou folclor romanesc, romanii leaga imediat ceva economic de politic si asteapta prea mult. Si cind critica un politician este criticat ca nu a facut nimic..... economic.
Iliescu a dat pamint la oameni ( de fapt nu a facut nimic pt ca pamintul era a oamenilor ), a dat apartamente la bloc ( facute pe timpul lui neculai si oamenii stateau deja in apartamente ), a dat pasapoarte ( era un drept al oricarui toman cinstit ) si a bagat cafea boabe in toate cofetariile bucurestene. Asta cu cafeaua am auzit-o la stiri in US ( desi numai romanii o pricep ) cind unu vorbea despre Revolutie si ca totul e bine acum. A fost chestia cu cafeaua prima mare realizare a revolutiei.
Somn/ usor , tovarasi ! Si Basecu-tariceanu e un cuplu bolsevic. Ca daca nu erau, nu ajungeau asa sus.



De la: ursu livia
" O MIE DE ANI S-A FACUT ISTORIE PESTE NOI "

Ce spun alte popoare despre noi conteaza mai putin.Ceea ce noi,dovedim ca suntem este important.Din trecut si pana in prezent "istoria s-a facut peste noi "Este un adevar pe care Emil Cioran a avut curajul si demnitatea sa-l spuna omenirii.

"O mie de ani s-a facut istorie peste noi,o mie de ani de subistorie.Cand s-a nascut in noi constiinta ,n-am inregistrat prin ea un proces inconstient de creatie,ci sterilitatea spirituala multiseculara "Emil Cioran

Acesta este adevarul,adaugati la el si anii grei de" reeducare "comunista practicata in inchisori cu elitele neamului romanesc si,continuata apoi pana in zilele actuale in intreaga Romanie si , veti avea tabloul complet al unui popor ingenunchiat ,umilit,deszradacinat si dezumanizat.
Europa civilizata , cea care dispretuieste comunismul trebuie sa inteleaga ca Romania este tzara cea mai greu lovita si distrusa moral .Multi dintre tortionarii Romaniei sunt inca in viata si continua metodele de distrugere a neamului romanesc.



De la: Harbuzache din Germania
Livia,

Nu inteleg de ce zici o mie de ani si nu doua mii de ani !
Cifra e mult mai aproape de realitate desi nu are foarte mult de a face cu situatia actuala.
Mai au fost si alte tari sub comunism si acuma se prezinta binicel, hai sa zicem Cehia Polonia, si altele.
Poate nu e numai istoria de vina .... acum mai bine de 100 de ani Eminescu remarca unele trasaturi la fel de valabile si azi, deci nu comunismul singur o fi de vina.
Eu raman la parerea mea.... educatia si socializarea gresita sunt cauza!
Si aici nu s-a facut nimic din timpul lui ceasca!... iar daca nu se intreprinde ceva in acest domeniu vor mai trece inca o mie!

De ce zic ca de 2000 de ani istoria s-a facut fara sa se tina cont de noi?
Pentru simplul motiv ca nu prea am avut vre-un cuvant de zis nici macar in istoria regionala ce sa mai vorbim de cea europeana.
Evident ca eu vad lucrurile din perspectiva istoriei reale si nu a snoavelor ifara baza nvatate la scoala cu scop propagandistic.

"Daca nu este istoria, atunci ce este? Care sint acele trasaturi "valabile si azi"?"

Este exact lipsa de istorie .... si dorinta de a supravietui ca indvid cu orice pret. Metehnele sunt exact cele observate si criticate chiar de Eminescu.

" Care sint acele trasaturi "valabile si azi"?"

In general se includ toate la capitolul lipsa de moralitate care mai e intregita si de alte defecte precum egoismul, duplicitatea, samd.

Ce se intelege prin "socializare gresita"?!

Este baza invatamantului primar aici in occident si are ca scop sa-l integreze pe copil intr-o colectivitate astfel incat sa nu intre in conflict cu ea. Printre altele: comportament corect, grija fata de natura, deprinderea de mic cu munca, ordinea si curatenia, cultivarea gustului ptr frumos si seriozitate + etc + etc + etc!
Pentru ca aici acest lucru este CEL MAI IMPORTANT ... nu se face matematica de performanta ca in Ro unde rezultatul la inchierea scolii generale este ca avem de-a face cu niste animale necivilizate care nu stiu ce e munca curatenia ...dar stiu matematica.
Diferenta dintre civilizatia de aici si cea de acolo este diferenta de calitate a produsului uman absolvent al scolii in cele 2 civilizatii.
Si asta inseamna socializarea gresita!

si repet daca nu se schimba urgent sistemul scolar ... inclusiv structura orei de curs .... nici peeste o mie de ani nu vom avea decat ceea ce vedem in birturile de cartier sau din satele romanesti ... ceva ceea ce cu greu poti numi oameni.


De la: Zalmoxis2003
Harbuzache, ne spui ca:

> De ce zic ca de 2000 de ani istoria s-a facut fara sa se tina cont de
> noi?
> Pentru simplul motiv ca nu prea am avut vre-un cuvant de zis nici
> macar in istoria regionala ce sa mai vorbim de cea europeana.
> Evident ca eu vad lucrurile din perspectiva istoriei reale si nu a
> snoavelor ifara baza nvatate la scoala cu scop propagandistic.

Este cam greu sa ai un cuvint de spus cind esti la marginea a trei imperii asa cum au fost tarile romane. Nu-ti ramine decit sa te lupti ca sa supravietuiesti. A intrebat cineva Moldova cind Basarabia a fost luata la 1812? Dar cum le-a fost taranilor romani ortodocsi din Transilvania in vremea cind nici un reprezentant al etniei lor nu era in Dieta Transilvaniei? De ce oare nationalismul romanesc s-a nascut in Transilvania? Vorbesc despre corifeii Scolii Ardelene.

> "Daca nu este istoria, atunci ce este? Care sint acele trasaturi
> "valabile si azi"?"
>
> Este exact lipsa de istorie .... si dorinta de a supravietui ca
> indvid cu orice pret. Metehnele sunt exact cele observate si
> criticate chiar de Eminescu.

Si ce este de reprosat sa vrei sa supravietuiesti cu orice pret intr-un mediu foarte ostil? Oare nu este o minune faptul ca romanii au supravietuit mai intii prin limba lor, singura limba romanica oficiala in Europa Centrala si de Est? N-au mai avut timp de catedrale, dar si-au pastrat limba lor, a noastra -- o minunatie.


> " Care sint acele trasaturi "valabile si azi"?"
>
> In general se includ toate la capitolul lipsa de moralitate care mai e
> intregita si de alte defecte precum egoismul, duplicitatea, samd.

Ce este lipsa de moralitate? Cum se defineste? Duplicitate? In ce context concret? Egoismul? Dar aceasta este o trasatura general-umana. Nu poate fi aplicat unei etnii: este o confuzie.

> !Ce se intelege prin "socializare gresita"?!
>
> Este baza invatamantului primar aici in occident si are ca scop sa-l
> integreze pe copil intr-o colectivitate astfel incat sa nu intre in
> conflict cu ea.

Dar daca aceasta colectivitate greseste? In Occident este incurajata gindirea critica. Este cadoul cel mai mare pe care puteau sa-l faca grecii si romanii civilizatiei vestice.

Printre altele: comportament corect, grija fata de
> natura, deprinderea de mic cu munca, ordinea si curatenia, cultivarea
> gustului ptr frumos si seriozitate + etc + etc + etc!

De acord. Dar societatea romaneasca abia isi revine din trauma comunista, iar asta dupa ce procesul de occidentalizare continuat in perioada interbelica a fost intrerupt brutal de sovietici si de nazisti. Romania a pornit tirziu pe drumul occidentalizarii: mai precis dupa unirea Principatelor Dunarene. Dupa al doilea razboi mondial, Romania nu a fost lasata in pace-- iar asta in conditiile in care aceasta tara trebuia sa recupereze, sa reduca handicapul fata de Vest. Dar nu a fost sa fie. Poate acum...

> Pentru ca aici acest lucru este CEL MAI IMPORTANT ... nu se face
> matematica de performanta ca in Ro unde rezultatul la inchierea
> scolii generale este ca avem de-a face cu niste animale necivilizate
> care nu stiu ce e munca curatenia ...dar stiu matematica.

"Animale necivilizate"? Dar nu acesta nu este un limbaj respectuos. Ce solutie propuneti?

> Diferenta dintre civilizatia de aici si cea de acolo este diferenta de
> calitate a produsului uman absolvent al scolii in cele 2 civilizatii.
> Si asta inseamna socializarea gresita!

Dar sistemul educational se poate schimba, asta nu este o problema. Dar Romania abia incepe sa-si revina. Avea nevoie de libertate, in primul rind. O are acum.

> si repet daca nu se schimba urgent sistemul scolar ... inclusiv
> structura orei de curs .... nici peeste o mie de ani nu vom avea
> decat ceea ce vedem in birturile de cartier sau din satele romanesti
> ... ceva ceea ce cu greu poti numi oameni.

Ce inseamna "structura orei de curs"?

Si care este problema daca oamenii vor sa bea? Se bea destul de mult in toate societatile nordice (la nord de paralela 45). Bine ca pot bea pentru ca pe o buna parte a planetei este interzis din cauza religiei.

Iar cei din sate/cartier sint tot oameni. Sint poate oameni simpli, cu problemele si saracia lor, dar sint oameni. Nu mi-a fost niciodata rusine sa spun ca parintii mei vin de acolo. Si am calatorit destul de mult pe lumea asta...



De la: Harbuzache din Germania
Zamolxe,

E adevarat ca eu, grabit cum sunt deobiocei ... sunt cateodata superficial. Incerc sa iti raspund si eu punctual

"Este cam greu sa ai un cuvint de spus cind esti la marginea a trei imperii asa cum au fost tarile romane" afirmatie invata mot a mot la scoala Elvetia de exemplu a facut istorie intre 3 imperii expansioniste!! Dar ma rog ei nu au fost frati cu codrul ci si-au facut cebva si au fost nevoiti sa-si apere proprietatea, e adevarat ca la noi era altdfel... nici nu am facut nimic si nici nu aveam ce apara!

"A intrebat cineva Moldova cind Basarabia a fost luata la 1812?2

Nu pentru ca nici nu aveau pe cine ... in acea perioada nu a existat un stat numit Moldova... din aceasta cauza au fost intrebatii turcii in privinta ei... nici Moldova noastra nu ar fi rezistat intrebarilor daca nu ar fi sarit ca ciupita de fundulet batrana Anglie care ia i-a fost frica de expansiunea rusa catre marile sudului.

" N-au mai avut timp de catedrale, dar si-au pastrat limba lor, a noastra -- o minunatie."

Nici macar acum nu ai dreptate ... romanii nu si-au pastrat limba romana ci au schimbat-o radical astfel ca din cele 65 % cuvinte slave din vocabularul romanesc inainte de 1850 au fost inlocuite cu cuvinte franzuzesti aduse de pasoptisti de au ramas doar 10 % cuvinte slave.... Vezi dictionarul germano-roman editat la Leipzig in 1860

Lipsa de moralitate este ceva cam asa cum arata societatea romaneasca astazi adica fara o scara de valori ba chiar mai rau cu o scara de valori false impuse de sistemul comunist otarat in minciuni.

zici "Avea nevoie de libertate, in primul rind. O are acum." e adevarat dar ii mai trebuiau si intelectuali de valoare si elite si asa ceva din pacate nu are de loc!

Structura orei de curs inseamna ca ora sa nu fie impartita intre ascultat si predat ca acum ci pe predare toata ora prin discutii libera care incurajeaza spiritul critic ... vorba ta... " ascultatul" sa se faca numai prin teste care trec prin tot materialul asimilat. Deci discutii libere si spirit critic in loc de papagalicism impus cu forta.

Si eu am cvrescut ca tine la tara dar in satul ardelean in care am copilarit la putin romani le puteai zice oameni respectabili ... cam la asta ma refeream....asta nu inseamna ca nu sunt de loc ci ca nu sunt MAJORITATEA asa cum ar trebui sa fie si asa cum e pe aici!



De la: Zalmoxis2003
Harbuzache,

> Nici macar acum nu ai dreptate ... romanii nu si-au pastrat limba
> romana ci au schimbat-o radical astfel ca din cele 65 % cuvinte slave
> din vocabularul romanesc inainte de 1850 au fost inlocuite cu cuvinte
> franzuzesti aduse de pasoptisti de au ramas doar 10 % cuvinte
> slave.... Vezi dictionarul germano-roman editat la Leipzig in 1860

Nu stiu pe ce s-a bazat acel dictionar germano-roman editat la Leipzig 1860. Nu am si nu am avut acces la acest dictionar. In plus, nu cunosc limba germana. Cind se analizeaza o limba, este nevoie de mai multe instrumente de lucru; este clar ca un dictionar nu este suficient. Dar daca tot facem referire la sursele germane, consultati cartea "Basme valahe" aparuta la editura Polirom pentru a vedea si un punct de vedere opus, venit chiar din Germania.

Limba romana nu are 65% cuvinte slave. Este adevarat ca la data respectiva, existau mai multe cuvinte slave, dar nu mai multe decit cuvintele de origine greaca, turca sau maghiara.

Fondul principal lexical al limbii romane este romanic pentru ca marea majoritate (peste 80%) a cuvintelor folosite zilnic de romani sint origine romanica. Unul din cinci cuvinte este de origine franceza in limbajul cotidian. Pe de alta parte, structura sintactica si morfologica a limbii romane este romanica in principal (cu citeva exceptii la numerelale cardinale -11, 12, 13...99 - si la morfologia negatiei --nevazator.



De la: underinfluence din Bucuresti
Vreti un brand ? nimic din cea fost sa nu mai fie !


Haideti sa incheiem aceasta perioada de istorie sa consideram un expeiment nereusit intreaga perioada de comunism si 15 ani de neocomunism sa ne recunostem pacatele iar cei care ne-au condus pina acum sa recunoasca ca n-au fost destul de convingatori si sa se dea la o parte lasind locul unei noi generatii cu mentalitate diferita de cea care ne-a condus pina acum .
Sa apara Basescu la Tv la o ora de maxima audienta si sa recunoasca esecul -falimentul societatii comuniste si sa-l condamne ca apoi sa-si ceara scuze poporului din partea statului roman ptr prigoana la care l-a supus si sa invite societatea civila la declansarea uni proces al comunismului .
Consider ca acest gest ar fi cel mai mare brand ptr Romania si demn de consemnat in istoria omenirii si nu numai a romanilor , acesta ar putea fi inceputul unui nou brand , altfel tot ce se va face va fi considerat un nou esec ca "Eterna si fascinanta Romanie"





De la: costy
La ce-i poate ajuta Romaniei mult discutatul brand...

...daca, orisicat de frumos si-ar vopsi gardul, atunci cand ii deschizi poarta, iti sare-n carca leopardul!??
Eu cred ca cel mai nimerit/potrivit brand al Romaniei de azi, in cazul cand Romania are nevoie stringenta de un brand, ar putea fi o fotografie
a lui Basescu, care sa-l inlocuiasca pe Vlad Tepes in pictura din
manualele de istorie a patriei!
Insa numai brandul Tepes II nu poate ajuta tara cu nimic, acesta trebuie
insotit de alegeri anticipate. Tarii ii trebuie oferita si sansa de a fi condusa, condusa in adevaratul sens al cuvantului, si de alta formatiune politica decat fesedeul!
Vorbim de hotii si de hotiile romanilor, aratand cu degetul spre romanii
care "hotesc tzara pe dinafara ei", insa banda de hoti rosii, ce ne-a
furat tzara cu tot ce-a avut mai bun in ea, trecand-o in proprietatea lor
personala, e pe cale sa ne scape din nou din vedere !!!!!
Cred ca nu mai are nici un rost sa amintesc de hotiile la cel mai inalt
nivel pe care a fost nevoita sa le suporte Romania, de la furtul revolutiei
si pe tot parcursul in ultimile 3 decenii pana la al doilea furt al aderaii, din patrea hotilor/canaliilor rosii conduse de ilici, nastase, vacaroiu... ele cat si felul in care au constibuit ele la "imagine"sunt arhicunoscute!
Una dintre ele, avand in vedere ca suntem la capitolul Imaginea Tarii, as dorii s-o amintesc, hotie, minuscula in sinea ei, la care au luat parte, din prostie sau divesre interese, o buna parte a mass mediei tarii, chiar si ziarul Ziua in frunte cu srs, care si-a dedicat un editorial in cinstea ei !!!!

In urma cu vreo 2-3 saptamani au fost retinute, din ordinul ministrului
Blaga, al Guvernului, catreva mii de pasapoarte romanilor "intarziati"
din "excursiile" lor de 3 luni in vestul Europei
Este vorba de hotia pe fatza , sau cum ne furam singuri caciula !
Acum cand Europa este cu ochii pe toate miscarile noastre, cand 80%
din suflarea tarii isi doreste intrarea in ea, hotii rosii, prin vocea
fruntasilor partidului fesedist au sarit, grijulii nevoie mare, in apararea celor aprox. 5 000 de intarziati nedrepatatiti, infractori de fapt -ce nu respecta legile tarii, si ale Europei in care ne dorim sa intram - pt. a le
fi restituiete pasapoartele, care orisicum le-ar fi primit in 2-3 saptamani
inapoi la politia unde domiciliaza!
Stiu ca Statul, Guvernul are datoria de a apara drepturile unei minoritati,
o unui grup de cetateni, dar in cazul de fata cei 5 000 de intarziati se
gaseau in flagrant. Lunad in considerarea abaterea acestora de la
litera legii, si ca, prin apararea lor, se calca in picioare in interesele tarii, si se terfeleshte imginei ei nu pot incadra actiunea diavolilor rosii
decat la capitolul hotie, iar mass media coparticipanta la complicitate!
Doresc sa amintesc aici masurile severe impuse de guvernele unor
tari vest-europene de retinere a pasapoartelor si interzicerea dreptului
de a parasi tara huliganilor ce se dau in spectacol la meciurile de fotbal,
in cazul acesta mass media si opinia publica fiind coparticipante la
apararea imaginii si inereselor tarii respective !!
Acestia au depasit, de secole, perioada "furtului caciulii proprii"...




De la: neamtu tiganu din Germania
Imaginea Romaniei in Germania

Este evident destul de sifonata dar:

1 Cei mai multi habar n-au unde e Romania si ce se-ntimpla. E de altfel o politica de stat sa se prezinte ca peste tot e rau inclusiv in America, China, Japonia si..si..conform principiului stati cuminti ca o duceti bien, ce e de fapt pe undeva adevarat.

2. Firma la care lucrez a avut contracte in Ro fapt ce a condus la faptul ca o mare parte din colegi au fost mai mult sau mai putin timp in Ro. Impresia generala a fost f. buna. S-a subliniat de fiecare data pregatirea tehnica a colaboratorilor din Ro, motivatia de a munci, caldura romanilor mai ales la o tuica. Punct minus a fost evident starea jalnica a soselelor, mizeria cladirilor, lipsa de organizare.

3. Imaginea unei tari in rindu "poporului" e tare influentata de personalitati, de ex. Hagi (io cind joc fotbal toti ma numesc Hagi), Nadia Tiriac. Am fost de curind in Polonia, un polonez mai prostut era convins ca Ro e in Slovenia si e tara slava.

In ultima instanta imaginea Romaniei depinde f. mult de noi astia care traim prin strainatate.

Find constient ca port o asemenea povara ma caznesc pe cit posibil sa-mi arat numai partea de ciocolata. De aceea ma imbat f. rar in public.




De la: calator
Re: Imaginea Romaniei în Germania


Ai dreptate si subscriu ideilor care reies din comentariul tau.

Imaginea se construieste la nivelul cetateanului simplu, uneori mai eficace decât la cel înalt.
Un cetatean de origine straina care se comporta civilizat, îsi organizeaza corect viata si îsi creste bine copiii va creea în jurul lui un cerc de opinii favorabile care se vor raspândi.
O personalitate româneasca de valoare va aduce un beneficiu moral tarii de origine. In schimb se va uita repede ca Popescu, Ionescu este român si va fi rapid asimilat de tara în care se afla, devenind o valoare internationala germana, franceza, americana, etc.
Ionesco este un dramaturg francez.

Mai general, de câte ori aud de discutia asupra imaginii românesti si alte branduri mi-aduc aminte de rubricile ziarelor românesti : "Prezente românesti peste hotare".
Iar când ajungeai peste hotare le cautai în zadar.

Imaginea se construieste, de românii din interior si prin românii plecati, progresiv. Nu punem caruta înaintea boilor.
Si apoi imaginea unei tari depinde de multe, inclusiv de individul din strainate care o percepe.
Când eram în Anglia un englez îmi spunea despre italieni ca " nu stiu sa faca bine decât înghetata"..
Pentru altii, care nu fac turism, Italia însemneaza Sicilia iar Sicilia însemneaza Mafia.
Care este imaginea Frantei pentru un american din "America profunda" care nu a auzit niciodata de tara asta înainte ca sa afle de la Fox ca frantzuzul este un tradator pentru ca nu a vrut sa mearga în Irak ?.
Care este imaginea Americii în ochii unui cultivator de vie din regiunea Bordeaux când afla ca vinul lui se arunca la canal în America ?.

Acestea fiind zise, fara a neglija esentialul ca România si românii daca muncesc si se comporta corect nu pentru altii, ci în primul rând pentru "binele lor propriu" îsi vor ameliora imaginea, trebuie sa spun ca România mai are si "prieteni" peste hotare.
O minoritate care nu-i iarta Trianonul si se arata uneori eficace datorita unor anumitor lobbies.
Si pe ici pe colo mai aleg din România ceeace gasesc mai negativ si o aseaza în vitrina.
Uneori prin prospectiuni demne de toata lauda (pentru efort ).
Astfel cu un an sau doi în urma am vazut pe canalul Arte un reportaj...despre o minuscula leprozerie gasita în nu mi-amintesc ce coltz al tarii românesti.
Amplu reportaj cu imagini insistente asupra unui grup de nenorociti atinsi de aceasta boala si conditiile precare în care traiau.
Reportaj produs si semnat de o serie de colaboratori cu nume germane si în special cu consonanta maghiara.

Românii nu trebuie sa-si piarda însa timpul cu combaterea acestor manifestari de antipatie ci sa-si consacre eforturile în directii pozitive cu rezultate în interior, apoi sau simultan în exteriror, lasând la o parte "brandurile" ridicole.

Cam asta ar fi parerea mea.




De la: Zalmoxis2003
Re: Imaginea Romaniei in afara


> 3. Imaginea unei tari in rindu "poporului" e tare
> influentata de personalitati, de ex. Hagi (io cind joc fotbal toti ma
> numesc Hagi), Nadia Tiriac. Am fost de curind in Polonia, un polonez
> mai prostut era convins ca Ro e in Slovenia si e tara slava.

Si eu am observat ignoranta unor cetateni din tari slave (Rusia, Ucraina, Cehia) cu privire la Romania. In esenta, iata ce am observat din experienta personala in afara tarii:
1) Sintem slavi
2) Daca nu sintem slavi, cum explicam ca sintem vorbitori ai unei limbi romanice, din moment ce sintem aproape inconjurati de slavi?
3) Sintem catolici in majoritate

In general, la occidentali dar si la si rasariteni:
4) Nu sintem cunoscuti, sau sintem cunoscuti prost.
5) Problemele interne ale Romaniei (saracie, copii neglijati in orfelinate) sint covirsitoare

Cred ca este si vina autoritatilor romane (trecute si prezente) pentru ce se intimpla actualmente. Nu cred ca se schimba nimic fundamental pina cind situatia interna (democratie deplina, standard de viata ridicat, curatenie) nu se va ameliora notabil.


> In ultima instanta imaginea Romaniei depinde f. mult de noi astia care
> traim prin strainatate.

Probabil ca depinde intr-o buna masura, dar nu foarte mult. Revin la ce am scris anterior: imaginea noastra depinde peste masura de situatia interna a tarii.

> Find constient ca port o asemenea povara ma caznesc pe cit posibil
> sa-mi arat numai partea de ciocolata. De aceea ma imbat f. rar in
> public.

Este amuzant rationamentul, dar betia nu are nimic de a face cu apartenenta etnica (evident, vorbim de partea lumii in care se bea, pentru ca nu poti s-o faci in multe alte tari, din cauza ca religia nu permite).

Una peste alta, ar trebui sa ne pese mai mult de noi insine si inde noi decit de ce gindesc altii din afara. Abia incepem sa iesim de unde am intrat in perioada comunista: un popor in formare, transformat de comunisti intr-o masa de oameni inapoiati, indistincti. Daca eram lasati in pace de sovietici si de germani, procesul de occidentalizare, inceput de fondatorii statului roman modern, s-ar fi incheiat mai devreme, probabil dupa cinci generatii (o suta de ani) de la formarea regatului roman la 1866. Si am fi fost si o tara deplin ancorata in Vest. Dar, zilele nu au intrat in sac...




De la: severina din mali
o singura intrebare:

cine are azi imagine buna ?
dupa parerea mea - nimeni.




De la: Michael Theil - Lazarescu din Montréal
Nu Brand-ul, nu forma va da continutul, ci fondul

Brandul va rezulta spontan natural din ameliorarea continutului, fondului.
Pt. asta Romania trebuie sa mizeze pe atuurile sale naturale si umane



Parerile tale care sunt?

Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

peromaneste spunea...

Si continuarea la nivel inalt: http://peromaneste.blogspot.com/2005/10/ca-intre-prim-ministri.html

Google
 

Postări populare