Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.3.05

Iesirea din confort ca exercitiu zilnic; doar o parere...

Editia online a zarului Ziua din 5 martie 2005 pare sa reflecte o zi in care stirile si luarile de pozitie sunt mai degraba sedate. La rubrica Financiar am gasit insa un articol in care se aud din nou vocile exportatorilor romani 'loviti' de aprecierea leului in raport cu valutele vestice "Bugetul rectificat pe mana leului". Cu articolul in sine nu sunt multe de comentat, decat poate cand dl. Isarescu implicit atribuie aprecierea leului capacitatii institutiei sale de a controla inflatia. Aceasta explicatie este numai partial adevarata si de fapt cred ca exportatorilor romani ar trebui sa li se vorbeasca in termenii urmatori:


Iesirea din confort ca exercitiu zilnic; doar o parere...

Am scris si in trecut (aici si la http://peromaneste.blogspot.com) de implicatiile unei aprecieri a leului fata de valutele occidentale.

Exportatori si oameni dela putere din Romania, trebuie sa contientizati urmatorul aspect din structura preturilor, conform cu economia din orice sistem ideologic, pretul cu care va vindeti produsele pe orice piata este in general suma dintre: pretul materiilor prime, pretul valorii adaugate, taxe. Nu exista nici o indicatie ca ar fi crescut deocamdata costul valorii adaugate in Romania, ba dimpotriva. Costul materiilor prime se duce chiar in jos si el, daca ele sunt cumparate in dolari americani. Taxele pe produsul finit sunt fara importanta in discutia de fata.
In conditiile de mai sus, care va este problema cea mare? Cumva ca materiile prime sunt obtinute in aceeasi lei (deci, mai scump in raport cu dolarul american)? Sau ca la repatrierea profitului schimbati aceeasi suma din valua in mai putini lei, deci dupa plata salariilor si materiei prime aveti profit mai mic....
Cred ca e vorba de o combinatie a celor doua variabile, in care a doua e preponderenta. Ca posibile solutii,
1) de ce nu va ocupati di de nevoile interne ale romanilor?
2) de ce nu cresteti valoarea adaugata?
3) de ce nu va uitati si la alte piete decat cele vestice?
Este stiut ca raspunsul in practica la cele 3 intrebari de mai sus nu vine in scurt timp, de la sine sau dupa vreo formula. Insa treuie sa intelegeti ca economia de piata inseamna iesirea din confort ca exercitiu zilnic!
Ce poate Guvernul sa faca, este sa va creeze conditii pentru desfacere la intern. Asta daca mai are vreo parghie care sa n-o fi incredintat-o 'institutiilor'...

Nota Bene: Textul de mai sus a fost trimis la rubrica de Comentarii a articolului in discutie si este accesibil printr-un click aici.

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare