Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

14.3.05

Un test interesant pentru Externe

Iata reactia la articolul 'MAE a lasat romanii de izbeliste' aparut in Ziua din 14/03/2005. Pentru a-l accesa, click aici.


Nu credem ca ministrul roman de externe avea chef de asa ceva insa in situatii de genul acesta putem sa ne dam seama de capabilitatile sale. Pe de alta parte, consulul roman din Barcelona, dl Angelo Florian, ar fi trebui sa faca mai mult decat sa fie portavocea spaniolilor. Poate ca o schimbare i-ar prinde bine si in felul acesta romanii aflati peste hotare sa stie ca oficialii dela Externe sunt in slujba cetateanului Roman.

In concluzie, ministrul Ungureanu si/sau presedintele Basescu trebuie sa clarifice situatia cu spaniolii, iar ministrul in cauza ar trebuie sa faca din oficialii romani din Spania un exemplu de cum sa nu te comporti ca functionar al ministerului. Nu de alta, dar pana se va scrie balada 'capsunarului' contemporan, Romania trebuie sa fie constienta ca acesti oameni sunt (si vor ramane) una din putineleii surse de valuta--in alte cuvinte, ajuta direct la tinerea luminii aprinse prin ministere si cabinete.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Du-te la consulatele din Buc. ale Italiei, Germaniei, Austriei si vezi cum se comporta !!! Si asta de ani de zile !!!
Testul e picat de mult !!!

peromaneste spunea...

...bineinteles ca politica externa a Romaniei ne-a esuat, pe noi cetatenii, in ultimii 15 ani. Ce se intampla la consulatele respective este reflectarea optiunilor statelor respective fata de Romania/romani.

Noutatea in cazul acesta este d-l ministru Ungreanu care a declansat o reforma a ministerului din raspunderea sa. O alta chestie aproape hazlie este sa vezi comportamentul amatorilor/politicienilor romani reciclati in diplomati dupa ce cutremurul destituirilor a zguduie MAE. D-l Florian si ceilalti MAE-isti din Spania nu au nici o scuza.

Dar cum spuneam, solutia e in mainile d-lor Basescu si Ungureanu. Ca surse de inspiratie pot fi folosite reactiile Braziliei de a lua amprentele americanilor ca raspuns la actiunea similara a SUA si actiunile de reciprocare a tratamentelor incorecte ale europenilor de Ungaria.

Anonim spunea...

Rosca Stanescu pare sa va fi citit si apreciat contributia:

EDITORIAL - Marti, 15 martie 2005
Scenarii la zi



Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator

Statul e dator vandut

Sorin ROSCA STANESCU
Drama sutelor de romani, tratati ca niste gunoaie de autoritatile spaniole, dar si de cele de la Bucuresti, ne obliga sa punem transant problema datoriei pe care statul o are fata de cetatenii sai. Dupa doua zile de balbaiala, in care mediile de informare sunt intoxicate cu informatii contradictorii, ba de catre onorabilii nostri diplomati, ba de catre ilustrii reprezentanti ai Politiei de Frontiera, suntem siliti sa constatam - oricat de dezolanta este aceasta afirmatie - ca si la 15 ani de la evenimentele din decembrie 1989 statul isi trateaza cu acelasi dispret cetatenii. Iar sloganul lansat de ZIUA, conform caruia "siguranta cetateanului e mai presus decat securitatea statului", ramane o simpla vorba in vant. Evenimentele petrecute la granita spaniola, carora le-au cazut romanii victima, fiind umiliti intr-o maniera extrem de dureroasa, trebuie radiografiate fara mila, astfel incat gravul incident sa poata fi utilizat drept momentul de declic al unei noi mentalitati. Al unui nou comportament al statului fata de contribuabili.

Nu este deloc exclus ca, in unele cazuri, libertatea conditionata de deplasarea in spatiul Schengen sa fi fost incalcata de cei care au incercat in aceste zile sa calatoreasca in Spania. Inca dreptul romanilor, sub acest aspect, este supus unor obligatii: existenta unor bilete dus-intors; a unor asigurari de sanatate pe toata durata sederii in strainatate; cate 100 de euro pe zi pentru fiecare zi de sedere, dar nu mai putin de 500 euro; alte documente care sa ateste natura voiajului. Este suficient ca o singura conditie sa nu fie indeplinita, pentru ca autoritatile oricarei frontiere europene sa aiba dreptul de a refuza deplasarea unei persoane in spatiul Schengen. Pana cand, prin aderarea la Uniunea Europeana, vom avea aceleasi drepturi cu ale celorlalti locuitori ai continentului. Asadar, celui care a incalcat normele legale i se poate refuza, mai intai de catre autoritatile romane si apoi de catre oricare dintre autoritatile europene, tranzitarea dintr-un stat in altul. Si, fireste, din aceasta perspectiva, o mare raspundere ii revine Politiei de Frontiera care, sub nici o forma, nu are dreptul, fara o verificare minutioasa, sa permita iesirea din tara a unor persoane cu documentele incomplete. Daca se dovedeste ca au existat fie si numai cateva exceptii de la aceasta regula, in autocarele impiedicate sa patrunda in Spania, precum si in cele intoarse pana in prezent in Romania, atunci va trebui sa raspunda, fara nici un fel de drept de apel, lucratorii de la Politia de Frontiera care au aplicat, in mod iresponsabil, vize pe pasaport.

Scandalos este, insa, ca autoritatile spaniole i-au tratat pe romani in bloc. Si, pentru cativa aflati poate in neregula, au aplicat un fel de pedeapsa colectiva, care este interzisa de toate normele de drept. Cei mai multi dintre romanii care au avut de suferit o umilinta cumplita in aceste zile, dincolo de calvarul unui drum care nu se mai termina, al unei calatorii care a durat zeci si zeci de ore in conditii improprii, au indeplinit practic toate formalitatile pentru a intra in Spania. Si, totusi, li s-a trantit cu brutalitate usa in nas. Eu unul nu sunt dispus sa fac vreun proces de intentie Politiei spaniole, in sensul ca aceasta ar putea reprezenta o stranie razbunare pentru accidentul produs de un sofer roman, caruia i-au cazut victime cinci politisti. Nici nu e important, pana la urma, care este motivul real, de vreme ce in cele mai multe cazuri s-a produs un abuz. Ce trebuia sa faca si inca nu au facut autoritatile de la Bucuresti?

Hai sa ne imaginam cum granicerii romani ar intoarce de la frontiera zeci de turisti spanioli, pentru ca unul sau doi dintre acestia nu au documente in regula. Probabil ca ar iesi un mare scandal international. Iar Guvernul de la Bucuresti ar fi pus, instantaneu, cu spatele la zid. Nici nu vreau sa ma gandesc ce furtuna diplomatica s-ar declansa daca victime ar fi cetateni ai unor state europene mai puternice decat Spania. Si atunci, pana la urma, noi de ce nu reactionam prompt si pe masura provocarii? Traian Basescu, chiar prin politica externa pe care o promoveaza, incearca - si face public acest lucru - sa le redea romanilor demnitatea. Si atunci, de ce nu pune acum piciorul in prag? De ce Razvan Ungureanu nu reactioneaza? Unde sunt notele de protest - macar - ale Ministerului Roman de Externe? De ce nu ne plangem la Bruxelles? De ce nu folosim acest prilej pentru a pune, o data pentru totdeauna, capat abuzurilor impotriva romanilor?

Daca ne gandim la obligatiile pe care autoritatile le au fata de propriii cetateni si le raportam la lipsa de reactie si la balmajeala cu care trateaza acest grav incident, suntem siliti sa concluzionam ca, in continuare, statul roman e dator vandut. Pentru ca are serioase reziduuri de stat totalitar.

peromaneste spunea...

Mea Culpa

Se pare ca cei de la Interne (Politia de frontiera) au avut vina cea mare lasandu-i pe multi din romanii din autocare sa paraseasca tara fara acte in regula. Iata textul de la Ziua:

Se pare ca problema nu a fost numai cu lucratorii de la MAE din Spania. D-l Rosca Stanescu ne spue acum ca politia de frontiera a fost de asemenea in culpa. Bun, asa o fi, insa oficialii romani din Spania ar fi trebuit sa scurt-circuiteze toata nebunia si sa fi anuntat exact ce si cum (poate au facut-o, caz in care sunt afara din culpa), iar cei de la Interne din Bucuresti sa fi luat deja masurile pana acum--inclusiv de a informa presa si lumea.

Da, d-l Rosca Stanescu are dreptate, ne-am luat singuri in cazul asta demnitatea in picioare--noi romanii care nu ne facem datoria la frontiera, noi romanii care iesim din tara cu smecherii, noi romanii care scriem cateodata prostioare, noi romanii care...

Anonim spunea...

iata ce manusa arunca unul:

De la: atentie din Diaspora (...@yahoo.com)
Data: 2005-03-15 23:53:15 , IP: 136.8.1...
Viata de Roman: O Viata In Rusine, O Traire fara Importanta

Scandalul cu sutele de romani intorsi de la granita spaniola SPUNE TOT:
Romanii = oameni disperati - spera a cistiga ceva euro - filozofia de baza: invirteala, tunuri si munca de jos - oameni lipsiti de educatie civila sau sociala - cu dispret fata de legile oricarui stat - increzatori in smechereala romaneasca - ignoranti fata de seriozitatea altor neamuri (dar ofuscati rau cind cei din, exzemplu, orientul mijlociu sau tiganii ii ignora pe ei) - nelipsiti de gindul neregulilor, bazati doar pe trisari - fara intelegerea conceptiilor de obligatii (ci numai a drepturilor) - convinsi ca 'a fi roman' iti aduce automat mila universala si dat de-a moaca - lipsa cronica de consideratie a muncii si seriozitatii umane.

Care TREBUIE sa fie PRIORITATEA oricarui conducator roman?
Educarea in vederea schimbarii grabnice a pagubitoarei mentalitati romanesti. Nici unul dintre conducatori (pe Ceausescu, Iliescu si Nastase ii exclud automat, ei sint dictatori prin firea lor comunista) nu pot scapa atentiei universale atunci cind nu fac nimic, posibil din cauza ca nu isi inteleg propriul popor si necesitatile sale, atit cele URGENTE cit si cele IMPORTANTE. Tragic ar fi inteleaga dar sa nu le pese. Sau, mai rau, sa se folosesca de inapoierea generatiilor ceausiste.

"Conducerea" a fost si este incontinuare de vina; deoarece dintotdeauna pestele de la cap se impute. In Spania, masca Roamaniei este din nou data jos: oh, ce fata urita!

Forumisti, alte comentarii?

peromaneste spunea...

Da, va multumim pentru ca ne-ati atras atentia. Iata raspunsul pe care l-am dat chiar in Ziua:

'atentie' din Diaspora, multi dintre oamenii mari, curati, civilizati si in general cu care te-ai identifica dumneata sunt urmasii de o generatie sau doua a celor care s-au 'tarat' cum au putut catre lumina. Seful opozitiei britanice, reprezentatnta Reginei Marii Britanii in Canada, ministrul american de justitie sunt numai 3 astfel de exemple. Da, e trist ca azi ne-a venit noua randul insa asta ne soarta istorica. Spaniolii insisi au plecat si ei, in numele catolicismului, iar comportarea de peste ocean nu a fost cu nimic exemplara. Italieni, germani, irlandezi si sute de alte natii s-au dus in America si nu au facut-o intodeauna in spiritul legii (legea fiind aranjata si de imigranti si de gazde deopotriva), iar azi se intampla acelasi lucru cu mexicanii. Nu stim in ce tara traiti, dar daca mexicanii nu s-ar prezenta la munca, pietele de carne si vegetale din SUA ar ramane pustii in 48 de ore. Daca filipinezele nu s-ar prezenta la lucru, Citu-ul Londrei ar paraliza caci filipinezele in cauza au grija de copiii bancherilor...

Romanilor si in general gazdelor lor le este mult mai bine ca urmare a plecarii romanilor la treaba. Legea trebuie folosita cu cap, in folosul romanilor!

Daca doriti sa comentati mai mult, o puteti face aici sau la cafenea.blogspot.com

Google
 

Postări populare