Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

27.11.17

#110anidelarascoala

„Dacă s-ar fi înșirat cadavrele țărănești de-a lungul și de-a latul Căii Victoriei, pe de o parte a cheiului Dîmboviței și pînă dincolo de Piața Mare, maiestatea sa ar fi putut să meargă de la palat pînă la dealul mitropoliei, ca să cetească mesajul de deschidere al Camerei, pășind pe un covor moale de carne țărănească.” N.D. Cocea despre reprimarea răscoalei țărănești de la 1907.
#110anidelarascoala



Comments
Radu Iliescu
Radu Iliescu Chestia asta te vindeca total de monarhism.

Manage
Simion Radu
Simion Radu De ce? Cum sa te vindece un incident la un moment dat de un principiu aproape universal si verificat?

Manage
Radu Iliescu
Radu Iliescu Corecta intrebarea. Nu de ideea de monarhism am fost vindecat, ci de increderea ca aceasta functie ar mai putea fi actualizata astazi de cineva vrednic. Taranii romani de la 1907 au fost omorati de niste oameni care au uitat ca privilegiile de care dispun merg mana in mana cu niste indatoriri. Iar taranii s-au ridicat nu pentru ca ar fi avut ceva impotriva slujirii celor mari, ci pentru ca aveau nevoie la ceasul acela de o protectie pe care n-au mai gasit-o. Si e bine ca istoria i-a maturat pe toti, si pe nobili, si pe regi, pentru ca abdicarea de la indatoriri trebuie pedepsita si nu scapa niciodata nepedepsita.

Manage
Simion Radu
Simion Radu Inteleg. Totusi, din moment ce ,,istoria'' nu a pedepsit decat relativ partial societatea ordinelor( astazi mai sunt putin peste 50 de tari cu sistem monarhic) si tinand cont de faptul ca personalizarea puterii e o constanta a naturii urmane, ideea monarhica isi poate face oricand intoarcerea in forta dupa ce antropocentrismul dominant acum isi va mai pierde din vigoare.

Manage
Paul Suciu
Paul Suciu Universal si verificat? Si sclavia o fost un "principiu" de gen (adica o institutie ca numa un tampit nu face diferenta). Oricum, bunica da o tuica cand moare regele, chiar daca nu el e ala din povestea de mai de sus.

Manage
Simion Radu
Simion Radu In timp ce sclavia nu e decat o consecinta directa a caderii naturii omenesti, monarhia e fireasca, fiind derivata din unicitatea lui Dumnezeu si dorinta de a transpune, pe cat posibil, Imparatia pe pamant.

Manage
Paul Suciu
Radu Iliescu
Radu Iliescu Simion Radu, nu exista nicio "intoarcere". Probabil ca va fi un mare pas inainte cand vei intelege ca pierderile sunt irecuperabile, si asta face parte din tragedia mersului lumii. Nu exista cu adevarat "restauratii", daca o institutie s-a prabusit, atunci este ireversibil.

Manage
Paul Suciu
Paul Suciu Apoi poa sa spere. Sclavia tinde sa revina...

Manage
Simion Radu
Simion Radu Sunteti singurul care a mentionat sclavia.

Manage
Radu Iliescu
Radu Iliescu Simion Radu, cat despre "firescul" monarhiei, cred ca episodul alegerii lui Saul, primul rege al evreilor, si avertismentele pe care le face profetul Samuel in privinta consecintelor nefaste ale monarhiei, ar trebui sa ne puna in garda in privinta caracterului uzurpator al monarhiei. Nu spun ca aceasta instituei nu este mai sus decat tot ce a putut inventa rationalismul secolului XVII, si decat tot ce avem noi acuma, dar sub nicio forma nu trebuie sa ne lasam pacaliti in privinta "firescului".

Manage
Paul Suciu
Paul Suciu Pai unde exista monarhi exista si sclavi in istorie in general. Tot pt ca asa o vrut Dzo.

Manage
Simion Radu
Simion Radu Vad ca locuiti in UK. Nu par sa va deranjeze Windsorii:)) Singura forma de guvernamant crestina este monarhia, legitimata de Sf.Parinti ca atare. Nu este ideala, evident, dar este raul cel mai mic:)))))

Manage
Paul Suciu
Paul Suciu Astia-s pt turisti. Altfel inclusiv valoarea asta a lor e subiect de dezbatere publica.

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma Asta cu singura formă de guvernământ creștină este o aberație. Nu există nicio formă de guvernământ creștină iar sfinții părinți au legitimat monarhia pentru că s-au nimerit să trăiască sub un astfel de regim.

Manage
Paul Suciu
Paul Suciu Mancau si ei o pita...

Manage
Simion Radu
Simion Radu Daca traiau in Franta credeti ca ar fi laudat republicuta, de exemplu? Sau ar fi inchis ochii la daramarea bisericilor din fostul bloc estic? Ii confundati cu noi, cei de astazi, daca da;..

Manage
George Ilie
George Ilie La fel de bine putem să spunem că cele mai mari reusite se datorează monarhiei.

Manage
Paul Suciu
Paul Suciu Te las, frate Cosma cu colegii de pagina. Ca io unul nu mai pot.

Manage
Timișoara Zilei
Timișoara Zilei un principiu aproape universal si verificat?...

Manage
Irina Marin
Irina Marin Asta mi-aduce aminte de un citat din Leonescu, procuror de Iasi de la 1907, cand s-a dus insotind trupele de represiune pentru a parlamenta cu taranii rasculati. Si vine la el un taran si-i spune: D-le Procuror, vad ca ati venit cu multa armata. Va rog, faceti o fapta crestineasca si spuneti-le sa ma impuste. Am opt copii acasa si porumb numai pt. 4 zile. Decat sa-i vad murind de foame, mai bine mor.

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma Unde aș putea găsi citatul ăsta? :) ș

Manage
Irina Marin
Irina Marin Mai precis aici: N.V. Leonescu, Anul 1907. Răscoala țăranilor, Atelierele grafice “Lumina Moldovei”, Iași, 1924, p. 15. :)

Manage
Irina Marin
Irina Marin Ce-am citat eu e din memorie. Pentru un citat exact, vezi mai sus.

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma Mulțam mult.

Manage
Buturuga Anghel
Buturuga Anghel Unul din sefii de armata care a reprimat taranii in rascoala a fost Ion Antonescu.

Manage
Radu Iliescu
Radu Iliescu Viitorul maresal?

Manage
Dragos Iancu
Dragos Iancu Asa s a remarcat ca tanar ofiter, prin omorarea taranilor rasculati.

Manage
Radu Iliescu
Radu Iliescu Super. Pai, cred ca toate se platesc pana la urma.

Manage
Roman Florin
Roman Florin Eu știam de Averescu!

Manage
Buturuga Anghel
Buturuga Anghel Da, viitorul Maresal.

Manage
Roman Florin
Roman Florin Un episod tragic în istoria acestui popor. După 100 de ani de la acel tragic eveniment, nici acum nu știm întreg adevărul. Nu s-ar putea redeschide un proces? Sa fie condamnați cei vinovați măcar simbolic!

Manage
Radu Iliescu
Radu Iliescu Puterea de atunci a dat foc la toate documentele legate de acele evenimente. Reconstituirea lor este astazi imposibila. Ce mai stim din memorii.

Manage
Roman Florin
Roman Florin Eu cred ca se poate stabili adevărul dacă se vrea. Chiar dacă au ars documentele, exista totuși oameni care pot vorbi despre acel eveniment! De știut știm cu toții cine sunt vinovați.

Manage
Paul Cernat
Paul Cernat După asta s-a înființat și Siguranța statului...

Manage
Roman Florin
Roman Florin S-au folosit de un pretext. Din câte știu acuzau ca în revolta au fost implicați agenți ruși! O minciuna, o scuza ieftina a clasei politice de atunci!

Manage
Alexandru Marian Toniuc
Alexandru Marian Toniuc Stapanirea austro-ungara si grofii maghiari i-au exploatat pe bietii tarani romani si i-au lasat saraci lipiti pamantului si muritori de foame. Sau nu?

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma N.D. Cocea face referire la răscoala din regat, din 1907. În Transilvania, mai ales în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, situația țărănimii, indiferent de naționalitate, era un pic mai bună.

Manage
Alexandru Marian Toniuc
Alexandru Marian Toniuc Evident stiam. Am tinut doar sa punctez in aceasta perioada când minciunile edulcorate despre binefacerile pe care ni le-ar fi adus micul Regat, dau pe dinafara.

Manage
Buturuga Anghel
Buturuga Anghel Acu', sa nu stam stramb si sa cugetam si mai stramb. Ca nu aveau romanii in Transilvania de atunci mai multe drepturi decat cei din Regat, ba, daca ma gandesc, chiar mai putine.

Manage
Alexandru Marian Toniuc
Alexandru Marian Toniuc Aha, si si-au gasit drepturile confesionale in Romania.

Manage
Buturuga Anghel
Buturuga Anghel Cred ca incurcam, cumva, merele cu perele. Transilvania facea parte dintr-un alt sistem economic si politic. Raportat la acel sistem, romanii nu aveau drepturi cetatenesti depline. Asta nu inseamna ca taranii transilvaneni o duceau mai rau sau nu o duceau ceva mai bine decat confratii lor sociali de peste Carpati.

Manage
Alexandru Marian Toniuc
Alexandru Marian Toniuc Pai, si eu ce spuneam.

Manage
Buturuga Anghel
Buturuga Anghel Pai suna de parca nu era exploatare in Transilvania. Sigur ca era, insa in alte forme si la alte nivele. Mai cu staif imperial.

Manage
Alexandru Marian Toniuc
Alexandru Marian Toniuc Dvs. ati adus in discutie un alt subiect. Din punct de vedere social si cultural romanii din Transilvania (si ma refer aici la taranime si orasenii medii atatia cati erau), o duceau cu siguranta mai bine. Sperantele de mai bine in Romania Mare s-au prabusit curând. Vezi Patria de Lux memorandul românilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crişana, Satu-Mare, Maramures) prezentat M. S. Regelui Carol al 2 lea în decembrie 1938. Si peste inca 10 ani genocidul cultural si religios impotriva bravilor greco-catolici semnatari ai Memorandumului de la 1892 si initiatori ai Supplexului de la 1791 si actori principali ai Unirii de la 1918.

Manage
Stelian Tanase
Stelian Tanase ND Cocea era um impostor ahtiat dupa bani si femei. Un mercenar. A fost dovedit sperjur in presa ( cazul haiducului Pantelimon. A gacut puscarie de doua ori 1/ calomnii impotriva regelui 2 corupere de minori. Platit de comintern in anii 1919-40. Dupa 45 coada de topor ptr sovietici.

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma Mercenar, ne-mercenar, nu e singurul care descrie masacrarea țăranilor.

Manage
Stelian Tanase
Stelian Tanase Nici un document de arhiva nu mentioneaza asa ceva. Info de acest tip provin din presa socialista platita si condusa de C Racovski mai tirziu adj lui Trotski.

Manage
Cosmin Cercel
Cosmin Cercel nici rascoala nu a avut loc. tot o inventie bolsevica.😉

Manage
Stelian Tanase
Stelian Tanase Oh ba da. Astept un istoric sa scrie povestea. Deocamdata dvs folositi bibliografia Agitptop. La Arh Nat sunt destule dosare. Citeva le-am citit. E de scris ptr tinerii istorici.

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma Daniel Chirot bănuiesc că intră tot la propagandă?

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma N-ar fi exclus ca nici colega Irina Marin, cea care menționa mai sus povestea cu procurorul Leonescu de la Iași, să fie tot în zona propagandei și agitațiunii.

Manage
Stelian Tanase
Stelian Tanase Adica? Il cunoac f bine pe DC l-am predat studentilor mei. La ce va referiti?

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma „After the rebellion, records were destroyed by the government
to conceal the extent of bloodshed. It is therefore impossible to get
a precise breakdown of deaths and property damage. But reliable
accounts have been put together from county records, from news- paper accounts of that time and from telegrams sent to Bucharest
by county administrators. From 1945 to 1967, Romanian historians
put together all of the existing documents to produce the most
comprehensive account of the events (Otetea et al., 1967).” în The Market, Tradition and Peasant Rebellion: The Case of Romania in 1907, Daniel Chirot and Charles Ragin American Sociological Review Vol. 40, No. 4 (Aug., 1975), pp. 428-444https://www.jstor.org/stable/2094430?seq=1...


Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma Este fragment din articolul lui Chirot. Dacă-l doriți, vi-l trimit în format pdf.

Manage
Stelian Tanase
Stelian Tanase Nu multumesc. Nu probeaza nimic din ce a postat CK.

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma Ok. Am înțeles. Țăranii nu au fost măcelăriți de autorități și cei care susțin asta sunt propagandiști. Foarte simplă și comodă rezolvarea. Îs curios dacă Daniel Chirot e de acord cu ea.

Manage
Stelian Tanase
Stelian Tanase Cine s spus? Recititi mesajele mele. Cred ca am fost suficient de clar.

Manage
Radu Iliescu
Radu Iliescu Stelian Tanase, amintirea rascoalei a ramas prin partile locului. Toate neamurile sotiei sunt dintr-un sat din comuna Flamanzi, astazi orasul Flamanzi. Iar istoricii locali, botosaneni, stiu si ei ca rascoala a existat, ca represiunea s-a facut cu o deosebit de mare violenta, dublata ulterior de grija de a sterge orice urma. A fost crima de stat in toata regula, asemanatoare cu cele intreprinse de SUA impotriva aborigenilor.

Manage
Stelian Tanase
Stelian Tanase Probl este ca nu exista o lucrare de istorie temeinica, dupa standarde academice. Doar pareri prin presa acum pe fb.inainte 90 nu se putea. Dupa 90 nu intereseaza.

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma Stelian Tanasearticolele la care am făcut referire intră în categoria lucrărilor temeinice, după standarde academice?

Manage
Cosmin Cercel
Cosmin Cercel Irina face o treabă excelentă. Eu am ajuns la răscoală doar tangențial, pe când mă ocupam de istoria stării de asediu în interbelic. Din câte știu, în 1907 e pentru prima oară când a fost instituită starea de asediu (18 Martie). Asta nu înseamnă în sine mare lucru (după 1916 a devenit regula), dar e un semn că lucrurile au ieșit din normal, și că statul era gata să transefere către autoritățile militare o parte importantă din exercitarea justiției precum și să suspende garanțiile constituționale. De obicei cam așa începe represiunea statală nelimitată de drept.

Manage
Stelian Tanase
Stelian Tanase Vorbesc depre carti, tratate, nu despre art.


Lucian Tion Carti: The Great Rumanian Peasant Revolt of 1907: Origins of a Modern Jacquerie, By Philip Gabriel Eidelberg, Brill, 74 - https://books.google.com.sg/books?hl=en&lr=...

Manage
Iliescu Nicolae
Iliescu Nicolae O fi fost impostor, Stelică, dar Fecior de slugă şi chiar şi petecul ăla de negreaţă nu sunt la îndemâna oricui ! Şi Caragiale a fost plătit de socialişti de a scris despre răscoale ? Iar Carol Întâi măcar n-a făcut prostii, că mare lumină nu a fost.

Manage
Stelian Tanase
Stelian Tanase Nu vorbim despre talentul lui literar aici. De acord cu tine in rest. Trebuie sa-ti mai spun ca cifra apocaliptica de 11,000 de morti a fost a lansata chiar de ND Cocea la congresul Internationalei socialiste de la Stuttgart 1907. Si asa a ramas. Cifra e total scornita fara nicio baza, scoasa din burta. Era menita sa impresioneze congresmanii si sa ii faca importanti pe ND Cocea, Gherea, Mille si Racovski delegatii romani, De altfel dupa cingres lui Racovski i s-a interzis sa mai intre in tara, el neavind cetatenie. Ar trebui cineva sa merga in arhive si sa reconstituie ce s-a intimplat in mod real. Altfel ramine la sursele produse de comunisti, Ele sunt reluate aidoma de cite ori vine vorba despre subiect.

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma Avînd în vedere că, așa cum afirmase și Chirot, autoritățile au avut grijă să distrugă cea mai mare parte din documentele care puteau ajuta la reconstituirea unei imagini cît mai precise a măcelului, nu văd cum s-ar putea face. Nu cred că numărul de 11.000 de morți e relevant, pot să fie doar 5 000 și tot nu face mai rezonabile evenimentele. Pentru că nu e vorba doar de morți, ci și de arestați, bătuți, hăituiți, familii terorizate etc. Faptul că armata a tras în oameni e discutat și în presa epocii. În fine, mi-ar plăcea să văd din partea celor interesați de astfel de orori că nu recurg la standarde duble cînd e vorba de evaluarea atrocităților comise de autorități cu ocazia acestei răscoale compatativ cu evaluarea atrocităților cuprinse în procesul colectivizării. Iar a expedia totul la propagandă comunistă mi se pare facil și contra-productiv. P.S. Nu vorbea nimeni de talentul literar al lui Caragiale aici, ci de cele descrise de el.

Manage
Iliescu Nicolae
Iliescu Nicolae Valer Simion Cosma Noi vorbim despre N.D.Cocea.

Manage
Valer Simion Cosma
Valer Simion Cosma OK. Scuze și mulțam de lămurire.




Pentru continuare si conformitate:

Un comentariu:

Anonim spunea...

Stelica, slugoiul timpurilor, se taraie cu un diabet si un stent prin viata asta. De unde se vede ca mancatul de cacat ucide incet dar sigur si-ti mai rapeste si bucuria de a trai.

Google
 

Postări populare