Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

12.1.16

Cica ați căpătat asa zisa "libertate", dar ce ați făcut cu orașul? cu tara?: un bazar turc, urât


Bulevardul Magheru, o mândrie şi o mare ruşine
Cornel Nistorescu

Foto Timi Slicaru
Foto Timi Slicaru
Am pierdut culoarea verde a stopului murdar şi am rămas cu privirea lipită de blocul de la Scala. Doamne, cum au trecut anii!? Şi ce urât s-a făcut blocul cel nou!? O fi el rezistent, dar e urât, urât şi murdar de praf şi de ploaia îngălată a iernii. Acolo a fost blocul prăbuşit la cutremurul din 1977, pe 4 martie, şi ce departe eram atunci de Bucureşti, într-un tren personal ce venea dinspre Dunăre spre Craiova, domnule, aţi simţit cutremurul, câmpia Olteniei pustie, cu călători speriaţi, tovarăşul, aţi simţit cutremurul? De parcă fiecare ar fi putut să-l simtă şi muzical şi parfumat, nu o zgâţâială de maşină scăpată pe faleza prăpastiei, care strivea asurzitor vârfurile celor câteva fire curajoase de iarbă scăpată în primăvară. Muntele de moloz din 1977, cu urmele de zăpadă înnegrită în 2016, cu Lacto Dorna şters şi din memoria bătrânilor şi acoperit de un roşu agresiv al reclamei Vodafone, grămezi de zăpadă murdară pe tot lungul trotuarului, gunoaie, reclame de bazar din Orientul Mijlociu, în partea sa mai depărtată şi chinuită, nici măcar de Stambul, un Magheru mai trist ca niciodată. Cu câteva zile în urmă am urmărit pe TV5 un reportaj despre întreţinerea celebrului bulevard Champs-Élysées. Un responsabil din partea primăriei Parisului împreună cu doi reprezentanţi ai firmei de curăţenie trăgeau la sorţi sectorul pe care să-l controleze. Pe respectiva porţiune de bulevard nu mai lungă de 25 de metri a început numărarea gunoaielor. Fiecare chiştoc de ţigară era un punct pierdut. Fiecare coş de gunoi plin - 5 puncte pierdute. Înseamnă că nu fuseseră golite de 7 ori într-o zi! Numărul punctelor pierdute ”colectate” frumos într-o pungă ducea la un proces-verbal care devenea bază pentru penalizările la contract. Zeci de maşini de spălat cu jeturi, trezite parcă de control, pompe şi aspiratoare mobile făceau bulevardul curat ca lacrima, în ciuda aglomeraţiei şi a spălării nocturne când Champs-Élysées intra zilnic în marea curăţenie. Ce distanţă uriaşă între Magheru, părăsit, ultra-murdar şi pestriţ ca dracu’ prefăcut în piaţă de mahala, cu primarul general în troaca de porci DNA, cu primarii de sector ştampilaţi şi ei pe frunte cu găselniţele lor disperate de a face bani şi de a da tunuri.
Mi-a revenit în minte încercarea mea de a deschide o dezbatere despre schimbarea capitalei României, oriunde, pe munte, la Dunăre sau la mare, în Centrul Transilvaniei sau aiurea, dar nu pe gropile de gunoi şi pe această fojgăială morală care defineşte Bucureştii. Toate necazurile României şi tot spiritul anti-european de aici ni se trag, de pe bălţile astupate, din argila care hidroizolează fundul gropilor şi ţine apa la soare pentru zile şi săptămâni. Şi când sapi în adânc tot de gunoi şi de umplutură te loveşti.
Priviţi faţa Bulevardului Magheru în aceste zile! Este unul dintre cele mai scumpe bulevarde din lume, zice Cushman&Wakefield. Ei au făcut şi un clasament al bulevardelor scumpe de pe glob şi l-au scos undeva pe locul 40. De ce? Se mai vede ceva din art deco-ul interbelic? Bate vreun proiector de noapte pe clădirile proiectate de Horia Creangă, Arghir Culina, Jean Monda, Horia Teodoru? Mai scrie undeva ceva despre cineva? Nici nu ştii dacă nu cumva artera care duce spre Universitate coboară până la periferia Istanbulului sau se termină în ţigănia de la Unirea, unde şmecherii Bucureştilor dau 25.000 de euro pe metru pătrat pentru a ocupa spaţiile ce dau în gura căscată a cumpărătorilor veniţi din provincie. Aşa arată faima interbelică a Bucureştilor şi a României, decăzută în egală măsură cu străzile şi fabricile care s-au ridcat pe atunci.
O privire aruncată prin vitrine, peste reclame, pe trotuare şi rigole, pe gura câtorva ganguri şi pe curţile interioare în care nu poţi pătrunde de duhori te ajută să pricepi cu ce se ocupă consilierii generali ai Bucureştilor şi primarii săi, de la Lis la Videanu, Băsescu şi Oprescu, inclusiv Onţanu şi Chiliman. Primăria Bucureştilor nu-i decât o maşină uzată, dar neobosită de făcut bani şi de stors bucureştenii, o instituţie publică găunoasă, ca şi primăriile de sector. Incapabilă să stopeze ofensiva mizeriei şi deteriorării utilităţilor, insensibilă sau chioară la zidurile care vomează tencuiala îmbătrânită peste bulevardul mândriei bucureştene, Primăria Capitalei nu-i decât parte din şmecheria românească neobosită.
Poate cineva pomeni despre Bulevardul Magheru ca despre un etalon de curăţenie sau de arhitectură când el trădează toată îngălarea, mediocritatea şi hoţia autorităţilor? Trec delegaţiile străine pe trasee parfumate şi pomădate, trec preşedinţi, alegători, preoţi şi somităţi ale lumii şi nu se prinde nimeni că bulevardul fanion al capitalei României e în fundul gol, murdar şi împuţit, că ustură la ochi şi la suflet, că poate fi scotit în egală măsură semn al decăderii şi al uriaşei ciorbe din viaţa publică românească. Pe o bună bucată din Bulevardul Magheru nu mai găseşti nici un magazin de dai Doamne. Toate seamănă cu nişte tonete în cărămidă şi beton, cu nişte boxe şi buticuri ţigano-arabe, din care poţi începe Marea Enciclopedie a mărunţişurilor.
Bulevardul Magheru ne exprimă pe toţi, votanţi şi conducători, ziarişti, turişti căscaţi de provincie şi oameni de afaceri super învârtiţi. Cel mai scump bulevard al României nu-i decât expoziţia încremenită a banilor câştigaţi uşor de marii duşmani ai anti-business-ului, de misterioşii artişti ai ţepei şi de faimoşii autori ai marilor tunuri, ai prostului gust, ai crizei economice şi ai mahărilor din politică, poliţie şi finanţe care-şi trimit înaintaşii la toate licitaţiile. Pentru un spaţiu mic şi înghesuit pe Magheru, un soi de boxă în care poţi umple eventual brichete, coace corvrigi şi repara telefoane mobile, s-au bătut până la un 15.000 de euro pe metru pătrat şi ar fi mers mai departe, dar concurenţii au aflat că omul hotărât să plătească oricât avea în spate un grangure de la vamă sau de la ANAF. Şi s-au retras, aşteptând la vânzare un alt spaţiu la care să poată concura cu un general la pensie sau cu un bulibaşă, cu o paraşută de Dubai sau cu un imobiliarist aflat la înaintarea unui politician.
Bulevardul Magheru nu mai este decât o umbră din vechiul Magheru şi o butaforie de bulevard scump, pe care se scurg lacrimile mizeriei, kitsch-ului şi ale nepăsării administraţiei locale.
Dacă n-ar fi fost privirea rămasă ţintită pe blocul de la Scala, cel refăcut după cutremurul din 1977, aş fi zis cu voce tare:
- Singura soluţie ar fi evacuarea locatarilor, demolarea clădirilor şi o reconstrucţie cu linii curajoase, pe măsura pretenţiilor româneşti din discuţiile despre patriotism!
Şi, pe urmă, ”reconstrucţia” bucureştenilor!
Fotografii de Timi Slicaru


Cetateanul.... Caine
Tot Bucurestiul arata asa. Este un oras infect, mizerabil. Toti primarii (de sectoare sau generali) s-au c...t pe el de oras. Au furat cat au putut, au demolat si au construit ce au vrut si unde au vrut. Nu s-a respectat nimic... decat propriul buzunar. Si daca intrebi un proprietar de cloaca de pe Magheru sau de aiurea din Bucurestiul asta cu cat iti vinde cloaca, iti va da o cifra greu de suportat urechilor, abracadabranta....
Doru
Va multumesc domnule Cornel Nistorescu pentru acest articol. Daca se poate, eu va rog sa publicati (lasati) acest articol, in fiecare numar de ziar ce va aparea in 2016. Este emblematic ! Doru
Sebastian Teillier
Am ajuns in București în 1974 si am locuit in el pina 1981. Venind dintr-o tara "mai putin civilizata" din America din Sud am fost impresionat de curățenia centrului orașului, si chiar din cartiere modeste precum Militarii. Colegii de liceu ne-au invitat sa nu aruncam hârtiile in strada si în ziarele se critica aspru murdăria in stațiile de la RATP (bilete și țigare) care arătau, se spunea " lipsa de conștiința a cetățenilor". Cica ați căpătat asa zisa "libertate", dar ce ați făcut cu orașul? cu tara?: un bazar turc, urât.
Berger Schnauzer
Bine ca tinara generatie a fost cat de cat alfabetizata, altfel intelegeam tot ce vor sa scrie pe pereti!
E Mai
jegos acum decat in anii 1950 - 1970. Si asta in plin centrul Capitalei. Prostul gust e la el acasa. Dar o fi doar prost gust ?
Z @ E Mai
Lipsa de educație, nepăsarea, lăcomia, plafonarea. Nici măcar plafonarea, că dacă rămâneam pe loc într-un anumit moment nu ar fi devenit totul din ce în ce mai rău. Mai bine zis îndobitocirea. Practic toate zonele din București au suferit la fel ca Magheru și dacă nu sunt pline de reclame țipătoare, sunt pline de afișe, graffiti sau pur și simplu au devenit niște dărâmături. Păcat.
Anca M
În orașul unde locuiesc eu nu există nici o stradă Magheru - așa că articolul se potrivește doar 99,99%. Noi toți suntem mult mai rău decât o nație cotropită în urma unui război, fiindcă mizeria ne-a cotropit mintea. Este greu (dar nu imposibil) să facem curat. Însă nu e nimeni care să ne dea cârpa și găleata, lopata și mătura.
Cat or fi costat bilele din Piata Romana? Vor fi concurat oare, la pret, cu "statuia" din Piata Scanteii de 4 milioane de euro?Multumim Maestrului pentru acest reportaj de deschis ochii nostri obisnuiti cu mizeria cotidiana.Poate se va face ceva si cu " licitatiile" escrocilor care vand Primariei, adica noua, plante si bancute cu preturi exorbitante. Ca tocmai se marira impozitele la Administratia Locala...

FUNDATURA MAGHERU @ Anca
BULEVARDUL PRECUM OAMENII CE-I CALCA TROTUARELE! NU-I SCARA DE BLOC SA NU AIBA O CHITIMIE,O BUTICARAIE CU CEVA! UN JEG DE NECUPRINS! FOTOGRAFII SUGESTIVE DESPRE...!


Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare