Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

4.1.11

9 din 10 lui... Baconschi

Ovidiu Nahoi: Domnule ministru, ce se mai poate face pentru aderarea la spaţiul Schengen, în scurtul timp rămas până în martie 2011?

Teodor Baconschi: În primul rând, trebuie să ne ţinem tari pe poziţia noastră de principiu. Regulile aplicate în cazul oricăror alte extinderi ale spaţiului Schengen trebuie respectate. Mi se pare incorect să acceptăm acest precedent, ca două state, indiferent care, să schimbe regulile în timpul jocului. Scrisoarea miniştrilor de interne francez şi german are nişte probleme de redactare. În primul rând, se adresează Comisiei, deşi decizia se ia în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne. Prin urmare, destinatarul e greşit. Apoi, e menţionat pericolul accesului României la baza de date SIS, în condiţiile în care noi sunterm legaţi de facto la această bază de date din 5 noiembrie 2010. Textul include nişte abordări de eseu politic. Nu cred că o formulă de tipul „starea generală carentă din cele două ţări" poate fi acceptată ca model de lucru. Sunt generalităţi care nu se susţin. Orice ţară din lume are problemele ei, niciuna nu e perfectă.

Nu vom accepta acest tratament, spuneţi. Dar ce putem face?

Avem două variante. Prima ar fi să ne autoculpabilizăm şi să intrăm într-o anumită negociere cu cele două ţări. Dar ce conţine această negociere, în afară de explicarea faptului că temerile nu sunt obiectiv întemeiate? Sau putem spune: dragi parteneri europeni, suntem stat membru, ne-am făcut datoria. Dacă vreţi să vă faceţi şi voi datoria, aşa cum e scris în Tratatul de Aderare a României, sunaţi-ne! Pentru că este un contract acolo: scrie că în momentul în care vom îndeplini condiţiile tehnice vom adera la spaţiul Schengen.

Bănuiesc că veţi merge pe a doua variantă.

Da, aceasta mi se pare şi corectă, şi demnă din punct de vedere naţional. Ceea ce se joacă aici nu e Europa cu două viteze, pe care cooperarea consolidată dintre anumite state membre a schiţat-o deja. Aici este vorba de a stopa riscul oricărei discriminări între statele membre.

Bine, şi ce putem face?

V-am spus, le putem spune partenerilor noştri: sunaţi-ne! La fel şi cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare ( MCV). Guvernul român care a finalizat negocierile ne-a introdus în Uniunea Europeană cu această ghiulea de picior. Acum, MCV-ul este folosit în alte domenii şi devine un handicap. Şi trebuie să ne gândim foarte serios dacă mai merită să continuăm acest lucru. Noi am făcut progrese în reforma sistemului judiciar. Dacă ele nu sunt încurajate mai departe, într-o logică de cooperare, există posibilitatea de a denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare, rămânând să informăm Comisia cu privire la progresele noastre în domeniul reformei Justiţiei.

Şi aceasta va fi în ajutorul nostru?

Dacă MCV va fi folosit nu atât ca mijloc de cooperare, ci mai curând ca pretext de presiune în alte domenii, nu avem de ce să-l mai menţinem. Haideţi să privim la situaţia Croaţiei. Noi susţinem orice extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta să se facă fără MCV, în condiţiile în care, în cazul nostru, se menţine MCV.

Dar acest scepticism franco-german cu privire la Schengen nu este şi rezultatul unei deteriorări a relaţiei cu Franţa?

Nu aş vorbi despre deteriorare şi în niciun caz nu ne dorim aşa ceva. Relaţia franco-română este importantă pentru ambele părţi, iar conţinutul ei economic şi cultural e foarte consistent. Nu mai invoc tradiţia noastră biseculară sau aportul nostru recunoscut în planul francofoniei... Înţelegem îngrijorarea opiniei publice franceze şi vom face tot posibilul pentru a o atenua.

Deci, credeţi că problema este la Paris?

Noi avem un parteneriat strategic cu obiective pe durata a cinci ani. Aş fi puţin autocritic în legătură cu segmentul economic ale acestei cooperări. Acesta a fost neglijat în ultimii doi ani, din motive de criză economică în România. Aici trebuie să revedem obiectivele şi să revenim la normal. Dar planurile nu trebuie amestecate.

Dar cum vedeţi ralierea Germaniei?

De la Berlin avem semnale că a existat o insistenţă franceză pentru cuplarea celor doi miniştri de interne, dar Germania îşi menţine promisiunea unei evaluări obiective aşa cum a fost formulată la Bucureşti, de către doamna Angela Merkel. Cred că Germania e de acord cu o temporizare, mai ales pentru a aştepta nişte îmbunătăţiri pe partea bulgară, unde există anumite întârzieri tehnice.

"MCV-ul este folosit în alte domenii şi devine un handicap. Şi trebuie să ne gândim foarte serios dacă mai merită să continuăm acest lucru."

"Haideţi să privim la situaţia Croaţiei. Noi susţinem orice extindere a UE, dar nu putem accepta să se facă fără MCV."
Teodor Baconschi
ministrul de externe

Priorităţile anului 2011

În primul rand, imi păstrez speranţa că vom adera la spaţiul Schengen în 2011. Vom avea apoi preşedinţia de şase luni a Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră. Vreau să fim mai curajoşi şi mai creativi aici. Aţi văzut că Moscova a validat recent construirea inelului de autostradă în jurul Mării Negre. Ar fi ceva foarte bun pentru stabilitatea regiunii. Turcii deja şi-au făcut segmentul lor. OCEMN trebuie revitalizat. Anul viitor împlineşte 20 de ani şi trebuie să ne decidem: ori îi dăm un viitor economic şi politic mai pronunţat, ori îl punem la muzeu.

Ne interesează foarte mult dezvoltatrea relaţiei cu Marea Britanie. Noul guvern conservator de la Londra ne-a dat semnale că e interesat de evoluţiile din regiunea noastră şi cu care vrem să colaborăm mult mai intens. La nivel UE ne interesează o mai susţinută coordonare cu Polonia, in politica de vecinătate. O altă direcţie importantă este dezvoltarea relaţiei cu China. Am elaborat o strategie în acest sens şi o voi propune spre validare în CSAT. E ultima ocazie de a valoriza economic şi politic o relaţie tradiţională, fiindcă la Beijing se schimbă generaţia de lideri. Iar noua generaţie nu are memoria acestei relaţii privilegiate.

Avem în plan, în martie, un forum economic România-Statele Golfului. Sunt convins că succesul acestui forum va deschide o linie abundentă de investiţii. Vrem să deschidem nişte pieţe pentru anumite companii româneşti şi aici vizăm Egiptul, Libia, Algeria, Kurdistanul irakian. Ele au programe guvernamentale de multe miliarde în companiile noastre, mai ales în domeniul construcţiilor, pot obţine contracte importante. Evident, toate constantele politicii noastre, începând cu parteneriatul strategic cu SUA, rămân valabile. Nu vom neglija, evident, Republica Moldova sau Strategia UE pentru regiunea Dunării. Voi urmări, de asemenea, procesul de adoptare a legii votului prin corespondenţă, foarte aşteptată de românii din diaspora.

peromaneste:  Baconschi are dreptate sa riposteze!  Nu obtine nota maxima deoarece el ar fi trebuit sa fie activ cu mult inaintea venirii verdictului.  Francezii fac pe cocota lezata, germanii par a fi mai obiectivi.  Nu ne putem permite o relatie proasta cu Franta, lucrurile n-au cum sa se schimbe atat timp cat Sarkozy e la putere, decat daca se intampla vreo minune.  Este interesanta alinierea noastra cu Mareea Britanie, omul Licuriciului din Europa.  Asta inseamna ca mergem oarecum pe continuitate.  Deschiderea economica spre est e buna si n-ar fi exclus ca aceasta sa fie dividendul economic al alinierii noastre la politica Licuriciului. Nu inteleg criticii romani ai gestului lui Baconschi...

_____________________________
Din gura poporului:

ionel

Am eu o solutie : Luati de la austrieci Petrom-ul, cu tot cu zacaminte, luati de la francezi si de la nemti distributia de gaze, mai luati inapoi si distributia de energie electrica, vedeti si bancile.
Ii vom despagubi, asa, in vreo 50 de ani, cam cum am platit si imprumutul de la suedezi, dupa vreo 60 de ani.

Angajati niste firme serioase sa faca managementul la toate astea si vedeti cum vin banii ! Bani se fac si acum, doar ca merg afara ! 


ciheianu

Nu stiu de ce ne facem atatea probleme cu intrarea in spatiul Schengen.? Mult nu am castigat nici din intrarea in NATO, nici cu intrarea in UE, mai degraba am pierdut, asa ca multe nu vom castiga nici din intrarea in spatiul Schengen. Oricate hibe ne-ar gasi francezii si nemtii, sunt false, adevarul este unul singur, tiganii.Noi ce putem face cu ei, nu putem proceda ca nemtii cu evreii, sunt multi, descurcareti si smecheri, dar supravetuiesc si e bine, au personalitate si mandrie nu ca guvernantii si politicienii romanii care se lasa inselati si umiliti in toate forurile europene. E criticat d-ul Baconschi vehement in aceste zile din cauza nefericitei, dar adevaratei expresii, ca, Romania nu mai are ce privatiza, asa e, saraca tara bogata, nu mai ravneste nimeni la Romania, ne-au luat bancile, petrolul cu rafinarii cu totul, gazele, sidelurgia, ne-au determinat sa ne distrugem agricultura cu ramura ei hranitoare zootehnia, de fapt mituiti fiind politicienii si guvernantii au distrus totul, dar totul, ce sa mai doreasca d-nii francezi si nemti, numai au ce.D-le Nahoi, corect cum te stiu, nu ma poti contrazice, din comisiile de privatizare au facut parte politicieni si guvernanti si au luate sume fabuloase cand atributiile intrau in fisa postului, dar toata lumea tace. Cea mai mare jignire si umilinta , acum cand s-a furat totul, sa atentam la viata pensionarilor, de fapt a romanilor de rand, noi nu vedem' dar strainii da.


paul ivan

Asta este politica externa a Statului Roman de dupa decembrie 1989, o politica proasta si in defavoarea acestei tari. Aceeasi politica a fost facut si pina in 1945 cind am fost pusi sa platim rusilor despagubiri de razboi timp de 20 de ani. Cind cizmarul s-a razvratit impotriva rusilor, kaghebistii din URSS si din Romania l-au impuscat. Daca regele Carol al II-lei, sau al citelea o mai fi fost ca vad ca tot mai rasar caroli, a semnat fara nici o frica sau rusine Dictatul de la Viena, cei care au fost la MAE de dupa 89 si pina in prezent ne-au vindut strainilor fara nici o retinere.Domnul Baconschi vrea sa o faca pe neinfricatul in fata politicii UE? Tirziu domnule Baconschi. Tirziu sa jucati acest rol. Acest rol trebuia jucat de toate guvernarile de pina acum. Nici o guvernare nu a facut nimic pentru aceasta tara. Daca Adrian Nastase a semnat fara nici o retinere instrainarea energiei catre straini si a dat pe tava o autostrada americanilor la un pret insuportabilor pentru Romania, actuala si precedentele guvernari ne-au transformat in cersetori, in oameni fara demnitate si onoare. Ati distrus poltica externa a Romaniei pe timp de 100 de ani domnilor din psd,pnl,pntcd,pdl,pd si care a-ti mai fi fost. Noi mincam produse straine la preturi de 3-4 ori mai mari decit din tarile din care provin acestea. Ne-ati transformat in animale domnilor guvernanti. Sa va fie rusine, asta daca o mai aveti. Daca nu, duceti-va dracului cu totii.


axa paris-berlin 

Asa trebuie facut!! Trebuie blocata ORICE alta tara la care conditiile de aderare sunt diferite ! E clar ca Sarkozy a presat Germania sa imite Franta. Acest individ fiind un dusman calificat al Romaniei , (s-a observat asta cu multi ani in urma cand nu era presedinte) nu este indreptatit sa ne arate cu degetul , atata timp cat Franta nu si-a rezolvat problemele proprii cu algerienii , marocanii etc..., Aia care dau foc la masinile francezilor cand e frig afara si vor sa se mai incalzeasca !!!....Franta are sanse mari s-a devina prima tara islamica din Europa de vest ....Trebuie sa i sa raspunda lui Sarkozy la fel de dur, indiferent de consecinte . 


Daniel

MA mai terminati aia cu au dreptate germanis i francezi coruptiei peste tot, a fost chiar un documentar cu una care a obtinut pasapoarte false din aproape toate tarile europene... cat despre sistemul vamal peste tot se mai trece cu vederea... asa ca sa nu ne taiem noi craca de sub picioae. Iar francezi is niste nesimtiti mai ales la faza cu tiganii...


Geo Bogza

@BACONSCHI- Excelenta, propun sa ne bagam picioarele in UE , sa le dam M-UE fonfaitilor si fritilor , sa strangem relatiile cu China si sa nu mai ne milogim de
poponarii si pedofilii astia din west.
Propun sa nationalizam imediat tot ce au furat astia de la noi prin santajul la aderare :cimentul, energia, petrolul, gazul, curentul, siderurgia si apa , fara nicio despagubire.
Probabil ca acum vor sa ne mai usureze de ceva valoros,
CEC-ul si Fondul Proprietatea ca astea u ami ramas...
Dati-le m-ue cu tunul acestor jigodii iudeo-masone si
hai sa incepem un adevarat parteneriat cu China ! Jigodiile care ne dau noua lectii sunt mai corupte decat noi! Stiti de ce se opun Franta, Germania si perfidul Albion
adoptarii legii bervetului unic european desi prin aceasta
opozitie incalca libertatea de miscare a pietei R&D si franeaza integrarea europeana ? Sunt niste talhari in haine preotesti !



Jean Bart

@BACONSCHI- In contrapartida ,Domnule Ministru, propun o masura in sprijinul sanatatii poporului Roman:
interzicerea , cu termen imediat, a desfacerii oricaror marfuri cu adaosuri chimice (E-uri) pe teritoriul Romaniei.
Aceasta nu este o masura tarifara si nu incalca regulile
tratatului de aderare.


un latin 

Nu stiu daca denuntarea MCV e o idee buna su nu. Probabil ca nici nu se va merge pana acolo, si ca evocarea unei atari masuri nu este decat o actiune diplomatica, buna de aratat “ca pisica” la discutii. Deci sa nu ne inflamam!

Pe de alta parte, nu numai ca Romania poate pune conditii Croatiei la aderare ci chiar trebuie! Eu i-as sugera ministrului Baconschi sa mai impuna ca o preconditie a aderarii Croatiei la UE si imbunatatirea (vezi principiul simetriei) tratamentului acordat minoritatilor. Ma refer evident la minoritatea istro-romana din Croatia sortita de autoritatile de la Zagreb asimilarii.

Pana nu li se legifereaza si implementeaza drepturile (istro) romanilor din Croatia, sa nu ratificam tratatul de aderare! La fel sa facem si in cazul celorlalte tari balcanice unde traiesc (a)romani si care dores sa adere (Albania, Serbia… chiar si Macedonia desi acolo situatia e ceva mai buna!)

La aderarea Romaniei, fiecare tara si-a pus propriile conditii si de aici a rezultat tratatul de aderare in forma pe care a semnat-o Romania.  


Ovidiu

Este prima data cand un ministru de externe al Romaniei arata ca si noi avem niste drepturi in UE . Avem chiar si dreptul de VETO in privinta aderarii oricui , nu doar a Croatiei , Chiar si asa paduchiosi cum suntem avem acest drept . La urma urmei Baconski a declarat ca Romania s/ar putea opune aderarii Croatiei daca NU I SE APLICA ACELASI TRATAMENT ,adica MCV . Adica franta . germania si chiar si drogatii din olanda au dreptul sa se opuna aderarii noastre la Shengen , dar noi nu putem uza de drepturile noastre !

Aduceti va aminte cazul aderarii Macedoniei la NATO . NATO invita acest stat sa adere , dar hopa se opune Grecia / care este singurul stat din lume care nu accepta numele Macedonia. Si uite asa Macedonia ramane in afara NATO , cutoate ca a fost invitata oficial sa adere.

viorel 

Se pare ca unele companii importante din Franta si Germania nu au putut castiga niste licitatii in Romania din cauza ca ai nostri le-au cerut comisioane grase, iar ei au refuzat sa le plateasca…Cred ca asta a infuriat conducerile celor 2 tari si de aici s-a ajuns la coalizarea lor impotriva noastra…Cred ca nu trebuia conditionata intrarea tarii noastre in Schengen de aceasta intamplare care are mai mult legatura cu lacomia unor functionari romani decat cu criteriile de aderare la Schengen…Mai cred ca pozitia comuna a Frantei si Germaniei e complet gresita si ca noi meritam sa fim in Schengen…Consider ca Franta si Germania au gresit cand s-au coalizat pentru a impiedica intrarea tarii noastre intr-un spatiu la care are dreptul, iar reactia Bucurestiului este corecta si barbateasca…Mie nu-mi place sa ne umilim tot timpul in fata mojiciilor altora care nu ne vor binele…Sa dam dovada de verticalitate in relatiile cu oricine…Nu am nicio treaba cu PDL-ul si cu Basescu, dar cred ca de data asta atitudinea Romaniei a fost una corecta…Chiar si aratarea pisicii cu Croatia este corecta…Interesele Romaniei trebuie sa fie sfinte pentru toti romanii si este nevoie de unitatea noastra in aceste momente, chiar daca ne despart interese de orice natura…


marrus

da mi se pare ok atitutidinea MAE.
Nu se poate sa fie 2 jumatati de masura,unul cu Romania si altul cu Croatia.

Nu uitati, toti cei care-i blamati pe Basescu si Baconsky,ca ei sunt vremelnici,dar in acest moment ei reprezinta statul roman.ca roman trebuie sa sprijini tara ta ,nu s-o pictezi in culorile cele mai sumbre, iar daca mai sunt probleme,trebuie rezolvate.p.s. nu am nicio treaba cu pdl ci sunt roman adevarat  

4 comentarii:

Anonim spunea...

Europarlamentarul român Adrian Severin a pus şi el mâna la izolarea internaţională a României, făcând o declaraţie dură la adresa Franţei, în contextul amânării aderării la Schengen. Celebru pentru lista de spioni din presa românească pe care susţinea, în timpul preşedinţiei lui Emil Constantinescu, ca o detine, o listă ajunsă atunci i in posesia lui Corneliu Vadim Tudor, Severin continuă să acţioneze ca exponent al serviciilor româneşti în legislativul european.

Nu este prima declaraţie dură la adresa Franţei a lui Adrian Severin. În 2009, europarlamentarul a sugerat că Jacques Barrot, comisarul francez al Justiţiei ar fi corupt. Doar aşa îşi explica Severin de ce Barrot nu coordona el însuşi, la acea vreme, întocmirea raportului pe justiţia din România.

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat, joi, la RFI, că parteneriatul strategic cu Franţa este mort, că Parisul nu are poziţia morală să dea lecţii anti-corupţie României şi că nu vede nicio consecinţă a unei eventuale denunţări a MCV. Severin mai susţine, citat de RFI, că Franţa ar trebui exclusă din Schengen, dacă este vorba despre criteriul corupţiei, şi că România ar trebui să se retragă din Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

"Dacă astăzi România ar anunţa că nu mai acceptă aplicarea MCV, care ar fi consecinţele ? Vă spun eu: nici unele, nici unele. Pentru că, din punctul de vedere al clauzei de salvgardare, aceasta a ieşit din vigoare şi clauza de salvgardare era prevedere a Tratatului, deci nu se mai poate aplica nici un fel de sancţiune sau nici un fel de măsură în această privinţă, iar alte instrumente nu există, pentru că nici reprezentanţii Comisiei Europene nu au curajul să spună adevărul. Este vorba despre ceea ce englezii numesc «gentlemen agreement», o înţelegere între un stat şi Comisia Europeană, o înţelegere care conferă Comisiei drepturi pe care tratatele europene nu i le conferă. Deci, sub acest aspect, nimic nu s-ar putea întâmpla. Aici este un război al cuvintelor. Acest MCV a devenit un instrument de şantaj şi de discriminare la adresa României şi nu a condus şi nu poate conduce la o îmbunătăţire a performanţelor justiţiei româneşti", a spus Severin

Eurodeputatul crede că oficialii români ar trebui să facă lobby european pentru intrarea în Spaţiul Schengen în martie, la termen. Severin este de părere, potrivit RFI, că demersul miniştrilor francez şi german de Interne este "ilegal, imoral şi anti-european".

"România ar trebui să intre rapid în contact cu toate capitalele, pentru a arăta că demersul celor doi miniştri de Interne, francez şi german este unul ilegal, imoral şi antieuropean, nu antiromânesc. Dacă se adaugă criterii noi, cum ar fi acela al corupţiei, eu cred că atunci ar trebui să vorbim despre excluderea Franţei din Spaţiul Schengen, pentru că afaceri cum ar fi Bettancourt sau Karachi, ca şi altele, ca şi unele presiuni, pe care Franţa le-a făcut în contextul intrării României în Schengen asupra României, pentru ca România să încheie anumite contracte comerciale favorabile Franţei, toate acestea vorbesc despre corupţie. Deci când Guvernul francez actual vrea să ne dea lecţii de corupţie, eu cred că nu are poziţia morală să o facă", a spus Severin

Adrian Severin critică Franţa în chestiunea Schengen spunea...

Euro-parlamentarul PSD nu vede nici o consecinţă a unei eventuale denunţări unilaterale a Mecanismului de Cooperare şi Verificare de către România : "Dacă astăzi România ar anunţa că nu mai acceptă aplicarea MCV, care ar fi consecinţele ? Vă spun eu : nici unele, nici unele ! Pentru că din punctul de vedere al clauzei de salvgardare, aceasta a ieşit din vigoare şi clauza de salvgardare era prevedere a Tratatului, deci nu se mai poate aplica nici un fel de sancţiune sau nici un fel de măsură în această privinţă, iar alte instrumente nu există, pentru că nici reprezentanţii Comisiei Europene nu au curajul să spună adevărul. Este vorba despre ceea ce englezii numesc "gentlemen agreement", o înţelegere între un stat şi Comisia Europeană, o înţelegere care conferă Comisiei drepturi pe care tratatele europene nu i le conferă. Deci sub acest aspect, nimic nu s-ar putea întâmpla. Aici este un război a cuvintelor. Acest MCV a devenit un instrument de şantaj şi de discriminare la adresa României şi nu a condus şi nu poate conduce la o îmbunătăţire a performaneţelor justiţiei româneşti".

Adrian Severin crede că oficialii români ar trebui să facă lobby european, pentru intrarea în Spaţiul Schengen la termen, adică în luna martie. Demersul miniştrilor francez şi german de Interne este "ilegal, imoral şi anti-european", spune euro-deputatul.

"România ar trebui să intre rapid în contact cu toate capitalele, pentru a arăta că demersul celor doi miniştri de Interne, francez şi german este unul ilegal, imoral şi anti-european, nu anti-românesc. Dacă se adaugă criterii noi, cum ar fi acela al corupţiei, eu cred că atunci ar trebui să vorbim despre excluderea Franţei din Spaţiul Schengen, pentru că afaceri cum ar fi Bettancourt sau Karachi, ca şi altele, ca şi unele presiuni, pe care Franţa le-a făcut în contextul intrării României în Schengen asupra României, pentru ca România să încheie anumite contracte comerciale favorabile Franţei, toate acestea vorbesc despre corupţie. Deci când Guvernul francez actual vrea să ne dea lecţii de corupţie, eu cred că nu are poziţia morală să o facă", declară Severin.

În opinia sa, parteneriatul strategic dintre România şi Franţa este "mort". "Trebuie să vedem dacă acest celebru parteneriat strategic mai funcţionează. După părerea mea este mort, dar trebuie să vedem dacă mai există şi vreun temei pentru ca România să rămână în Francofonie. Toate aceste lucruri trebuie discutate foarte serios cu reprezentanţii Guvernului francez şi nu prin intermediul presei, ci prin intermediul canalelor diplomatice", conchide Adrian Severin.

Anonim spunea...

Europarlamentarul PSD Adrian Severin se află în fruntea celor mai înstăriţi social-democraţi, reuşind, într-un an şi jumătate, să strângă în conturile bancare aproape jumătate de milion de euro, potrivit declaraţiilor de avere analizate de NewsIn.

Severin declara, în 2009, în calitate de candidat la alegerile pentru Parlamentul European, că deţine în conturile bancare 386.170 de lei, 140.013 euro si 2.665 de dolari, potrivit documentului datat 18 martie 2009. După desfăşurarea alegerilor, Severin a depus o nouă declaraţie de avere, pe 19 iulie 2009, în care preciza că deţine în conturile bancare 314.777 de lei, 368.081 euro şi 35.936 de dolari.

Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Severin din luna octombrie 2010, consultată de NewsIn, europarlamentarul PSD susţine că a strâns în conturile bancare, atât pe numele său cât şi al soţiei, 234.497 de lei, 843.282 de euro şi 35.936 de dolari.

Astfel, într-un an şi jumătate (de la începutul mandatului până în prezent, n.r.), europarlamentarul a acumulat în conturi aproape jumătate de milion de euro. Mai exact, el înregistrează în ultima declaraţie de avere (octombrie 2010), faţă de cea din luna iulie 2009, un surplus de 475.201 euro, dar si un minus de 80.280 de lei.

Europarlamentarul a omis să declare în martie 2009 o serie de conturi deschise anterior datei la care a completat declaraţia de avere. Conturile reprezentau mai multe plasamente la fonduri de investiţii la Banca Societe Generale. El a menţionat însă acele investiţii într-o declaraţie de avere din iulie 2009, care se regăsesc şi în cea din octombrie 2010.

Pe de altă parte, comparând declaraţia depusă în calitate de candidat (martie 2009), şi cea depusă în octombrie 2010, (pe o perioadă de 20 de luni) reiese că social-democratul a strâns în conturile bancare, în plus, 703.269 euro si 33.271 dolari, dar are şi un deficit de 151.673 lei de lei.

Anonim spunea...

...asa cum nu o recunoaste el : - Cadru didactic la Stefan Gheorghiu, acolo nu existau asisitenti universitari ci direct- erau numiti lectori. - Coleg de catedra Relatii Internationale la Stefan Gheorghiu, cu Valeria Pascariu, sotia lui Dan Pascariu - Dan Pascariu, il cauta la telefon pe 21 decembrie 1989 pe Petre Roman care era la vanatoare in Delta Dunarii si ii spune acestuia sa vina de urgenta in Bucuresti. - Petre Roman, vine in Bucuresti si TRECE seara lui 21 decembrie 1989, prin Piata Universitatii si prin fata Restaurantuiui Dunarea, curios sa vada si sa stie personal \"care este miscarea\". Nu sta acolo fiindca daca statea, ar fi fost recunoscut la fata de cel putin, cineva. dar nestand de loc si doar trecand nu si-l aduce aminte nimeni. - Petre Roman, el stie cum si pe ce cai, este acceptat rapid langa Ion Iliescu si apare langa acesta in studioul 4 al televiziunii. - Lui Petre Roman i se spune in fata de catre Silviu Brucan, in noaptea de 22 decembrie 89 \"dar pe tine nu te stie nimeni\" - Petre Roman, este numit prim- ministru. -Petre Roman, incepe sa aiba grija de cei care l-au ajutat, chemandu-l in Bucuresti, altfel mai ramanea la peste si pasari salbatice pana la Craciun, fiindca abia plecase in vacanta pe care o aveau si studentii: Il unge pe telefonistul de serviciu, Dan Pascariu in functia de Presedinte al BRCE . - Dan Pascariu avea curriculum vitae, depus la Cancelaria CC- PCR, la tovarasul Stamatoiu, inca din vara lui 1989, pentru a fi promovat din lucrator la Servicul Conventii Externe din BRCE, direct la Consiliul de Ministri). Dar nu ii mersese smecheria. Vroia neaparat sa promoveze si se agata de orice relatie pe care o avea ca sa il ajute sa ascensioneze. Momentul 21 decembrie 1989- l-a folosit, din plin, in acest sens. - Dan Pascariu, prin sotia sa, Valeria Pascariu, il impinge pe colegul de catedra Adrian Severin, in sus, prezentandu-l lui Petre Roman. Aceasta este tot scenariul Devenirii lui Adrian Severin. Dupa ce Petre Roman este debarcat din functia de prim- ministru, se duce cu Petre Roman si formeaza PD. Cand vede ca Petre Roman nu mai are capital politic, cere trecerea la PDSR, fiindca se orienteaza baiatul --ca PD nu are viitor si nu poate sa ii ofere post de deputat. Dupa 2 ore de examinare a lui Adran Severin, de catre o comisie PDSR, in care acesta isi cere iertare, este primit la PDSR. Apoi, devine parlamentar, apoi euro-parlamentar. Campion la SLALOM URIAS, acesta este Adirian Severin. Mii de multumiri lui Valeria Pascariu, ca i-a fost coleg de catedra. Altfel era un nimeni, sau decat ceea ce este, un palavragiu ce se pretinde atot- stiutor, acum cu staif occidental, de Bruxelles. Nu este el convins nici pe departe a ce inseamna social-democratia. Pentru el social democratia a insemnat partidul cu vederi de stanga in care a avut partie de ascensionat. Nu poate reprezenta el interesele celor care nu au. A avut grija de el insusi mult prea mult, ca sa fie convins de aceasta. La el, Importanta este Cariera, fiind un oportunist vorbaret, un tip pe faza la smecheriile politice. Ceea ce va face PSD-ul in tara asta, de catre generatia tanara, este cu totul altceva. Adrian Severin reprezinta generatia lui \'89 care s-a suit in varf si a profitat de preluarea conducerii de catre nomenclatura de gradul II. Si s-a lipit de ei. Dar cei tineri din PSD, nu au incredere in el, fiindca stiu cum s-a catarat in varf. Si il ignora. Generatia tanara din PSD, isi va vedea de programul ei si pe acest tip de smecher--il vor ignora, suportandu-l doar pana va iesi la pensie.

Google
 

Postări populare