Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

22.12.10

Cum se caleste constiinta de clasa


Într-o carte numită De ce, aproape întotdeauna, societăţile egalitare se descurcă mai bine, epidemiologii Richard Wilkins şi Kate Pickett încearcă să demonstreze că inegalitatea socială, indiferent de PIB-ul unei ţări, e problema numărul 1 a unei societăţi. Datele procesate de aceştia arată că aproape orice problemă a societăţilor moderne, problemele de sănătate, violenţa, drogurile, obezitatea, lipsa vieţii comunitare, bolile pishice, stresul, infracţiunile etc. sunt mai frecvente în ţările unde diferenţele dintre oameni sunt mai mari. Rata bolilor mentale, a obezităţii clinice, a criminalităţii e de cinci ori mai mare în societăţile inegale decît în cele în care diferenţele dintre indivizi sunt mai mici şi acestea îi afectează în aceeaşi măsură pe bogaţi ca şi pe săraci.


Oamenii, ca şi alte primate, sunt sensibili la poziţia lor pe scara socială. De cîte ori ne comparăm poziţia în societate cu cea a altora, ne simţim ameninţaţi, iar nivelul de cortizol, un hormon al stresului, creşte. Eliberarea cortizolului creşte tensiunea şi nivelul zahărului din sînge, conducînd la multiple probleme de sănătate. Primatele aflate pe o treaptă socială inferioară sunt mai predispuse la arteroscleroză şi boli cardiovasculare. Stresul provoacă aceleaşi simptome şi la oameni, iar creşterea cortizolului predispune anumiţi indivizi la boli psihice şi la comportament violent. Acelaşi mecanism grăbeşte instalarea pubertăţii, aceasta fiind o posibilă explicaţie pentru sexualitatea prematură şi numărul crescut de sarcini premature din societăţile inegale precum SUA sau Marea Britanie. Stresul se transmite şi la fetuşi, ceea ce poate duce la probleme de dezvoltare fizică şi emoţională. Acelaşi tip de stres, provocat de inegalitatea socială, poate influenţa consumul de droguri. Creierul primatelor de pe treptele de sus ale ierarhiei secretă mai multă dopamină, de unde şi senzaţia de bine dată de putere, în vreme ce primatele de pe treptele inferioare trebuie să recurgă la stimulente artificiale (inclusiv cocaina, în cazul maimuţelor care au acces la aşa ceva).

În societăţile inegale respectul de sine e mai scăzut şi aspiraţiile copiilor, ca şi motivaţia acestora scade. Şcolile particulare şi inegalitatea de şanse sunt responsabile pentru aceste fenomene.


Pentru că nimeni nu vrea să fie mai prejos decît alţii şi pofta de lux e virală. Cu cît creşte luxul pe treptele superioare ale ierarhiei sociale, cu atît se afundă mai mult mult în datorii ceilalţi. În 1998, economia Americii a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a sa din istorie. Şi totuşi, o familie din 68 a dat faliment, de patru ori mai multe decît la începutul anilor ’80, cînd inegalitatea nu era atît de pronunţată. În statele în care inegalitatea socială e mai mare, americanii s-au îndatorat cel mai mult pentru a ţine pasul cu cerinţele sociale. Orele de muncă s-au înmulţit şi în aceeaşi măsură a crescut violenţa domestică. Una dintre campioanele egalităţii sociale, Suedia, a stat multe decenii şi în topul celor mai sănătoase ţări, din toate punctele de vedere. În ultimii ani, de cînd dreapta politică a început să-şi impună din ce în ce mai mult principiile, miracolul scandinav şi-a mai pierdut din aură.

Înainte de ’90, în România, diferenţele sociale erau relativ mici, dar societatea era închisă şi indivizii aveau prea puţină putere de decizie. Sugestia lui Richard Wilkins şi a lui Kate Pickett e că o societate echilibrată ar trebui să tindă spre împăcarea acestor nevoi. Indivizii nu pot pretinde că trăiesc într-o autonomie totală faţă de restul societăţii. Orice decizie a celor de pe treptele superioare ale ierarhiei sociale îi influenţează pe toţi ceilalţi. Această idee o redefineşte şi pe cea de responsabilitate. Să porţi la mînă un ceas de 50 000 de euro (sau să etalezi un brad de Crăicun de 11 milioane de dolari, precum cel din fotografia de mai sus) nu e doar un gest de prost-gust, e o acţiune antisocială. Care la un moment dat se întoarce şi împotriva ta.
__________________________________________

Lasind la o parte poezia de papagal dresat cu “sechelele propagandei comuniste” articolul atinge pe fond aspecte serioase si cine stie sa citeasca printre rinduri intelege ca esecul capitalismului e asa de flagrant ca nici macar un ziar eminamente de dreapta nu mai poate musamaliza situatia. Constatam si ESECUL USTURATOR al propagandei animalice ANTI-COMUNISTE din ultimii de 21 ani. Puteti sa va trageti palme, mercenari psudo-intelectuali de la asa-zisul institut de cercetare a “crimele comunismului” (!sic). De Tismaneanu, Liiceanu, and Co nu mai spun nimic, mi-e jena de jena lor …. (Un român)


sant muncitor si PE VREMEA LU CEAUSECU A FOST MAI BINE DE 1000 DE ORI TOTA LUMEA AVEA UN LOC DE MUNCA NU AVEA TAXE DE PLATIT PREA MARI AVEA O LOCUINTA SCOALA,VACANTA LA MUNTE AU MARE SI NU ERA STRESAT CA POATE A AJUNGA LA 50 DE ANI SI SA NU GASEASCA DE MUNCA SI FRIGIDERUL ERA TOT TIMPUL PLIN INGURUL LUCRU NU AVEM CUM SA PLECAM IN ALT TARA (ovidiu)

bre,tu ai fost ori in organizatia de baza,ori la sindikat;altfel ti-ar veni greu sa accepti sa stai intr-un dormitor-apartament-beton,sa vezi un nes la 2 ani,portocale de sarbatori doar daca cineva din familie avea vreo delegatie intr-un oras mare,etc.pe cind voi,astia de la nomenklatura,aveati lada de bere de la partid-de sarbatori,magazinul partidului,bilete cu preturi preferentiale la tratament in statiuni-si-cel mai important,nu purtati nici o responsabilitate,ca de orice raspundea sefu’;si acum asta va termina-responsabilitatea personala-lucrezi-ai,puturoshesti-nu ai ce pune pe masa;acum nu STAI la servici ci trebuie sa lucrezi,trebuie sa ai responsabilitatea prioritatilor in a decide ce faci cu banii pe care-multi sau putini-ii ai–aici e buba si va pare rau dupa epoca lu’ceashka; (orbidiu)


Aveam 27 de ani in 1989 si imi doream sa-l vad impuscat pe Ceausescu iar pe ceilalti guvernanti, pe aproape toti, in inchisoare. Astazi imi este rusine ca am iesit in strada si am luptat, efectiv, pentru rasturnarea celui mai eficient regim pe care l-a cunoscut Romania in evolutia sa mult intarziata fata de statele occidentale. Acum am posibilitatea sa fac comparatii si sa emit judecati de valoare mult mai pertinente decat in ’89. Acum vreau reintroducerea pedepsei capitale si condamnarea la moarte a tuturor responsabililor de distrugerea economiei Romaniei. CONDAMNAREA LA MOARTE A TUTUROR CELOR CE CONSTIENT SAU NU AU DISTRUS ECONOMIA ROMANIEI SI CONFISCAREA TUTUROR AVERILOR DOBANDITE DE ACESTIA, INDIFIRENT DACA ACESTE AVERI AU FOST INSTRAINATE CATRE TERTE PERSOANE, RUDE, PRIETENI SAU AMANTE! (Mihai D.)

Am trait si traim in minciuna. Comunismul nu a fost comunism decat cu numele. Democratia la fel. Adevarata forma de guvernare a fost si a ramas aceeasi din 45 incoace – LICHELISM… de atunci nimeni nu a urmarit cu adevarat bunastarea poporului, ci interesele meschine de imbogatire si obtinere de putere si control. Singura diferenta intre cele 2 forme de guvernare este ca inainte nu indrazneam sa criticam pe fata sistemul, acum ne lasa sa latram sau cel putin deocamdata. Banuiesc ca cei care deranjeaza prea tare au aceeasi soarta si acum… (Gabita)

Dar datoria publica actuala a Romaniei cine o va plati?!? Caci de platit cu siguranta o vom face. Daca inca nu ati murit de foame e pentru ca FMI a pus o valoare pe resursele Romaniei si deocamdata Guvernul nu a reusit sa se imprumute asa de mult. Deocamdata…. Situatia economica e mult mai rea ca in comunism, cat despre libera exprimare etc, etc – poti urla cat vrei si despre ce vrei ca oricum ii doare-n c…r. E jale (Remus)



Nostalgie comunista…..o vorba scoasa de cei care nu au ce spune si atunci se retrag in spatele unor cuvinte……Pai hai sa judecam o familie modesta de pe vremea aceea avea cel putin un venit de cca 4000 lei (familii de muncitori cu un grad scazut de calificare) …….cate familii din Romania prezenta au acest venit in ziua de azi? Preturile la alimente sunt mai mari , preturile locuintelor modeste (apartamente cu 2 camere) sunt de cel putin 3 ori mai mari ,preturile la medicamente asisderea , intretinerea unor copii in scoli este incomparabil mai grea decat atunci( costuri caiete , carti, internate , taxe scolare ) Domnilor cineva a spus Dragostea trece prin stomac ……ce intra in stomac devine din ce in ce mai greu de aprovizionat …cu ce incanta stomacul cetateanului ca in rafturile magazinelor vezi tot felul de bunatati iar in buzunar sufla vantul ? Cu ce incanta cetateanul de rand ca nustiu cine a cheltuit pentru asi face concediul sau asi cumpara o masina 200 000 euro cand 80% din populatia tarii pentru a face acesti bani (fara sa chetuiasca din ei ) trebuie sa muncesca 35- 40 ani ? Libera exprimare , libertate ? la ce ? la foame , la incultura , la lipsa de medicamente , la grija zilei de maine , la imposibilitatea de a muncii si la un venit sigur? Da se statea la coada atunci ….dar cand se cumpara carne odata pe saptamana se lua 4-5 kg , branza 2-3 felii (kg) salam 1-2 batoane (kg) Acesta este adevarul ……pe vremea aia cand stomacul cetateanului nu era indestulat unii spuneau ca cetateanul trebuie sa munceasca intai si intai din constinta ideologica si pe urma pentru asi asigura necesarul nuritionist pentru el si ai lui …..acum pentru ce ? pentru a auzi la tv de salariile obrajnice pe care si le pun alesii din banii contribuabilului ( 10 000 euro / luna). Un mare om al neamului a zis odata cica SA TRAITI BINE !…….fals ……undeva la tv a aparut SA SARACITI BINE ! …….adevar …… Oare asta sa fie sloganul in campaniile pentru viitoarele alegeri?(croitoru)




inainte de 89 am avut o calificare,un apartament,2 copii care aveau ce minca,dupa 89 ce am avut? o familie dezbinata,sotia sclava in italia ca sa poata urma facultatea copii,o pensie pe care mi-o iau guvernantii,copii care nu se pot casatori ca nu au unde locui,copii fara serviciu,RENUNTARI,RENUNTARI LA MULTE ,ASTA MI-A ADUS ACEST CAPITALISM SALBATIC,UMILINTA SOCIALA,LIPSURI MATERIALE,BATJOCURA STATULUI, ASTA AVEM IN “LIBERTATE”,CUM SA NU FII NOSTALGIC CIND DIN OM AI DEVENIT ANIMAL ! mi-e rusine ca m-am nascut roman! (cetateanul nostalgic)

da’ bani de calculator si net avusi?ca tinar pensionar,ce faci in -tot-timpul liber pe care-l ai?o gradina-cit de mica-lucrezi,ca sa nu cumperi tot?o mica activitate care sa-ti completeze venitul,ai?sau zaci si te vaiti,sa vina statul sa dea penzia mai mare,sa faca statul degeaba mai sanatos?nevasta ta e ”sclava”in Italia,pentruca in locul unei societati propulsoare spre dezvoltare,ai stat chitic in socialismul lipsit de stimulare spre progres-si te-ai complacut intr-o stare zilnica semimizera,care acum,firesc,s-a inrautatit;pune mina pe ceva util ,nu te mai vaita ci fa mici activitati care pot sa-ti aduca un surplus de bani,si vei fi in rind cu oamenii. (orbidiu)

pe ceausescu il regreta in genera aceia care atuci aveau un loc de munca stabil,aveau o familie pentru care grija zilei de maine nu era o problema asa mare,aveau posibilitate de a merge cel putin odata pe an in concediu 2 saptamani la mare sau la munte,cei care seara ieseau la o plimbare pe faeza fara grija de a fi atacati si jefuiti,toti oameni astia astazi se zbat in mizerie,nu mai au ce pune copiilor pe masa,vin de la serviciul pe care il au la patron pe 6 milioane si copilul intreaba:tati ce mi-ai adus?iar el cu lacrimi in ochi si srangand cu putere in mana factura la curent pleaca capul si se gandeste la sinucidere.O fi avut si comunismul greselile lui(cultul personalitatii,etc) dar capitalismul il intrece la mare distanta mai ales la capitolul dezastru social,cine vrea sa ma contrazica… (cili)

da lacrimi in ochi cind lasa sa arda toate becurile in casa,nu a avut?nu,pentruca nimeni nu l-a invatat ca e nevoie sa economiseasca si sa se consoleze cu gindul de-a consuma cit isi poate permite!eu nu stiu in ce parte a tarii stai,de vezi numai dezastru social-eu nu vad decit ca,in sfirsit,se face o diferenta treptat tot mai vizibila intre cei harnici,putori si hoti,ultimii stind cel mai bine financiar dar se vede si diferenta intre cel cu 2 joburi,care lucreaza 10-12 ore/zi si cei ca-unii de mai sus care stau,se vaita,si asteapta vesnicul ajutor de la stat; (orbidiu)


De ce regreta romanii comunismul???????De tot,de tot,de tot.21 de ani de jaf in Romania,si va intreb daca in comunism nu se acumulau averi, averi ale statului roman hotii de azi ce mai jefuiau.Dar cei care vin dupa astia nu o sa faca la fel ptr. ca sacul ramane gol si dispare si hotia…E greu de crezut in cazul romanilor dar ,asta e………………. (roman de ieri)


multe dintre cele scrise mai sus,denota profunda implicare a invatamintului socialist care a spalat creiere,nu a invatat oamenii sa se lupte cu viata,sa puna umarul la munca,chiar pe bani mai putini-ca asa e in toata lumea,sa vada valoarea in propriul potential creativ si nu in capacitatea(jalnica)de-a capata ajutor tot din impozitele celor fara de odihna;ura de clasa,radicalismul,arata mai sus unele capete cu creierul spalat bine si cu simt de raspundere,fara a putea intelege esenta unei societati capitaliste,pe care nu o sa o accepte,atit timp cit au alternativa primitului de la stat. (orbidiu)




MAI ORBIDIU , DE CE NU-TI VEZI TU DE LAPTICUL TAU ? SAU ESTI ADMIN ????LASA-NE !! LA CEI 25 DE ANI AI TAI AR TREBUI SA O LASI MAI MOALE ! NOI CEILALTI AVEM 35 DE ANI DE MUNCA , ASA CA NU NE MAI INVATA TU CEI MUNCA , MUCEA MIC . CREZI CA CINEVA CARE MUNCESTE 10 ORE PE ZI MAI POATE SA-SI IA UN AL DOILEA JOB ???? SI ASTA LA 55 DE ANI . MAMA TA ASA LUCREAZA CA SA TE TINA PE TINE IN FATA CALCULATORULUI CA SA VORBESTI PROSTII DE CEI IN VARSTA ?? BUNICUL SI TATAL TAU NU AU TRAIT IN ANII CEAUSISTI SAU TE-AI NASCUT DIN EPRUBETA ? SAU NU MAI VORBESTI CU EI ? BLOCUL IN CARE STAI E CONSTRUIT PE VREMEA CUI ?? (CEZAR)



Da click aici ca sa vezi totul! VREI SA-I INTALNESTI? cin s-aseamana s-aduna pe lista de discutii peromaneste

3 comentarii:

emanuel deleanu spunea...

hopaaaaaaa Matale ai inceput sa adui comentarii de tipu' asta ? Pai parca erai rosu' rosu !?
Sarbatori fericite !

peromaneste spunea...

Comentariile cu pricina arata ca suntem abia la inceput de drum.

Nu-nteleg chestia cu "rosu," mai ales in ajun de Craciun. Daca dumneata te referi la o anumita culoare politica, afla ca-s mai degraba TRICOLOR, rosul fiind intr-adevar una din culori.

Sarbatori fericite si La multi ani!

Anonim spunea...

România şi Letonia par a fi experimente controlate ale teoriei politicii dure de austeriate, cazul României fiind relevant pentru o eventuală introducere a unor măsuri mai severe de ajustare în Portugalia sau Grecia, potrivit unui comentariu în cotidianul britanic Financial Times (FT).

Anul acesta, guvernul român a adoptat măsuri de austeritate care, conştient sau nu, au copiat modelul Letoniei. Letonia şi România sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care au scăzut simultan salariile cu aproximativ 30%, au majorat TVA şi au redus numărul angajaţilor din sectorul public cu circa 20%.

Astfel, atât România, cât şi Letonia par a fi experimente controlate pentru ipoteza că beneficiile unor politici îndrăzneţe de austeritate vor fi mai mari, întotdeauna, decât impactul negativ al declinului veniturilor din taxe, la care reducerile de cheltuieli au contribuit în primă fază, afirmă Cornel Ban, doctor în relaţii internaţionale şi politici comparate la Universitatea din Maryland, SUA.

Dimensiunea mai mare a României, dependenţa ridicată de consumul intern, rata ridicată de sindicalizare, sindicatele active şi rigiditatea pieţei muncii fac experienţa ţării şi mai relevantă pentru discuţia privind adoptarea unor programe mai dure de ajustare în Portugalia şi Grecia.

"Pe termen lung situaţia s-ar putea îmbunătăţi, dar până acum austeritatea a adâncit declinul, a crescut şomajul şi a declanşat un atac fără precedent asupra serviciilor de bază. Când poliţiştii se revoltă în faţa sediului Preşedinţiei, iar angajaţii din finanţele publice îl iau ostatic pe ministru din cauza unor tăieri de salariu de-ţi pică faţa, aşa cum s-a întâmplat în toamna aceasta în România, probabil că ar trebui să devenim mai precauţi la atracţia măsurilor de austeritate", notează economistul.

Ban a răspuns în articolul postat de Financial Times unui comentariu aparţinând lui Wolfgang Münchau, editor asociat al publicaţiei britanice, care susţine că Germania, prin intermediul cancelarului Angela Merkel, a reuşit să impună Uniunii Europene viziunea germană de administrare a crizei, ajustarea prin reducerea drastică a deficitului şi, dacă este necesar, prin deflaţie.

Răspunsul Europei la criză nu este de a rezolva direct dezechilibrele majore create între centru şi periferie, ci de a insista pe disciplină fiscală şi reforme structurale, consideră Münchau.

Cornel Ban a absolvit doctoratul anul acesta la Universitatea din Maryland cu disertaţia "Neoliberalismul in transformare: Idei şi schimbări economice în Spania şi România". Ban este director adjunct al Programului Studii de Dezvoltare la Institutul Watson pentru studii Internaţionale din cadrul Universităţii Brown din Rhode Island.

Google
 

Postări populare