Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

27.4.10

Iata o conversatie deosebit de relevanta si actuala...

...pe care o am cu un prietern pe Flickr, Gabriel.

Raspunsul nu-i simplu, morala este ca-s incurcate lucrurile. Cert este ca a incerca sa parcurgi rational argumentele pro sau contra oricarei pozitii sunt futile in sensul ca mai intai trebuie definit sistemul axiologic de la baza discutiei. Argumentele noastre se afla in mod evident intr-o usoara opozie. Nu-ti ramane sa ne spui ce crezi, aici sau pe Flickr (unde ai nevoi de un cont pe Yahoo sa poti contribui).


Maternitatea de aici este una dintre cele mai bune din tara. Aici s-a nascut fiul meu in 2008, iar in toamna anului trecut tot aici a nascut o prietena a sotiei, prin cezariana.
Fara niciun fel de probleme. Intr-adevar, nu aveau materiale de niciun fel - scutece, pampersi, medicamente, diverse consumabile. Dar cadrele medicale au fost la inaltime, desi au lucrat cu materiale furnizate de mine (nu va convine? mergeti si nasteti la particular, cu 3000 de euro). Maternitatea era confortabila si curata.
Nu stiu ce s-a intamplat acum, dar nu o sa-mi schimb parerea despre acest spital datorita unor accidente si unei isterii mediatice.
Comments
Iliuţă says:
Din ceea ce spui tu, e normal ca la particular sa fie materiale si la stat nu, intrucit la particular costa 3000 de euro. Adică, subinteles, la stat costa foarte putin, sau chiar ... nimic. Iar dacă tot e (aproape) gratis, de ce sa aibă materiale? Iar dacă nu au materiale pentru o banala nastere, atunci poate ca n-au nici detergent ca sa spele pe jos si nici dezinfectant ca sa dezinfecteze, nu?
Posted 3 days ago. ( permalink )
peromaneste says:
Lumea ar trebui sa se intrebe in ce conditii serviciile private catre populatie sa poata functiona; am in vedere educatia si sanatatea, deocamdata.

Cei cu angajamente private ar trebui sa nu aiba nici o legatura cu institutiile de stat, iar taxele sa fie pe masura tarifelor...
Posted 3 days ago. ( permalink | delete | edit )
cod_gabriel says:
Bineinteles ca este normal sa nu fie materiale la stat, din moment ce nu sunt finantati. Stiu ca multi concetateni doresc ca totul sa fie la parametri maximi de calitate, neaparat gratis sau cu taxe cat mai mici.
De asemenea, stiu ca multora li se va parea normal sa vina cadrele medicale de acasa cu bani sa le cumpere tot ce trebuie - de aceea vom si ramane cu un sistem de asistenta medicala la nivel cel mult african.
Nasterea nu este chiar atat de banala, iar daca vrei sa usurezi durerile sotiei mi se pare normal sa cumperi materialele necesare pentru peridurala. Nu exista finantare pentru asa ceva.
De asemenea, nici cadrele medicale nu au obligatia sa presteze anestezia peridurala la nastere (deloc simpla: e o branula infipta in coloana vertebrala prin care se injecteaza lent un anestezic) - iar pentru ca au facut-o, desi nu erau obligati, le multumesc.
Nici nu sunt obligati sa aiba daruirea sa invete un nou-nascut sa suga, cum au facut cu al meu (contrar prejudecatilor, suptul nu este la toti instinctiv si multi copii, printre care si al meu, nu stiu sau nu le place sa suga la nastere). Le-ar fi fost mai simplu sa se spele pe maini si sa-i bage biberonul cu lapte praf (cu biberonul merge intotdeauna, pentru ca laptele curge foarte usor, pe cand la san sunt obligati sa faca efort).
Iar sa te oftici ca boul ca nu ai primit moka de la spital pampersi si scutece dupa ce ti-a fost adusa pe lume odrasla in conditii bune mi se pare specific romanesc.
Poate ar trebui mai bine sa ne intrebam daca nu este ceva in neregula cu alocarea resurselor in Romania, din moment cu in Bucuresti s-au cheltuit peste 100 mil. de euro pe spatii verzi in 2009, in timp ce in spitale nu sunt pentru medicamente si consumabile elementare.
Sa fi fost buna reforma? La asta ne-au servit autonomia locala si reforma in sanatate?
Posted 2 days ago. ( permalink )
Iliuţă says:
Vast subiect!

Mi se pare un act nu numai legitim ci si responsabil sa ceri sa ţi se dea înapoi ceea ce ai plătit prin asigurarile de sănătate. Cu asta am zis tot.
Posted 2 days ago. ( permalink )
cod_gabriel says:
Vezi, de aceea Romania se duce si se va duce in continuare de rapa.
Suntem necrutatori cand e vorba de fleacuri si mai ales cand e vorba de altii, stam cu mana intinsa si avem nevoie de un dus rece la scara nationala, pentru a ne racori oleaca capetele infierbantate. Si il vom primi.
Tocmai ti-am scris ca personalul medical de acolo a prestat servicii pe care nu era obligat sa le presteze - daca cei de acolo ar fi fost la fel de necrutatori, imi lasau sotia sa se chinuie si sa nasca in dureri, asa cum se naste, iar fiul meu sa suga lapte praf la biberon in loc de lapte de mama. Iar asta a fost mult mai important decat cateva carpe pe care nu mi le-au dat de acolo.
Eu le-am spus mereu femeilor (putine) care fac gat in legatura cu cheltuielile suplimentare impuse de nastere (de obicei astfel de discutii le fac barbatii, nu femeile): nu vreti sa platiti nimic suplimentar, ca sunteti asigurate? Nu-i nimic! Veti primi serviciile incluse in aceasta asigurare obligatorie impusa de stat. Cezariana nu se face legal la cerere. in niciun caz. Nici anestezia peridurala, care e doar un lux ce va usureaza durerile nasterii si nu o necesitate medicala.
Deci, daca nu vreti sa platiti, o sa va rupeti ... si or sa va iasa ochii de durere in conditii de perfecta legalitate, intr-o atmosfera de puritate morala si mani pulite. De asemenea, ginecologul dumneavoastra nu este nicidecum obligat sa vina la nastere, asa cum se face de obicei la noi - in mod normal si legal se naste la maternitate cu medicul de garda.
Daca este sa punem problema asigurarii, atunci pentru rigoare probabil asigurarile pe care le platim ar trebui redimensionate in functie de necesitatile impuse de serviciile pe care le dorim.
Iar daca vom plati trei firfirici sau nimic, sa nu ne miram ca vom fi lasati sa murim cu zile sau femeile sa nasca acasa cu moasa comunala (dar si aia se plateste).
Repet: sotia mea a beneficiat de serviciile maternitatii de la CF2, fiul meu acolo s-a nascut si suntem extrem de multumiti de acea maternitate. Si cu asta am zis tot.
Posted 2 days ago. ( permalink )
Iliuţă says:
:))
Posted 2 days ago. ( permalink )
peromaneste says:
Gabriel, cum se nasc copiii in Franta? Cum se nasteau pana in 1989? Cum s-au nascut de cand s-a facut lumea?

Hai s-o dam pe sleau. In Romania s-au semi-privatizat serviciile sociale dupa modelul falimentar al statului... American. De aici problemele. Asteapta pana cand micutzul vostru va intra in scoala si o sa-ti devina din ce in ce mai clar.

Da, autonomia curului este mecanismul prin care conducerea s-a spalat pe maini. Daca inca ti-e neclar, nu asteapta pana vei avea de colectat pensia privatizata; mai toata privatizarea elementelor de bun comun este o aberatie.
Posted 2 days ago. ( permalink | delete | edit )
cod_gabriel says:
Este adevarat, dar daca se poate mai bine si pot plati pentru asta, de ce nu? Daca nasc femeile si se chinuie de cand lumea, de ce trebuie neaparat ca si sotia mea sa se chinuie la fel, daca pot plati peridurala?
Posted 2 days ago. ( permalink )
peromaneste says:
"Este adevarat, dar daca se poate mai bine si pot plati pentru asta, de ce nu?" Oh, prietene, nu poate pune cineva o limita pe cat vrei sa cheltui.

Ideea mea este ca serviciul de baza trebuie ASIGURAT automat si NU in functie de capacitatea cuiva de plata. Unde tragi linia intre serviciu de baza si cel cu plata e o alta discutie. Cu timpul, nu dintr-o data, ma astept ca linia sa se mute inspre servicii mai bune/multe pe aceiasi bani.

Sper ca m-ai inteles pana acum si a doua intrebare din raspunsul tau devine retorica.

Sa va traisca copilul si sa va bucurati impreuna de viatza!
Posted 2 days ago. ( permalink | delete | edit )
cod_gabriel says:
Tocmai asta scriam - daca nu dai nimic in plus, primesti pachetul de servicii minim: nastere naturala 100%, sub monitorizare medicala de exemplu.
Si nu, serviciul de baza NU trebuie asigurat automat, ci doar persoanelor asigurate, copiilor, pensionarilor si somerilor (care sunt asimilati cu asiguratii). Persoanele neasigurate nu au de ce sa primeasca gratuit aceste servicii.
Posted 25 hours ago. ( permalink )
peromaneste says:
"Si nu, serviciul de baza NU trebuie asigurat automat, ci doar persoanelor asigurate, copiilor, pensionarilor si somerilor (care sunt asimilati cu asiguratii). Persoanele neasigurate nu au de ce sa primeasca gratuit aceste servicii."

Prietene, da-mi voie sa spun din experienta si cunoastere, nu-s de acord. Serviciile de baza, acum vorbim de educatie si sanatate, trebuie sa fie GRATIS pentru toti cetatenii tzarii. De altfel, ma intreb, ti-ai platit scoala?

Acum stiu ca elita romanesca traverseaza cu ochii inchisi desertul privatizarii, dar sper sa reconsidere traseul asta cat de curand, pentru viitorul tzarii.
Posted 21 hours ago. ( permalink | delete | edit )
cod_gabriel says:
Educatia ca si asistenta medicala pentru copii este trebuie sa ramana gratuita. Copiii nu pot contribui. Asistenta medicala pentru adulti e altceva. Nu poti sa ai 30 de ani, sa nu fi contribuit nimic niciodata, si sa te astepti la mare lucru in privinta asistentei medicale (si ma gandesc la cazuri concrete pe care le cunosc - chiar stiu pe cineva in aceasta situatie care are nevoie de o operatie pe cord).

Niciun comentariu:

Google
 

Postări populare