Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

28.2.07

Paziti-i pe procurorii care instrumenteza dosarul VA TECH!




S-ar putea ca si procurorii care ancheteaza aceste dosare sa aiba aceiasi soarta ca Luminita Sega.

Voi cauta sa fiu scurt, prezentand cazul retehnologizarilor Portile de Fier I si II (PF I si PF II ) asa cum apar ele intr-un saptamanal.

In 1997, ministrul Industriilor de atunci, Calin Popescu Tariceanu a dat prin incredintare directa, si nu prin licitatie, lucrarile de modernizare si reparatie a PF I firmei VA TECH HYDRO.
In 2001, aceiasi firma face o oferta pentru PF II, costurile estimate fiind in jurul sumei de 97.816.962 euro.
Guvernul Adrian Nastase, la recomandarea ministrului Dan Ioan Popescu, incredinteaza lucrarile respectivei firme, evident fara licitatie ci direct.
Singurul argument in favoarea acestei firme fiind, cel lansat de DIP, ca numai firma care a lucrat la PF I poate executa si lucrarile de la PFII pentru ca altfel ar aparea incompatibilitati intre lucrari.
Minciuna sfruntata, deoarece in timp ce lucrarile la PF I, jumatatea noastra, erau executate de firma mentionata mai sus, partea sarbeasca, in acelasi timp, executa lucrari la jumatatea ei de centrala cu firma ruseasca Power Machine, cea care executase si turbinele si generatoarele electrice in anul 1972.
In contrast cu suma initiala , valoarea in contractul semnat s-a modificat esential, suma trecuta in acte fiind de 122.150.000 euro, deci cu fo 25 milioane mai mult. Plata primei rate de peste 30 milioane euro s-a facut la trei zile dupa semnarea contractului dar cu trei ani inainte ca sa se miste fie chiar si primul surubel, pentru demontarea carcasei excitatricei sa spunem.
Conform actelor Hidroelectrica, plata se esaloneaza pe durata a 12 ani dar suma rezultata ca trebuind sa fie platita atinge valoarea de 280.770.236 euro, de mai bine de doua ori mai mare decat este valoarea semnata la Guvern.
Ca sa intelegem mai bine masinatiunea, trebuie sa spunem ca PF I este de cateva ori mai mare decat PF II, iar sarbii au platit catre Power Machine pentru lucrarea de reparatii a jumatatii lor de PF I doar 100 milioane euro. Noi platim de 2,8 ori mai mult fata de valoarea initiala din contract pentru o centrala de cateva ori mai mica decat o jumatate de PF I.
Nici ministrul Codrut Seres nu s-a sesizat cu privire la anomaliile existente in aceste contracte, banii romanilor fiind in continuare pompati in buzunarele "baietilor destepti".
Cat despre calitatea lucrarilor executate, este bine de stiut ca doua dintre hidrogeneratoarele nou reparate si retehnologizate de la PF II s-au stricat si au fost oprite saptamana trecuta, unul dintre ele chiar duminica seara.

Revazand toate aceste date, sa ne reamintim si personajele implicate.
Calin Popescu Tariceanu, PL, actual prim-ministru, fost ministru la industrii pe vremea incredintarii directe la lucrarile de la PF I.
Dan Ioan Popescu, fost PSD, actualmente vice-presedinte la PC-ul lui Dan Voiculescu, fost ministru al industriilor in guvernul Nastase si artizan al incredintarii directe pentru lucrarile la PF II.
Codrut Seres, tot de la PC-ul lui Voiculescu, fost ministru al industriilor si care a continuat aceleasi legaturi cu firma sus-mentionata in ciuda deselor semnale ce i-au fost transmise pe varii canale.
Poate asa intelegem intrebarea adresata de Traian Basescu lui Calin Popescu Tariceanu daca acesta isi aminteste ceva cu privire la VA TECH (nu Vatec asa cum a aparut in grafia unor jurnalisti), precum si incrancenarea unui partidulet care se s-a vrut PUR dar acum are indicativ de tub catodic de televizor.
De aici si indemnul din titlul postarii !


autor:
alwis46


Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cateva observatii:


Incredintarea a fost directa exact ca toate incredintarile din anii aia si de pana atunci. Deci era "obisnuinta". Firma nu era VA TECH ci elvetiana Suzer Hydro care a fost apoi cumparata de VA TECH. Nici nu exista lege de licitatie pe vremea aia. Valoare contract 160 milioane dolari.
In plus berceanu (care i-a urmat lui tariceanu) stia bine de va tech(care se unise cu suzer) ca pe vremea ministeriatului sau si-au schimbat astia numele firmei, el a facut receptiile si a dat drumul la plati fara sa gaseasca nici o problema.

In plus tariceanu a cerut in iunie 2005 suspendarea acordului romano elvetian care impunea "incredintarea directa" pt astfel de lucrari si nicidecum licitatia. Suspendarea acordului a fost aprobata in septembrie 2005. Tot "bla blaul" cu eroarea de traducere din engleza in romana. In romana apare "incredintare directa" cand in engleza, limba de semnare a acordului, era licitatie.


Problemele de executie de le portile de fier au facut subiect al unui csat al lui ilici in care atat dip cat si nastase au "musamalizat" problemele. Banii angajati de dip prin incredintare directa catre VA TECH chit ca avea lege a licitatiilor batea pe la un miliard de euro. Eu speram ca basescu sa gaseasca raspunsuri la vicepresedintii sai din partid care lucreaza de ani de zile cu aceeasi firma deh(asta e adevarul). Dar e clar ca intrebarea sa nu avea nicidecum ca scop rezolvarea unor probleme ci razboiul sau personal mai ales pt imagine. Sa nu uit ca "explicatii" si csat au avut si ei pe tema energiei si a retehnologizarilor de la portile de fier. Si a ramas tot ca "in pod".

Google
 

Postări populare