Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

29.12.07

in banca noastra, gavarimparuskii



Sovieticii se inteleg cu americanii sa-l debarce pe Ceausescu si sa-l inlocuiasca pe acesta cu Iliescu. In traditia schimburilor de cai procentuali romanesti, samsarilor sovietici li se "cuveneau" x% din economie si y% din politic. post-Sovietii lui Eltsin erau prea ocupati cu ale lor sa mai bage de seama ce se intampla si la Bucuresti. Noroc cu serviciile de cadre staliniste--sigure ca tovarasul lor la Bucuresti, Ion Iliescu, avea caracter. Politicul a ramas asa cum s-au inteles. La randul lor, americanii n-au vrut sa sufle in mamaliga economica mioritica a "partenerului" de tenis si vodka. Si din moment ce rusii n-aveau bani decat de crema de ghete si paine, nu puteau ei sa faca mare privatizare in Romania. Constantinescu face primele ajustari politice cu pretul mizei iugoslave/Kosovo. Dupa 11 septembrie, americani vor fi trebuit sa renegocieze si sa le "dea" rusilor 2x% din economic in shimbul a numaiy/2% din politic, Marea Tocmeala. Romania intra bine mersi in "cluburi" si, surpriza mare, rusul ia totul! Fie direct, fie cu smecherii ricosate prin Austria, Elvetia sau alte locuri curate.

Absenta in toata povestea de pana acum este UE. Pai din moment ce Mittal ia Galatiul si Rompetrolul (nominal al lui Patriciu) este dat Kazahstanului ca sa "inlesneasca" Kashaganul, nu-i mai clar ce si cum cu UE? Aia majori din UniunE dau cu varul lor pe damigeana noastra si, sceptici din fire, maximizeaza nominal pe punctele de altii stabilite.




Da click aici ca sa vezi totul!

pra(g)matism?



Serbia renunta mai degraba la "cluburi" decat sa renunte (de buna voie) la Kosovo.

Romania, sub diferiti presedinti, a renuntat la romanii post-sovietici ca una din clauzele Marei Tocmeli (aderarea la "cluburi").



Da click aici ca sa vezi totul!

11.12.07

cum ne mai furam ciucurele de la caciula



Compania Search Corporation a stabilit pretul unui kilometru de autostrada pe tronsonul Comarnic - Brasov, prin studiul de fezabilitate, la 25.000.000 de euro.



Cele mai scumpe autostrazi din SUA cu 6 benzi de circulatie,poduri, cu subtraversari, cu lucrari de arta greu de imaginat pentru romani au costat maxim 15 milioane dolari (11 milioane Euro)per mila (1,6 km) -hotia este ca studiul de fezabilitate e considerat biblia lucrarii si atunci hotia poate avea loc !Ei nu se vor depasi de 25 milioane pe km -daca asa zice SF ul va daati seama cati vor luamilioane nemuncite din banii publici ! Acelasi sistem -umflarea costurilor direct din studiul de fezabilitate -a fost utilizat si in reabilitarea Portilor de Fier 1 si 2 , reabilitarea centralelor de pe Oltul Inferior si in reabilitarile din termoenergetica,transporturi,aeroportul Baneasa etc -si a mers brici !

Specialistul (in toate)


...CACI PE CACIULA, BAT-O VINA, O DAM LA SPECIALISTII STREINI

Da click aici ca sa vezi totul!

7.12.07

fotografia celor care suntem

 


...in ce fel se mai pot comenta rezultatele acestul sondaj Gallup/Soros? Ca suntem hartuiti de discordia trecutului si a prezentului, deopotriva? Si mai ales, ca viitorului pare sa-i lispeasa liantul. Ma uit cu uimire la cati dintre noi au dat buzna la "bradul cel mai inalt al Europei" si-mi dau seama ca noua romanilor ne lispeste motivul de a veni impreuna.

Cu atat mai mult, rusine politicienilor si maseurilor de masaj politic(sic!) pentru lipsa noastra la apelul electoral european!
Posted by Picasa

6.12.07

inca un actor al Marei Tocmeli
Emil Constantinescu


La peromaneste s-a avansat ipoteza unei Mari Tocmeli care ar explica mult din nefirescul ce ne inconjoara. Iata inca o piesa:

Emil Constantinescu, in primavara lui 1999, considera, impreuna cu consilierii sai, ca bombardarea Serbiei de catre NATO este "legitima si necesara". Recent, profesorul Constantinescu a incercat sa-si justifice pozitia de atunci afirmand ca, in perioada respectiva, Romania purta "convorbiri importante politice, economice si financiare" cu SUA si alte cateva state occidentale "foarte binevoitoare noua". "A trebuit sa ne achitam cumva". Acum insa, Constantinescu sustine pozitia adoptata de presedintele Traian Basescu privind suvernitatea Serbiei si afirma "ca regreta ce s-a intamplat", observand "ca totul s-a deformat in zona si ar fi nedrept si gresit ca provincia Kosovo sa se proclame independenta". Fostul presedinte mai spune ca majoritatea romanilor nu a fost de acord cu decizia sa din 1999 si, ceva mai tarziu, a constatat ca acela a fost momentul in care a inceput "sa piarda contactul cu electoratul roman". De atunci, Constantinescu a pierdut aproape orice influenta asupra vietii politice din Romania. (Sursa: ziarul Ziua)


Da click aici ca sa vezi totul!

4.12.07





„Cei ce au copilarit in acea perioada [comunism] au avut mintile programate pentru a le fi teama de autoritate, pentru a o respecta exagerat de mult si pentru a se revolta in mod indirect“.

„Controalele de la vama [in aeroporturi] au devenit atit de stricte incit autoritatile tind sa ignore alte pericole, cum sint cele legate de sistemele de aprovizionare cu apa sau cu energie electrica. Autoritatile se cramponeaza de o forfecuta cu care nu poti rani pe nimeni, dar nu vad pericolele reale“.

George Kohlrieser, profesor de psihologie la Universitatea din Dayton, Ohio, SUA

Da click aici ca sa vezi totul!

2.12.07

(ne-)respectabilele institutii sau inertia oportunistilor?



Din wikipedia, iata cateva din atributele publice si profesionale ale lui Constantin Balaceanu Stolnici:

Funcţii ocupate în prezent

* Efor testamentar al Aşezămintelor Brâncoveneşti (Biserica Domniţa Bălaşa).
* Membru al Adunării Naţionale şi al Consiliului Naţional al Bisericii Ortodoxe Române.
* Preşedinte al Societăţii Ateneul Român.
* Director onorific al Centrului de Antropologie al Academiei Române.
* Preşedinte de onoare al Universităţii Ecologice din Bucureşti.
* Preşedinte al familiarilor Ordinului de Malta din România.
* Presedinte al Centrului International Antidrog si al Drepturilor Omului format din 14 organizatii europene

Afilieri la Societăţi Ştiinţifice

* Academia de Ştiinţe Medicale din România
* Societatea de Istorie a Medicinei
* Societatea Internaţională de Lingvistică Aplicată
* Societatea franceză de Neurologie
* Congresul Interamerican al Medicilor şi Chirurgilor
* Societatea Braziliană de Cibernetică
* Societatea Franceză de Înalte Studii
* Societatea Madrilenă de Cibernetică, (membru de onoare)
* Societatea Mondială de Cibernetică şi Sisteme Generale (Londra)
* Societatea Internaţională de Medicină Cibernetică
* Asociaţia Americană de Cibernetică

Constantin Bălăceanu-Stolnici - Doctor honoris causa Universitatea Ecologică Bucureşti
Constantin Bălăceanu-Stolnici - Doctor honoris causa Universitatea Ecologică Bucureşti

Distincţii primite

* Membru de onoare al Academiei Române
* Doctor honoris causa al Universităţii "Gr.T.Popa" din Iaşi, al Universităţii din Petroşani şi al Universităţii Ecologice din Bucureşti
* Decorat cu "Crucea Patriarhală"
* Laureat al "Marelui Premiu" al Societăţii Franceze de Sinteze Înalte
* Meritul Maltez în grad de Ofiţer
* Ordinul Steaua României în grad de Cavaler


Acum ca toate aceste respectate institutii ce-l au ca membru pe Constantin Balaceanu Stolnici au aflat de laurentiada domniei sale, ma intreb cat timp le va lua pana isi vor clarifica pozitia fata de persoana mai sus pomenita. De ce-l mai tin ca membru si de ce nu-l repudiaza public? Ca josnica domnie a sa pare ca nici nu se sinchiseste de dezvaluirile de la CNSAS. Noi, cei din gloata, ce sa mai intelegem?


Da click aici ca sa vezi totul!

ce-i necesar si suficient pe langa norocul istoriei



Cititorule, daca te-ai intrebat vreodata de cati oameni buni are nevoie o gloata ca sa devina o natiune cu sanse de reusita, am sa incerc un raspuns: de unul in 10.

Pa ce ma bazez? Pe observatia ca de 17 ani au plecat din Romania aproape 10% din cei care au vrut, stiu, putut. Rezultatul este ca in curand ne vor trebui nu stiu cati oameni din import sa schimbe chiar si un bec in Romania. In alte cuvinte si peromaneste, astia de ne conduc sunt atat de incapabili ca nici cu vorba nu ne mai pot duce.

Solutiile romanesti la aceasta problema, daca vor fi cautate, trebuie sa aiba in vedere o combinatie de:

  • deschidere catre romanii de valoare ce au plecat (conditie necesara);
  • grija mare pentru noile generatii (conditie de suficienta).

Cu ce avem acum in fatza, avem toate sansele sa luam nana si de la consiliul primariei din Debretin.

Ce-i va trezi pe cei de la putere? O criza (conditie de necesitate din nou). Ce-i va "ingropa" pe cei de la putere? Un lant de crize. Adica la conditiile de mai sus, e nevoie si de noroc.

Si cand te gandesti de unde plecasem, era vorba de nevoile gloatei. Ma tem ca gloata cu puterea "ingropata" devine "minoritatile".


Da click aici ca sa vezi totul!

Inca 2 fetze ale Marei Tocmeli




Intr-o generatie sau doua, vom afla cu siguranta mizele partasilor la Marea Tocmeala care duce la rezultate atat de greu de inteles pe scena politica romaneasca. Prea de multe ori ne trezim ca umblam ca somnanbulii lumii politice ce ne inconjoara. Tot asta trebuie sa fi simtit si cei care inca mai rezistau in munti Securitatii si asta in pofida tocmelii de la Ialta samd.

La momentul asta nu pot decat sa ma intreb daca 2 dintre partasii in discutie au fost raposatii Teoctist Arapasu si Papa Paul II. Cateva din mizele lor: intrarea noastra in Europa si a Bisericii Ortodoxe din Romania in Biserica Catolica de la Roma.




Da click aici ca sa vezi totul!

da-ti "extremistul" la o parte sa mi-l bag p'al meu!
sau miza pierduta a europenelor



S-a scris mai de mult(e ori) aici despre UDMR, aceasta sincopa constitutionala pe care democratia originala romaneasca o acomodeaza in cadrul nevazut a ceea ce trebuie sa fie vreo mare tocmeala nationala. Ca si cum asta nu era un pret suficient de mare extras a trebuit si ca mai orice miscare politica cu tenta nationala romaneasca sa fie redusa la ridicol. De fapt s-a ajuns pana acolo ca raul national a fost personificat si eticheta acestuia se numeste Corneliu Vadim Tudor. Cine are acum ce(-i) trebuie sa vada ce sta in spatele acestei etichetari sau chiar mai grav, sa citeasca cu ochii mintii proprii ceea ce spune si scrie mai nou senatorul PRM?

Motivul randurilor de mai sus este nu atat avortul uninominalului (Basescu trebuia sa fi inteles de la referendumul trecut ca unde "nema putirinta ce mai chichirez galceava?") cat esecul romanilor de a capitaliza potentialul aderarii europene prin neprezentarea la votul pentru euro-parlamentare. Romanii de acasa ar fi trebuit sa afle doar ca banii vin de la Bruxelles si cine imparte acolo, parte isi va face. Daca acest lucru ar fi fost inteles indeajuns si de catre politicienii romani (care au vazut in Bruxelles doar biletul care sa-i scape de "imbacseala gloatei de acasa") ca si fie explicat romanilor, altele ar fi fost rezultatele, asteptarile si participarea la un asemenea eveniment electoral.

Intr-adevar, conationalii nostri de etnie maghiara au reusit sa-si catapulteze extremistii nationalisti maghiari, peste cota care li se acorda fara concurs deja prin UDMR. Oameni buni, extremistii maghiari sub culori romanesti de la Bruxelles nu fac decat sa insulte un mecanism electoral si asa ranit. De data asta, apatia noastra n-a facut decat sa le dea dreptate in a cere din ce in ce mai deplasat fata de nevoile si interesele restului de pana la 93% din populatia tarii.

Si, pe cand domnul Vadim Tudor isi va purta de grija ca si pana acum, ramane in datoria noastra sa intelegem ca la un asemenea grad de neimplicare in procesul democratic european Romania Mare nu va ramane decat cel mult o publicatie intr-o Romanie sub-standardele de la 1 decembrie 1918.




Da click aici ca sa vezi totul!

29.11.07




Andrian Sirojea Mihei - deputat PNL de Constanta

Rep.: Unde locuiti in Bucuresti?
A.M.: Pe Calea Dorobanti.
Rep.: La nr. 134, in apartamentul proprietate personala?
A.M.: Da, da...
Rep.: Si ce faceti cu suma de 25 de milioane pe care o cereti de la Parlament pentru chirie?
A.M.: Ceea ce fac si ceilalti deputati si senatori.
Rep.: Pai, ce fac ceilalti? In declaratie va asumati faptul ca platiti chirie. Ce faceti cu banii?
A.M.: V-am zis ce fac cu banii aceia: ce fac si ceilalti deputati.



Gabriel Oprea - deputat PSD de Ilfov, fost prefect al Capitalei

Rep.: Unde locuiti in Bucuresti?
G.O.: In Cotroceni.
Rep.: Nu stati cu chirie in Bucuresti, nu?
G.O.: Pai, din moment ce vezi ce locuinte am in declaratia de avere, nu stau cu chirie in Bucuresti. Din contra, mai inchiriez din locuintele pe care le am.
Rep.: Si atunci, de ce va decontati in fiecare luna, in baza unei declaratii pe proprie raspundere, suma de 25 de milioane de lei vechi pentru chirie?
G.O.: Pai, i-am primit in baza legii. Verifica bine legea. Daca am dreptate, e in ordine, daca n-am dreptate, scrie ce trebuie sa scrii.



Lia Olguta Vasilescu - deputat PRM de Dolj

Rep.: Unde locuiti in Bucuresti?
O.V.: De ce?
Rep.: Locuiti in apartamentul proprietate personala sau cu chirie?
O.V.: E problema mea.
Rep.: De cind sinteti deputat si solicitati suma de 25 de milioane, bani publici, pentru chirie, in baza unei declaratii pe proprie raspundere, e si problema noastra, a cetatenilor.
O.V.: Dar e problema mea unde locuiesc. La revedere, buna seara, drum bun.



Ioan Oltean - deputat PD de Bistrita-Nasaud

Rep.: Stati cu chirie in Bucuresti?
I.O.: Nu.
Rep.: Deci aveti locuinta. In declaratia de avere aveti trei apartamente.
I.O.: Am unde sa stau.
Rep.: Si ce faceti atunci cu cele 25 de milioane pe care le decontati in baza unei declaratii pe proprie raspundere, de la Camera Deputatilor, pentru chirie?
I.O.: Pai, stau cu chirie.
Rep.: Adineauri ati spus ca nu stati cu chirie. Aveti trei apartamente.
I.O.: Stau in chirie la... la o cunostinta.
Rep.: Stati la o cunostinta? Si cu apartamentele ce faceti?
I.O.: Unul e inchiriat. Restul... unul e liber de doi ani si al treilea... e tot liber.



Bogdan Pascu - deputat PC de Ialomita

Rep.: Aveti, conform declaratiei de avere, un apartament si o casa in Bucuresti.
B.P.: Da, domnule, am mai multe proprietati, care e problema?
Rep.: Si ce faceti cu ele? Le inchiriati?
B.P.: Nu, dom'le. E treaba mea. Ce fac cu ele e treaba mea. Le-am declarat, sint proprietatile mele.
Rep.: Dar luati bani de la Parlament, 25 de milioane lunar, pentru ca stati cu chirie.
B.P.: Daca nu vreau sa stau la Hotel Bucuresti sau la celelalte hoteluri, pot sa stau unde vreau eu.
Rep.: Dar nu in apartamentul dumneavoastra. In alta parte, cu chirie.
B.P.: Nu stiu. Unde vreau eu, asta e problema mea, nu va priveste pe dumneavoastra unde stau eu.



Mihail Lupoi - senator PNL de Dolj

Rep.: In Bucuresti, locuiti cu chirie sau in apartamentul proprietate personala?
M.L.: Locuiesc in apartamentul soacrei. De ce?
Rep.: Aveti trecut in declaratia de avere un apartament pe strada Enei.
M.L.: Ala e apartamentul tatalui meu, din 1976.
Rep.: Si platiti chirie la soacra?
M.L.: Nu, bineinteles ca nu.
Rep.: Si atunci de ce ati solicitat, lunar, suma de 25 de milioane, de la Parlament?
M.L.: Deci nu faceti cu mine anchete la telefon, m-ati inteles? La
revedere.

Viorel Constantinescu - deputat PSD de Buzau

Rep.: Locuiti in Bucuresti cu chirie?
V.C.: Nu.
Rep.: Si atunci, cum de va decontati in fiecare luna, in baza unei declaratii pe proprie raspundere, chiria?
V.C.: La mine.
Rep.: Pai, acei bani de la Parlament sint pentru chirie, iar dumneavoastra nu locuiti cu chirie. Locuiti in apartamentul proprietate personala, achizitionat in 2000.
V.C.: Nu. Aceea este o garsoniera de 37 mp in care sta fata mea, care are 25 de ani si cu care nu pot locui impreuna.
Rep.: Deci in apartamentul dumneavoastra locuieste fiica, iar dumneavoastra locuiti cu chirie.
V.C.: Da, da, bine.


Corneliu Ioan Dida - deputat PSD de Constanta

Rep.: Unde locuiti in Bucuresti?
C.D.: Bulevardul Camil Ressu 76. E singura avere imobiliara.
Rep.: Si, atunci, de ce va decontati lunar suma de 25 de milioane?
C.D.: Dom'le, eu am, conform legii, buletin de Constanta, mult inainte de a fi candidat la Parlament, cu vreo sapte luni. Am buletin de Constanta, domiciliul este la o cumnata a mea si dat fiind ca eu sint fumator, in scurta vreme a trebuit sa-mi inchiriez altceva, pentru ca cumnata mea are niste probleme de sanatate.
Rep.: Conform legii, Parlamentul va plateste o suma de bani sau va asigura cazarea la un hotel in Bucuresti.
C.D.: Eu am intrebat la Parlament cind am devenit deputat si mi s-a spus: "Daca aveti buletin de Constanta si locuiti efectiv acolo in fiecare week-end, nu e nici o problema".


Da click aici ca sa vezi totul!

Einstein spunea ca "E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat a
unei prejudecati". Mai ales pentru cei care nu-si pot explica ceea ce (nu) se tot intampla in Romania contemporana, de la venirea comunistilor la putere pana in zilele noastre, cititi mi jos si ganditi-va inca odata.

Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in
ciuda tentatiei bananelor. Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul
lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci mainute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane. Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara,
raspunsul ar fi fost "Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..."

Solutia?






Da click aici ca sa vezi totul!

21.11.07

fragilitatea progresului



Ce ramane din gastarbeiter-ul iugoslav? "Nimic. Bani cheltuiti fara sens pe monumente funerare impunatoare, case distruse in razboi si masini. Acestea erau singurele lucruri cu care sa-si aline ego-urile ranite. Erau servitori in tarile pe care nu le-au acceptat ca fiind ale lor, erau servitori in fosta Iugoslavie unde se raliau primii la liderii nationalisti din Serbia, Bosnia si Croatia." Dubravka Ugresic

Ne uitam la "sarbi" ca fiind dintre cei mai luminati prin comparatie cu noi, cei din spatele Cortinei. Una din primele destinatii post-ceausiste pentru muncitorul roman a fost Iugoslavia. Sarbii au avut bani pana tarziu in conflictul post-iugoslav, din nou, cel putin prin comparatie.

Nu ma pot intreba decat: Ce vor fi invatat romanii la urmatorul test al istoriei?

Nu-mi pot decat raspunde: Ce fragil este "progresul"!


Da click aici ca sa vezi totul!

...ca tot se aduce vorba de kosovo




romanul din Romania

Serbia poate castiga in negocierile cu Kosovo: Ne luati Kosovo, o sa aveti baze rusesti in Europa

Cu siguranta Serbia nu va mai vrea UE si NATO daca o sa piarda Kosovo si in plus daca-mi aduc aminte bine, parlamentul Serbiei votase la un moment dat alipirea la uniunea Rusia Belarus.

alamar din pacific rim

Vestul nu face altceva decat sa reafirme situatia din Kosovo , unde de decenii sarbii si nu NATO sau EU ,sunt aceia care au primit , segregat si refuzat sai integreze pe albanezi in societate , asa cum nu sau impacat cu verii lor croatii , sau vecinii sloveni, musulmani , macedoneni ,si mai recent , muntenegru...Nici NATO si nici EU,sunt cei care au creat granitele fostei yugoslavii , si situatia etnica din balcani...Vestul incearca se evite reaplicarea "planului balcanic" din anii '90....Daca 90% din Kosovo nu doresc sa faca parte din Serbia , atunci nu sunt decat doua cai de a rezolva acesta problema : ori sarbii le acorda independenta ,ori ai elimina si/sau deporteaza ( In Alaska , alaturi de evrei)...Sarbii si rusii au demonstrat in trecut ce cale o prefera ( vezi Bosnia si Cechnia)...Un nou razboi balcanic la granita Romaniei , nu va ajuta economic(posibile embargouri) si social (vezi secuii )....

GiorgiBuj din Americhia de Sus

Daa .. si PE UNDE-I APROVIZIONEAZA?
Ca ramane de neuitat actziunea cretina ordoonata de Jeltzin de-a LUA AEROPORTUL din Pristina acum vreo 10 ani: le-au adus APA "francezii" rusnaci din Legiunea Straina rusnacilor de pe TABurile rusesti venite intr-un mars nebun de 2 zile din BOSNIA. N-ai LEGATURA DIRECTA, ai probleme de aprovizionare.

Nu degeaba pusesera americanii in Europa pe Eisenhower .. specialist in LOGISTICA la Statul Major al USA in 2RM. Ca sa dai in cap cu 2000 de bombardiere unui inamic mai slab, asta stie tot prostul, dar SA-I DUCI ACOLO PE-AI TAI FARA SA-I AI JUMA MORTI DEJA, SA AIBE APA, MUNITZIE, COMBUSTIBIL SI TZOALE CURATE, plus posta de-acasa si telefon cu familia, asta este 90% dintr-un razboi castigat: LOGISTICA.
Eisenhower zicea ca a castigat razboiul cu CAMIONUL si cu JEEPul, nu cu tancul si cu avionul. Si in ziua de azi americanii au 1/3 din trupe combatante si 2/3 se ocupa cu transporturile, logistica pentru linia 1. Asta a si fost cearta cu De Gaulle care voia 2/3 ;la el combatanti si 1/3 cu aproviyionarea, cum era el obisnuit. cand a vayut insa CAT MATERIAL PRIMESTE DE CARAT IN LUPTA s-a cam scarpinat in cap...
Iar nemtzii in partea adversa recunosteau ca mai importante erau CAMIOANELE si TRENURILE decat tancul Tigru. Fara butoaiele de motorina stateau frumos in sir tancurile lui Rommel in Africa: Ploiestiul era pe butuci...
IN CONCLUZIE, Serbia, Muntenegru si KOSOVO sunt interesante DOAR DACA pica Romania, sau este cumparata cu retrocedarea BASARABIEI. Si pentru asta le trebuie GEOANA la Bucuresti. SIMPLU. (Bat si eu shaua cu Basarabia poate ma aude Ciorapeanu).

Erou Al Muncii Capitaliste

Votul pentru a forma o uniune cu Rusia şi Belarus a fost mai mult sau mai puţin un act de desperare a fostei conduceri Iugoslave în timp de război.

Cu cîţva ani în urma Serbia chiar propunea să devină membru de NATO. NATO fiind aceeaşi organizaţie care i-a bombardat cu cîţica ani în urmă chiar şi de ziua Sfintelor Paşti ceea-ce nici Hitler nu s-a gîndit s-o facă - pauzînd bombrdamentul Belgradului de ziua Sfîntă tuturor Ortodoxilor Creştini.

Actualmente cu KosovO pe cale de a se declara independent de restul Serbiei, sentimentele pro-NATO s-au cam împotmolit în noroi de nici adererea la UE cu vize de Căpşunar cu tot nu poate să-i mai scoată.

Nici un şef de stst al Serbiei nu are curajul să renunţe la KosovO oricare ar fii consecvenţa pentru că alternativa este de a legăna ddin cel mai înalt copac din Belgrade la capătul sforii.


Mache din Illinois

Din pacate argumentul cu bazele rusesti nu tine, pentru simplul motiv ca nimanui nu-i va pasa de ele cu adevarat. Cati militari isi poate permite Rusia sa tina la mare distanta de casa si pentru cat timp? Iti dai sema ce efective ar trebui sa mute Rusia acolo ca sa fie o adevarata amenintare? Chiar daca o va face, acele trupe vor fi inutile in caz de conflict din cauza taierii liniilor de aprovizionare - vor fi ceea ce au fost englezii si francezii blocati la Salonic in primul razboi mondial: cel mai mare lagar de prizonieri.

Cat priveste aderarea Serbiei la UE, nimeni n-a invitat-o cu adevarat sa adere si daca nu va vasli in aceastra directie tot ea va suferi din punct de vedere economic, cel putin. Decizia Serbiei de a sari in caruta UE nu va fi legata de Kossovo, chiar daca politicienii de la Belgrad vor pretinde asa, ci de necesitatile de dezvoltare ale tarii.



Da click aici ca sa vezi totul!

16.11.07

Romania: Viitor teatru al razboiului prin intermediari?



"Bunul simţ ne spune că o lege care ar face aproape imposibile activităţile de percheziţie ale poliţiei, dacă nu informează suspectul în prealabil - de exemplu într-un caz de trafic de droguri - este o lege proastă. Sunt destul de îngrijorat cu privire la recentele acţiuni ale Parlamentului pentru a slăbi capacitatea procurorilor şi a autorităţilor de aplicare a legii în combaterea unei serii de infracţiuni grave, printre care mita şi corupţia" (Nicholas Taubman, ambasadorul SUA în România)


"Cunosc problemele legii, chiar o să întorc legea la Parlament, dar asta pentru că noi românii considerăm legea proastă. În ceea ce-l priveşte pe Taubman, nu e prima dată când depăşeşte limitele bunei cuviinţe. [...] Domnul ambasador Taubman şi-a obţinut postul în urma sponsorizării campaniei electorale a lui George Bush, nu ştiu care sunt standardele politice şi morale şi legale din America dar, în orice caz în România aşa ceva ar fi considerat un act de corupţie şi un act imoral." (Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor)

Ceea ce pare ca dialog mai sus nu-i decat ping-pongul verbal dintre doi jucatori ai caror minge e Romania. Si din cauza ca echipele din care fac parte acesti jucatori se afla intr-un concurs al carui cost e mai binele romanilor, italienii sau ungurii ne iau la shuturi pe unde ne prind si asta cand nu ne dam shuturile unii altora.

Domnului Taubman ar trebui sa i se spuna ca Romania are cel putin doua portzi, de la 1 ianuarie 2007 incepand si pozitia sa de administrator civil este contestabila de cealalta echipa. Domnului Olteanu ar trebui sa i se spuna ca in Romania nenominalului trebuie sa dai bani grei la partid si pe un nenorocit de post la consiliul primariei.

Si o echipa si cealalta ar trebui sa umble mai incet pe scari caci altfel riscam sa facem din Romania teatrul unui razboi prin intermediari. Cand? In curand la un cinema in cartierul dvs., dupa recunoasterea Kosovo-ului.




Da click aici ca sa vezi totul!

9.11.07

De ce rrom si nu tigan



In limba rromani, cuvintul "tigan" nu exista. Termenul nu are nici o legatura cu autoidentificarea in limba rromani a etniei rromilor, ci este un cuvint profund peiorativ folosit de alteritate/nerromi pentru a insulta rromii. Termenul gresit si nestiintific de "tigan" este, din pacate, uneori asumat de catre unii rromi, in special de catre cei care nu vorbesc limba rromani, din necunoastere, dar si de catre unii rromi care vorbesc limba rromani, ca forma de "captatio benevolentiae", pentru a multumi interlocutorul nerrom.

Termenul de "tigan" provine din limba greaca medie, din "athinganos/athinganoy", semnificatiile cuvintului fiind urmatoarele: "pagin", "eretic", "de neatins" sau "impur". Cuvintul este atestat pentru prima data in anul 1068, in scrierea unui calugar: acesta spunea ca athinganos sint un grup de eretici, nomazi, cititori in stele si vrajitori si ii sfatuia pe crestini sa se fereasca de acestia. "Cea dintii referire privind prezenta rromilor in Constantinopol vine, cel mai probabil, din textul hagiografic georgian: Viata Sfintului Gheorghe Ancoritul, scris la Manastirea Iberon de pe Muntele Athos, in jurul anului 1068."[nota 1]. Imparatul Constantin Monomachus, in anul 1050, bolnav fiind de ciuma, "a invocat ajutorul poporului samaritean, descendenti ai lui Simon Magicianul, numiti athingani, notorii pentru preziceri si vrajitorii, cu rugamintea de a distruge, prin vrajitorie, animalele salbatice din Parcul Philopation, banuite a fi vinovate de imbolnavirea sa"[nota 2].

In Tarile Romine, inca de la prima atestare a rromilor, din 1385, semnalata tot in documentele unei manastiri, Vodita, termenul "atigan", care a devenit mai tirziu "tigan", desemna o stare socialã, aceea de rob, nicidecum etnia. In documentele de cancelarie domneasca autohtona, abia in anul 1385 (6894) se pomeneste despre rromi, intr-un act de danie[nota 3] catre Manastirea Vodita (Tara Romineasca), intarire si recunoastere, din partea domnitorului Dan-Voda, fratele mai mare al domnitorului Mircea cel Batrin si fiul lui Radu Voda, a daniei "de 40 salase de atigani" facute manastirii mentionate de catre unchiul sau, Vladislav Voievod.

Se contureaza astfel doua sensuri ale cuvintului "tigan": mai intii erezie si apoi statut social aflat in afara sistemului ierarhic al societatii. Cuvintele "rob" si "sclav" apar mai tirziu in limba romina, asadar, in limba romina veche, termenul utilizat pentru denumirea acestei categorii sociale era "tigan". Robul/tiganul nu fãcea parte din structura sociala, nu era considerat ca apartinind speciei umane, el se definea ca obiect de schimb. Rromii s-au aflat in stare de robie pentru mai bine de jumatate de mileniu (aprox. 1385-1856).

Mai tirziu, cuvintul "tigan" a pastrat, in mentalul colectiv rominesc si in limba romina, un sens profund peiorativ: in proverbe - "Nici tiganul nu-i ca omul, nici rachita nu-i ca pomul", "S-a inecat ca tiganul la mal", "A ajuns tiganul imparat si pe tata-sau l-a spinzurat", "Tiganul e tigan si-n ziua de Paste" -, in expresii curente - "Nu te tigani!", inclusiv in dictionarele explicative ale limbii romine: "epitet dat unei persoane cu apucaturi rele", "care are maniere urite; care se tocmeste mult; calic, zgircit". (DEX, editia a II-a, 1998)

"Rrom" este un cuvint vechi al limbii rromani, folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenentei etnice a rromilor, asadar acesta este termenul corect stiintific. Dupa cea mai bine documentata ipoteza[nota 4], termenul provine din cuvintul prakrit "dom" (cu d celebralizat), care insemna "om" si se referea, pe de-o parte, la imigrantii indieni provenind din diverse grupuri etnice, care s-au amestecat si au realizat casatorii mixte in Persia, formindu-se ca popor acolo si pornind apoi spre Europa, iar, pe de alta parte, la un subgrup etnic din India, care exista si astazi. Evolutia fonetica fireasca a condus la transformarea cuvintului "dom", cu "d" celebralizat, in cuvintul "rrom", cu "r" nazalizat, motiv pentru care, in limba rromani, scrierea corecta a cuvintului "rrom" este cu dublu "r", pentru a sublinia pronuntia nazalizata a termenului. In limba romina insa, cuvintul "rom" se scrie cu un singur "r", avind in vedere ca nu este pronuntat nazalizat, ci ca oricare alt "r".

Incercarea unor jurnalisti, dar si a unor oameni politici din Romania, de a sustine, ba chiar de a impune termenul de "tigan" in locul termenului corect de "rrom", mai ales in contextul unei recrudescente grave a rasismului antirrom din ultimele zile, este nu numai o inducere in eroare a opiniei publice, prin faptul ca este un gest indreptat impotriva stiintei, dar si o forma grava de rasism impotriva rromilor. Universitatea din Bucuresti, prin Sectia de Limba si Literatura Rromani (nu "tiganeasca") a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, pregateste un document de protest, pe care il va inainta Guvernului Rominiei, Consiliului National de Combatere a Discriminarii, Consiliului National al Audiovizualului si altor institutii/organizatii responsabile, guvernamentale si ale mass-media.

Delia Grigore (lector universitar doctor la Universitatea Bucuresti - Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, presedintele Centrului Rromilor "Amare Rromentza")

1. Fraser, Angus M., 1992, The Gypsies - Blackwell Publishers, Oxford, p. 46.

2. Idem.

3. Hasdeu, B.P., 1867, Archiva istorica; a Romaniei, sub auspiciile Ministerului Instructiunii Publice, Imprimeria Statului, Bucuresci, p. 193.

4. Kenrick, Donald, Rromii: din India la Mediterana, Col. Interface, Centre de recherches tsiganes – Paris, Bucuresti: Editura Alternative, 1997, p. 27.





Da click aici ca sa vezi totul!

5.11.07

greu mai (ne) este, romanilor, pana cand crestem



Semn ca plecarea romanilor de acasa este deja un fenomen de masa este si sirul de crime asociate cu cetateni romani de aiurea si ce atrage acte de discrimare in masa. Asta-i inca un semn al evolutiei noastre din inghetata istorie ceausista.

Sa ne uitam acum la cateva din fatzetele problemei:

Delicventilor romani, tzigani sau nu, le-au priit conditiile oferite de tzara care ne este romanilor cea mai aproape, Italia. Romanii cerati cu legea si aflati in Italia in numere mari, pot sa se constituie in bande, pot trece drept romani cinstiti ce fac joburile de rahat ale italienilor (in consecinta se bucura de oarece simpatie) si pot trece drept italieni de la distanta.

Italienii insisi par a fi uitat ceea ce conationalii lor, mai putin inzestrati etic, au dus cu ei in lume: crima (deja organizata), inapoierea relativ la gazde samd. Sa nu mai spunem de italienii cu shtaif care si azi exporta produse agricole masluite, de miliarde de euro, ca fiind autentice (de la ulei de "masline: pana la trufe si branzeturi).

Politicienii romani, atat de fixati pe buricele proprii, trebuie sa se schimbe si/sau sa fie schimbati asaincat sa poata reprezenta si apara interesele romanesti in foruri europene, Italia si acasa.

Cat despre tzigani, NU, ei nu sunt numai o problema romaneasca sau italiana. De la 1 ianuarie 2007 ei sunt o problema europeana si ma bucur ca este asa caci in felul asta sunt sanse reale de a-i ajuta sa ramana tzigani, demni, fericiti, fara nevoia de a ajunge criminali.

Altfel, unii uita (si repeta) istoria, pe cand noua ni se repeta ceea ce n-am invatat.


Da click aici ca sa vezi totul!

22.10.07

cu mintea, sufletul si din sinceritate






În anul 2004, familia Puiu şi Andreea Botezatu a plecat cu lacrimi în ochi şi speranţă în suflet, spre Canada. La cei 35 de ani ai săi, Puiu şi-a luat soţia de 27 de ani şi a emigrat în Canada. "Am plecat în 2004. De ce? E complicat. Ne săturasem de timpul pierdut prin Primărie şi pe la Poliţie, de un sistem corupt şi birocratic în care dacă nu ai cumetri şi naşi unde trebuie nu faci nimic, se cheamă că nu te descurci şi eşti trecut la categoria fraieri. Am ajuns în Canada, am început greu, nu mi-e ruşine să spun, cum le este multora dintre românii de aici. Acum locuim la Grimsby, un oraş la 30 de kilometri de cascada Niagara şi 70 de kilometri de Toronto. Nu cred că sîntem fericiţi, dar cîţi oameni sînt? E relativ. Cineva zicea că omului îi este bine acolo unde nu este el. Cînd ne vine dorul de ţară, ne gîndim că nu ne permitem să plătim biletele de avion şi să venim acasă. Cînd eram acasă şi ne era dor de mare, simţeam că e cam scump să ajungem pînă acolo. E greu fără prietenii de o viaţă! Am fost de două ori acasă în Bîrlad, prima dată după nouă luni de la emigrare şi apoi după încă doi ani. Am simţit acelaşi gust amar al birocraţiei de fiecare dată. Dar România are farmecul ei! Cel mai frumos în orice ţară din lume e cînd eşti turist! Treaba cu emigrarea nu e uşoară", spune Puiu Botezatu.

"Nu poţi să povesteşti despre sufletul încărcat al românului dezrădăcinat. Nu sînt cuvinte. Cel mai bine este să-l asculţi, să îl laşi să îţi plîngă pe umăr, fără vorbe inutile. Nicolae Iorga spunea că cel care îşi alege altă ţară este ca unul care îşi ia altă mamă, dintre femeile mai chipeşe! Dur, nu? Mă simt vinovat aici, dar eu sînt decreţel, o generaţie despre care nu se ştie mai nimic. Noi am prins un moment prost din istorie, nu caut scuze aici, dar generaţia mea nu a făcut valuri mari în România. Ne-am rupt de rădăcini, trăim o viaţă dublă şi asta e altă poveste complicată. Ne gîndim să ne întoarcem acasă, însă de atîţia ani nu se schimbă mai nimic. Am fost acasă acum două luni, pentru nişte acte la o garsonieră pe care am moştenit-o. Am stat trei săptămîni în Primărie la Bîrlad, de la 8 dimineaţa la 15. Este interesant cum acolo contribuabilul devine angajat fără plată al Primăriei. M-au pus de cîteva ori să duc dosarele de la parter la etajul 2 sau 3 şi invers. Aici, în Canada de cum ajungi, ai acte de rezident şi după trei luni soliciţi cetăţenie şi cam în alte şase luni o iei, permanent, cu toate drepturile pe care le are şi un canadian, în afară de dreptul de vot. Discriminare este şi aici dar, nu ca în Europa cred, iar legea funcţionează! Dacă cineva face un abuz şi te plîngi unde trebuie, se iau măsuri, nimic nu rămîne nerezolvat", ne-a mai spus Puiu Botezatu.

Familia, eh, familia!

Puiu şi Andreea Botezatu au acum un băieţel de numai şapte luni, Petru Andrei, care le va duce mai departe numele. El lucrează, mai bine zis "brodează" fierul forjat, din care scoate lucruri unicat şi extraordinar de frumoase, iar Andreea lucrează la o societate de vinificaţie. Bine plătiţi, au casă, două maşini şi bani. Sînt părinţi şi de aceea fac tot posibilul să îşi aducă cît de des pot părinţii lîngă ei, ca să nu li se sfîşie inima de dor. "Părinţii au fost la noi, în Canada, de două ori ai mei şi o dată ai ei, noi de două ori am fost acasă. Ştiu bîrlădeni plecaţi la Bucureşti care ajung acasă mai greu decît noi din Canada. E doar gîndul că eşti departe şi nu te poţi urca în maşină cînd vrei, ca atunci cînd eşti la Bucureşti sau Braşov, însă avionul face din Toronto 12 ore şi am fost de la Bîrlad la Oradea în 14 ore cu acceleratul. Ce este mai departe acum? Oradea sau Toronto? Oricum, familia mea este aici şi am şi la Bîrlad una mare de tot, în care includ şi prietenii noştri cei buni, de care ne este tare dor. Acuma ascultăm mai multă muzică românească decît înainte. Ştii ce e trist tare? Te rupi de tot aici, mai ales de cei de acasă, de familie, care trebuie să ştie că trăieşti tare bine aici. Asta e, cînd vii într-o ţară nouă, treci printr-o perioadă de adaptare", mai spune Puiu Botezatu.

Curaj să pleci, dar şi mai mult curaj ca să rămîi

Familia Botezatu, bîrlădeni ce ar veni şi mîine înapoi acasă, se teme că nu va mai putea vreodată să se întorci. La Bîrlad. La prietenii lor. La mormintele neamurilor lor. La berea cu prietenii şi la micii sfîrîind pe grătare, pentru că în Canada, nu ai voie să bei bere pe plajă şi nici în parc. Darămite să vezi grătarele sfîrîind şi fumegînd. Sînt speriaţi numai de gîndul că în viaţa pe care o au de trăit nu vor avea ocazia să revină acasă! "Vreau să revin în România, însă sînt speriat. Aici să deschizi o afacere costă 85 de dolari canadieni, în jur de 1,7 milioane de lei vechi. Maşinile sînt ieftine, sculele la fel, şi nu se dă şpagă nicăieri! Că dacă încerc să dau, mă leagă! Cum deschid eu o afacere în România? Cîţi bani trebuie? Nu poţi face un calcul, pentru că sumele variază de la o zi la alta, în funcţie de şpăgi! Vreau sa vin acasă. Omul trebuie să trăiască acolo unde ştie lumea de-al cui este, cine este naşa sa unchiul şi bunicii. Pe mine nu m-au deranjat în România decît abuzurile poliţiei care te oprea cînd voia şi dădeau amenzi că aşa voiau ei şi birocraţia din instituţiile statului. Restul, beţivii cu o sticlă de vin în mînă şi vacarmul din piaţă, aia dă farmecul României şi o face să fie altfel. Nu le poţi avea pe toate însă, de aceea ne gîndim să ne întoarcem, că sufletul e mai important decît banii", a încheiat interviul, luat pe Internet, Puiu Botezatu.


Da click aici ca sa vezi totul!

12.10.07

partidele inaripate sau mai putinul natiunii




De mai mult timp, mai precis in ultimii 17 ani, asistam la un fel de "revansa" ardeleana. (Noi) Oltenii sunt(em) responsabili pentru Ceausescu si piepturile latite de auto-batutul cu caramida. Moldovenii sunt mai ... Cei din Regat sunt tranzienti (fara caracter, in alte cuvinte). Noroc cu ardelenii, caci ei ni i-au dat pe memorandisti, Coposu, Maniu, Funar, Cornea, Tokes, Boc samd. Si ca am ajuns la domnul Boc, iata ca vorbim de proliferarea interesata a "aripilor clujene" in partide--aceste supra-partide de partid in fata carora mai tot restul omului (politic sau altfel) nu poate decat sa sa incline cu respect si mucles!

Sa-mi spuna mie fetzele curate si ardelene cum facem cu cei pe care i-au desemnat sa-i reprezinte la Bucuresti. Au trimis ei pe hotii hotilor ca sa fie in ton cu locul sau locul i-a transformat din sfinti in romani?



Asta daca (mai) cred vreunii ca-i vreo deosebire asa mare intre un roman si altul, asa pur si simplu din geografie. Nu, oameni buni! Eu nu cred ca exista asa mare deosebire intre un roman si altul, doar ca unii ii cred pe altii mai fraieri. In fond, nenorocirea ne paste pe toti daca vom continua cu prostiile de genul ierarhiilor regionale. Nu merg pana acolo sa scriu ca asa ceva incurajeaza scenarii/solutii de tip Kosovo, ci doar ca mai ales falsele ierarhizari fac ca suma romanilor sa fie mai putin decat o natiune!


Da click aici ca sa vezi totul!

10.9.07

Parintele Arsenie Papacioc la Realitatea TV







"De fapt, tot ce a fost sau o sa fie, in prezent le avem pe toate, cum zice Eminescu. Mereu vor fi probleme. Sa fie dupa oranduiala Bisericii. Sa fie prezenta Biserica! O nebunie sfanta, o prezenta continua, nu "hai sa te las, lasa-ma si tu"... Pentru ca este o mare raspundere. Multi se lupta sa ajunga pe tronuri, dar ierarhia in Biserica Crestina nu e imparatul, nici patriarhul, e smerenia! Cine-i mai smerit, ala-i mai fericit. Si aici chiar nu ne mai jucam! Si, va rog sa ma credeti ca eu peste sase ani implinesc o suta, si am vazut ca aici trebuie sa bat: in a ma smeri cu orice chip. Trebuie sa fii liber, sa nu fii fortat, dependent de un interes al cuiva, care prin tine, prostule, isi implineste scopurile. Pentru ca si alegerea de patriarh nu-i orice alegere. Nu-i alegere de prim-ministru care se scalda in explicatii si motivatii. E vorba de viata mantuitoare a unui popor, e vorba de Ortodoxie, e vorba de a implini ceea ce Dumnezeu a dorit cu aceasta sfanta si mare creatie a Lui: omul! El ne iubeste nespus de mult, dar ne-a facut liberi. O creatie de anvergura acesteia nu era perfecta daca nu era libera.

Era o roata dintata manata de alta roata dintata si nu era o creatie creatoare, ci era la dispozitia stapanului, a unei axe care invarte rotile. Iar diavolul este prezent in orice manifestare anti-bisericeasca, anti-crestina... De exemplu, daca Sodoma si Gomora au fost distruse... Pentru nici un pacat nu a ars Dumnezeu o cetate ca pentru pacatul asta al homosexualismului. Dar Biserica nu a avut o pozitie oficiala in problema asta. Patriarhule de maine, asta te asteapta si e destul!"




Da click aici ca sa vezi totul!

6.9.07

Horia Roman Patapievici




"Ma doare ca tatal meu s-a amestecat cu raul din jur pentru a ma creste pe mine in belsug. Ma doare faptul ca toate cartile prin care eu am devenit altceva decat cei pe care ii dispretuiesc au fost cumparate cu bani castigati prin apostazia familiei mele. Ei s-au ticalosit nu pentru a ma salva (asta a fost gratia lui Dumnezeu si vointa mea), ci pentru ca eu sa fiu un ticalos si mai mare, si anume unul cu un somn linistit."


Da click aici ca sa vezi totul!

31.8.07

Cea mai scumpa minciuna din Romania





Data fiind istoria plina de "semnalizez la stanga si o iau la dreapta" a romanilor de la formarea statului te poti intreba care va fi fost cea mai scumpa minciuna din istoria noastra.

Probabil ca recenta "spalare pe maini" a lui Patriciu de Rompetrol este candidata la varf. Intr-adevar, dl. Patriciu tot se declara de 17 ani campionul concurentei, liberalismului, capitalismului, privatizarii. Toate astea au fost vorbe goale cu scopul acumularii de capital politic, pe care dupa aceea l-a crescut vicios intr-un ciclu incluzand capitalul financiar. Adica mana politica o spala pe aceea din afaceri, mana din afaceri o spala pe aceea politica si uite asa s-a dus Rompetrolul.

Doua aspecte sunt problematice pentru practica de afaceri romaneasca si siguranta nationala, respectiv.

Din punct de vedere al afacerilor in Romania este interesant de observat traiectoria scoaterii Rompetrolului din mainile noastre: privatizarea facuta pe sponci, listarea la burse europene (ca deh, suntem in UE) si vanzarea catre un stat ce a completat tranzita de la stalinism la familia Nazarbaiev.

De altfel, multi din capitalistii post-ceausisti au contribuit la aceasta schema, Patriciu numai ca i-a intrecut. Cum numim asta, ineptitudine sau alba-neagra la casele cele mai mari de pe bulevard?

Din punct de vedere al sigurantei nationale, tranzactia dlui Patriciu este problematica prin faptul ca incredinteaza siguranta energetica nationala unui stat aiurea si de aiurea. Ma intreb, ce face primul marinar al tarii, a atipit la timona? Tacerea aceasta a autoritatilor romane poate fi datorata nepregatirii sau pregatirii. In caz ca e nepregatire, e de inteles, ca doar "noi politicienii" cu spor muncim la imagine. In caz ca autoritatile au fost "pregatite" care-i miza si care-i jocul?

Pentru observatorul atent al evolutiei sectorului economic din Romania (n-am scris "economiei romanesti" intentionat pentru ca e din ce in ce mai greu de definit asa ceva), actul dlui Patriciu nu face decat sa duca la nivel si mai jos o practica ce include vanzarea: Romtelecom la statul grec, otelariilor din Galati protejatului indian al lui Tony Blair, a bancilor romanesti, a ... .

Nu stiu de tine cititorule, insa eu ma intreb deja daca a ramas vreo minciuna mai scumpa de spus in Romania. Ma tem deja ca inflatia si geniul national ma vor fi informat ca da.

Da click aici ca sa vezi totul!

27.8.07

o ducem asa de bine ca luam viata in portii de 5-minute
ori asa cred ei



Vara ce tocmai se incheie a dat prilej celor mai multi politicieni sa o ia mai incet in ceea ce ne priveste pe noi, alegatorii, ocupandu-se fie de masarea imaginii lor, fie bucurandu-se de vacante. Da, vacante si odihna ca deh, dupa re-confirmarea lui Basescu, mai fiecare avea motiv.

Geoana, prim-ministerialul de dupa cartea bi-valenta din carti, si-a tras "advisor" de media si imagine din Marea Britanie, unul tinerel care ar fi facut minuni pentru (cu sau din?) Blair. Pai da, leul o ia anapoda cu drumul, tara-i toata ca si abandonata pe un peron si asta-si ia advisor de imagine. Ca d'aia de economie si finante si re-impaduriri nu se mai gaseau la solduri si lui i-a spus cineva ca sa nu vina cu mana goala acasa.

Basescu, intre doua susanele, mai da o tura pe la vreun punct de lucru si se intretine cu ex-premishti. Asta in timp ce-i umfla partidul lui Becali, caci PD-ului trebuie sa-i mai arate pisica din cand in cand. Daca nu i se impotriveste unul ca Nastase (adica cu imaginea deja fixata in constientul alegatorilor), Basescu nu poate sa aiba contra-candidat credibil la urmatoarele presidentiale. Asta chiar cu "riscul" in-prim-ministririi lui Geoana.

Iliescu striga HOTII si, in mintea lui, are si motive sa se supere pe Basescu cu ceva de genul: Pai bine mai Traiane, la toate care le-am facut, tu te iei de nimica toata aia din Piata Universitatii? Hai ca poate-i convingem ca erau TERORISTI... Oops, pe cine mai poate convinge Iliescu? Smecheria cu "teroristii" este de scoala veche si in folosinta perpetua si universala: incarci niste cuvinte cu conotatiile cele mai nenorocite si cand le arunci la tinta oamenii se duc pavlovian in gloata.

Tariceanu se bucura de escaladarea Everestului vietii sale si stie ca de aici incolo numai in jos se poate duce, asa ca va incerca sa stea cocotat acolo cat poate ca o face pe timpul si resursele noastre.

Cum s-a mai scris aici, aveti grija de euro-parlamentare caci acolo se fac viitori boieri ai Romaniei.

Tragedia noastra nationala este ca dupa (si in afara de) aderare Romania este fara tinta, citeste la voia intamplarii, iar mai binele, chiar si daca s-ar intampla, vine in pofida a ceea ce fac alesii. Electoratul se desteapta din ce in ce mai mult si, ca o indicatie suprema a intelepciunii opiniei publice, auzi din ce in ce mai multe voci ce spun ca tot ce a fost bun si capabil a imigrat. Definesc aceasta intelepciune mai ales in contrast cu retorica gloatelor de odinioara care intrebau romanii din diaspora de ce n-au mancat rahat cu soia.

Una peste alta, toate distractiile astea nu fac decat sa ne ocupe 5-minutele zilei, fara sa tina de foame sau umbra sau asfalt.

Din lumea aerata (era sa scriu "de aere") a afaceristilor romani tocmai ne vine vestea ca patricianul politicienilor din afaceri, sau din afaceri in politica, a vandut. Pai ce, SOV-ul vinde si el sta la treaba? Ca doar nu-i prost sa munceasca la re-constructia economica, e mare arhitect. Da, ce clasa de afaceri romaneasca, personala la a IIIa...


Da click aici ca sa vezi totul!

de handel


Din Evenimentul zilei, iata cum tiganii timisoreni se gentrifica:

Modul de operare al „bastanilor” timisoreni



1. Pun ochii pe casa

2. Prin relatiile de la primarie, obtin date despre proprietari si despre apartamente

3. Cumpara prin interpusi spatiile cele mai mici de la demisol ori mansarda.

4. Daca imobilul este revendicat, cumpara de la mostenitori drepturile litigioase

5. Dupa ce obtin legal dreptul de a intra in spatiu, le fac oferte celorlalti proprietari. Propun garsoniere sau apartamente cu o camera in blocuri comuniste.

6. Daca proprietarii refuza, muta in vila familii sarace incepand un razboi al nervilor

7. Vecinii sunt amenintati ca, daca nu fac schimbul imobiliar, vor avea „viata iad”

8. Urmeaza scandaluri, inundatii, murdarie in spatiile comune, se arunca pe usi cu fecale, se urineaza pe geamurile de la demisol, noptile se tin chefuri cu lautari. Copiii sunt folositi pentru ca nu pot fi amendati sau trasi la raspundere

9. Vizitatorii sunt acostati la intrarea in imobil, li se vorbeste vulgar, copiii isi expun organele genitale si fundul, adultii ameninta chiar si cu moartea, spunand ca lor le apartine casa.

10. In final, viata este aproape imposibila, majoritatea vecinilor vanzand „bastanului” pe sume derizorii.










Da click aici ca sa vezi totul!

25.7.07

din groapa in groapa



Venind spre Romania prin Austria si Ungaria nu poti sa nu observi cum ungurii au soselele mai bune decat ale austriecilor pe cand ale noastre au ramas ca vai de capul lor. Ce sa-i faci, noi ne-am prea-ocupat cu referendumul si alte alea.

Acum ca referendumul a trecut, Basescu a trecut scurt si decisiv la decapitarea serviciilor, o actiunea la care te-ai fi asteptat cand a preluat puterea, insa amanata principial pana acum. Deh, joaca de-a inteligenta costa.

Altfel de note de plata au fost inmanate de tot felul de sondaje capilor revoltei anti-Basescu. Cea mai surprinzatoare pare a fi aceea adresata d-lui Corneliu Vadim Tudor si partidului sau. Din moment ce miza pentru omul de rand ce s-a prezentat la referendum a fost coruptia si PRM impreuna cu liderul sau erau campioni in lupta anti-couptiei, sa intelegem ca ca avem o problema pe undeva? Fie electoratul a intrat intr-un con de umbra al ratiunii, fie PRM-ul a fost prins cu cioara vopsita.

Mai departe, presedintele Basescu si clasa politica romaneasca continua ceea ce au inceput chiar inainte de referendum si anume jocul de sah politic. Cui ii pasa de aprecierea concomitenta a leului si a preturilor, cumva o aberatie economica daca nu inca un esec al ratiunii la institutia d-lui Isarescu? Nu-i nimic insa, toate "erorile" aste cresc si mai mult si mai repede datoria pe care ne-o facem la altii ca la noi mai toata activitatea economica autohtona a fost pusa pe butuci. Da, poate ca presedintele Basescu sa va gandi si la crearea si sprijinirea de campioni locali economici cu care sa mai iesim la liman. Desigur, asta dupa ce patricienii locului vor fi ridicat basmaua (curata) alba si vor lasa politica celor alesi.

Pana una alta, din groapa in groapa vom ajunge si noi unde ne e locul...







Da click aici ca sa vezi totul!

10.7.07

la doi ani dupa ce eram londonezi



Acum 2 ani, scriam aici ca romanii erau londonezi. Asta era ca reactie la atentatele teroriste petrecute atunci in Londra. Noua serie de atentate teroriste, tocmai intamplate la Londra, ne indeamna consideram urmatoarele:
1) Va urma nou prim ministru britanic exemplul spaniol si se ve distanta de politica americana in Irak? Stim ca actualul prim ministru spaniol a retras trupele tarii sale din Irak si dupa atentatele de la Madrid. In plus, actualul prim ministru britanic, Gordon Brown, este cunoscut pentru nemultumirea sa fata de mai multe actiuni si initiative ale predecesorului sau.
2) Mai ales publicul britanic s-a dovedit de cativa ani buni foarte reticent fata de imigrantii din estul Europei. La inceput erau polonezii--care erau acuzati ca vin in Marea Britanie sa le ia locurile de munca rezervate localnicilor. Apoi, la intrarea Romaniei si Bulgariei in UE, un nou val de resentimente a cuprins publicul britanic la ideea invaziei hotilor si sarantocilor din cele 2 tari de la urma. Nu numai ca romanii si bulgarii par a-i fi dezamagit pe John si Betty, dar au fost cei din natii pentru care Marea Britanie a fost traditional gazda generoasa ca au dezamagit. Imigrantii din est poate ca au dezamagit prin faptul ca n-au ridicat criminalitatea si contribuie pozitiv la economia britanica, iar ceilalti prin faptul ca au abuzat (citeste: terorizat) tocmai sistemul ce a facut posibila imigrarea lor.
Una peste alta, nu cumva a venit de mult timpul pentru vestici sa reconsidere politicile si atitudinile fata de imigratii?






Da click aici ca sa vezi totul!

25.6.07

Dizidenta romana
...printre primele privatizari reusite



Daca spunem ca Securitatea lui Ceausescu a fost printre primele privatizari reusite in Romania post-decembrista nu vom surprinde pe cineva. Daca spunem ca dizidenta in Romania a fost printre primele privatizari reusite ni se va cere socoteala si socoteala vom da.

Intreaba omul ales la intamplare despre dizidentii romani din timpul "Epocii de aur" si probabil vei afla de Cornea, Plesu, Liiceanu, Dinescu, Brucan, Scrisoarea celor 6, Goma si ale cateva nume. Nu vei auzi insa de cei multi care s-au sfarsit la mainile Securitatii si Militiei. De ce? Pentru ca nimeni n-a vorbit pentru ei, in timp ce multi din cei "populari"-zati au stat in functii si si-au "tras" foloase din dizidente pentru care n-au platit mai nimic in comparatie cu primii.

Spun unii acum ca dizidentii populari-zati nu faceau decat jocul vreunei puteri sau alta si actionau sub acoperire. Nu putem merge atat de departe, ci ne vom intreba de ce nu se stie mai mult despre cei care au pierit la mana Securitatii? Pentru ca dizidenta unora ca Plesu, Liiceanu sau Dinescu paleste in comparatie in vreo comparatie sau alta? Pentru ca s-a avut in vedere o continuitate a actorilor ce recitau noua versiune oficiala? Pentru ca era vorba de bani pentru unii si "ciocul mic si joc de glezne" ca o iei peste cap pentru urmasii celorlalti?

Pentru cei care se intreaba de sursa acestui articol, cititi in ziarul Cotidianul din 26 iunie despre Cazul „Panoul“: Securitatea contra unui pusti de 17 ani

Extrase din articol:

In toamna anului 1981, Mugurel [un tanar de 17 ani, elev foarte bun la invatatura la un liceu de frunte, la timpul acela] a scris lozinci anticomuniste pe zidurile Consiliului Popular Judetean si ale viitoarei Case de Cultura a Sindicatelor. „Vrem libertate“, „Ne-am saturat de lipsuri“, „Vrem renasterea Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din Romania“, „Vrem democratie“. [...] Mugurel a fost prins in flagrant delict, in noaptea de 17 spre 18 octombrie a aceluiasi an, in timp ce scria din nou pe ziduri. „In noaptea respectiva l-au tinut la Securitate. Dimineata au venit si acasa. Eu n-am stiut unde e baiatul, dar ei au actionat imediat, baiatul era la ei si ei au venit acasa si au controlat tot, toate cartile le-au desfacut. Peste tot, tot, tot, tot... absolut tot. Au vrut probabil sa vada daca nu are alte inscrisuri sau legaturi cu altcineva. M-au luat si pe mine cu masina la ei la Securitate si am fost anchetata si eu atunci o data cu baiatul“, isi aminteste printre lacrimi Rodica Uncescu, mama baiatului.[...] Treptat, starea sanatatii sale a inceput sa se inrautateasca, ii spunea mamei ca nu se mai simte bine, ca il doare capul. Baiatul nu voia sa povesteasca nimic despre ce se intimpla la Securitate. Marturisea doar ca nu intelege de ce mai este convocat si spunea mereu ca, desi refuza si nu consuma niciodata acasa, este obligat de ofiterii de Securitate sa bea o cafea. „De fiecare data era servit cu cafea. Eu acasa nu-i dadeam cafea, la 17 ani cit avea nu era vorba sa bea cafea. Starea sanatatii lui s-a schimbat. Devenise si cu fata altfel. Incercam sa vad ce faceau cu el. «Mama, nu pot sa-ti spun», asa-zicea. Il enerva numai simplul fapt ca il intrebam. Daca imi dadeam seama ce se intimpla ii spuneam sa nu mai bea cafea“, ofteaza mama lui Mugurel.





Da click aici ca sa vezi totul!

22.6.07

Nou pe blogosfera
Adrian Nastase



Cand presedintele Basescu a luat si calea internetului pentru a-si redovedi cauza, l-am intampinat si ne-am spus parerea. Este randul domnului Adrian Nastase sa iasa la rampa si al nostru sa-i scriem. Blogul dlui Nastase este la adresa: http://nastase.wordpress.com

Mesajul lasat la blogul Nastase:

Bun venit pe blogosfera, domnule Nastase! Asta e o miscare buna.

Alfam pe undeva cum ca te-ai apucat de citit clasicii–de cei chinezi era vorba. Asta e o miscare si mai buna.

Domnule Nastase, ia seama la ce scrie lumea pe blogosfera si mai ales intelege ca astia-s tinerii cu ceva in cap.

Orice politician care se vrea relevant si peste 10-15 ani in Romania trebuie sa faca cela doua miscari mai sus pomenite.

Dumneata, domnule Nastase, trebuie sa mai iesi si basma curata. Mult succes si nu subestima inteligenta colectiva a oamenilor. Vor fi ei mai inceti, sa ne aducem aminte ca si lui Coposu i-au luat 7 ani sa ajunga ‘favorit’, insa dumneata esti tanar.

Cu bine, peromaneste





Da click aici ca sa vezi totul!

20.6.07

In spatele fiecarui barbat puternic
sau dragostea olteneasca



De cand n-am mai publicat/scris pe aici s-au intamplat tot felul de lucruri, din care doar cu unul as vrea sa lucrez o tzara. Este vorba despre aparitia cartii "The Reagan Diaries". De acest jurnal aflam de cat de mare a fost nevoia lui Reagan de sotia sa Nancy. Fie ca a fost declarata explicit, fie ca o deducem, este clara dependenta presedintelui american de sotia sa.

Sa mergem mai departe acum si sa ne gandim la ce se spune(a) despre Nea Nicu: El ar mai fi cum ar mai fi, dar Leana e(ra) asa si pe dincolo. In alte cuvinte, sursa raului la romani a fost de multe ori atribuita unei singure femei si aceea nu era Eva. Si gandul te ducea mai departe la intrebarea: Era asta un reflex al unei culturi macho, ca femeia e de vina? Sau era si asta o simplificare...

Din alta perspectiva, sper ca si dvs. ati citit multele interviuri luate fostilor stabi comunisti din jurul lui Ceausescu si publicate in "Jurnalul national". Este foarte interesant sa aflam cum ca intradevar, Cabinetul II (adica Elena Ceausescu) se introdusese formal in ierarhia de stat si partid, imediat sub seful statului si al PCR (Nicolae Ceausescu). Mai mult, Securitatea era institutia pe care Elena Ceausescu (sau poate chiar Cabinetul II) si-o subordonase. Asta pe linie institutionala, caci la nivel personal, toti cei aproape de Nicolae Ceausescu au fost martori la cresterea influentei personale a Elenei Ceausescu pana intr-acolo ca ea desfacea ceea ce sotul ei ar fi facut deja. In alte cuvinte, Elena Ceausescu a devenit liderul iresponsabil al Romaniei prin acumularea de putere la nivel institutional si personal, putere grefata pe slabiciunea institutionala a PCR si pe slabiciunea personala a sotului ei.

Discutia poate continua mai departe cu rolul Securitatii si a relatiei Elenei Ceausescu cu Securitatea. Aici datele sunt inexistente, iar speculatiile pot merge in toate directiile. De pilda, se poate spune ca Elena a prostit in fond si Securitatea, facand-o dupa chipul ei. Tot felul de sicane si josnicii care nu-si aveau rostul veneau de la Securitate. Si asta si din cauza si in pofida faptului ca 'baietii' ultimilor decenii ale Securitatii erau mai rasatzi decat lasau sa se inteleaga actiunile lor. Da, paradoxal nu-i asa? Ce ne facem insa daca Securitatea era aceea care o controla pe Elena Ceausescu prin 'intoxicare' cu nimicuri si toata tarasenia nu era decat un paravan in spatele caruia securistii o duceau bine? In felul acesta Securitatea era stat-in-stat si nimeni nu-i putea atinge interesele caci puterea se inversase intre Cabinetele I si II.

Hmm, va dati seama ca baietii erau cititi si n-au fost prea multe motive sa schimbe asta in ultimii 17 ani. Cum spune si cantecul, sa Te fereasca de dragostea olteneasca sau in spatele fiecarui barbat puternic sta o femeie puternica.




Da click aici ca sa vezi totul!

Cantecul de lebada



La batranete neimplinita pe masura aspiratiilor incercam cumva sa recuperam timpul nefructificat? Punem pe piata ideilor teorii foarte speculative si speram ca vor prinde? In fond, daca speculatia este mare va crea cel putin interes din partea publicului si vei avea parte cel putin de galceava carturarilor. Dupa aceea, neputand fi demonstrata nici intr-un sens nici in altul, ai toate sansele ca lumea sa continue sa vorbeasca despre ea dincolo de cele 3 zile dedicate, sa spunem, vreunei insailari vangheliste sau becaliste.

Iata in sensul acesta un interviu preluat integral din ziarul Cotidianul in care batranul teribil al culturii si istoriografiei romanesti, Neagu Djuvara, ne provoaca intelectul sau sucurile gastrice dupa caz.

Sa mai adaug ca ideea romanilor ca natii de 'oriunde' poate fi intradevar o explicatie si a neajunsurilor noastre ca popor. Oricum, da-i timp Romaniei si se va ridica ea catre masura de a 6-a tara europeana.



Revolutia lui Djuvara: „Romanii erau numiti cumanii negri“
Eugen Istodor
Aparut in Cotidianul, editia din 19 Iunie 2007


Ce ar fi sa va injure cineva de mama si de tata?

De ce?

Dumneavoastra ne injurati de mama si tata neamul in ultima carte aparuta la Humanitas, „Thocomerius - Negru Voda. Un voivod de origine cumana la inceputurile Tarii Romanesti“.

Sa va spun ceva. Romanii mei sint in intirziere cu aproape o suta de ani, ca mentalitate. Fiindca noi nu vrem sa admitem, fiindca nu stim si fiindca s-a ocultat lucrul acesta, ca nici o tara din Europa, dar nici una, nu si-a format in Evul Mediu un nou stat pornind de la bastinasi. Dar nici unul! Primele mele lucrari le-am inceput tardiv, date fiind razboiul, diplomatia (bun, sa nu ma pling, ca, daca nu eram trimis la Stockholm in 23 august 1944, as fi infundat puscaria pe zece-cinspe ani… plecind, am trecut prin momente grele in strainatate). Pe la 40 de ani m-am apucat de studii, care erau de filosofia istoriei, nu de istorie-istorie. Istorie adevarata nu am scris decit dupa 50 de ani. Cum o sa am 91 de ani peste doua luni, zic ca sint vreo 40 de ani de cind fac istorie…

Uite cum tineti sa nu fiti atacat ca v-ati apucat de istorie tirziu…

Eram licentiat in istorie. Dom’le, aveam o obsesie: nu incep sa scriu istorie pina cind nu ma lamuresc cum se poate scrie istoria. De aceea, am facut invers decit ceilalti istorici, care studiaza istorie si apoi filosofia ei. Filosofia e un fel de sfirsit de cariera, ca un fel de concluzie, semnul unui batrin intelept lasat pe lume.

Intii ati imbatrinit…

Da, intii am imbatrinit bine si apoi, dupa 50 de ani, am inceput sa scriu istorie. Si ce istorie am scris? Cum s-au occidentalizat Principatele Romane dupa 1800. Sa stiti un lucru: ce traiam eu in Africa, efortul de occidentalizare al africanului, imi deschidea niste orizonturi despre ce s-a intimplat la noi. Si sa nu fiti scandalizat, comparam negrul meu cu romanul, fiindca, in astfel de momente, cind unii incearca sa-i imite pe ceilalti, se intimpla fenomene similare si faptul ca vedeam sub ochii mei acest fenomen - am stat 23 de ani in Africa - mi-a deschis un orizont spre anii 1800. Vedeam superstitiile lor in a imbraca haina europeneasca si m-am gindit ca oarecare dificultate a avut in sensul asta si romanul, sa treaca de la religia ortodoxa bizantina, de la obiceiuri grecesti si turcesti, dintr-o data, la modelul francez. Miracolul la noi a fost ca noi aveam asa o sete de occidentalizare, ca, dintre toate, Bulgaria, Rusia, Serbia, noi am sarit cel mai repede in noul model, dar cit de adinc l-am asimilat e o problema. Era cit p-aci sa fim occidentalizati, cind a venit drama comunismului, o trauma care ne-a oprit din crestere. 45 de ani ne-a stat ceasul, a incetat evolutia noastra normala, iar romanul, oricit de intreg e la minte, este infectat acum cu tot felul de timpenii.

Istoriografia asta duplicitara!

Este, dar culmea este ca de 17 ani incoace nu scriem cum gindim. Nu toti, dar ne-a intrat in reflex sa ne autocenzuram. Nu e bine! E un bumerang, tot ce facem ca sa mistificam trecutul se intoarce impotriva noastra.

Constantiniu, Vlad Georgescu si „Istoriile“ lor sint bune?

Da, destul de bune, dar cind e vorba de originea lui Basarab, de exemplu, nu se pronunta.

Habar nu au de poveste!

E, cum sa n-o stie? Iorga cade pe o carte scrisa de un englez privitor la cumani, numiti in trei feluri diferite, „polovske“, „ciupceak“, „cumani“. Trib destul de numeros ce a ocupat aproape toata Ucraina de azi, plus jumatate din Romania. Noi, fiind ultimul val al cumanilor, eram numiti cumanii negri, iar cei din Ucraina erau albi, asta e diferenta dintre cumanii principali si cei periferici, fara conotatie peiorativa. Cumanii albi primesc valul mongolilor. Cei negri, ai nostri, care refuzasera crestinarea, luptindu-se cu ungurii timp de 150 de ani, au vazut victoria oamenilor lui Genghis Han, de la 1223, si au cerut imediat crestinarea din partea regelui Ungariei. Regele era vasalul Papei si considera o misiune sfinta crestinarea vecinilor sai. In 1227, 15.000 de osteni cumani in frunte cu conducatorii lor au fost crestinati. Papalitatea creeaza episcopatul Milcovensis, de la Milcov. Din pacate, asta nu dureaza decit pina la 1241, cind mongolii au venit in al doilea lor val si cumanii au trecut in masa in Ungaria: 40.000 de corturi. Locuitorii din Transilvania ii cunosteau pe astia ca pe niste vrajmasi, asa ca i-au primit prost. Regele Ungariei i-a colonizat de-a lungul Tisei, iar conducatorul cumanilor a fost pus la Buda intr-un palat. Cind au trecut mongolii Carpatii, gloatele ungare de la Buda l-au omorit pe regele cumanilor. A fost o revolta generala in toata Ungaria si, in loc sa le fie de ajutor ungurilor impotriva mongolilor, au generat mereu motive de neliniste. Cumanii au plecat spre Bulgaria si abia dupa retragerea mongola au revenit la chemarea regelui Bela al Ungariei. Bun, niciodata nu au plecat cu totii in aceste dus-intorsuri, iar o parte au ramas si in Moldova, si in Muntenia. Si au ramas nu doar cumani de rind, ci si dintre capetenii, stramosi ai boierilor nostri. Romania e plina de toponime cumane sau pecenege. Nu doar Comana, Peceneaga, astea ar fi simple, nu, toate localitatile ce se termina in „ui“, Vaslui, Calmatui… Sint nume proprii, precum Barcan, Tincaba, priviti la satele Barcanesti, Tincabesti, astea sint localitati ce apartin unor boieri. Parerea mea e ca, in ajunul intemeierii Tarii Romanesti, mare parte dintre virfurile ierarhiei erau cumani.

Si Negru Voda?

Negru Voda e cuman!

Nu se poate!

Uite ce se intimpla… am inceput sa va spun de Iorga. Iorga descopera aceasta carte ce povesteste de cumani. Iorga descopera acolo o groaza de nume, precum Basaraba, Tincaba, si zice, uite, dom’le, originea lor cumana. Face o comunicare la Academia Romana in 1927 intitulata „Imperiul cumanilor si domnia lui Basaraba“. Acolo este o fraza: „Numele e cuman“. Basar e aoristul unui verb, „a domina“, iar aba e „tata“. Deci, e cuman. Si adauga: „Dar numai numele?“. Stia. In „Istoria“ lui, apoi, nu mai spune acelasi lucru.

A uitat.

Nu! Este un blocaj intelectual. Romanul nu e in stare sa accepte ca intemeietorul lui nu e o corcitura intre Traian si Decebal. Este o timpenie!

Cum sa fie o timpenie? Am trait o viata cu o timpenie in cap?

Da! Va rog sa va lecuiti. Timp de o mie si ceva de ani nu va dati seama ce amestec de populatii au fost pe pamintul acesta! Cine sint romanii astia? In afara de o mica parte dintre legionari si dintre saracii din sudul Italiei, restul, majoritatea colonistilor nu erau romani. Uitati-va la tipul fizic, asta a descoperit-o un Lahovary. El a comparat grupele sangvine din cataloagele de recrutare a civililor. In 1930 se stia. Daca iei cele doua-trei judete de secuime, sint integral cu grupa B. Grupa raspindita in Asia. Turanici. Sudul Transilvaniei, Oltenia, o bucatica din Muntenia…

Va rog, nu-mi distrugeti inca un mit! Va puteti face ca ati uitat… cine il mai citeste pe Lahovary?

Dom’le, nu pot sa nu spun adevarul! Deci, in acele zone avem grupa A, din zona mediteraneana. Cine au fost insa colonistii? In afara de romani, minoritari, am avut multi arabi, Legiunea Syrica.

Sintem arabi!

Da. Eu imi aduc aminte de taranii mei de la tara. Bunicul meu adusese tarani la munca din zone curat romanesti. Dom’le, sa vezi niste oameni care seamana cu arabii, curat romaneste!

Scandalos!

Coboara din Syrica! Deci, din partea romanilor sintem foarte amestecati. Acum si dintre daci…

Nu, va rog!

Cu dacii e problema citi au mai ramas! Nu prea stim cum aratau, destul de deschisi la culoare, precum albanezii. Slusanschi, cel mai bun indoeuropenist al nostru, e de parere ca limba, daca nu are legatura cu cea traca…

Cum, domnule Djuvara, chiar vreti sa-mi doboriti miturile?

Astea sint manii, dragul meu, niste improvizatii istorice, nu te pot lasa asa! E dovedit ca limba traca e altceva decit cea daca. Daca e legata, da, de albaneza, dar nu cum au crezut tot felul de minti inventive ca au fost dacii linga albanezi la un anumit moment. Nu e adevarat! Cuvintele romanesti si cele albaneze sint mostenite din dacomeziana, radacina comuna.

Acum chiar ne injurati de mama si de tata!

Hahaha, daca o interpretati asa… Sa stiti de la mine ceva: sintem un mare amestec de populatii, ne-a unit o limba si e fantastic cum am putut sa asimilam atitea. Asta e puterea romanului, puterea de asimilare.

Adaptarea.

Da, limba romana e un fel de „melting pot“. Aici, un alt lucru pe care l-am tot ascuns... amestecul cu slavii. Giurescu, batrinul, el a venit cu ideea ca slavii aveau acelasi rol, precum germanicii in Franta.

Nu incepeti cu asta!

Dom’le, regatul Frantei a fost facut de germanici, iar cel al Spaniei, de vizigoti!



Inainte de a pleca in Africa, Neagu Djuvara

a vrut sa emigreze in Argentina
Al nostru, de daci si romani.

Nu! Dintr-un amestec dintre slavi si romani. Slavii s-au instalat in colonii uriase, dovada toponimele, Ialomita, Neajlov, Bistrita, Dimbovita. Interesant insa, asta mi-a spus-o Poghirc, ca aceste colonii erau inconjurate de fluvii cu nume stravechi dacice: Dunarea, Oltul, Mures, Cris. Astea sint dovezi de continuitate. Slavii au patruns destul de mult. Satele noastre erau sub un jude, denumire latina; venirea slavilor a adus cneazul. Cele doua denumiri functionau paralel in anumite zone. „Cneazul“ era de origine slava. Cnejii erau niste seniori, se impuneau ca autoritate, iar juzii doar administrau. Juzii, deci, nu au avut vocatie de a uni toata tara! Si acum, ca originalitate din partea mea, eu cred ca nici slavii nu au avut puterea de a crea state. Si care e dovada: nici un stat slav, nici unul!, nu s-a nascut cu aristocratie slava. Slavii nu au venit cu intreaga armata, nu, ci ca tarani, neorganizati, dovada ca numele lor privind sefii, „ban“, „jupan“, sint de origine avara. Cneaz chiar e germanic. La sud de Dunare, numai protobulgarii au facut stat, or, ei erau de origine turca. Ei au venit foarte bine organizati, foarte luptatori, i-au batut pe bizantini si i-au obligat sa le dea o bucata de pamint. Rusii au fost facuti de varegi, de nordici razboinici. Numele de „rus“ Oleg, Igor sint nordice. Tara noastra facuta de cumani se numea Cumania, dar faptul ca ei au plecat/venit a facut ca ei sa fie romanizati.

Cui ajuta zapaceala asta?

Sa stim cine sintem. Sa nu ne mai inchipuim niste basme! Si basme care nu sint crezute de straini. De ce nu sintem cunoscuti in lume? Fiindca am mintit!

Si ne-am mintit pe noi!

Si ne-am mintit si, ce-i mai rau, am crezut minciuna. Eu consider ca fac o revolutie cu aceasta carte!

Dar cum e sa te minti si sa si crezi?

E un blocaj psihologic. Oamenii inteligenti isi fac autocenzura. Nu merg mai departe, ca nu place poporului. Ghinionul nostru a fost ca am intrat in concertul european cu mare intirziere din cauza ocupatiei turcesti. Abia in veacul 19 intram in Europa. Atunci a fost un moment in care fiecare a vrut sa se arate mai sus decit era.

Balcescu, Kogalniceanu, ei sint de vina!

Toti!

Nu era momentul!

Bine, dar ei stiau multe lucruri! De ce a ascuns Iorga? Despre Basaraba stia ca e cuman. A scris-o in articole, nu a spus-o in cartile mari. Stia si de taica-su. Ticalosia de unde a inceput? De la „filius Thocomerii“, tradus imediat ca Tihomir. E o mica ticalosie intelectuala. S-au repezit sa gaseasca un slavo-roman.

Il stiu pe Tihomir, e ca un frate pentru mine, am crescut cu el!

E, l-ai invatat? Dezvata-l. De 50 de ani, un mare savant, Decei, si unul maghiar au spus ca acest nume este unul cunoscut, cuman, care inseamna „fier calit“. Deci, pe tatal lui Basarab il chema Thocomer. Deci, era cuman! Numele tatalui si fiului erau cumane. Argumentul principal era ca ei erau catolici, iar singurii catolici erau acesti cumani, care cu o suta de ani inainte fusesera crestinati. Nu doar domnitorul era cuman, ci si cei din jur, un sfert dintre boierii importanti erau cu nume cumane.

Va faceti boierii Djuvara cumani?

Eu sint din sudul Dunarii, s-ar putea sa fiu in afara cumanitatii, dar familia mea din partea mamei s-ar putea sa fie de origine cumana! Uite, am facut un tabel de ascendenta de partea mamei. Stiti ce am descoperit acolo?

Ca nu sinteti din Djuvara cu Gradisteanu!

Hahaha, nu asta, fiindca daca mergi pe linia mamei esti mai sigur. Nu, am descoperit ca mama cobora de 12 ori din Basarab.

De 12 ori? Sinteti cuman! Sinteti mindru?

Foarte! Astia erau barbati luptatori. Sa stiti ca o parte dintre cumani au plecat spre Africa… ei sint mamelucii care stapinesc Egiptul de sute de ani.

Are legatura faptul ca ati calarit camile si ati iubit prin Africa cu faptul ca aveti curaj sa ne faceti cumani?

Hahahaha! Nici o legatura! Putin imi pasa de injuraturile unora si altora, de conexiuni din astea fanteziste, fiindca eu stiu ca spun adevarul, iar cind voi fi in Iad sau in Rai, peste vreo 50 de ani, teoria mea va fi studiata in manualele scolare.

Pot sa va intreb lucruri simple… ce e viata, domnule Djuvara?

Poftim? Dom’le, s-o iei asa cum vine. Eu cred ca am avut un noroc fantastic in viata! Am avut fel de fel de tragedii, dar dupa ele am trecut ca prin foc! Fa-ma, mama, cu noroc si arunca-ma in foc!, cum e vorba aia. M-am nascut in 1916, la putin timp dupa aceea a trebuit sa fugim in Moldova. La virsta de un an am strabatut toata Rusia ca sa ajungem in Franta si am fost opriti in Petrograd, in plina Mare Revolutie Socialista, din cauza guvernantei cu nume germanic, si am scapat. Nu se numeste noroc? Pe urma, am plecat din Bucuresti in 23 August 1944, altfel infundam puscaria cine stie cit. Asta da noroc! Si am crescut fara tata. Mama fusese saracita prin expropriere. Dar am fost fericit in copilarie.

A lipsit modelul barbatesc?

Nu am avut nevoie de autoritate ca sa fiu copil cuminte. Eram o natura buna! Eram ascultator, prea de tot. Eram fricos de superiori!

Moartea cum o vedeti?

Senin. Pe masura ce imbatrinesc, mi-e tot mai putin frica de ea. Nu as vrea sa sufar fizic! Nu mi-e frica de momentul acesta.

Ce prindeti? Paradis, Iad?

Nu prea cred in ele, desi sint foarte credincios. Dar nu sint sigur ca exista. Eu cred ca Raiul si Iadul sint pe Pamint. Nu stiu ce e dincolo, dar s-ar putea sa fie ceva, altfel mintea noastra nu poate concepe un necunoscut. Principalul e sa scriu, sa scriu, sa scriu.





Da click aici ca sa vezi totul!

22.5.07

semnificatia referendumului


Dupa un referendum ce ne-a costat 20 de milioane de euro, presedintele Basescu revine la Cotroceni. Judecand mai ales dupa numarul celor absenti la vot, cam scump acest exercitiu de restauratie. Dintr-o alta perspectiva, aceste 20 de milioane sunt parte din nota de plata lasata de Ion Iliescu pentru confuzia institutionala impanatenita printr-o constitutie voit disfunctionala. In alte cuvinte, lucrurile in politica romaneasca nu pot si nu vor mai fi ca inainte si asta la nivel institutional vorbind. De altfel, un semn al schimbarilor ce vor veni este si cererea Parlamentului European adresata clasei politice romanesti de a tine alegeri anticipate.

Schimbarile, ce vor clarifica si liniile de separatie si responsabilitate intre Cotroceni si Victoria, vor lua timp si vor fi indeaproape urmarite (daca nu avizate sau sugerate) de la Bruxelles. Una peste alta, abia acum incepem procesul de reconstructie a tarii prin constructia institutionala--proces intarziat mai mult de 17 ani. Intr-adevar, numai asa avem sansa sa putem separa soarta noastra de caracterul oricariu ins in parte sau al Parlamentului luat in corpore.



Da click aici ca sa vezi totul!

Autopercepţia românilor şi imaginea de ţară



Eşantion: 1104 persoane de peste 18 ani, cu o marjă de eroare de ± 3,0%
Data: Aprilie 2007

Românii sunt ataşaţi spaţiului naţional şi, într-o mai mică măsură, ataşaţi spaţiului european sau global.

Autopercepţia românilor faţă de alte naţiuni:
  • Prietenoşi;
  • Calzi-afectuoşi;
  • Vorbăreţi;
  • Indrăzneţi;
  • Inteligenţi;
  • Competenţi;
  • Activi;
  • Muncitori.

Portretul europeanului tipic:

  • Incredere în sine;
  • Părere bună de sine;
  • Inteligent;
  • Competent;
  • Ordonat;
  • Disciplinat;
  • Riguros;
  • Modern;
  • Independent.

1/3 dintre respondenţii consideră că România are o imagine pozitivă în străinătate, 38% consideră că imaginea României nu este nici bună, nici proastă iar 1/4 dintre respondenţi că România are o imagine proastă;

Elementele pozitive, ce pot contribui la îmbunătăţirea imaginii României:
  • Zestrea naturală deosebită a ţării (25%);
  • Oameni (23%);
  • Atracţii turistice (23%);
  • Cu ponderi mai mici se regăsesc menţiunile despre cultura şi tradiţiile româneşti, despre gastronomia tradiţională şi sport.

Elementul negativ al imaginii de ţară este generat de:
  • Problema corupţiei, (28%);
  • Situaţia economică (20%);
  • Situaţia politică din ţară (17%).
  • Alte probleme sunt cele de infrastructură, de mediu, sărăcia, dar şi minciuna, necinstea şi hoţia.

Principalii vectori de promovare a imaginii de ţară ar trebui sa fie:
  • Turismul;
  • Obiceiurile tradiţionale;
  • Produsele româneşti;
  • Cultura şi sportul.

64% dintre români consideră că nu se face suficient pentru promovare imaginii României în străinătate, în timp ce 16% apreciază drept suficient efortul de promovare.

Responsabilitatea promovării imaginii este atribuită:
  • Preşedintelui (42%);
  • Guvernului (40%);
  • Ministerul Afacerilor Externe şi mass-media;
  • 25% cred ca românii plecaţi în străinătate sunt au cea mai mare responsabilitate în promovarea imaginii României.

Rezultatele cercetării sunt disponibile pe website-ul Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale: www.publicinfo.ro






Da click aici ca sa vezi totul!

8.5.07

Coloana Infinitului vs. Casa Poporului



Am primit multe mesaje de la dumneavoastra prin care suntem intrebati care este opinia noastra despre confruntarea dintre presedintele Basescu si Parlamentul Romaniei. Credem ca o asemenea decizie apartine fiecaruia in parte, rolul celor ca noi fiind doar acela de a intoarce "problema" pe cat mai multe fete sau a revela fetzele ei ascunse. In consecinta, ramane doar sa spunem ca:

peromaneste vede decizia fiecaruia la referendumul Basescu vs. Parlament ca si cum am avea de ales intre Coloana Infinitului vs. Casa Poporului.

Succes, peromaneste!






Da click aici ca sa vezi totul!

28.4.07

hrana la rechini



Draga cititorule peromaneste, daca ne vizitezi de ceva timp ti-ai facut deja o idee despre ce incercam sa facem aici. De multe ori am simtit ca am fi de prisos pe motiv ca romanul are acces la informatie mai mult decat poate sa absoarba. In Romania avem un spectru politic variat ce are corespondenti printre vocile din media si analisti. In alte cuvinte, cu ceva rabdare si interes, omul poate sa-si formeze o idee (chiar daca este compozita) despre adevar. Pentru romanii din afara Romaniei, internetul si televiziunea prin satelit mijlocesc accesul la un mare numar de surse de informare romanesti sau despre Romania. De ce facem toata povestea asta? Citeste mai departe si decide:


In Romania acestor zile se alege graul de neghina. Nu stiu ce sperante are fiecare in referendum sau algerile anticipate, cele din urma par si ele inevitabile, insa una peste alta sper ca romanii sa aiba destula maturitate politica sa faca pas cu pas in directia cea buna.

Ca la un adevarat moment de criza, in ziarele romanesti nu mai este nici o umbra de impartialitate, ele fiind complet impartite dupa taberele proprietarilor. Sa dam numai doua exemple: "Ziua" si "Cotidianul" au cotit-o clar impotriva lui Basescu (Roncea si Avramescu fiind prompt impinsi afara). De fapt, toate semnele arata ca in ceva timp ziarele din Romania o vor lua pe urmele celor din SUA (de exemplu). In SUA nu se mai spune de mult adevarul pe motiv sa nu supere interesele comerciale care prin reclama au ajuns sa fie adevaratii clienti ai presei. In Romania, nu se spune adevarul pentru ca in spatele fiecarui ziar sta un bulibasha economic si politic.

Scriam la un moment dat ca Basescu a incercat sa faca in Romania ceea ce a reusit Putin in Rusia: Sa le spuna oligarhilor ca ori se tin numai de afaceri, ori intra in puscarie. Lui Basescu nu i-a reusit. Din pacate pentru noi, unul din costurile esecului lui Basescu este re-intrarea noastra sub rusi. Asta daca este sa dam crezare articolului din Ziua, "Rusia pune gheara pe Romania cu acordul UE". Intr-adevar, cat timp Basescu i-a dat cu axa sa, rusii pareau sa-si vada de treaba. Cum Basescu a fost impins deoparte si majoritarii din Parlament au cerut retragerea noastra din Irak americanii nici nu ne mai baga in seama, iar rusii au simtit ca au mana libera. Sa ne amintim cat ne-a trebuit, de la Constantinescu incoace, sa sacrificam pentru a intra in NATO si a-i castiga pe americani de partea noastra, pana acolo ca am intrat in U.E. SI DIN (daca nu mai ales) din cauza lor!
Din evolutia Romaniei in ultimii 17+ ani si din articolul publicat in Ziua, putem afirma ca n-am iesit de sub rusi in acest timp decat atunci cand Basescu o tot dadea cu axa.
Si, ca veni vorba de Basescu, greselile acestuia nascute din hubris sunt greu de inteles. Macar despre Constantinescu se putea spune ca era un naiv, cooptat de Coposu in politica pentru a-l instala la Cotroceni pe fostul rege Mihai. Ce scuze are Basescu sa a nu fi inteles regulile jocului la crearea carora a fost instrumental?
Asta este, sper ca vom iesi mai puternici din toata situatia asta si cei cu interesul Romaniei in suflet vor invinge. Este mai multa nevoie de asa ceva decat avem in mod obisnuit. Inca putem sa incepem a indrepta lucrurile SAU putem incepe a pierde totul. Sobolanii ar trebui sa stie mai bine ca nu poti roade insasi corabia in care te afli fara sa ajungi hrana la rechini.


Din greselile lui Basescu:
Nereusita de a-l instala pe Stolojan in locul lui Tariceanu;
Nereusita de a comunica cu americanii (a facut-o prin tot felul de intermediari limitati sau interesati in jocuri marunte);
Demiterile sefilor de servicii secrete dupa fuga lui Haysam (dupa ce-i i-a tinut atat de mult timp in functii);
Hartza cu europenii "vechi";
Comisionarea Raportului Tismaneanu;
Sahul cu dosare (santajarea adversarilor prinsi pe bec si nu pedepsirea lor);
Indiferenta la coalitii;
Din neajunsurile lui Basescu:
Hubris;
Imaturitate ca lider (maturitatea dovedita de domnia sa a fost de sforar secund, caci sforar sef ramane Iliescu);
Lipsa rabdarii pentru fineturi institutionale si constitutionale;
Lipsa de ureche pentru nuante;
Ignorarea coalitiilor evidente pe care le putea construi in Parlament;
Faptul ca a esuat asa de lamentabil;
Din cele bune ale lui Basescu:
Este om;
Conecteaza cu poporul;
Apropierea de americani (ce nu trebuia facuta in detrimentul si ciuda europenilor);
Incercarile de reforma si lupta impotriva coruptilor (si ramane de vazut si daca impotriva coruptiei).

Da click aici ca sa vezi totul!
Google
 

Postări populare