Anunţ publicitar al Statului Român in ziarele mari ale lumii:

Cine a putut, ştiut şi vrut a plecat.

Avem nevoie de ajutor!
Plătim la nivelul pieţei.
Preferăm vorbitori de Româna!

______________________________


poante § intelart § cafeneaua
© 2005
cel mai vechi blog peromaneste

20.6.07

In spatele fiecarui barbat puternic
sau dragostea olteneasca



De cand n-am mai publicat/scris pe aici s-au intamplat tot felul de lucruri, din care doar cu unul as vrea sa lucrez o tzara. Este vorba despre aparitia cartii "The Reagan Diaries". De acest jurnal aflam de cat de mare a fost nevoia lui Reagan de sotia sa Nancy. Fie ca a fost declarata explicit, fie ca o deducem, este clara dependenta presedintelui american de sotia sa.

Sa mergem mai departe acum si sa ne gandim la ce se spune(a) despre Nea Nicu: El ar mai fi cum ar mai fi, dar Leana e(ra) asa si pe dincolo. In alte cuvinte, sursa raului la romani a fost de multe ori atribuita unei singure femei si aceea nu era Eva. Si gandul te ducea mai departe la intrebarea: Era asta un reflex al unei culturi macho, ca femeia e de vina? Sau era si asta o simplificare...

Din alta perspectiva, sper ca si dvs. ati citit multele interviuri luate fostilor stabi comunisti din jurul lui Ceausescu si publicate in "Jurnalul national". Este foarte interesant sa aflam cum ca intradevar, Cabinetul II (adica Elena Ceausescu) se introdusese formal in ierarhia de stat si partid, imediat sub seful statului si al PCR (Nicolae Ceausescu). Mai mult, Securitatea era institutia pe care Elena Ceausescu (sau poate chiar Cabinetul II) si-o subordonase. Asta pe linie institutionala, caci la nivel personal, toti cei aproape de Nicolae Ceausescu au fost martori la cresterea influentei personale a Elenei Ceausescu pana intr-acolo ca ea desfacea ceea ce sotul ei ar fi facut deja. In alte cuvinte, Elena Ceausescu a devenit liderul iresponsabil al Romaniei prin acumularea de putere la nivel institutional si personal, putere grefata pe slabiciunea institutionala a PCR si pe slabiciunea personala a sotului ei.

Discutia poate continua mai departe cu rolul Securitatii si a relatiei Elenei Ceausescu cu Securitatea. Aici datele sunt inexistente, iar speculatiile pot merge in toate directiile. De pilda, se poate spune ca Elena a prostit in fond si Securitatea, facand-o dupa chipul ei. Tot felul de sicane si josnicii care nu-si aveau rostul veneau de la Securitate. Si asta si din cauza si in pofida faptului ca 'baietii' ultimilor decenii ale Securitatii erau mai rasatzi decat lasau sa se inteleaga actiunile lor. Da, paradoxal nu-i asa? Ce ne facem insa daca Securitatea era aceea care o controla pe Elena Ceausescu prin 'intoxicare' cu nimicuri si toata tarasenia nu era decat un paravan in spatele caruia securistii o duceau bine? In felul acesta Securitatea era stat-in-stat si nimeni nu-i putea atinge interesele caci puterea se inversase intre Cabinetele I si II.

Hmm, va dati seama ca baietii erau cititi si n-au fost prea multe motive sa schimbe asta in ultimii 17 ani. Cum spune si cantecul, sa Te fereasca de dragostea olteneasca sau in spatele fiecarui barbat puternic sta o femeie puternica.




Da click aici ca sa vezi totul!

Un comentariu:

Anonim spunea...

V-am asteptat de mult cu noi contributii (aproape ca a trecut luna). Iata-ma rasfatat si de data asta si ce supriza sa va citesc ultimele 2 postari! Aveti colaboratori minunati si ma gandesc ca macar un comentariu de multumire sa va las si poate cu timpul am sa trimit si o contributie. Sper sa mai prind si timpul in care istoricii nostri nu se vor mai ocupa numai de teorii fanteziste ale cumanitatii poporului roman, ci vor trata si istoria comunismului romanesc. Numai din ce ati scris dumneavoastra aici pot vedea cateva teze de doctorat. Ehei, unde-mi sint anii mei?

Google
 

Postări populare