Cine nu a realizat ca Vestul ne-a catapultat din ceausism in neocolonialism este fie neocon, fie munceste si nu gandeste. Ca's destui de ambe feluri ramasi in Romania nu-i o deviere de la planul in curs, ci realitatea obiectiva dupa ce cateva milioane bune dintre romanii care au vrut, putut sau stiut au plecat din tzara. Cum parte din asemenea plan este si primenirea periodica a clasei politice romanesti, adica luarea dela zero, la momentul acesta cu guvernul ungureanului (astia's aproape de zero la toate, numai la paguba ce o mijlocesc nu). Vestul vrea la Bucuresti lideri nepatati, mai ales de cunoastere si experienta, care's luati pe sus de doctrinele globalizarii neoliberale fara sa puna vreo intrebare.
In cadrul acesta, se observa ca nu totul merge ca pe roate si putini pot vedea pana poimaine. Sunt si exceptii.
De exemplu, ca exceptie pe plan intern, domnul Frunzaverde a vazut mai departe de maine ca:
1) ungureanului putin ii pasa de localele lui peshte pedelist (si daca i-ar pasa, nema putirinta geaba chichirez galceava)
2) ba'secu supravietuieste din inertia fricii pe care a inculcat-o in soriceii politici romani
3) colacul lui ba'secu, asta cu vanzarile de la urma scapa turma, nu-i prea incapator pentru 99,999999999% din romani, desi s-ar putea sa vedem niscaiva ambasador(i) copilotand cu el.
Ca exemplu extern, luati cazul ungar sau polonez de distantare de conditia de subiect al Vestului neocolonial si re-asezare cu Rusia. Se misca lumea in frontul Vestului ce colapseaza din cateva din punctele-i vitale (de la rolul dolarului sau ratele de schimb pana la ideologia globalizarii neoliberale).
Puterea de la Bucuresti, prin inertia lui Boc si a consilierului presidential Chifu la fenomene centrifuge pe plan intern si respectiv extern, arata ca-i depasita in ansamblul ei. De fapt, pariul este ca ungureanul va lichida mineralele romanesti la foc automat pentru a-i face colacul lui ba'secu si celor putini si alesi cat mai adecvat cu furtuna din zare. De exemplu, ma astept ca mina de cupru sa fie revanduta la 2 miliarde fondurilor mari de asigurari si pensii, iar diferenta dintre 2 miliarde si 200 milioane sa fie colacul ba'secului.
Cine nu vede pana poimaine este bizonul roman ce-l uraste cu patima pe Adrian Nastase. Am ajuns la concluzia asta citind comentariile pe internet la cel mai recent verdict in dosarul 'Zambaccian'. Pai daca dupa atatia ani si sute de martori, Puterea n-a putut instrumenta decat o fasaiala de caz impotriva lui Nastase, in timp ce Vestul da atat de selectiv in fiert de griji anti-coruptie, nu devine din ce in ce mai clar ca Natase e deocamdata cel mai bun pariu pentru Romania? Adica cu cine sa rezisti impotriva efectelor dezastruoase ale globalizarii neoliberale (citeste, neocoloniale) daca nu cu ala pe care chiar Vestul ti-l condamna fara dreapta judecata? Bizonul roman care l-a votat pe ba'secu de 3 ori s-o fi prins de greseala, dar nu si de solutie din moment ce Dan Diaconescu e asa de popular. La al 3-lea vot, ba'secu n-a mai fost razbunarea electoratului pe aroganta lui Nastase, ci pe cine nu arata ca un bizon si ar fi putut oferi o solutie la criza globalizarii neoliberale.
Cine nu mai vede pana poimaine pare a fi PSD-ul care ar fi trebuit sa intre in turbo-campanie electorala odata ce semnele unui electorat ratacit s-au aratat in pietele publice din Ronania si in sondaje ca sustinatorii lui Dan Diaconescu. Victor Ponta pare a fi pe jumate prea precaut si doritor sa placa Vestului, cand cei mici si multi si care conteaza nu-l inteleg sau il inteleg ca duplicitar. Dan Diaconescu, acest extraordinar specialist mass-media, nu poate face mare lucru de unul singur, el fiind ceea ce se cheama one-man-show sau specialist pe fanta ingusta care nu poate cladi un sistem/o organizatie care sa numere voturi (asta ca sa nu spunem despre ce i-ar trebuie sa guverneze).
Pana se prind bizonii, ba'secu va fi privatizat si mai multe, iar USL-ul si partidul lui Diaconescu nu vor numara de unii singuri suficient de multe voturi la locale incat sa continue fara modificari. Asta daca nu cumva Frunzaverde e deschizator de ochi si drumuri pentru lemmingsii pedelisti, iar ungureanul e fortat pe tusa de anticipate (cea mai buna solutie pentru Romania la momentul asta). Romania trebuie scoasa din trocul lui ba'secu cu Vestul, iar interesul national sa devina busola in solutii negociate. Nastase ar reprezenta Romania cel mai bine intr-o asemenea transformare.
In treacat fie spus, ma intreb in ce univers ideal/utopic traiesc cei care-l vor pe Nastase pedepsit. Pai fratilor si surorilor, nu va dati seama, ca cele puse in seama lui Nastase palesc in comparatie cu pradaciunea anti-nationala de sub ba'secu, iar Nastase e tocmai ce recomanda doctorul?
autor: bizonul peromaneste
13 comentarii:
Ca bine-i zici, d-le peromaneste!
Ca sa folosesc o sintagma draga politicienilor, pana la urma vom defila cu ce avem mai bun/caci restul a cam emigrat/in timpuri foarte 'interesante'.
Ar fi cazul ca si bizonii/poate rinocerii/romani sa inteleaga ce-i paste si sa aleaga cu mai multa intelepciune.
Gavrila, pentru a alege mai bine, in campania asta electorala ce se anunta, toti candidatii ar trebui sa fie intrebati care le este pozitia fata de excesele globalizarii neoliberale in general, si a pradaciunii lui ba'secu in particular. Macar asa stim cu cine mergem mai departe, nu mai suntem aspiranti ca in 2004 sa trebuiasca sa punem batista pe tzambal. In felul asta, cei care 'cumpara' de la ba'secu afla ca exista o sansa sa fie posesorii unui mar otravit.
se pare ca victor ponta v-a auzit
Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat că mandatul Guvernului Ungureanu nu are legătură cu interesele României sau cu interesele arcului guvernamental, ci cu interse externe țării, legate de înstrăinarea resurselor patrimoniului național.
Ponta a spus, într-o conferință de presă, că există o acțiune „tot mai accentuată a Guvernului Ungureanu de înstrăinare din patrimoniul național a resurselor naturale și energetice".
Liderul social-democrat l-a acuzat pe Ungureanu de conspirație împotriva intereselor țării, explicând că „în această săptămână, au avut loc trei acțiuni consecutive, făcute în mod conspirativ, care se practică dacă ești șeful unui serviciu de informații".
Ponta acuză că vânzarea cu 37 de milioane de euro a pachetului de acțiuni Transelectrica, în condițiile în care 50 de milioane de euro sunt investiți doar pentru modernizarea unei singure stații de transformare, vânzarea rezervei naționale de cupru, una dintre cele mai mari din Europa, pentru o sumă simbolică de 200 de milioane de euro către o companie a cărei origine este necunoscută sunt dovezi clare că premierul Ungureanu nu este loial intereselor țării.
„Urmează în mod sigur, pentru că probabil că acesta este mandatul Guvernului Ungureanu, vânzarea Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Tarom, SNCFR, ce ne-a mai rămas de vândut", a spus Ponta.
„Mandatul guvernului Ungureanu este un mandat care nu are legătură nici cu interesele României, şi, se pare, nici cu interesele de partid ale PDL, UNPR, UDMR, ci are legătură cu interese externe României, şi care trebuie să se finalizeze în noiembrie, prin transferul a ceea ce a mai rămas din resursele naturale ale României în mâini necunoscute pentru publicul larg", a conchis Victor Ponta.
Dan Diaconescu a vorbit, sâmbătă seară, într-o emisiune la postul de știri România TV despre alegerile din acest an, dar și despre actualul premier al României. El a declarat faptul că România are în momentul de față doi premieri, unul oficial și unul care decide tot ce se întâmplă.
"România are astăzi doi premieri, unul Mihai Răzvan Ungureanu, care e doar o marionetă, doar semnează hârtiile scrise de Băsescu și unul adevărat, Băsescu. Băsescu a negociat cu Fondul Monetar, Băsescu poartă discuțiile cu Banca Națională", a precizat Diaconescu.
Întrebat dacă va candida pentru Primăria Capitalei, Dan Diaconescu nu a dat un răspuns concret, dar a spus că nu exclude această idee.
"Eu pot avea în viitorul apropiat trei calități: aceea de Primar General, aceea de Prim Ministru sau aceea de Președinte de țară", a spus patronul televiziunii OTV.
Despre Sorin Oprescu, Diaconescu a ținut să menționeze că nu are șanse să câștige Primăria Capitalei. Potrivit realizatorului tv, "Sorin Oprescu va iesi pe locul trei, pentru simplu fapt că bucureștenii vor să îl schimbe cu oricine altcineva."
În ceea ce privește alegeriile din acest an, prezența la vot va crește, în viziunea lui Diaconescu.
"Prezența la vot va crește cu 20% mulțumită noului partid,PPDD. Fără acest partid alegerile ar fi fost monotone, gri, plictisitoare, nimeni cred că nu s-ar mai fi dus la aceste alegeri", a spus Dan Diaconescu
Am scăpat şi de cupru, ne stătea în gât…
Aşa este, CUPRUMIN s-a vândut deja, din păcate nici pînă la ora asta nu ştim ce hram poartă cel care a câştigat licitaţia. Pe noi ne interesează ca societatea noastră să-şi păstreze obiectul de activitate, oamenii să-şi păstreze locurile de muncă şi aşa mai departe…
Care ar fi obligaţiile părţii canadiene?
După cum ştiţi, contractul urmează a fi negociat la Ministerul Economiei, aşa că la momentul acesta nu putem şti. Oricum, logica acestei privatizări a fost lipsa de finanţare. Sunt necesare nişte finanţări, în primul rând pe linie de mediu, pentru a se rezolva câteva probleme trecute în Integrata de mediu, ceea ce înseamnă, practic, eliminarea reziduurilor din apă din haldele de steril şi din iazul de decantare. Apoi, evident, e vorba de utilaje şi instalaţii, care acum sunt din anii 80’ şi cu care noi lucrăm chiar şi aşa. Anul trecut am avut un profit de zece milioane de euro.
Înţeleg eu bine? Aţi mers pe profit de 10 milioane de euro?
Da, profit de 10 milioane pe 2011..
În condiţiile în care se lucrează la cât din capacitate?
La un sfert! Lucrăm doar cu o singură linie de producţie din patru.
Care ar fi costurile de retehnologizare şi de mediu pentru ca societatea să lucreze la capacitate maximă?
Am făcut estimarea necesarului de investiţii şi totul s-ar ridica la 80 de milioane de euro. Capacitatea de producţie ar creşte cam de 4-5 ori
Şi, implicit şi profitul… Aşadar, la un calcul sumar… investiţia s-ar recupera în doi ani!
E adevărat, având în vedere şi cotaţiile bursiere pe metale, care ne avantajează în acest moment, pot spune că da! Dar să vă mai spun şi eu ceva! Ideea este că noi, care reprezentăm practic salariaţii societăţii, ne-am opus permanent acestei privatizări. Noi credem că statul ar fi trebuit să-şi asume acest zăcământ strategic pentru România şi să facă investiţiile necesare pentru a nu pierde acest zăcământ, să rămână proprietatea statului, iar statul să beneficieze de tot ceea ce presupune acest lucru.
Este adevărat că rezervele sunt estimate undeva la peste 20 de miliarde de euro?
Da, e adevărat, sigur! Cuprul este produsul principal, iar ca produse secundare avem aur şi argint. Produsul final este concentratul de cupru. Compoziţia este următoarea; 20% cupru, 3,5 grame la tonă de concentrat, aur şi 50 de grame la tonă, argint.
Per total, câte tone de minereu există în exploatare?
Zăcământul de la Roşia Poieni este estimat la 1 miliard, poate puţin peste un miliard de tone de minereu de cupru. Acesta este produsul iniţial pe care noi îl transformăm în concentrat de cupru.
Aşadar, suntem incapabili să ne gestionăm resursele şi să dezvoltăm un minerit competent pe un segment strategic, de o mare valoare. Privatizăm degeaba?
Acesta este şi punctul nostru de vedere. Considerăm că această privatizare nu este în beneficiul nici al salariaţilor, nici al oamenilor din zonă şi cu atât mai puţin al statului român.
Ce se mai poate face?
Din punctul nostru de vedere, noi o să ne căutăm în instanţă drepturile şi vom contesta această licitaţie…
Vă veţi impune punctul de vedere vis-a-vis de contract?
După cum ştiţi, în documentaţia de licitaţie a fost anexat şi un contract-cadru care se va semna cu viitorul investitor. La tot ceea ce am sugerat noi să se ataşeze la contract, păstrarea obiectului de activitate, a angajaţilor, obligarea investitorului să facă investiţii pe toate liniile, ni s-a răspuns că nu putem obliga la nimic cumpărătorul, că, cică, aşa spun normele UE!
Cine a spus aşa ceva?
Cei de la minister..
Cine? Concret, nume ! Răspunsul instituţiei este semnat de cineva.
E vorba de instituţie. Nu sunt în măsură să vă dau aceste nume. Sunt cei din minister care au şi făcut declaraţii.
Cineva tot va plăti la un moment dat, degeaba se feresc.
Ca să vă spun cum stau lucrurile! Din punctul acesta de vedere, CUPRUMIN este singura societate din mineritul de neferoase din România care mai rezistă la ora actuală şi concentrează 65% din rezervele de cupru ale României. Deci, cred că lucrurile acestea ar fi trebuit tratate cu mult mai multă responsabilitate.
Dacă mai aveţi ceva de adăugat… Oamenii de acolo ce spun?
Suntem dezamăgiţi din toate punctele de vedere. Nu ne-am fi aşteptat, mai ales că, în ultima vreme, societatea a fost readusă pe linia de plutire şi, practic, statul îşi ia redevenţe, taxe, plus profitul care merge practic în vistieria statului, aşa că, practic, nu am cuvinte să vă mai spun ce motive au stat la baza înstrăinării cuprului românesc.
Va mai aduceti aminte de “privatizarile” decise de Basescu in 1999?
Publicat aprilie 2, 2012 General 27 Comments
Intr-un moment in care se repeta istoria ( e adevarat, la o scara poate mai mica ), cand a reinceput “entuziasmul” puterii pentru a vinde si ultimile piese de mobila “din casa”, cred ca e nevoie sa ne aducem aminte ce a insemnat “reforma” lui Traian Basescu pentru industria romaneasca. Traian Basescu a fost, din pacate, ”groparul” industriei (si al flotei) romanesti. In calitate de responsabil din partea guvernului Radu Vasile si apoi Mugur Isarescu pentru programul PSAL 2, el s-a angajat la ”privatizarea” celor mai mari 63 de societati din economia tarii, lasand in urma sa obligatii extrem de greu de indeplinit de catre statul roman. Iata lista acestor societati:
ALRO SA Slatina
ALPROM SA Slatina
SIDEX Galati
HIDROMECANICA Brasov
ELECTROPUTERE Craiova
ROMVAG Caracal
ANTIBIOTICE Iasi
TRACTORUL Brasov
ROTEC Buzau
CORD Buzau
FORTUS Iasi
SANTIERUL NAVAL Constanta
CMB Bocsa
REAL Pleasa
SIDERMET Calan
CUG Cluj
ELSID Titu
INDUSTRIA SARMEI Campia Turzii
FAUR Bucuresti
SUBANSAMBLE AUTO Sf Gheorghe
MECANICA Marsa
ROCAR Bucuresti
TIMPURI NOI Bucuresti
UZTEL Bucuresti
UZUC Ploiesti
PETROUTILAJ Campina
GRIRO Bucuresti
VIROMET Victoria
CAROM Onesti
UZINELE SODICE Govora
COLOROM Codlea
BICAPA Tarnaveni
ARGESANA Pitesti
MOLDOSIN Vaslui
CORAPET Corabia
TEROM Iasi
ROMTENSID Timisoara
COST Targoviste
ARO Campulung
VULCAN Bucuresti
RULMENTUL Brasov
UCM Resita
LUGOMET Lugoj
NICOLINA Iasi
MECANICA Negresti Oas
F.S.R. Rasnov
URBIS Bucuresti
OPTICA Timisoara
TEHNOFRIG Cluj
ELECTROTURRIS Turnu Magurele
BIOSIN Calafat
ELECTRONICA Bucuresti
ROFEP Urziceni
SINTER Azuga
EXFOR Bucuresti
POIANA Brasov
CELHART DONARIS Braila
CLUJANA Cluj-Napoca
I.U.G. Craiova
ROMAN Brasov
NITRAMONIA Fagaras
SIDERURGICA Fagaras
Documentul care sintetizeaza initierea acestui “mare proiect de reforma” poate fi citit aici: https://nastase.files.wordpress.com/2012/03/psal.pdf
Este bine ca scoateti la lumina aceste privatizari frauduloase si pagubitoare pentru economia romaneasca dar, asumati-va si greseala de a nu fi urmarit, in timpul cat ati fost Prim-ministru, derularea acestor contracte de privatizare si respectarea clauzelor contractuale !! Au fost privatizate, in acelasi mod, si intreprinderi de grad judetean, cu vanzarea la 25% din valoarea actiunilor, si cu plata in rate anuale a valorii totale a contractului, cu clauze de a nu instraina din patrimoniul respectivei intreprinderi si de a respecta profilul de activitate pe o anumita perioada de timp . Va dau un exemplu: IML Craiova, intreprindere cu 4 profile de activitate: fabricarea mobilei, turnatorie, confectii metalice si din aluminiu si productia de mobilier pliant camping. Privatizata catre un fost bisnitar, care in anul 2 de privatizare a si scos la vanzare terenul intreprinderii ca sa-si poata platii ratele anuale la FPS. S-a interesat cineva de respectarea contractului de privatizare si anularea lui , daca a fost cazul??? A durut pe cineva ca in urma acestei privatizari si-au pierdut locul de munca 2500 de salariati si ca economia Doljului a mai fost lovita inca o data?? Ca nu s-a mai facut export cu mobila si mobilier pliant ??
Credeti ca daca scoateti acum la lumina documente care demonstreaza cum a fost pusa pe butuci industria din Romania ne incanta cu ceva?
Asumati-va si greselile guvernarii dvs. De arata cu degetul este simplu. Mai bine spuneti-ne ce masuri veti lua ca sa reparati lucrurile , fiindca Romania NU trebuie sa aiba o economie eminamente agrara! Romania mai are inca infrastructura/ spatii de productie care pot fi , cu costuri relativ mici , reconditionate si folosite fondurile structurale/ POSCCE pentru retehnologizare.
Stiti foarte bine ca , de exemplu, infrastructura de la Electroputere este folosita acum pentru spatii comerciale = supermarket-uri si locomotive fabrica acum un SRL fondat de un grup de ingineri, fosti salariati Electroputere, fiindca nu s-a implicat NIMENI de la nivel judetean si central sa aduca contracte pentru export locomotive si motoare electrice. SRL-ul si-a gasit contracte pentru export !!!
Ganditi si expuneti un plan de dezvoltare economica centralizat. Si Japonia si China ( daca nu ma insel) au plan national de dezvoltare economica centralizat care este compatibil cu economia de piata. Aveti economisti si experti buni in jurul dvs. Ganditi un plan de revigorare a industriei si redirectionati fondurile POSDRU pentru calificare si reconversie pe meseriile necesare industriei ( nu pentru salariile echipelor de management a proiectelor si alte costuri aiurea).
Este bine sa ne aratati principalii promotori ai prabusirii industriei , dar nu sunt singurii vinovati.
Vreti sa guvernati ?? Foarte bine !! Dar ganditi redresarea economica a Romaniei si expuneti un plan punctual, fiindca de vorbe si idei la general ne-am cam saturat. Vreti ca dupa 4 ani sa se intample ce s-a intamplat si in 2004, sa se voteze pentru cei care arunca pe piata vorbe frumoase despre un viitor luminos si la final Romania sa fie mai rau in gropa ??
Inca o data: expuneti un plan de dezvoltare economica si aratati-ne care este echipa de experti cu care veti guverna tara. Ganditi LOGIC , ECONOMIC si PATRIOTIC. Aratati-ne ca va pasa de ROMANIA !
Daca din nefericire la deciziile strategice ale Romaniei au avut acces guvernanti care nu au trait cu picioarele pe pamant romanesc, acum se mira de ce nu pot plati pensiile romanilor si arunca cu cuvinte grele ( tradatori, profitori, etc) catre guvernantii care au trebuit sa indeplineasca Programul PSAL 2 semnat fara sa se gandeasca la consecinte, fostii prim ministrii Mugur Isarescu, Radu Vasile si reponsabilul din partea guvernului roman pentru “reforma industriei romanesti” ministru transporturilor, Traian Basescu.
Ce este de facut? Noul guvern trebuie sa traga la raspundere penala si juridica pe toti cei implicati in distrugerea cu sau fara stiinta in aplicarea legilor economice ale unui stat si care au determinat disparitia a peste 1400 de intreprinderi romanesti.
PSAL
PSAL(eufemistic numit ajustare structurala, desigur) a fost impus deIMF\WB drept “conditionalitate” pentru acordarea imprumuturilor din anii 90-00, puterea de negociere a decidentilor romani fiind aproape de 0!
e surprinsator ca un fost prim-ministru nu cunoaste acest “detaliu” …
dlnimeni
Eu de ce nu am avut bani sa cumpar nici una dintre ele? Am ghicit: mi-am baut salariile de cercetator principal si ce a scapat de bautura am tocat cu femei (nu cu fmi). Cine face ca mine, ca mine sa pateasca, au beneficiat de privatizare cei care au mincat iaurt cu piine si au economisit salariile. Fi-mi-ar rusine!
Karakas
Nu sunt anti-privatizare. Dar cred ca nu trebuie privatizat tot, iar acolo unde privatizezi trebuie sa o faci cu cap, cu clauze contractuale bine gindite, astfel incit sa conteze, in sensul de a a avea avantaje nu numai pentru patroni, dar si pentru salariati, si economie in general.
Resursele unei tari, ca de exemplu cele minerale, gaze, petrol, de ape, pamintul, nu ar trebui instrainate, decit acolo unde statul considera ca face o investitie foarte avantajoasa pentru tara. Nu e OK sa dai 60% din rezervele de cupru ale tarii unei firme straine, care in plus e si necunoscuta in ce priveste capacitatea industriala, fara portofoliu de experienta cunoscut.
In ultimul timp, voci straine ne cer sa privatizam tot in industria energetica. Sigur, ei au avantaje de aici, pentru ca vor cumpara la pre mic intreprinderi de stat, si vor mari preturile la produsele energetice. Daca Romania s-ar fi aflat pe o curba ascendeta a PIB, cu oameni din ce in ce mai bine platiti, cu un nivel de trai mai bun, si ar exista certitudinea unei asemenea dezvoltari durabile, nu cred ca existau multe voci care sa se opuna. Dar, in conditiile economice globale de azi, nu exista aceasta perspectiva.
Nu poti sa nu te intrebi: de ce conditioneaza FMI imprumuturile sale de privatizarea sectoarelor publice? De ce nu ajuta FMI statele sa poata sa faca retehnologizare, sau reforma, dupa caz, ca sa mentina preturile la consum si servicii cit mai mici, in conditii de eficienta si calitate sporite?Nimeni nu se mai gindeste si la sclavul de la butoane, toti se ingrijesc de bunastarea bogatilor.
Socrate
Un extras interesant dintr-un editorial al lui Sorin Rosca Stanescu din 2009, despre cum a ajuns TB sa negocieze PSAL 1 si 2.
http://www.sroscas.ro/site/2009/09/24/jaf-la-drumul-mare-din-fonduri-europene/
Citez:
“ Dosarul a ajuns la Traian Basescu
Petre Roman, fostul lider PD, declara insa in 2006, in cadrul emisiunii Zig-Zag cu Ion Cristoiu, ca intregul dosar Bancorex a ajuns la Traian Basescu. “Dosarul Bancorex a ajuns integral la Traian Basescu”, a spus Roman.”Sa ne intelegem bine: Bancorex n-a cazut din cauza creditelor catre X, Y si Z. A cazut din cauza sistemului in care functiona. Se reintorsese la sistemul anterior, si anume se importau materii prime, petrol, minereuri de fier si asa mai departe, platite prin intermediul Bancorex, si agentii economici nu mai plateau inapoi, in sistem ceausist. De asta a cazut Bancorex. Dar acolo au fost si credite pe care unii, multi, nu le-au dat inapoi”. Cum a ajuns insa dosarul in cauza la Basescu? Simplu, arata Roman: “In 1998 sau ‘99 era o problema: noi trebuia sa incheiem cu Banca Mondiala un important contract care era PSAL 1 si trebuia sa trecem la PSAL 2. Erau fonduri de ajustare structurala. Si nu mergea treaba din cauza ca nu se facusera anumite privatizari. In plus, era legat si de chestiunea Bancorexului. Si atunci, Radu Vasile, care devenise prim-ministru, a spus ‘Ati fi de acord sa se ocupe de PSAL 1 si 2 Traian Basescu?’. Eu am vorbit cu Traian Basescu atunci si i-am spus ‘Bai, Traiane, asta e o treaba foarte serioasa. Te inhami la chestia asta? Pentru ca e importanta’. Zice ‘M-as inhama, cu o conditie: in legatura cu Bancorex sa mi se dea dosarul complet’”. Basescu ar mai fi explicat, la momentul respectiv: “Domne, daca e sa deslusesc ce se intimpla acolo, sigur ca trebuie sa stiu ce e inauntru”. Potrivit lui Roman, in realitate “pe Traian Basescu il interesau foarte mult operatiunile legate de Flota, derulate prin Bancorex”.
centru
Ce a fost , a fost . 1999 – un an catastrofal . Medici rezidenti ( tineri de 28 – 30 de ani ) neplatiti pentru ca Hajdu uitase sa-i includa in organigrama pentru buget . O putere care credea ca va castiga alegerile aducand un judecator parizian sa-l incatuseze pe Iliescu . Radu Vasile cersind bani la straini pentru copiii orfani ( parca cerea cateva sute de mii de dolari ) . In epoca Basescu facea figura de ministru performant , in acea companie .
Ce nu-i iert eu este stresul in care tine populatia tarii de 7 ani . Uitati-va la ce in restul lumii este un Jurnal de stiri nevinovat – Telejurnalul TV Publice – reproduc ce aud zilnic ” moarte cumplita ” ” oamenii traiesc cu groaza ” ” clipe de cosmar pentru … ” – avem dreptul la fotografia unui copil mort ( accident , bataie , caini vagabonzi ) etc etc . Am alaturi TV bulgara de stat – prezentatori normali , fara isterii , voci incete , gesturi calme , revista presei lor , jurnal cu imagini normale din tara lor – autobuze , cartiere , vii , porturi – nimic despre crime , batai , oameni care se sinucid … Basescu otraveste , prin mediile pe care oamenii lui le controleaza , cotidianul romanilor …
Doru Coarna
Cand vad lista aia parca dl Nastase ne-ar plimba prin cimitir…
S-au dus toate, prost sau bine dar s-au dus, nostalgia este ridicola. Nicio intreprindere fosta socialista nu ar fi rezistat in economia libera fara contractele de desfacere incheiate de guvern, fara materiile prime importate de guvern si fara protectia zonei asigurata de fosta URSS. Ah, si fara politica protectionista asigurata tot de catre guvern.
In plus, economia Romaniei era supradimensionata si inutila in proportie de 70%. Va amintiti acele institute de cercetari care frecau menta? Va amintiti acele fabrici care produceau anapoda aceleasi lucruri de zeci de ani, pe stoc? Cat s-a modificat autoturismul Dacia in 30 de ani? Va amintiti acei directori acoperiti de la seco ce populau toate aceste unitati?
Problema reala e ca nu s-a incercat reorientarea, redimensionarea si reorganizarea lor ci s-a ales spalarea pe maini prin privatizare oricum si oricui (ma rog, celor ce au dat dreptul politicienilor, nu chiar oricui). Normal ca fiind cu lovele, unul ca Basescu poate fi gasit in proximitate, ca si acum. Are si el o pasiune dupa Nutzi, lovelele, si una inaintea ei, puterea.
La ora actuala, nimeni si nimic nu mai poate reconstrui economia Romaniei la nivelul din ’89, desi cifrele manipulate convenabil si intelese gresit spun ca suntem pe crestere. Clasa politica are scopul de a deveni latifundiari, nicidecum sa construiasca unitati productive. Ei stiu ca viitorul apartine papicii bune si se orienteaza corespunzator.
Deci nu trebuie sa revenim la privatizari ca sa-l injuram pe Basescu, omul tine la tavaleala si oricum, nu-l intereseaza parerea celor ce nu cumpara, nu vand sau nu presteaza pe baza de comision.
Mai degraba ar trebui cautat si montat lantul de la bicicleta USL, dar merge si ca trotineta, asa lideri, asa jucarii. Asa clasa, asa tara.
Cumparati pamant agricol, fratilor: cand se vor termina si aurul, si cuprul, si gazele de sist si toate celelalte din care oricum nu beneficiati in vreun fel, din ce se va trai in Romania? Din presa si politica? Pai astea absorb, nu produc bani, si-i vor absorbi de la voi!
Ah, daca USL ar fi venit cu lideri puternici si seriosi, cu oameni de substanta nu de conjunctura basista, atunci poate ar fi existat o ultima sansa de evolutie catre o normalitate, fie ea si romaneasca. Dar asa…
Eu sunt un om pragmatic. Când citesc ““privatizarile” decise de Basescu in 1999″ nu pot să nu mă întreb cum a ajuns Traian Băsescu în 1999 să decidă aceste privatizări din poziţia de ministru al Transporturilor.
Este ca şi cum aş spune astăzi că s-a vândut Cupru Min pentru că a decis Alexandru Nazare.
Cred că este normal să-l întreb pe domnul Năstase de ce face această afirmaţie. Dacă spunea domnul Năstase că privatizările au fost decise de domnul Radu Vasile sau de domnul Constantinescu, puteam înţelege… dar de ce numaidecât Traian Băsescu? Domnul Băsescu nu era nici măcar preşedintele PD, ba nici măcar nu reieșea în mass-media drept o figură marcantă a partidului, ci o figură “ghiduşă” şi pitorească mai mult slugarnică pe lângă un Petre Roman autoritar şi puternic. Cum putea deci domnul Băsescu, un “Şi Alţii”, să decidă privatizări în acel moment?
Trimiteți un comentariu