N. Raducanu
Cu toata simpatia pe care o port sitului cronicaromana.com, marturisesc ca in articolul de astazi ma nedumereste fraza de la sfarsit: “Electoratul Romaniei merita sa fie compatimit in conditiile in care optiunile politice se rezuma la alegerea raului cel mai mic.” Aceasta fraza urmeaza dupa afirmatia ca toate partidele, inclusiv cele din opozitia actuala, s-au facut vinovate de acceptarea privatizarii unor mari unitati economice. Suntem in plin an electoral si cititorul are nevoie mai mult ca altadata de o analiza a situatiei politice in urma careia sa nu ramana lipsit de busola si nici sa fie indemnat a se abtine de la vot. Compatimirea electoratului roman poate veni din partea unui observator strain, dar ea este deplasata atunci cand vine din partea unui ziarist roman ce nu aduce de indata o solutie de iesire din dilema alegerii intre raul mare si raul mic. Asteptarea pogorarii din cer a unui om politic ireprosabil e zadarnica, iar instalarea in postura scepticismului, conduce practic la acordarea unei sanse de ramanere la carma statului a aceleiasi echipe falimentare.
Pe de alta parte cred ca in acesti 7 ani de autoritarism basescian, o seama de politicieni ai opozitiei au invatat ceva, au inteles riscurile democratiei si lasarea liber a jocului pietei pentru rezolvarea tuturor lucrurilor de care politicienii nu sunt capabili. De ce oare atunci sa nu acord credit acestei declaratii a lui Adrian Nastase la recentul Congres al PSD:
„Resursele subsolului României trebuie exploatate în interesul cetăţenilor români. Nu pot fi date resursele vitale ale României doar pentru a cumpăra voturi cu mâna de arginți primită în schimbul acestora.
Oprirea privatizării resurselor strategice este motivul cel mai recent pentru care regimul Băsescu trebuie îndepărtat cât mai rapid.
Nu trebuie să mai fim temători în afirmarea patriotismului. Acesta nu este nici naţionalism, nici xenofobie sau rasism, nici euroscepticism, ci este apărarea intereselor cetăţenilor noştri.
A sosit momentul să depăşim complexele ideologice ale perioadei de tranziţie.
În timp ce ni se spunea că viitorul îl reprezintă companiile mici şi mijlocii, „small is beautiful”, în lume s-au format cele mai mari corporaţii.
S-a tot repetat că statul este prost administrator, iar soluţia miraculoasă este privatizarea, încât chiar şi unii dintre noi au ajuns să creadă acest lucru. În acest timp, alte state şi-au consolidat companiile de stat, cu un management performant, devenind jucători regionali ori globali.
Ani de zile am fost învăţaţi cât de bune sunt „pieţele libere”, în timp ce alţii aplicau protecţionismul economic. La lecția de economie politică de tip capitalist ne-a fost spus cât sunt de rele monopolurile de stat, cum trebuie ele sparte și privatizate în folosul, culmea, al altor companii de stat!
S-a tot spus cât de inteligenţi am fi dacă scăpăm de industria naţională, care ar fi poluantă şi ineficientă, încât astăzi nu mai producem aproape nimic. Importăm însă de toate! România ar trebui denumită „țara importatorilor fericiți”!
La ora de „dirigenţie” am fost sfătuiţi să restituim toate proprietăţile naţionalizate, începând de la Cuza, iar acum nu mai avem bani pentru despăgubiri. Şmecherii şi-au luat proprietăţi, multe prin acte dubioase, iar oamenii cinstiţi au fost încă odată păcăliţi.”
Desigur ca se mai poate imagina si ipoteza unei noi revolutii, cu tragerea in teapa a intregii clase politice si urcarea pe tron a unui salvator de natiune, care cu siguranta nu va fi un om de stanga, ci de extrema dreapta, un continuator al lui C.Z.Codreanu. Dar eu, vazand cele ce se petrec acum in Ungaria, ma indoiesc ca Uniunea Europeana ar porni o actiune de debarcare a acestei puteri. Singurii care si-ar zmulge parul din cap regretand alegerea facuta sau abtinerea de la vot ar fi tot electoratul roman.
admin
În conjunctura actuală, probabil, opoziția ar putea oferi o soluție mai bună decât actuala guvernare, dar avem și noi câteva nedumeriri: de ce Adrian Năstase nu și-a cerut scuze pentru Sidex? De ce PSD (per total, că au votat în parlament privatizarea) nu a făcut ”mea culpa” pentru Petrom? De ce USL nu-l ejectează din propriile-i rânduri pe arhitectul fenomenului ”băieților deștepți” din energie, adică pe DIP?
Puțină onestitate și puțină curățenie în propria ogradă politică – oare cerem prea mult?
Răspunde watcher
Domnule Raducanu e aproape naiv sa credeti asa ceva:
“Pe de alta parte cred ca in acesti 7 ani de autoritarism basescian, o seama de politicieni ai opozitiei au invatat ceva, au inteles riscurile democratiei si lasarea liber a jocului pietei pentru rezolvarea tuturor lucrurilor de care politicienii nu sunt capabili”
Clasa politica actuala nu se va schimba de la sine. Ei joaca exact rolul lui Basescu care lupta impotriva sistemului ticalosit. Chiar nu ati invatatat lectia?
Cei care vor schimbarea nu o pot face iar cei care pot face schimbare nu o vor.
Pt admin: de acord, dar o sa vedeti ca se vor coaliza cu totii in spatele lui, interesele oricand pot fi puse de acord, principiile nu.
Răspunde N. Raducanu
@watcher
Da, cred ca sunt cam naiv sa cred ca macar “o seama” de pesedisti au invatat “ceva”. Da, se pare ca n-am prea invatat lectia si regret asta. Dar nedumerirea mea continua: daca “clasa politica nu se va schimba de la sine”, atunci cum si cu cine o va face ? Sa fie oare o solutie continuarea domniei basesciene pana cand “electoratul” nu va mai vrea alegeri “libere”, ci se va rascula pentru reintoarcerea la o mica dictatura ? Sau, din contra, va trebui sa asteptam pe margine, precum observator neimplicat in politica (si deci nici in alegeri), pana cand edificiul capitalismului mondial se va prabusi cu groaznic troznet? Iar asta poate peste cateva decenii sau nici macar in acest secol? Caci la orizont nu se vede nici urma de baricada serioasa, cu milioane de oameni catarati pe ea, pentru a se jertfi pentru o lume mai buna?. Sincer vorbind, nu vad deocamdata decat posibilitatea unor reforme, chiar radicale, incoltirea carora ar avea loc mai curand in PSD, decat in grupele de “revoltati” hippies de tip Woodstock de la fantana Universitatii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu